pieczeń z mielonego - 4715 przepisów (strona:5/315)

Ciasto "Pawi ogon" z serową roladą 611

Kruche ciasto: 3 szklanki mąki 1 kostka margaryny (250g) 1/2 szklanki kwaśnej śmietany (18%) 1 jajko 1 żółtko 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150g mielonych orzechów włoskich Powidła śliwkowe Wkładka serowa: 300g białego sera 3 jajka 1 szklanka cukru kryształu 1 mały budyń śmietankowy 50g rodzynek Krem: 750 ml mleka 1 szklanka cukru(...)mleczna oraz biała Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, powoli dodajemy cukier kryształ oraz po jednym żółtku. Do puszystej masy przesiewamy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką i przelewamy na wyłożoną papierem blaszkę. Pieczemy do suchego patyczka w temp 180st C (ok 20-25minut). Studzimy. 2. Kruche ciasto z wkładką serową

Kuchnia w czekoladzie
Pieczone buraki 121

rano, a gdy wyrzucalam papier od pieczenia, pachnial tak wspaniale burakami, przypieczonym miodem i octem balsamocznym, ze mialam ochote go schrupac;) Zobaczcie tez jakie pomysly na pieczenie burakow mieli pozostali uczestnicy zabawy:  Panna Malwinna ,  Lejdi ,  Mirabelka ,  Mopsik ,  Bartoldzik ,  Aleksandra . Skladniki: 0.5kg surowych burakow 2 czerwone cebule kilka zabkow czosnku(...)ocet balsamiczny i miod,  dodac kminek, doprawic sola i pieprzem i dokaldnie wymieszac. Buraki zalac sosem i wymieszac, aby dokladnie sie nim pokryly. Na blache wylozona papierem do pieczenia wysypac buraki, cebule i czosnek, posypac niewielka iloscia tymianku i piec przez godzine lub do czasu az buraki beda miekkie lecz wciaz jedrne. Podawac posypane pokruszona feta i koperkiem

Codzienne Gotowanie
Babeczki z makiem i smażonymi wiśniami 173

wkładką z smażonych wiśni.Puszyste,  przełamane kwaśnym smakiem wiśni.Po prostu pyszne. Składniki: 150 g margaryny 300 g mąki pszennej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki mielonego maku 100 g cukru 200 ml mleka 2 szt jajka 250 g wiśni wydrylowanych 100 g cukru 4 łyżki wiśniówki 2 łyżeczki konfitur fix cukier puder

Ala piecze i gotuje
Sos musztardowy. 141

musztardowy na ciepło, jako przepyszny dodatek do pieczonych lub duszonych mięs i obowiązkowo w czasie Wielkanocy do jajek, choć ja powiem Wam szczerze dodaje go zarówno do pieczeni, kotletów mielonych, jak również do jajek gotowanych w koszulkach. Jest kremowy, aksamitny, a dzięki dodatkowi musztardy delikatnie kwaskowy. Niesamowicie podkreśla smak potraw, więc jeśli jeszcze ktoś nie próbował, to zachęcam

Rozpustne gotowanie
Domowa przyprawa do mielonego mięsa 149

Doskonała przyprawa do pieczeni rzymskiej, mielonych kotletów, klopsików czy gołąbków. Zdecydowanie podnosi ich smak i aromat. Nie będę ukrywać, że wzorowałam się na jednej z przypraw dostępnych na rynku. Po co to zrobiłam? Ano po to, żeby przy okazji wyeliminować glutamian sodu, który w gotowych przyprawach niestety zwykle jest obecny. Jak się ma w domu alergika to trzeba

Wiem co jem
Pizza z gruszką, orzechami włoskimi i kozim serem 203

wałkujemy, następnie wykładamy na blaszkę (wyłożoną pergaminem lub wysmarowaną oliwą). Na cieście układamy gruszkę pokrojoną w plastry, orzechy włoskie, ser i delikatnie polewamy miodem i posypujemy grubo mielonym pieprzem. Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 220 stopni, aż brzegi pizzy będą złociste. Podajemy z listkami świeżej mięty

Smakowity Blog Kulinarny
BURACZKI ZASMAŻANE 188

małą cebulkę. Podsmażam dodając do smaku: sól, pieprz, cukier i łyżeczkę musztardy. W zależności od upodobań smakowych można je zakwasić odrobiną cytryny. Pasują idealnie do gulaszu, kotleta mielonego czy pieczeni. Podaje się zazwyczaj na ciepło, chociaż ja tutaj całkowicie odbiegam od normy: bardzo lubię zimne buraczki kontrastujące z ciepłym sosikiem...  Podobnie jak i do kapusty kiszonej

Walijskie Pichcenie
Mięsno-ziemniaczana zapiekanka 191

drobno posiekanym czosnkiem . Zioła ( same listki ) , mięso dodajemy do cebuli i krótko przesmażamy . Całość wykładamy na wysmarowaną tłuszczem płaską formę do zapiekanek.Przygotowane ziemniaki w woreczku wyciskamy na mielone mięso. Pieczemy w temp. 200 st.C 15-20 minut

Gorący kąsek
Figi inaczej 131

boki. Do wnętrza każdej z fig wkładamy po łyżeczce miodu i umieszczamy je w żroodpornym naczyniu. Owoce polewamy likierem i posypujemy mielonym cynamonem. Pieczemy w temperaturze 180 C przez ok 20 minut. Upieczone figi polewamy powstałym podczas pieczenia sosem wymieszanym z jogurtem naturalnym

Zainspirowana w kuchni
Ciasto marchewkowe 282

wkłada, mieli, miesza i piecze! :) Proste prawda?:) Ciasto jest aromatyczne, miękkie, mokre.... Na wierzchu lśni biała masa serowa, która jeszcze bardziej zachęca do zjedzenia. Składniki Ciasto: 70 g orzechów włoskich 300 g marchewki 4 jajka 250 g cukru szczypta soli 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody spożywczej 1 łyżeczka mielonego cynamonu(...)przełożyć do innego naczynia. Do naczynia miksującego włożyć marchew, rozdrobnić 8 s/obr. 5. Dodać orzechy i pozostałe składniki na ciasto, wymieszać 30 s/obr. 5. Przełożyć do natłuszczonej formy do pieczenia (25x35 cm). Piec około 40 min w 180st. C. Oczywiście możemy zrobić ciasto bez Thermomixa. Wtedy marchewkę po prostu ścieramy na tarce, orzechy siekamy a resztę składników stopniowo dodajemy

Olikowa kuchnia
Odwrócone ciasto rabarbarowo-imbirowe 121

rabarbaru 50 g cukru 100 g brązowego cukru kawałek świeżego imbiru - pokrojonego w drobną kostkę 3 jajka 150 g mąki 2 łyżeczki mielonego imbiru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej Dodatkowo: mała śmietana kremówka - do dekoracji Przygotowanie: 1.   Piekarnik   rozgrzać do temperatury 180 ° C. Tortownicę o śr. 22-24 cm wysmarować(...)końcówki łodyg wyrzucamy). 3. Na dno tortownicy równomiernie rozsypać: najpierw biały cukier, później świeży imbir, a na koniec rabarbar. 4. Mąkę przesiać, dodać do niej proszek do pieczenia, sodę i mielony imbir. Wymieszać. 5. Miękkie masło utrzeć z brązowym cukrem na puszystą masę, następnie wbijać po jednym jajku. Na koniec (dalej ucierając) stopniowo dodawać mąkę

Domowa Cookierenka Agi
Nadział babę na pisiorka 208

mąkę i przyprawy, wszystko mieszamy. Następnie do żaroodpornego naczynia, wyłożonego papierem do pieczenia lub wysmarowanego tłuszczem i opruszonego bułką tartą, przenosimy naszą masę ziemniaczaną. Piec w 180st. przez 1h. Opcjonalnie wydłużyć czas pieczenia- ciasto w środku powinno być suche.  Meksykańskie szpadki Inspiracją do mielonych szpadek natomiast były kofty ze Sfinksa. Nie wiem dokładnie jaki jest(...) (ok. 1/2 kg) jajko 3 łyżki bułki tartej cebula ząbek czosnku  łyżeczka śmietany przyprawy- sól, pieprz... reszta według uznania mieszanka meksykańska do panierowania oliwa do pieczenia Wykonanie: mięso mielone łączymy ze startą cebulą i czosnkiem, jajkiem, śmietaną. Doprawiamy do smaku przyprawami. Dodajemy bułkę tartą i wyrabiamy ciasto. Kiedy wszystkie składniki będą już dokładnie wymieszane, formujemy

bastalena
Szybki świąteczny makowiec 167

Przepis podaje na dużą blaszkę 35x25 cm. Masa makowa: - 30 dag maku niebieskiego - 12 dag margaryny - 20 dag cukru pudru - 6 wiejskich jaj - łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki mielonej wanilii - orzechy włoskie, rodzynki  Ciasto: - 5 jaj - 15 dag mąki pszennej - 15 dag cukru - łyżeczka proszku do pieczenia Masa orzechowa: - 15 dag masła - 1 łyżka kwaśnej(...)mielonych orzechów włoskich Na wierzch ciasta potrzebujemy: - płatki migdałowe, rodzynki, połówki orzechów - biała polewa Bakalie i dodatki znajdziecie na www.Skworcu.com.pl . Krok po kroku: Mak: Mak zalewamy wrzątkiem, studzimy, odsączamy na gęstym sicie, mielimy 2-3 krotnie. Margarynę ucieramy z cukrem i wanilią,  dodajemy żółtka, a następnie łączymy z makiem i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno

Apetyczna babeczka
Kotlety mielone duszone we własnym sosie. 211

Kotlety mielone, pulpety, klopsiki, pieczeń rzymska i inne smakołyki z mięsa mielonego są w moim domu zawsze mile widziane :-) Warunek jest jeden- mięso mielę sama. Najlepsza do mielenia jest łopatka, bo ma trochę tłuszczyku, który nadaje kotletom soczystości, byle by nie za dużo, bo ani to zdrowe, ani apetyczne. Składniki na kotlety mielone

Rozpustne gotowanie
Zupa krem z pieczonych buraków z mlekiem kokosowym 183

sól morska i świeżo mielony pieprz   Przygotowanie kremu z pieczonych buraków: Buraki wyszorować i każdego zawinąć w folie aluminiową. Ułożyć na blasze do pieczenia, wyłożonej papierem (buraki mogą puścić sok, więc będzie mniej sprzątania :) ) Piekarnik nagrzać do 200°C. Włożyć buraki do nagrzanego pieca i piec około godziny. Wyjąć. Gdy ostygną odpakować z folii, obrać i pokroić(...)chilli w płatkach. Gotować wszystko na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut. Zmiksować blenderem na gładki krem. Dodać sok z limonki. Przyprawić solą morską i świeżo mielonym pieprzem. Krem z pieczonych buraków rozlać na talerzach. Na każdym ułożyć zostawiane paseczki buraka. Posypać płatkami chilli. źródło: Zmodyfikowany przeze mnie przepis z książki „Jadłonomia” The post Zupa krem

Moja Delicja