pieczarki - 22435 przepisów (strona:918/1496)

Błyskawiczna sałatka z pierożkami tortellini 1575

przygotowana dla moich ostatnich wakacyjnych gości. Chyba smakowało, bo zniknęła dość szybko :) Składniki: opakowanie pierożków tortellini (250g), biała część pora - około 15 cm, grzybki w occie lub pieczarki w occie - około pół słoiczka, pół puszki kukurydzy , majonez , jogurt naturalny ,  musztarda ,  sól i świeżo zmielony pieprz . Tortellini ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i wystudzić. Pora(...)pokroić w cienkie plasterki lub półplasterki. Grzybki (lub pieczarki) wyjąć z zalewy i pokroić w mniejsze kawałki. Kukurydze odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki wymieszać. Przygotować sos: majonez wymieszać z jogurtem do uzyskania odpowiedniej konsystencji - ja stosuję proporcje pół na pół. Dodać musztardę do smaku oraz sól i pieprz. Sos połączyć ze składnikami

Codzienna kuchnia niecodzienna
Naleśniki po meksykańsku 158

dodaję albo więcej mleka/wody albo mąki. Później używam miksera by uzyskać super gładkie ciasto, patelnie dobrze rozgrzewam i zaczynam smażenie. Farsz: Mięso mielone 0,5 kg cebula 1 szt. pieczarki ok.6 szt. koncentrat pomidorowy 3-4 łyżki kukurydza puszka czerwona fasola puszka czosnek 2 ząbki przyprawy ( sól, pieprz ziołowy,majeranek, przyprawa do mięsa mielonego, oregano) W czasie gdy smażę (albo(...)pomocnik) naleśniki przygotowuję farsz. Kroję cebulkę w kostkę, smażę na małej ilości oleju, kroję pieczarki, dodaję i smażę przez 10 minut, później dodaję mięso mielone, przyprawiam i smażę aż mięso zmieni kolor i będzie miękkie. Pod koniec dodaję kukurydzę, fasolę, czosnek (drobno pokrojony) i koncentrat pomidorowy.  Składniki na biały sos: woda 2 szkl vegeta 1 łyżka śmietana

NA MOIM TALERZU
Mój bigos 150

naszej polskiej kuchni :)   Składniki: ( ilość jest różna, zależy ile mam w lodówce:)    kapusta kiszona (zazwyczaj 1l słoik) kapusta biała (zazwyczaj średnia g ł ówka) kiełbasa cebula pieczarki przecier pomidorowy przyprawy ( przyprawa do dań z kap ustą, só l mor ska, pieprz z iołow y , majeranek, kminek , ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny mielony itp.) Najpierw obieram(...)dużym garnku podlewam wodą (by przykryła kapusty) dorzucam ziele ang ., liś cie laurowe i na małym ogniu pod przykryciem duszę aż kapusty będę mięk kie .  C ebulę, pieczarki , kiełbasę ( dodaję też jak mam mięso np. z ud ek kurczaka/indyka itd . ) kroję i smaż ę na małej ilości oleju doprawiając przyprawą do mięsa . Gdy kapusta jest miękka i woda odpar

NA MOIM TALERZU
Smaczny obiad 211

godzinki i wszystko gotowe :) Uwielbiam wszelkiego typu kopytka, pierogi, kluski. Składniki: ( nie podaję ilości, bo robię na oko ) Kluski: ziemniaki mąka pszenna mąka ziemniaczana (2 łyżki) jajko sól sos: pieczarki woda śmietana serek topiony (śmietankowy/pieczarkowy) cebula natka pietruszki lub koperek sól, pieprz, jarzynka Ugotowane, utłuczone i zimne ziemniaki przekładamy do miski, dzielimy na cztery równe części, jedną część wyciągamy(...)kulkę i pod koniec robimy palcem wgłębienie. Tak przygotowane kluski wrzucamy do gotującej się wody, gotujemy do wypłynięcia, co chwilę mieszamy. Przygotowujemy sos. Kroimy cebulę w kostkę, dorzucamy pokrojone pieczarki, pieprz mieszamy i smażymy przez chwilę. Podlewamy wodą, przyprawiamy, dodajemy serek, zagotowujemy i dusimy 10 minut do odparowania wody. Pod koniec zmniejszamy ogień, dodajemy śmietanę ciągle mieszając. Chwilkę gotujemy. Dodajemy

NA MOIM TALERZU
Roladki z szynki 202

Jeśli komuś znudziły się schabowe a nie może się obejść bez smażonego mięsa to polecam roladki z szynki. Nadziewane pieczarkami i cukinią, podajemy na obiad lub do chleba. Składniki: 500 g szynki wieprzowej 2 cebule 2-3 ząbki czosnku mała cukinia kilka pieczarek mąka  bułka tarta jajko olej sól, pieprz, majeranek, rozmaryn Cebule, czosnek i cukinie obieramy, szatkujemy

prawdziwe jedzenie
Opieńki w zalewie octowej 196

należy dolewać wodę do gotowania i przyrządzać kolejne porcje zalewy.    W identyczny sposób można marynować każdy gatunek grzybów.    Sezon grzybowy nigdy się nie kończy, bo pieczarki są dostępne przez cały rok. To jest propozycja dla tych, którzy nie zbierają grzybów, ale lubią je jeść. Wystarczy, że kupimy małe pieczarki i przygotujemy je dokładnie tak, jak opieńki

Maminek kulinarny
Sałatka warzywna w papryce 155

innych warzyw a wszystko spakujemy w niewielkie strąki papryki.    Składniki: -ok.10-15 małych papryk -1 kg małych ogórków -1/2 kg fasolki szparagowej -2 cebule -30 dkg małych pieczarek -2 marchewki    Do słoików: -ząbki czosnku -ziarna ziela angielskiego, pieprzu i gorczycy -liście laurowe  Na zalewę: -2 l wody -4 szklanki cukru -2 szklanki octu -4 łyżki(...)strąków papryki wkładamy fasolkę i marchew.    Ogórki myjemy, obcinamy końcówki i dzielimy na odpowiednie kawałki. Wkładamy do papryki.    Na wierzch wkładamy plaster cebuli i zamykamy pieczarką.    Warzywa, które nie zmieściły się do papryki kroimy. Będą uzupełnieniem słoików z papryką. Paprykę wkładamy do słoików, uzupełniamy warzywami i zalewamy wrzącą zalewą. Zakręcamy i pasteryzujemy

Maminek kulinarny
Pasztet z pieczarkami 153

Pasztet bez tłuszczu z dodatkowym smakiem grzybowym.    Składniki -1 kg łopatki -1/2 kg wątróbki drobiowej -25 dkg pieczarek -3 jajka -2 czerstwe bułki -1 marchew -2 cebule -2 duże ząbki czosnku -garść suszonych grzybów -pieprz ziołowy i naturalny -warzywko, przyprawa do mięs -liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty    Do garnka z wodą dodajemy liście laurowe(...)Dodajemy jajka, przyprawiamy pieprzem naturalnym i ziołowym oraz warzywkiem i dokładnie wyrabiamy.    Foremkę natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Na dno wykładamy część pasztetu i układamy obrane pieczarki,  mocno wciskając je w pasztet.    Przykrywamy pasztetem do wypełnienia foremki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 40 minut.     Pasztet gotowy

Maminek kulinarny
Risotto con asparagi 134

cukinię, paprykę, kawałki mięsa itp. Składniki: 300g ryżu do risotto (arborio lub carnaroli) 3 łyżki oliwy 200 ml białego wina wytrawnego 800 ml bulionu warzywnego 1 cebula 5 pieczarek 2 łodygi selera naciowego pęczek zielonych szparagów sól, pieprz ser parmezan natka pietruszki       Przygotowanie: Na rozgrzanej oliwie w głębokim garnku zeszklij drobno pokrojoną cebulę. Następnie dodaj pokrojone(...)pieczarki i łodygi selera, smaż kilka minut. Do warzyw dodaj ryż i podsmaż na kolor złoto-żółty. Następnie dodaj białe wino. Gdy wyparuje stopniowo dodawaj bulion, od czasu do czasu mieszając. Całość gotuj około 20 minut. 5 minut przed końcem gotowania dodaj pokrojone łodygi szparagów. Główki szparagów dodaj po zdjęciu garnka z ognia, będą wówczas al dente. Dopraw solą

Smakowity Blog Kulinarny
Empanadillas z jagnięciną i warzywami 200

obiadu z poprzedniego dnia. Równie dobrze można wykorzystać mięso z rosołu, upieczoną pierś kurczaka lub tuńczyka z puszki. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 posiekana cebula 4 posiekane pieczarki 1/2 posiekanej czerwonej papryki 2 łyżki oliwy 100g upieczonej wcześniej jagnięciny lub innego mięsa (wołowina, drób) żółtko   Przygotowanie: Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę, paprykę i pieczarki. Następnie

Smakowity Blog Kulinarny
Makaron z cukinią 224

jest to makaron Fettuccine czyli "małe wstążki", które pasują do całej gamy sosów.  Składniki: 200g makaronu Fettucine lub innego 2 małe cukinie 1 cebula 2 ząbki czosnku 5 pieczarek 1 papryczka chilli natka pietruszki 2 łyżki oliwy tarty parmezan kilka pomidorów koktajlowych sól, pieprz Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy pokrojone(...)warzywa: cebulę, czosnek, chilli, pieczarki i cukinię (około 8 minut). Przyprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dolewamy około 100ml wody z gotującego się makaronu. Ugotowany makaron przekładamy na patelnię z warzywami i mieszamy. Na koniec całość posypujemy tartym parmezanem, pokrojoną natką pietruszki i układamy ćwiartki pomidorów

Smakowity Blog Kulinarny
Łazanki 177

jeść przez najbliższe trzy dni. I nikt nie będzie narzekał. Jestem tego pewna.   Składniki: 500g makaronu łazanki 1/2 główki małej, białej kapusty 300g kapusty kiszonej z kminkiem 200g pieczarek 300g wędzonego boczku 2 cebule sól, pieprz   Sposób przygotowania: Białą kapustę szatkujemy, wkładamy do garnka, zalewamy 2 szklankami wody, solimy i gotujemy pod przykryciem, aż kapusta zmięknie. Odcedzamy. Boczek(...)kroimy w kostkę i smażymy na suchej patelni, aż wytopi się tłuszcz. Obieramy cebule i kroimy w kostkę. Dodajemy do boczku i smażymy. Pieczarki czyścimy, kroimy w plastry i dodajemy do boczku z cebulą. Kapustę kiszoną kroimy i dodajemy do boczku i pozostałych składników. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy. W dużym garnku mieszamy makaron, ugotowaną białą kapustę

Smakowity Blog Kulinarny
Boeuf Stroganow 135

przygotowuje się z polędwicy wołowej, ale możemy tez eksperymentować z innymi rodzajami mięsa. Jednak prawdziwy Boeuf Stroganow powinien być przyrządzany właśnie z polędwicy wołowej. Składniki: 900g wołowiny  400g pieczarek 2 duże cebule 2 ogórki kiszone sól, pieprz papryka ostra mielona 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 litr bulionu wołowego olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Mięso kroimy w wąskie paski, obtaczamy(...)składnikami. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju i rumienimy na nim pokrojoną w cienkie plasterki cebulę. Przyrumienioną cebulę przekładamy do dużego garnka, a na tłuszczu smażymy pokrojone w ćwiartki pieczarki. Olej trzeba uzupełnić, jeśli będzie taka potrzeba, aby składniki się nie przypaliły, ale też trzeba uważać, żeby nie pływały w tłuszczu. Gdy grzyby są już gotowe, dodajemy je do cebuli

Smakowity Blog Kulinarny
Rogaliki z kapustą i grzybami 236

przez okres studzenia farszu w lodówce. Gotowe ciasto dzielimy na 1/2 i rozwałkowujemy i formujemy 2 koła, każde kroimy na 8 trójkątów. Farsz: 300 g kiszonej kapusty 200 g pieczarek lub grzybów suszonych 1 cebula 1 liść laurowy szczypta kminki i kilka ziaren ziela angielskiego (roztarte w moździerzu) sól i pieprz do smaku 1 jajko sezam Drobno pokrojoną kapustę gotujemy(...)miękkości w niewielkiej ilości wody z liściem laurowym pokruszonym kminkiem, zielem angielskim i pieprzem. Na patelni szklimy na niewielkiej ilości oleju pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodajemy posiekane pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ugotowaną kapustą i podsmażamy ok. 5 minut, studzimy. Na każdym trójkącie układamy u podstawy przestudzony farsz, zwijamy i formujemy zgrabne rogaliki. Rogaliki smarujemy rozkłóconym jakiem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kotlety z kaszy jęczmiennej 196

talerz. Z podanych składników wychodzi około 8 kotletów. Kotlety wyśmienicie smakują z ziemniakami i surówką, same - na zimno i na ciepło. Można też podać z sosem np.  z pieczarkami w sosie śmietanowym . Do masy na kotlety można też dodać starte na tarce o grubych oczkach pieczarki. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska