Kotlety i pieczenie z mielonego mięsa są nam bardzo bliskie. Wszelkich klopsów i pulpetów zrobiłam setki. Pieczeń rzymska robiłam również kilka razy. A co z Polpetone? Nazwa prawie swojska ale pochodzi z Włoch. Dzisiejszego popołudnia skorzystałam z inspiracji dostarczonej mi w "Kocham Toskanię". Nie trzymałam się w 100% przepisu ale efekt i tak był
Dzieje kuchennej Wiewiórymocno polecam. :-) Składniki: - 200g maku mielonego - 3/4 szkl ksylitolu ( dałam 150g) - 125g masła - 5 jaj - 4 łyżki kaszy jaglanej - po 2 łyżki mielonych migdałów i orzechów laskowych ( w oryginale było 8 lekko kopiastych łyżek kaszy manny- ale nie miałam) - 0,5kg jabłek - 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia ( u mnie bezglutenowy) - kilka kropli aromatu(...)winne) oraz Amaretto lub aromat migdałowy. Całość wylać do przygotowanej wcześniej tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia, boki posmarowane i obsypane mąką bezglutenową lub kaszką manną. Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku ok.50-55 minut (termoobieg)- do suchego patyczka. Wystudzone ciasto posypać mielonym ksylitolem lub polać przygotowaną polewą z cukru trzcinowego i kremówki z kilkoma kroplami olejku migdałowego. Smacznego
Smaczne ZdroweSkładniki masy makowej: - 200g mielonego maku - 400g obranych jabłek - 125g stopionego masła - 150g ksylitolu - 40g rozdrobnionych orzechów laskowych - 20g słupków migdałów (mogą być płatki, choć słupki fajnie chrupały...) - 4 łyżki mielonych migdałów - 4 pełne łyżki surowej kaszy jaglanej - 5 jajek - kilka kropli olejku migdałowego - 1,5 płaskiej łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia Kaszę podprażyć w suchym(...)miksera ubić jajka z ksylitolem i ksylitolem z wanilią na puszystą masę. Dodać stopione, ciepłe masło, aromat migdałowy i wymieszać. Następnie dodajemy kaszę jaglaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami, a także dosypujemy rozdrobnione orzechy laskowe i słupki migdałów. Na samym końcu dodajemy jabłka starte na dużych oczkach tarki. Całość mieszamy i wykładamy na schłodzony spód
Smaczne ZdrowePieczeń rzymską robię wtedy ,gdy nie mam ochoty na smażenie kotletów mielonych. Wymieszać , wstawić do piekarnika i gotowe ! Wygodne danie obiadowe. składniki 600 g mielonego mięsa wołowo - wieprzowego 60 g wędzonego boczku 6 łyżek bułki tartej + 2 do podsypania 2 cebule 3 ząbki czosnku jajko surowe 1/2 pęczka natki pietruszki łyżka suchego majeranku ewentualnie szczepiorek(...)folią aluminiową lub do naczynia żaroodpornego i piec ok 50 min, w temp 200 st C. Mniej więcej w połowie czasu pieczenia mięso przykryć folią aluminiową. Po upieczeniu, mięso wyjąć z foremki, pokroić na plastry i podawać z sosem np. pieczarkowym i ziemniakami. Bardzo smaczne są plastry pieczeni podsmażone na patelni. Smacznego
Stare Garymielonego mięsa pieczony w piekarniku, z dodatkiem ugotowanego jajka. Wersja z jajkiem jednak mnie nie przekonuje smakowo i po prostu jej nie robię, jednak czasami dodaję suszone śliwki czy morele, a najczęściej robię ją bez żadnych dodatków i taka wersja najbardziej mi smakuje :) W zależności od użytego mięsa, przypraw czy dodatków, za każdym razem można wyczarować inną pieczeń
Kraina Miodem Płynącamąki 10 dkg mielonych migdałów 1 cukier waniliowy otarta skórka z 1 cytryny szczypta soli 1/2 torebki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu szczypta mielonych goździków szczypta mielonej gałki muszkatołowej 10 dkg suszonych daktyli 15 dkg mieszanki bakaliowej 5 dkg kandyzowanych wiśni 20 dkg polewy czekoladowej ( do dekoracji(...)otartą skórką z cytryny na puszystą masę. Następnie wbijamy po 1 jajku i dalej ucieramy. Wsypać pokrojone bakalie i wymieszać z utartą masą. Mąkę wymieszać z mielonymi migdałami,proszkiem do pieczenia oraz przyprawami. Na końcu wsypać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać ciasto. Przygotować foremkę keksową o długości około 30 cm i wysmarować tłuszczem. Wlać ciasto do formy
Przepisy i porady kulinarnenikt nie zniechęca, tylko przeczyta mój przepis i do dzieła :) Składniki: 170g margaryny 170g cukru 3 łyżeczki cukru waniliowego 7 jajek 200g mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 150g mielonych migdałów 180g gorzkiej czekolady 1 litr śmietany kremówki 4 śmietan- fixy*, ( lub w wersji trudniejszej: 4 łyżeczki żelatyny + ok. 50ml mleka)** 1 duży słoik wydrenowanych wiśni(...)proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym łączymy, delikatnie mieszając z utartą masą. Na koniec dodajemy po trochu mielone migdały i startą czekoladę. Po dokładnym wymieszaniu, przekładamy masę do tortownicy i pieczemy w temperaturze 180°C, około 40 minut. Upieczone ciasto zostawiamy na około 20 minut w wyłączonym piekarniku, a następnie wyjmujemy i zostawiamy
Smakowy RajKolejna odsłona ulubionych przeze mnie pieczonych kotletów mielonych. Tym razem z domieszką bardzo pasujących do siebie smaków, czyli sera, pieczarek i świeżego szpinaku. Całość jest dobrze i wyczuwalnie doprawiona, świetnie pasuje właściwie do wszystkich dodatków. U mnie z ziemniakami i buraczkami, pychota. :-) 500g mięsa mielonego 200g pieczarek 150g żółtego sera 2 garści świeżego szpinaku 1 jajko sól(...)Pieczarki i ser ścieramy na dużych oczkach tarki. Szpinak drobno siekamy. 2. Mięso mielone, ser, pieczarki, szpinak, jajko i przyprawy umieszczamy w misce i zagniatamy na gładką masę. 3. Formujemy kule dowolnej wielkości, spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach, przez 25-30 minut
Szefowa kuchniszklanki mielonych migdałów - cukier migdałowy (nie trzeba) - kilka kropli aromatu migdałowego - 1/5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia Jajka ubić w misie miksera razem z ksylitolem/cukrem i cukrem migdałowym (gdy dajemy) . Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mielone migdały i aromat. Dokładnie wymieszać. Na końcu dodajemy olej razem z wodą. Mieszamy i wylewamy ciasto(...)wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką keksówki. Ja piekłam w silikonowej formie , której nie trzeba smarować i wysypywać mąką. Wstawiamy do nagrzanego do 175*C piekarnika i pieczemy ok.30-40 minut z termoobiegiem, do suchego patyczka. Po 20 minutach babkę najlepiej naciąć nożykiem wzdłuż przez środek tak, by równo wyrastała. Ja zapomniałam i niestety popękała. Po nacięciu wyrasta równiutko. Babkę wyjąć
Smaczne Zdrowejuż sam jej aromat sprawia radość, piekę ją często ale najlepiej smakuje podczas świąt :) Składniki: 5 jaj 25 dag masła 30 dag mąki pszennej 10 dag cukru trzcinowego brązowego 10 dag cukru zwykłego 16 g cukru wanilinowego Delecta 10 dag mielonych orzechów laskowych 5 łyżek śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta Lukier: 1 białko(...)pokojową Miękkie masło ucieramy z jednym całym jajkiem,oraz żółtkami, cukrami na puszystą gładką masę, stopniowo miksując dodajemy po łyżce śmietany oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wsypać mielone orzechy laskowe,na końcu delikatnie wymieszać z ubitą wcześniej na sztywno pianę z białek. Całość przełożyć do dużej formy na babę- u mnie silikonowa.Piec około 50 -55 minut
Wanilia i Kardamonroślinne - 1,5 kostki mąka pszenna - 7 płaskich łyżek mąka ziemniaczana - 4 łyżki cukier kryształ -2 szkl śliwki węgierki orzechy laskowe mielone - 3 łyżki PRZYGOTOWANIE: KRUCHE CIASTO Mąkę posiekać z margaryną, dodać cukier i proszek do pieczenia, wymieszać. Następnie dodać żółtka jaj i śmietanę, zagnieść kruche ciasto. Ciasto włożyć do torebki foliowej, odstawić na 30 minut do zamrażalnika(...)wymiarach (26x40). Zetrzeć na tarce o grubych otworach, większą część ciasta. Wylać masę serową na ciasto, na cieście ułożyć śliwki. Pozostałą część ciasta zetrzeć na śliwki i posypać mielonymi orzechami. Piec ciasto w 180 stop, przez ok. 45 minut (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src
Kuchnia Danusikilkucentymetrowe paski i skręcać je: Tak przygotowane drożdżówki odstawić na około 20 minut do podrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować mlekiem i posypać dowolnymi dodatkami - ja użyłam grubo mielonego pieprzu. Piec w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut, aż do lekkiego zrumienienia. Po upieczeniu wystudzić lekko - są pyszne na ciepło :) Z podanej porcji wychodzi sporo takich drożdżówek. Można
Codzienna kuchnia niecodziennałyżka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masło utrzeć na puszystą masę, dodając stopniowo żółtka, cukier puder i cukier waniliowy.Mąkę wymieszać z mielonymi orzechami i proszkiem do pieczenia i połączyć z utartą masą.Z białek ubić sztywną pianę , dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.Przełożyć do foremki , piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni.Dowolnie
Moje domowe kucharzenieklonowego 110 g masła 100 g cukru trzcinowego 375 g mąki 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru (dałam jedną) 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki mielonych goździków * 1/4 łyżeczki soli 1 duże jajko 2 łyżeczki przyprawy do pierników (dałam jedną) +mąka do podsypywania CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN + CHŁODZENIE CZAS PIECZENIA(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jeżeli chcecie wycinać bardziej skomplikowane wzory, róbcie to bezpośrednio na papierze do pieczenia, żeby zachowały pożądany kształt. Ciasteczka pieczemy 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni - do momentu zarumienienia brzegów. Studzimy, przekładamy do puszki. Najlepiej smakują po kilku dniach. Smacznego! :) * Jeżeli nie uda wam się kupić mielonych goździków, kupcie całe
My Culinary Art