pieczarki - 22920 przepisów (strona:917/1528)

ŚLEDZIE W POMIDOROWEJ ZALEWIE 439

najbardziej.  Przepis na zalewę jest u mnie taki "żelazny", korzystam z niego zarówno do zalewania śledzi jak i różnego gatunku usmażonych ryb. Składniki: 800g matiasów 3 cebule 200g pieczarek 4 ogórki konserwowe łyżka oleju Zalewa: 1 szkl. wody 1/4 szkl. oleju  2 łyżki octu 1 łyżka cukru 2 łyżki ketchupu pikantnego pieprz sól do smaku Wykonanie: Śledzie moczymy(...)wodzie lub mleku 1-2h, nie dłużej. Po wymoczeniu kroimy w kawałki ok 2cm. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną cebulę, smażymy do zezłocenia i dodajemy dowolnie pokrojone pieczarki. Smażymy całość ok 10 minut po czym dodajemy pokrojone w paseczki ogórki konserwowe. Wszystkie składniki zalewy dodajemy kolejno do zawartości naszej patelni mieszamy - ew. doprawiamy, aby uzyskać ulubiony smak. Zagotowujemy

Walijskie Pichcenie
GRZYBOWE SPAGHETTI Z DROBIOWYMI KLOPSIKAMI 221

mięsa mielonego drobiowego 1 kajzerka (uprzednio namoczona w wodzie i odciśnięta) 1 jajko majeranek sól, pieprz  bułka tarta  olej  Na sos:  300g brązowych pieczarek 1 cebula bulion mały pęczek pietruszki lub koperku sól, pieprz liść laurowy ziele angielskie olej 1 łyżeczka mąki 2 łyżeczki śmietany 18 % Wykonanie: Mięso mielone łączymy z namoczoną i odciśniętą bułką(...)każdej strony na złoty kolor. Usmażone wykładamy na talerz, a na patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę smażymy. Do podsmażonej cebuli dodajemy wyczyszczone i pokrojone na ćwiartki pieczarki (małych nie kroimy). Podsmażamy wraz z cebulą. Następnie całość podlewamy bulionem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz. Gotujemy na małym ogniu ok 15 minut, po czym zagęszczamy lekko nasz

Walijskie Pichcenie
A NA ŚNIADANIE - OMLET! 210

Jeśli czasu jest mało gotuję je najzwyczajniej  na miękko, a jeśli czasu mam więcej wtedy przygotowuję coś odrobinę bardziej wymyślnego np.omlet :-) Składniki: 3 jajka 2 łyżki mleka 2 pieczarki kawałek papryki czerwonej kawałek papryki zielonej szczypiorek sól pieprz łyżka masła  dodatkowo można dorzucić: szynkę, boczek, kukurydzę, groszek, ziemniaki, ser, szpinak - czyli praktycznie wszystko co mamy pod ręką albo(...)lodówce Wykonanie: Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Na rozgrzane masło wrzucamy pokrojone pieczarki i pokrojone w drobną kostkę papryki. Podsmażamy chwilkę, lekko solimy i pieprzymy. W miseczce rozkłócamy jajka z mlekiem. Masę lekko solimy i pieprzymy, po czym wylewamy na podsmażone warzywka. Smażymy na małym ogniu, przechylając od czasu do czasu patelnię, aby masa jajeczna wciekła pod spód. Jeśli lubimy

Walijskie Pichcenie
SAMO ZDROWIE CZYLI GULASZ Z ŻOŁĄDKÓW W SOSIE PIECZARKOWO-POMIDOROWYM 245

smaczne! Dziś podaję przepis na gęsty gulasz z żołądków.  Pycholec! Składniki: 1kg żołądków drobiowych 2 marchewki 1 por 1 pietruszka puszka pomidorów w sosie własnym 2 cebule 200g pieczarek olej łyżka mąki pieprz sól bazylia koperek bulion warzywny Wykonanie: Żołądki dokładnie czyścimy i myjemy pod bieżącą wodą. Warzywa obieramy, gotować razem z żołądkami w lekko osolonej wodzie(...)Sprawdzamy po tym czasie czy są miękkie. Po ugotowaniu odcedzamy i kroimy w paseczki. Cebulę siekamy. Smażymy na oleju.Kiedy się zezłoci dodajemy nasze pokrojone żołądki, pokrojone w paski pieczarki i pomidory z puszki. Dusimy całość ok 20 minut. Następnie  dolewamy, ok 2 szklanek bulionu. Zagotowujemy. Zaciągamy powstały sos  łyżką mąki rozrobionej w zimnej wodzie. Doprawiamy solą, pieprzem

Walijskie Pichcenie
KARKÓWKA Z GRZYBAMI I CEBULKĄ 228

moja gorsza połowa za nią przepada :)  Tym razem wybór padł na karkówkę z grzybami i cebulą, bo takiej nie zamieszczałam jeszcze na blogu:) Składniki: 1 kg karkówki 250g pieczarek 3 cebule sól pieprz majeranek cząber 1 ząbek czosnku olej musztarda francuska 1 łyżka mąki bulion Wykonanie: Karkówkę kroimy na plastry. Każdy plaster  posypujemy mieszanką wymienionych przypraw,smarujemy musztardą(...)mięso wyjmujemy i podsmażamy na patelni z każdej strony do zrumienienia. Następnie  układamy je w naczyniu żaroodpornym i przekładamy: warstwą posiekanej cebuli, posiekanym czosnkiem i pokrojonymi w paski pieczarkami, aż do wyczerpania składników. Całość zalewamy bulionem i tłuszczem tzw. smakiem od smażenia karkówki. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na 1.5h. Po tym czasie karkówka

Walijskie Pichcenie
KLASYCZNE LECZO Z KIEŁBASĄ 483

nawet ... jeśli to miałby być środek lata ;-) Składniki: 2 papryki czerwone 2 papryki żółte 1 papryka zielona puszka pomidorów w zalewie 3 cebule ząbek czosnku 2 małe cukinie 200g pieczarek 3 kiełbasy toruńskie smalec 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku pół łyżeczki ostrej papryki w proszku  sól i pieprz do smaku Wykonanie:  Cebule kroimy w piórka, podsmażamy(...)rozgrzanym smalcu na głębokiej patelni, pod koniec smażenia dodajemy posiekany ząbek czosnku. Kiełbasę obieramy z osłonki, kroimy w paseczki dodajemy do cebuli smażymy do zrumienienia. Cukinie, paprykę i pieczarki obieramy i kroimy wg upodobań - jednak niezbyt drobno. Najlepiej w grubą kostkę. Pokrojone warzywa dodajemy do zawartości patelni. Solimy, dodajemy obie papryki oraz pomidory z puszki. Jeśli będą miały mało soku

Walijskie Pichcenie
SMAŻONY RYŻ Z WARZYWAMI I KURCZAKIEM 281

trudności nie jest zbyt wysoki, tak więc nawet początkujące panie domu poradzą sobie z nią bez problemu. Składniki: 250 g ryżu długoziarnistego  250 g piersi z kurczaka 200g pieczarek 1 cebula 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki czerwonej mała puszka kukurydzy (200g) 1 łyżeczka curry pieprz sól przyprawa gyros słodka papryka łyżka koncentratu pomidorowego olej do smażenia ok 1l bulionu(...)kostkę cebulę, kiedy się zeszkli dodajemy pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę i obsypaną przyprawą do gyrosa. Chwilę smażymy po czym dodajemy kolejno: pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojone pieczarki oraz odcedzoną z zalewy kukurydzę. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku: solą, papryką, curry i  pieprzem. Smażymy, aż kurczak i warzywa będą miękkie. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i jeszcze

Walijskie Pichcenie
TROFIE CZYLI LIGURYJSKI MAKARON ZE SCHABEM W SOSIE ŚMIETANOWO-PIECZARKOWYM 386

wcale się nie skleja. Moja dzisiejsza wersja to trofie ze schabem w pysznym sosie śmietankowo- pieczarkowym. Wykonanie: 1 op makaronu trofie (400g) 800g schabu sól pieprz ziele angielskie 100g pieczarek 2 cebule odrobina tymianku śmietana 18% olej bulion Wykonanie: Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu (zazwyczaj 12 minut). Schab kroimy w paski. Posypujemy solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz tymiankiem(...)patelni rozgrzewamy olej, podajemy pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażamy aż się zezłoci. Następnie wrzucamy pokrojony schab, podsmażamy ze wszystkich stron mieszając. Kiedy schab się podsmaży wrzucamy pokrojone w paski pieczarki, 2-3 kulki ziela angielskiego zalewamy całość bulionem, aby przykrył mięso. Przykrywamy i dusimy ok 30 minut na małym ogniu. Po tym czasie doprawiamy do smaku ew. solą i zalewamy

Walijskie Pichcenie
KOLOROWA ZAPIEKANKA RYBNA 264

tego zdrowsze i mniej kaloryczne :))  Mój eksperyment zakończył się pełnym sukcesem. Zapiekana ryba smakowała i to bardzo :) Składniki : 80 0g fileta z ryby (dowolnego, u mnie łupacz) 200g pieczarek 1 cebula 1/2 czerwonej papryki 1/2 pomarańczowej papryki 200g śmietany 18% (u mnie ukwaszona z kubeczka) sól sok z cytryny pieprz cytrynowy przyprawa do ryb olej koperek Wykonanie: Jeśli mamy(...)czasie możemy przygotować sobie sos, którym zalejemy rybę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną cebulę, po chwili dodajemy pokrojone w kosteczkę papryki, a na końcu pokrojone w paseczki pieczarki, mieszamy, solimy, pieprzymy i podsmażmy, aż warzywa będą miękkie. Na koniec wlewamy śmietanę, mieszamy, posypujemy koperkiem i sos gotowy :)) Naczynie żaroodporne smarujemy masłem układamy w nim kawałki ryby i wstawiamy do piekarnika

Walijskie Pichcenie
RYŻ Z MIESZANKĄ CHIŃSKĄ I CZERWONĄ FASOLĄ 273

jednogarnkowe, więc wymieszałam wszystko w jednym garze :))  Szybko, prosto i smacznie :)) i wyjątkowo ... bezmięsnie ;-) Składniki: 2 op. mrożonej mieszanki chińskiej Hortex 1 puszka czerwonej fasoli 200g ryżu 200g pieczarek 2 łyżki przecieru pomidorowego ostra i słodka papryka sól, pieprz olej bulion Wykonanie: Na patelni rozgrzewamy olej, wsypujemy mieszankę chińską, mieszamy i podsmażamy ok 10 minut. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki

Walijskie Pichcenie
CHŁOPSKIE JADŁO 197

masz z moich ulubionych składników stworzył bardzo smaczne danie obiadowe :)) Składniki: 40 dkg mięsa mielonego 4 ziemniaki 2 cebule 20 dkg boczku lub kiełbasy 40dkg kapusty kiszonej 25 dkg pieczarek 1 mała czerwona papryka sól pieprz liść laurowy olej Wykonanie: Cebulę i paprykę kroimy w kostkę i smażymy na oleju. Kiedy cebula się zezłoci dodajemy mięso mielone, smażymy mieszając(...)pół twardo. Po ugotowaniu kroimy w kostkę dodajemy do mięsa mielonego.Kapustę gotujemy w niedużej ilości wody z dodatkiem liścia laurowego. Na osobnej patelni podsmażamy wędlinę (boczek) oraz pokrojone pieczarki. Solimy, pieprzymy do smaku. W garnku mieszamy wszystkie podsmażone produkty oraz ugotowaną kapustę. Doprawiamy do smaku

Walijskie Pichcenie
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANO-SCHABOWA 269

pożywny jednogarnkowy obiad.  Z chęcią będę wracała do tego przepisu :)) Składniki: 3 ziemniaki średniej wielkości ok. 600 g schabu 2 duże cebule 2 marchewki 30 dag małych pieczarek 30 dag żółtego sera 300 ml śmietany 18% sól, pieprz słodka i ostra papryka Wykonanie: Ziemniaki obieramy, kroimy w 1cm plastry. Układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem na spodzie oraz(...)kroimy w dużą kostkę. Posypujemy solą, pieprzem, papryką, mieszamy, wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy kilka minut. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę - podsmażamy, dodajemy  pokrojone w paski pieczarki oraz pokrojoną w plasterki marchewkę. Dusimy do momentu, aż odparuje nam woda po czym zalewamy wszystko śmietaną. Doprawiamy do smaku. Gotowy farsz wykładamy do naczynia na podkład ziemniaczano-serowy

Walijskie Pichcenie
GULASZOWA A'LA STROGONOW 245

przyprawy rozgrzewają. Wspaniale sprawdza się jako danie jednogarnkowe. Podana z chrupiącą bagietką zaspokoi głód nawet wymagającego głodomora :)) Składniki: 80 dkg schabu (łopatki, karkówki, szynki) 2 średnie cebule czerwone 200g pieczarek 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 2 ząbki czosnku 2 marchewki 1 łodyga selera naciowego 3 ziemniaki puszka pokrojonych pomidorów w sosie własnym olej rzepakowy do smażenia sól  pieprz(...)mamy - wodą. Dorzucić liść laurowy, ziele angielskie. Dodać pokrojoną w paski paprykę, pokrojone w plasterki marchewki i pokrojony seler naciowy. Gotować ok 15 minut po czym dorzucić plasterki pieczarek (wcześniej umyte), ziemniaki pokrojone w kostkę oraz pomidory w sosie własnym. Gotować do momentu, aż mięso i warzywa będą miękkie. Na koniec doprawić solą, pieprzem, papryką i odrobiną roztartego w dłoniach

Walijskie Pichcenie
Zupa gulaszowa. Troszkę oszukana ;) 140

nastawienie nie zmieniło się.  Miała być zupa gulaszowa - i była. Może troszkę delikatniejsza, ale pysznie sycąca. Z grubo pokrojonym jeszcze ciepłym chlebem... Składniki: 700 g łopatki 300 g pieczarek 2 papryki : żółta i czerwona 4 szt ogórki kiszone listek laurowy ziele angielskie 2 szt cebuli papryka wędzona słodka papryka słodka sól pieprz papryka ostra 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego(...)liski laurowe, kilka sztuk ziela angielskiego. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na patelni z papryką słodką. Dodajemy do mięsa. Gotujemy do miękkości. W między czasie dodajemy podsmażone pieczarki na maśle. Doprawiamy do smaku przyprawami. Pod koniec dotowania dodajemy pokrojoną paprykę, ogórki kiszone. Na koniec przyprawiamy koncentratem pomidorowym. Możemy zabielić ją śmietaną. Polecam, bo pyszna! insertCookd("997a4efc63a4b1f8b61d7b9fd5ae53de

Malinowe Pocałunki
Wątróbka wieprzowa z ryżem- dirty rice with pork liver 342

szkl ryżu long grain- długoziarnistego 3 szkl bulionu kurczakowego ok 0,5 kg wątróbki wieprzowej ( plus1-2 jajka i 3-4 łyżki mąki ) 2 cebule 2 papryki 200 gr pieczarek 2 łyżeczki suchecho czosnku 3-4 łyżki oliwy 1 łyżeczka rozmarynu ok 1/5 łyżeczki pieprzu cayenne sól, 2 łyżki masła Wykonanie: Gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu na bulionie kurczakowym(...)stron na średnim gazie około 5-7 min. Po usmażeniu- solimy. Po usmażeniu wątróbki, wybieramy "szlam" z patelni i na tym samym oleju smażymy pokrojone w plastry pieczarki- dodając cayenne, sól i rozmaryn. Smażymy około 5 min, dodajemy pokrojoną w pół talarki cebulę i paprykę. Smażymy dalsze 5 min. Teraz warzywa dodajemy do ugotowanego ryżu, dodajemy masło, poszatkowaną natkę pietruszki

Smaki Edyty