pieczarki - 22435 przepisów (strona:912/1496)

MŁODE ZIEMNIACZKI I PIERŚ Z KURCZAKA W SOSIE PIECZARKOWYM 92

się z wody i posypuje koperkiem. Odkąd moja mama przekazała mi swój sposób, na ich przygotowanie, są moimi ulubionymi :) SKŁADNIKI: 2 piersi z kurczaka 1 szalotka bulion 10 pieczarek 200 ml śmietanki 30 % 1 łyżka mąki sól, pieprz oliwa młode ziemniaki 2 łyżki margaryny zielona cebulka 2 łyżki śmietany sól A jak to zrobić: Piersi z kurczaka umyć, oczyścić(...)części. W rondelku podgrzać oliwę i dodać drobno pokrojoną szalotkę, smażyć aż się zeszkli. Dodać pokrojone piersi i zalać całość bulionem. Po około 15 minutach dodać dość grubo pokrojone pieczarki i doprawić solą i pieprzem. Gdy mięso będzie już dobrze ugotowane, dolać śmietankę wymieszaną z mąką, dokładnie wymieszać. Całość zagotować. Ziemniaczki (im mniejsze tym lepsze) najlepiej oskrobać (wcześniej na pół

Kuchnia w opałach
BOUCHEES A LA REINE 186

jądra kogucie,szpik kostny, grasicę cielęcą..... Dzisiaj przepis został znacznie uproszczony i jak dla mnie na szczęście :) SKŁADNIKI: 1 płat ciasta francuskiego 1 pierś z kurczaka 1/ cebuli 6 pieczarek 1 jajko na sos beszamel  1 łyżka masła 1 łyżka (płaska) mąki mleko sól pieprz gałka muszkatołowa A jak to zrobić: Z ciasta francuskiego wykroić koła o średnicy(...)minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Cebulkę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzane masło, aby się zeszkliła. Dodajemy drobno pokrojoną pierś z kurczaka i drobno pokrojone pieczarki. Całość podsmażamy8-10 minut. Odstawiamy. W rondelku roztapiamy 1 łyżkę masła i dodajemy płaską łyżkę mąki bardzo energicznie mieszając. Dolewamy mleko, aż uzyskamy konsystencję puszystego kremu. Doprawiamy solą, pieprzem

Kuchnia w opałach
KROKIETY Z MIĘSEM INDYCZYM - FARSZ 101

życia", a my zyskujemy nowe danie. Nauczyła mnie tego moja mama :) SKŁADNIKI:   40 dag kiszonej kapusty 1 mała marchewka 30-40 dag mięsa z indyka (z rosołu) 4 pieczarki 1 cebula 2 łyżki oleju sól, pieprz A jak to zrobić: Kapustę przepłukać, przełożyć do garnka, zalać wodą i chwilę pogotować, aby pozbyć się nadmiaru kwasu. Na patelni rozgrzać olej(...)dodać pokrojoną w kostkę cebulę i delikatnie ją zeszklić. Gdy cebula zmięknie dodać startą na drobnych oczkach marchewkę, drobno pokrojone pieczarki i pokrojone mięso. Całość podsmażyć. Kapustę odcedzić i "odsączyć" z nadmiaru wody, przełożyć na patelnię, doprawić i wymieszać. Tak powstały farsz przepuścić przez maszynkę na grubym sitku. Ułatwi nam to zawijanie krokietów, farsz będzie bardziej zwarty.   Na przygotowane

Kuchnia w opałach
MAKARON RYŻOWY Z WARZYWAMI 98

choć trochę do życia ;)  SKŁADNIKI: na 1 porcję 80 g makaronu ryżowego 1 mała mrchewka 2 plastry selera por (około 10 cm) 1/2 młodej (małej) cukinii 6 małych pieczarek 1/2 strąka chilli sól  pieprz kolorowy świeży tymianek masło klarowane A jak to zrobić: Marchewkę, seler, por i cukinię pokroić w cienkie paski. Pieczarki obrać i pokroić w ćwiartki

Kuchnia w opałach
PIECZARKI Z CHILI I CZOSNKIEM 109

kuchni Hiszpańskiej, natknęłam się właśnie na takie Tapas. Niby nic trudnego i nadzwyczajnego, ale cóż było robić, jak nie mogłam pozbyć się tego z głowy :) SKŁADNIKI: 500 g małych pieczarek 40 ml oliwy 25 g masła 3 ząbki czosnku bardzo drobno posiekane 1 świeża papryczka chili drobno posiekana 1 łyżeczka soku z cytryny sól pieprz 1 łyżka posiekanej dymki (zielonej(...)część) A jak to zrobić: Oliwę i masło rozgrzewamy w dużym rondlu. Dodajemy czosnek, chili, pieczarki i smażymy aż grzyby zmiękną. Następnie dodajemy pozostałe składniki i bardzo dokładnie mieszamy. Przed podaniem posypujemy odrobiną świeżej dymki

Kuchnia w opałach
PAPPARDELLE Z BRUNATNYMI PIECZARKAMI 104

książką, "mizianko" z moimi dwoma kociakami. Rozmowa z rodziną, wspólna kolacja.... Uwielbiam mieć wolne od pracy ;) A jutro... powtórka z rozrywki :) SKŁADNIKI: 400 g makaronu pappardelle 300 g brunatnych pieczarek 100 g wędzonego boczku 1 szalotka 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanego szczypiorku 150 ml śmietanki 30 % 1 łyżka masła parmezan sól, pieprz A jak to zrobić: Makaron ugotować(...)osolonej wodzie. Na patelni podsmażyć pokrojony drobno boczek, aby wytopić z niego tłuszcz. Następnie dodać masło, posiekaną drobno szalotkę i czosnek, oraz pokrojone grzyby. Smażymy do momentu, aż pieczarki zmiękną. Wlewamy śmietankę i mieszając czekamy, aż sos zgęstnieje, wtedy dodajemy makaron i całość dokładnie mieszamy doprawiając do smaku solą i pieprzem. Wykładamy na talerz i posypujemy szczypiorkiem i parmezanem

Kuchnia w opałach
TATAR Z WĘDZONEGO ŁOSOSIA Z CHRZANEM 126

dniowej uczcie :) Dlatego na moim sylwestrowym stole, w dużej mierze zagoszczą niewielkie przekąski. SKŁADNIKI: 150 g wędzonego łososia 1 ogórek konserwowy 1 mała cebula dymka razem ze szczypiorkiem 6 pieczarek konserwowych pieprz  szczypta chilli 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki sosu sojowego 1 łyżeczka chrzanu (ze słoiczka) papryka mielona, słodka (opcjonalnie) A jak to zrobić: Łososia, ogórka, pieczarki

Kuchnia w opałach
CHRUPIĄCA SAŁATKA Z KALAFIOREM I WĘDZONYM ŁOSOSIEM 188

ustach. SKŁADNIKI: 3 liście sałaty lodowej kilka różyczek kalafiora (surowego) 1 mały pomidor 2-3 łyżki czerwonej fasoli (z puszki, przepłukaną) 4 jajka przepiórcze (ugotowane na twardo) 4 marynowane pieczarki 60 g wędzonego łososia sól ziołowa olej ze słonecznika A jak to zrobić: Liście sałaty porwać drobno i ułożyć na talerzu. Pomidora pokroić w grubą kostkę, a pieczarki i jajka

Kuchnia w opałach
Zupa z pora z mięsem mielonym 343

bardzo sycący posiłek. Z powodzeniem wystarczy, jako pełny obiad, bez konieczności przygotowywania drugiego dania. Składniki: * 750 ml rosołu drobiowo-warzywnego * 1 duży por * 1 średniej wielkości marchewka * 150 g pieczarek * 200 g mięsa mielonego wieprzowego * 1 serek topiony ( prostokąt ) śmietankowy lub ziołowy * 1 łyżka śmietany 18% * sól, pieprz * 2 łyżki masła * 1 łyżka oleju rzepakowego Wykonanie: Marchew obrać ze skóry(...)olej. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć na rumiano, mięso mielone. Mięso dodać do gotującego się rosołu. Pora pokroić w plastry. Pora poddusić na łyżce masła - miękkiego dodać do zupy.  Pieczarki pokroić w półplastry. Na pozostałym maśle udusić grzyby - dodać do zupy. Zupę gotować kilka minut. Serek topiony rozprowadzić w gorącej wodzie, dodać śmietanę - całość wlać do gotującej się zupy

kolorowotorcikowo
Polędwiczki wieprzowe w różowym winie z pieczarkami i ziemniakami. 161

wyprosić, by już zaszyć się w kuchni, ale się powstrzymałem. Tak, czy siak kupiłem świeże polędwiczki wieprzowe... Czego nam potrzeba? -3 polędwiczki wieprzowe; marynujemy w soli, pieprzu, tymianku, -małe pieczarki -kilka ugotowanych, całych ziemniaków -350ml różowego półsłodkiego wina -cebula nieobrana przekrojona na pół -4 ząbki czosnku nieobrane, zgniecione bokiem noża -masło klarowane -sól, pieprz -cebula suszona -4 całe liście(...)minuty do zrumieniania z czosnkiem, liśćmi laurowymi i połówkami cebuli; tylko mięso delikatnie przekładamy z patelni do naczynia szklanego.    Na tłuszcz po polędwiczkach wrzucamy pieczarki, posypujemy cebulą suszoną i na wysokim ogniu podsmażamy bez solenia, by nie puściły wody. Ponownie umieszczamy w garnku mięso, dodajemy mieszankę przypraw z moździerza i kilka minut delikatnie mieszając podsmażamy. Zalewamy winem, doprowadzamy

BaRepas
Stir fry z kurczakiem i makaronem chow main 162

warzyw i prostota. Tradycyjnie robi się je w woku ale w domowym zaciszu wystarczy głęboka patelnia. Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 1 papryka czerwona 6 średnich pieczarek 1 - 2 cebule dymki  - szczypior 6 łyżek ciemnego sosu sojowo-grzybowego łyżka octu ryżowego 2 cm świeżego imbiru 2 ząbki czosnku 2 marchewki puszka kiełków fasoli mung chili (opcjonalnie(...)sól pieprz cytryna makaron chow main Wykonanie: Kurczaka kroimy w paseczki, odrobinę solimy i podsmażamy w woku lub głębokiej patelni.  Marchewkę kroimy w słupki, paprykę w paski i pieczarki w talarki, dodajemy do kurczaka. Chwilę smażymy, po czym dodajemy starty imbir (na najdrobniejszych oczkach), czosnek przeciśnięty przez praskę, sos sojowy i ocet ryżowy. Całość smażymy

IMPRESJA SMAKU
Piersi kurczaka w sosie śmietanowo-pieczarkowym z makaronem 192

stało się znowu modne. Pamiętajmy, że taki olej ma wyższą temperaturę wrzenia, zawiera kwasy omega 3 i jest polecany przez dietetyków. Składniki: 2 pojedyncze piersi kurczaka 100-200 g pieczarek 2 cebule 500 ml słodkiej śmietany (36%) 3 garście makarony farfalle (kokardki) 100 ml wody olej rzepakowy (Rapso) garść świeżej bazylii 4 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka słodka Wykonanie(...)Kurczaka kroimy w paski, zaś cebulę w piórka i wszystko razem podsmażamy. Dodajemy pieczarki pokrojone w talarki i wodę. Doprawiamy sola pieprzem, słodką papryką i wszystko razem dusimy (ok. 10 min.) Do kurczaka dodajemy śmietanę,makaron i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy, aż makaron będzie ugotowany al dente. Na koniec dodajemy porwaną bazylię. Mieszamy i gotowe. Smacznego

IMPRESJA SMAKU
Szaszłyki z kurczaka z pieczarkami 140

względu na sezon grillowy, równie dobrze mogą być grillowane... pewnie będą jeszcze smaczniejsze Składniki: 1-1,3 kg mięsa z udek kurczaka 3 duże cebule 500 g pieczarek ulubiona przyprawa do mięsa ok. 3-5 łyżek oleju (Rapso) Dodatkowo: patyczki do szaszłyków (ja mam długie metalowe) Wykonanie: Mięso z kurczaka pokrojone w kostkę doprawiamy przyprawą do mięsa Każdą cebulę dzielimy(...)części i oddzielamy pojedyncze warstwy, następnie doprawiamy olejem i tą samą przyprawą którą użyliśmy do kurczaka Na każdy patyczek nabijamy mięso, cebulę, pieczarkę (jak jest duża to dzielimy na pół), mięso, cebulę itp. aż do wykończenia składników. Tak przygotowane szaszłyki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 C ok. 30-40 min. na środkowej półce. Takie szaszłyki mogą być również pieczone

IMPRESJA SMAKU
Zupa pieczarkowa w 30 min. 156

Składniki: 1/2 kg pieczarek 1 por 2 marchewki 2 łyżki masła 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 1 i 1/2 l wody                                                       sól, pieprz Wykonanie: Do garnka wrzucamy pokrojone w plastry pieczarki i pora

IMPRESJA SMAKU
Placuszki z soczewicy i leśnych grzybów z sosem pieczarkowym 129

szczypiorek. Składniki: 4-5 garści czerwonej soczewicy ok. 1/2 kg mielonych leśnych grzybów 3 jajka 2-4 łyżki bułki tartej sól, pieprz 330 ml kwaśnej śmietany 18% 250 g pieczarek 2 łyżki masła olej do smażenia placuszków (np. Rapso) Wykonanie: Soczewicę gotujemy do miękkości. Na patelni na maśle podsmażamy zmielone grzyby, doprawiamy solą i pieprzem. Soczewicę, grzyby, jajka i bułkę(...)tartą razem mieszamy. Na rozgrzanej patelni z olejem smażymy małe placuszki Sos: Pieczarki kroimy w talarki i podsmażamy na maśle, tak aby woda odparowała. Dodajemy śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem Na talerzu układamy usmażone placuszki i polewamy sosem pieczarkowym. Smacznego

IMPRESJA SMAKU