Czas przygotowania: 4 dni Proporcje dla 10-12 osób Składniki: 2000 g kiszonej kapusty 500 g wieprzowej łopatki 350 g kiełbasy 350 g pieczonego boczku 250 g pieczarek 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki suszonych śliwek kilka plasterków suszonych jabłek 500 ml czerwonego wytrawnego wina 1 garść suszonych grzybów 2 cebule 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka cząbru(...)przesmażamy, następnie dodajemy cebulę. Podsmażone wędliny wrzucamy do garnka, w którym będzie się dusił bigos. Na patelnię z wysmażonym tłuszczem wkładamy pokrojone mięso i je przesmażamy, przekładamy do garnka. Pieczarki kroimy w kostkę i również przesmażamy, wkładamy do garnka. Kapustę odciskamy z nadmiaru soku i kroimy ją na mniejsze kawałki. Wkładamy do garnka z mięsem. Po kolei dodajemy suszone grzyby
Kulinarne przygody Gatitybabcię. Za to farsz i sos robimy następująco. Składniki: farsz 250g ricotty 3 garście świeżego szpinaku 1/2 małej cebuli pokrojonej w drobną kostkę pieprz i sól sos 200g małych pieczarek (jeśli są większe - pokroić w ćwiartki) 2 łyżki kurek w zalewie 1/2 małej cebuli pokrojonej w drobną kostkę 4 plasterki szynki pokrojonej w kostkę 200g śmietany 18% pół kieliszka białego(...)łyżki sera pecorino Sposób przygotowania: Farsz Wszystkie składniki włożyć do malaksera i pokroić. Doprawić solą i pieprzem wg uznania. Sos Na średniej patelni podsmażyć na oliwie z oliwy pieczarki w całości. Obficie posolić i popieprzyć. Kiedy się zrumienią dodać szynką i cebulę. Zrumienić. Dodać kurki. Zalać winem i poczekać aż prawie całe odparuje. Dolać śmietanę i wsypać ser. Dokładnie wymieszać
W kuchni wieczoremgoszczą u nas pierogi ruskie oraz z serem na słodko. Tym razem jednak przygotowałam wersję z nietypowym farszem - z soczewicą i grzybami. Ja użyłam zamrożonych podgrzybków, ale możecie użyć pieczarek. Ze względu na brak mięsa pierogi śmiało można podać na piątkowy obiad albo na kolację wigilijną jeśli ktoś lubi małe urozmaicenia;) Ciasto: 400g mąki pszennej, jajko, łyżeczka(...)elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę, by ciasto przestygło. Następnie ciasto rozwałkować, szklanką wycinać kółka. Farsz: 100g zielonej soczewicy użyłam Piątnica , 100g podgrzybków lub pieczarek, cebula, jajko, sól, pieprz, łyżka sosu sojowego, 2 łyżki bułki tartej, olej do smażenia. Soczewicę zalać wodą i odstawić na całą noc. Następnie ugotować
Z miłości do słodkościstworzyły bardzo przyjemną w smaku kompozycję. Podałam go z kaszą gryczaną i kiszonymi ogórkami, całość uzupełniała się, było pysznie! 5 plastrów schabu 2 średnie cebule czerwona papryka 200g pieczarek przyprawa myśliwska z Przyprawy Świata Gdynia 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki musztardy olej sól, pieprz 1. Schab delikatnie rozbijamy, każdy kawałek dzielimy na pół i obficie posypujemy przyprawą myśliwską(...)chłodne miejsce na około 30 minut. 2. Schab podsmażamy z dwóch stron na rozgrzanym oleju. 3. Do podsmażonego schabu dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz starte na tarce pieczarki i paprykę. Chwilę podsmażamy. 4. Całość zalewamy 600ml wody i dusimy pod przykryciem przez około 30 minut. Po tym czasie dodajemy do sosu musztardę, koncentrat pomidorowy oraz 1/2 łyżeczki przyprawy myśliwskiej
Szefowa kuchnisylwestrowa przekąska. Kruche babeczki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 250g margaryny 3 żółtka 1 łyżeczka soli Farsz: 2 średniej wielkości cebule 500g mielonego mięsa 500g pieczarek 1/2 puszki kukurydzy 200g żółtego sera 1/2 pęczka zielonej pietruszki 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra Kruche babeczki: 1. Składniki na ciasto przekładamy do miski(...)złotego koloru. Farsz: 1. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju. 2. Dodać mielone mięso, posypać solą, pieprzem, papryką. Smażyć do zarumienienia. 3. Dodać starte na tarce pieczarki, smażyć do wyparowania wody. Doprawić do smaku, pozostawić do wystudzenia. 4. Do wystudzonych składników dodać kukurydzę, starty na tarce żółty ser, pokrojoną zieloną pietruszkę. Wymieszać wraz z majonezem
Szefowa kuchniskładniki * 50 dag filetów śledziowych małosolnych * 200 ml gęstej śmietany 18% * 3 ogórki konserwowe * 6-7 pieczarek marynowanych * 1 cebulka * pieprz Sposób wykonania Śledzie wypłukać, ewentualnie chwilę namoczyć, osuszyć i pokroić w paseczki. Ogórki i pieczarki pokroić w drobną kosteczkę, cebulkę w dość małe piórka. Wszystko wrzucić do naczynia, wymieszać, dodać śmietanę, doprawić pieprzem, wymieszać i odstawić
Mix smakuskładniki * 1 kapusta włoska (ok.2 kg) * 40 dag dobrej cienkiej kiełbasy * 20 dag wieprzowiny (szynka, łopatka) * 1 duża marchewka * 1 cebula * 10 dag pieczarek * przyprawy (sól, pieprz naturalny, pieprz ziołowy, pieprz cayenne, kumin rzymski, liście laurowe, ziele angielskie, papryka słodka mielona, czosnek granulowany) * koncentrat pomidorowy lub przecier sposób wykonania Kapustę poszatkować, zalać wodą, zagotować, odcedzić, wlać niewielką ilość wody, doprowadzić(...)następnie dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę i delikatnie podsmażyć, dodać marchewkę obraną i pokrojoną w ćwierćplasterki, podsmażyć, dodać mięso pokrojone w kostkę, podsmażyć, dodać obrane i pokrojone drobno pieczarki, podsmażyć i całość dodać do kapusty. Dodać również przyprawy, wymieszać i dusić na delikatnym ogniu. Kiedy mięso będzie miękkie dodać do smaku koncentrat przecier pomidorowy 2-3 łyżki (koncentratu
Mix smakukuchnią tajską. Polecam wszystkim, którzy szukają troszkę odmiany. 450 gr. ryżu 110 gr. filetów z kurczaka 2 łyżki stołowe oliwy 2 ząbki czosnku, 50 gr. pędów bambusa 50 gr. pieczarek 1 łyżka stołowa sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżeczka cukru 4 łyżki bulionu lub wody 1 łyżka mąki rozmieszana z 2 łyżkami wody 2 cebulki dymki(...)Ugotować ryż. Na podgrzanym oleju podsmażyć lekko czosnek. Dodać pokrojony w cienkie paski filet z kurczaka i smażyć minutę lub dwie. Następnie dodać pędy bambusa i pokrojone w paski pieczarki. Wszystko razem energicznie wymieszać i dodawać kolejno sos sojowy, sos rybny, cukier, oraz bulion lub wodę. Można jeszcze lekko podlać wodą gdyby potrawa robiła się zbyt sucha. Dodać mąkę rozmieszaną
Kulinarna rozmowamiejscu najsmaczniejszych potraw na świecie i muszę powiedzieć, że ja umieściłabym ją w pierwszej dziesiątce. Składniki: Mięso wołowe pokrojone w cienkie plastry Jajko Połowa dużego kabaczka Pieczarki Cebula Papryka (w zasadzie każdy kolor) Marchew Por Ogórek Szpinak Fasola Mung Ziarna sezamu Olej sezamowy (taki do woka) Sos sojowy Sos pomidorowy Chili Czosnek Japońskie ryżowe winegre Ryż(...)ciepło i wykładać kolejne usmażone warzywa na blaszkę. Blaszkę trzymać w piekarniku. Chodzi o to, aby warzywa były ciepłe podczas serwowania. Podczas smażenia warto troszkę posolić niektóre warzywa np pieczarki. Kiedy warzywa są już gotowe do woka wykładamy mięso i obsmażamy je do momentu, aż przestanie być czerwone. Smażymy jajko Teraz sos. Sos robię tak: małą filiżankę
Kulinarna rozmowasmaku od Indyjskiego Curry poza tym jest prostsze w wykonaniu i nie wymaga aż tylu przypraw. Składniki: Olej do smażenia, Mleczko koksowe puszka, Kawałki kurczaka, 2 duże pieczarki, 1 łyżka czerwonej pasty curry, 1 łyżka żółtej lub zielonej pasty curry, 1 łyżka sosu rybnego, 1 łyżeczka ciemnego cukru, Sok z połowy limonki, Ząbek czosnku, Cebula, Ryż jaśminowy, Natka pietruszki(...)dekoracja. Wykonanie: Przysmażamy na oleju cebulkę i czosnek. Wrzucamy kawałki kurczaka i obsmażamy z każdej strony. Dodajemy obie pasty curry. Dodajemy sos rybny i cukier. Dodajemy pieczarki. Zmniejszamy ogień przykrywamy pokrywką można dodać troszkę wody. Gotujemy do momentu, aż kurczak będzie gotowy. Na koniec dodajemy mleczko kokosowe i wyciskamy sok z limonki. Gotujemy jeszcze chwilę. Podajemy z ryżem
Kulinarna rozmowaspore kromki chleba tostowego i 2 razowego 4 łyżeczki ketchupu 2, przecięte wzdłuż na 4 części kawałki dobrej wędliny Pół parówki Kilka listków rukoli lub innej sałaty Pół dużej pieczarki 2 kawałki dużego pomidora 2 kawałki sera żółtego (ja użyłam morskiego), przekrojone na 4 części każdy 4 łyżeczki sera Corregio 4 jajka Masło do wysmarowania foremek Pieprz, sól i bazylia(...)posmaruj łyżeczką ketchupu. Boki 2 muffinek wyłóż wędliną, do 2 pozostałych włóż pokrojoną w talarki parówkę. Na małej patelni rozgrzej tłuszcz, podsmaż z dwóch stron na średnim ogniu pokrojoną pieczarkę i pomidora. Posyp je pieprzem, solą, a pomidora także bazylią. Odstaw na chwilę do wystygnięcia. Pokrój w drobną kostkę i włóż po trochę do każdej z muffinek. Przykryj serem żółtym
Gotowanie to kochaniePyszna i efektowna sałatka, gwarantuję, że goście będą zaskoczeni! :) Składniki: 2 woreczki ryżu łyżeczka kurkumy pierś z kurczaka przyprawa do kurczaka puszka kukurydzy 5 plastrów ananasa 60g słonecznika łuskanego pieczarki konserwowe- około 20sztuk górna "liściasta" część ananasa 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki musztardy sarepskiej pieprz, sól Ryż gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy, według przepisu(...)doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki mieszamy i zalewamy sosem. Na półmisku układamy sałatkę, tworząc kopułę. Na jednym końcu umieszczamy "liściastą" część ananasa. Wierzch sałatki obkładamy pokrojonymi w plasterki pieczarkami. Chłodzimy. SMACZNEGO! :) Przepis pochodzi z bloga Gotuj z Cukiereczkiem , plus moje niewielkie modyfikacje
Czerwona Porzeczkazawsze kroi go młodsza kucharka (czyli jego fanka nr 1). Oczywiście w tym roku również skończył się ekspresowo, więc teraz wystąpi po raz kolejny z racji sylwestrowego obżarstwa. :) SKŁADNIKI: - pieczarki marynowane, słoiczek, - podgrzybki marynowane, słoiczek, - borowiki marynowane, słoiczek, - korniszony marynowane, słoik litrowy, - jajka, 4-5 kurze / 8-10 przepiórczych, - cebula, 4-5 czerwonych - majonez (najlepiej domowy) - sporo, minimum 1/3 słoika(...)pyszniejszego niż sos tatarski! Szczególnie ten konkretny (szybki, łatwy, mocno grzybowy). Grzyby grają pierwsze skrzypce i tak ma być! :) Borowiki i podgrzybki czarują pod pierzynką z majonezu a pieczarki i korniszony to od zawsze para idealna. Aby nic, a nic Wam nie umknęło: zaobserwujcie nas: tutaj i polubcie na facebooku tutaj
Wypisz WymalujMarynowany surowy łosoś w przyprawach Śledź w sosie czosnkowym Śledź w oleju z cebulą Śledź w buraczkowej pierzynce Warzywne chili Chili con carne w wersji light Bigos Krokiety z pieczarkami Patatas alioli Pieczone pierożki z ciasta filo ze szpinakiem Mini pizze na zaczynie poolish Pissaladiere Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką Szybka
Kulinarne przygody Gatityostrygowego, 4 łyżki mleka kokosowego, sok z ½ cytryny, pieprz, chilli (sporo), paprykę wędzoną, czosnek granulowany (mieszamy po dodaniu każdego składnika). Odstawiamy do lodówki. Na drugi dzień szykujemy szaszłyki. Oczyszczone pieczarki obgotowujemy we wrzącej wodzie z dodatkiem soku z cytryny i soli, przez ok. 5 minut (w szaszłykach zachowają jędrność i jasną barwę). Ugotowane odcedzamy na sitku. Papryki pozbawione gniazd nasiennych(...)kroimy w kostkę, cebule w talarki, boczek w plasterki (dałam pancettę w plasterkach). Przestudzone pieczarki przekrajamy na połówki. Na patyczki nadziewamy składniki. W zasadzie kolejność jest dowolna, jedynie na początek i koniec, zawsze daję paprykę. Szaszłyki układamy na ruszcie, pod którym jest blaszka (będzie na nią kapał sos). Skrapiamy je oliwką w sprayu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
mojewypiekiinietylko