pieczarki - 22435 przepisów (strona:904/1496)

Krokiety ziemniaczane z kapustą,boczkiem i sosem pieczarkowym 125

pieczarek 1 łyżka masła 100 ml słodkiej śmietany 1 łyżeczka mąki 1 szklanka wody sól do smaku Sposób przygotowania: Ziemniaki ugotować poprzedniego dnia, przepuścić przez praskę, dodać jajka i wszystkie przyprawy.Wymieszać ręką lub mikserem na gładką masę. Cebulę obrać, pokroić w drobniutką kosteczkę i poddusić na złoto na łyżeczce oleju, dodać  cieniutko pokrojony boczek  i smażyć(...)środka łyżeczkę farszu. Delikatnie zlepić. Panierować w mące i kłaść na rozgrzaną patelnie z olejem. Smażyć na rumiano po około 5 minut z każdej strony. W międzyczasie przygotować sos. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki, wrzucić na patelnie z rozgrzanym masłem i smażyć do miękkości, podlać  wodą. D o śmietany wsypać mąkę porządnie rozmieszać i zahartować jedną łyżką gotującego

Gosia gotuje
Kluski kładzione z dyni z pulpecikami w sosie warzywno - pieczarkowym 140

łyżka kaszy manny 1 jajko 1 ząbek czosnku sól  i pieprz do smaku Składniki na sos: 150 g mrożonej marchewki z groszkiem 100 g pieczonej dyni 150 g pieczarek 1 mała cebula kilka listków pietruszki 0,7 l bulionu drobiowego 0,5 szklanki mleka 3,2% 1 łyżka masła 1 łyżka mąki sól i pieprz do smaku * kilka kawałeczków(...)pieczonej dyni Sposób przygotowania: Mięso zmielić i połączyć z jajkiem bułką tartą i kaszą. Doprawić i wyrobić na jednolitą masę. Uformować małe kuleczki. Pieczarki  i cebulę obrać, pokroić w plasterki i usmażyć na maśle. Przełożyć do garnka, dodać marchewkę i groszek. Zalać bulionem i zagotować. Do warzyw wrzucić  uformowane pulpeciki. Gotować do miękkości około 12-15 minut

Gosia gotuje
Sałatka z tuńczykiem 311

jest znacznie tańszy. Składniki : 150 g makaronu  ze szpinakiem 200 g tuńczyka w oleju 2 średnie  konserwowe buraczki 4 jajka 2 kiszone ogórki 5-6 marynowanych  pieczarek 1 czerwona cebula 1/2 główki dowolnej sałaty kila gałązek pietruszki Sos: 3 łyżki oleju odcedzonego z tuńczyka 4 łyżki majonezu Winiary dekoracyjny 1  łyżeczka musztardy francuskiej(...)porządnie wymieszałam.  Na dużym półmisku ułożyłam umytą, osuszoną i lekko porozrywaną sałatę, a na nie makaron.Delikatnie polałam po całości sosem. Na wierzchu po środku rozłożyłam resztę sosu, pokrojone pieczarki i połowę tuńczyka. Dookoła obłożyłam plasterkami jajka, ogórka, cebuli i buraczka. Pozostałego tuńczyka rozłożyłam po dwóch bokach sałatki. Udekorowałam środek gałązkami zielonej pietruszki. Odstawiłam na 10 minut aby smaki się

Gosia gotuje
Zupa grzybowa 184

rosole jest wyborna, zatem polecam. Składniki: 1 korpus z kurczaka ( u mnie 500 g) 1 duża marchewka  1 nieduży por 2 nieduże ziemniaki garść suszonych podgrzybków 350 g pieczarek garść mrożonego koperku 2-3 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku 1 łyżka masła Sposób przygotowania: Podgrzybki namoczyć w  0,5 l przegotowanej wody. Korpus umyć zalać około(...)wody, dodać pokrojoną marchewkę, pora i gotować aż korpus będzie prawie miękki....około 40 minut. Po tym czasie dodać namoczone suszone podgrzybki wraz z wodą w której się moczyły. Pieczarki obrać ze skórki pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle  i również dodać do zupy razem z pokrojonymi w kosteczkę ziemniakami.  Gotować aż do miękkości warzyw. Doprawić

Gosia gotuje
Gołąbki z mięsem i kaszą 146

Składniki: 1 duża główka kapusty  200 g kaszy jęczmiennej grubej 600 g mielonej łopatki 100 g masła 200 g miniaturowych marchewek 1 cebula 1 nieduży por 4 duże pieczarki 2 pomidory kilka listków pietruszki 1 łyżeczka majeranku sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Kapustę włożyć do garnka z gotującą wodą, sparzyć i delikatnie porozdzielać liście. Kaszę ugotować al dente(...)końce w środek gołąbka.  Na dnie dużego garnka ułożyć 2-3 liście kapusty i układać warstwami gołąbki zaczynając od tych największych.  Na każda warstwę położyć marchewki, pokrojone pieczarki,pomidora obranego ze skórki,  pora i listki pietruszki. Posypać z wierzchu sola pieprzem, obłożyć kawałeczkami masła i zalać wodą do 3/4 wysokości garnka....gołąbki się jeszcze dodatkowo podniosą

Gosia gotuje
Dziki ryż ze szparagami, brązowymi pieczarkami i pecorino 127

zdaniem komponuje z chrupkimi szparagami. Składniki : 150 g dzikiego ryżu 50 g startego sera pecorino     5 zielonych szparagów 1 szklanka mrożonej marchewki z groszkiem 5 średnich brązowych pieczarek 200 g bulionu 50 g białego wytrawnego wina sól i pieprz do smaku 1/2 łuzeczki świeżego tymianku kilka listków świeżego oregano do dekoracji Sposób przygotowania: W rondelku podgrzać olej(...)łyżką masła i wrzucić ryż, aby się zeszklił. Podlać bulionem, wrzucić marchewkę, groszek i podsmażone na maśle pieczarki. Dolać wino i przyprawy i dusić od czasu do czasu mieszając aż płyn wyparuje, a ryż będzie miękki. Dodać ser i wmieszac aby się rozpuścił. Na patelnię wrzucić łyżkę masła, szparagi, posolić i dusić około 5-7 minut w zależności od tego

Gosia gotuje
Placki ziemniaczane z szynką, pieczarkami i papryką 232

smaczne, polecam w szczególności osobom lubiącym pizze czy zapiekanbki. Składniki: 1 kg mącznych ziemniaków 1 nieduża czerwona papryka lub pół dużej  100 g szynki wędzonej gotowanej 4 średnie pieczarki 1 średnia cebula kilka gałązek szczypiorku kilka gałązek świezego tymianku 50 g sera ostrego żółtego  2 łyżki kwaśnej śmietany sól i pieprz do smaku 2 jajka 2-3 łyżki(...)mąki pszennej olej do smażenia Sposób wykonania: Ziemniaki i pieczarki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, podobnie żółty ser. Paprykę, cebulę i  szynkę pokroić w drobną kosteczkę. Szczypiorek posiekać, tymianek obrać z gałązek pozostawiając same listki. Wszystkie składniki przełozyć do miski. Dodać mąkę, jajka, śmietanę i przyprawy.Dokładnie wymieszać i  smażyć na złoty kolor

Gosia gotuje
Kotlety mięsno jaglane z sosem pieczarkowym 106

kaszy jaglanej 1 nieduża cebula garść drobno pokrojonej pietruszki 2 zabki czosnku  1 jajko pieprz  i sól do smaku bulka tarta olej do smażenia Sos: 300 g pieczarek 100 ml słodkiej śmietany 1/3 szklanki wody 1  płaska łyżka mąki 1 łyżka masła sól do smaku Sposób przygotowania: Mięso umyć pokroić w kostkę i przepuścić przez maszynkę, dodać(...)bardzo dokładnie wymieszać...minimum 5 minut. Formować kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanej patelni z olejem z obu stron po około 5 minut każdą stroną.  Pieczarki obrać, pokroić w plasterki i wrzucić na rozgrzaną głęboką patelnie z łyżką masła. Dusić około 10 minut, podlać wodą.  Do śmietany wsypać mąkę i porządnie rozmieszać, zahartować  jedną

Gosia gotuje
KOTLETY WEGETARIAŃSKIE Z KASZY JAGLANEJ 1791

czubku łyżeczki) - garść świeżych ziół: bazylii i tymianku - 1/2 łyżeczki kurkumy - 1/2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki (nie trzeba) - olej kokosowy bezzapachowy lub rzepakowy do smażenia Składniki sosu pieczarkowego: - 250g pieczarek - 1 łyżeczka oleju kokosowego bezzapachowego - 1 łyżka kremówki - 1 łyżeczka masła - 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej (maizena) - sól i pieprz do smaku Pieczarki umyć, pokroić w cienkie półplastry i podsmażyć

Smaczne Zdrowe
Zapiekanka z kurczakiem, szynką i pieczarkami. 241

300gr. makaronu(u mnie świderki) polędwiczki drobiowe około 10-15 dag. 5 plastrów kindziuka surowego 5 plastrów wędzonej szynki 1 mała cebula około 3 cm ogórka zielonego 30 dag. pieczarek  10 pomidorków koktajlowych 15 dag . sera żółtego 3 jajka 1 śmietana 18% (u mnie słodka, ale może być kwaśna) oliwa z oliwek 2 łyżki masła klarowanego WYKONANIE: makaron ugotować(...)kroimy w drobną kostkę, dodajemy do fileta, smażymy jeszcze  5min.   naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wykładamy warstwę mięsa i kiełbasy,posypujemy startym serem, następnie drugą warstwę makaronu, usmażone pieczarki, posypujemy delikatnie serem, jajka mieszamy ze śmietaną, dodajemy resztę żółtego startego sera, dokładnie mieszamy, zalewamy zapiekankę, pilnujemy, żeby płyn dotarł do samego dna, na wierzch kładziemy pokrojone w ćwiartki pomidorki

Kuchnia Beaty
jajecznica z pieczarkami 112

razie to chyba najsmaczniejsza jajecznica jaką udało mi się zrobić. Składniki: -150g pieczarek -3 jajka -łyżka oleju -sól Przygotowanie: Pieczarki kroimy w kawałki o grubości najwyżej pół centymetra i podsmażamy na oleju do momentu aż wyparuje cały wydzielający się z nich sok. Wbijamy jajka na patelnie, mieszamy, solimy i tak jak w poprzednich przepisach czekamy chwilę z rozbiciem żółtek

Tanie przepisy studenckie
Wakacyjne wyprawy - ciąg dalszy. Bałkany 139

konserwowej 1 łodyga selera naciowego 1 mała papryczka chili tymianek lubczyk pieprz Sałatka : 4 liście kapusty pekińskiej 1 średni pomidor 2 łyżki kukurydzy konserwowej 1/2 czerwonej cebuli 2 średnie pieczarki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka musztardy 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżka jogurtu naturalnego pieprz zioła do sałatek (my używamy Kamis) Ryż : 1 szklanka(...)żaroodpornego lub blaszki (co kto ma), wstawiamy na 20 min. Po 10 minutach dobrze jest je przewrócić na drugą stronę. Sałatka :   Kapustę pekińską kroimy w drobne paseczki (szatkujemy), pieczarki kroimy w drobne płatki, pomidora w kostkę, a cebulę w półplasterki. Wszystko przekładamy do miski i dodajemy kukurydzę. Sałatka jest niemal gotowa :) Możemy ją polać oliwą i posypać pieprzem

vegetanie
Smakowite kąski z selera :) 158

czosnek, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i dodajemy łyżkę majonezu. Wszystko mieszamy i gotowe :) Sałatka : 1 sałata masłowa lub inna 3 rzodkiewki 6 pomidorów koktajlowych 3 świeże pieczarki 1 garść fasolki szparagowej (ugotowanej) Do dużej miski rwiemy kilka liści sałaty.  Kroimy rzodkiewkę w półplasterki, pomidory na ćwiartki a pieczarki w płatki. Fasolkę szparagową gotujemy

vegetanie
Kolorowo - ciąg dalszy :) 131

również odnosi się do dużej ilości barw. Nadziewana cukinia z grzankami (4 osoby) Składniki : 2 młode cukinie (średniej wielkości) 1 duży pomidor czerwony 2 małe pomidory żółte 3 średnie pieczarki 1 łyżka kukurydzy konserwowej 1 średnia cebula (czerwona da lepszy efekt wizualny) 4 grubsze kromki bułki wrocławskiej oregano, bazylia, pieprz oliwa z oliwek Cukinie dobrze myjemy ciepłą wodą, odcinamy końcówkę(...)osobnej miseczki. Możemy dodać do żółtych pomidorów nieco czerwonego pomidora, żeby wzmocnić efekt estetyczny :). Posypujemy ziołami i pieprzem, skrapiamy nieco oliwą. Odstawiamy. Kroimy w drobną kostkę cebulę i pieczarki, dodajemy do miski z cukinią i czerwonym pomidorem. Na koniec dosypujemy kukurydzę i wszystko dobrze mieszamy, również dodajemy zioła i oliwę. Mieszamy i wypełniamy wydrążone cukinie farszem, posypujemy obficie startym żółtym

vegetanie