pieczarki - 22435 przepisów (strona:909/1496)

Pizza z czerwoną i zieloną cebulką + Mozzarella 110

Składniki: 400 g mąki pszennej 30 g drożdży 2 płaskie łyżeczki soli 2 płaskie łyżeczki cukru 4 łyżki oleju ok 250 ml ciepłej wody mały koncentrat pomidorowy 6 pieczarek 1 większa czerwona cebula kilka gałązek zielonej cebulki 250 g sera Mozzarella (do zapiekania) kilka plasterków wędliny kilka suszonych pomidorów sól, pieprz, oregano, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy Przygotowanie: Mąkę przesiać(...)posiekać w piórka, mozzarellę zetrzeć na większych oczkach. Rozwałkować ciasto na blasze (do tych proporcji używam blachy większej kwadratowej), posmarować koncentratem pomidorowym. Posypać serem, poukładać pokrojone w cienkie plasterki pieczarki, następnie cebulę czerwoną i zieloną, przyprawić solą i pieprzem. Na koniec wędlina i suszone pomidory. Piec w rozgrzanym do 250 st C piecu przez ok. 6-8 min. Ważne

Gaździnka warzy
Tuńczykowe kotleciki z kaszą i sezamem 124

Składniki: 100 g kaszy jęczmiennej puszka tuńczyka w sosie własnym 1 jajko łyżka bułki tartej łyżka siemienia lnianego 2 łyżki ziaren sezamu sól, pieprz pęczek natki pietruszki kilka pieczarek  cebula łyżka śmietany z Bażanowic Przygotowanie: Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Tuńczyka odcedzić z sosu, zmieszać z posiekaną natką i kaszą. Do masy dodać sezam, siemię lniane, bułkę tartą(...)masa nie jest taka zwarta jak przy np.mielonych) obtoczyć w bułce tartej i delikatnie przełożyć na patelnię z gorącem olejem. Smażyć na złoty kolor, tylko raz z każdej strony. Pieczarki obrać, pokroić na ćwiartki. Usmażyć z posiekaną cebulą, a na koniec dodać łyżkę śmietany i posypać szczypiorkiem............ Smacznego

Gaździnka warzy
Gulasz warzywny z kielbasa lub bez :) 198

kiełbaską, ale bez mięsa jest równie pyszny! Gulasz warzywny z kielbasa lub bez 1 mała czerwona cebula 1 szalotka 1 cukinia 2 czerwone papryki 2 puszki krojonych pomidorów 6 pieczarek olej do smażenia sól, pieprz, suszona bazylia ew. kiełbasa, chleb lub ryż do podania Cebule obieramy i kroimy w piórka, podsmażamy w rondlu by sie zeszkliły. Cukinie myjemy i kroimy(...)warzywa się podsmażą wrzucamy do rondla pomidory, mieszamy i doprawiamy. Dusimy ok 30-40 minut. W tym samym czasie na osobnej patelni, jeśli chcemy, podsmażamy na złoto kiełbasę i pieczarki, obrane i pokrojone w ćwiartki. Dorzucamy do duszącego się gulaszu. Gulasz podajemy z chlebem lub ryżem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Mielone z pieczarkami 134

Składniki: 0,5 kg mięsa wieprzowego ( w kawałku lub już zmielonego) 10 średniej wielkości pieczarek 1 cebula 1 kajzerka 1 jajko sól, pieprz delikat do mięs bułka tarta Sposób przygotowania: 1. Mięso zmielić na maszynce o małych oczkach. 2. Kajzerkę namoczyć w mleku/wodzie, odcisnąć z nadmiaru płynu, zmielić. 3. Cebulę obrać, przekroić na mniejsze kawałki, zmielić. 4. Pieczarki odgotować

A Ty Smakuj Mnie
Krokiety z żółtym serem, pieczarkami i piersią kurczaka 143

Składniki: ok. 30 naleśników ( nie mogą być zbyt duże ) 50 dag pieczarek 1 średnia cebula 30 dag żółtego sera 1 duża podwójna pierś z kurczaka przyprawa do kurczaka sól, pieprz jajka+bułka tarta do obtoczenia Sposób przygotowania: 1. Pierś z kurczaka pobroić w cienkie paski i przyprawić przyprawą do kurczaka. 2.Pieczarki pokroić i podsmażyć wraz z pokrojoną cebulką. Przyprawić solą(...)pieprzem. 3. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 4. Na naleśnika ułożyć surową, przyprawioną pierś, ser oraz pieczarki. Zawinąć w krokieta, zamoczyć w rozbełtanym jajku i obtoczyć w bułce tartej. Obsmażyć z obu stron na złoty kolor. 5. Usmażone krokiety ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem i wstawić zakryte do piekarnika na ok. 20 min. do piekarnika nagrzanego

A Ty Smakuj Mnie
Domowa pizza 141

szklanka mleka 1/3 kostki drożdży szczypta soli i pieprzu 1 płaska łyżka cukru 1 jajko 2 szklanki mąki 1/3 kostki masła Dodatki: 3 łyżki pikantnego ketchupu 30 dag pieczarek 1 cebula 1 pomidor 5 ogórków konserowych 15 dag żółtego sera zioła prowansalskie ( inne dowolne składniki ) Sposób przygotowania: 1. Mleko podgrzać. Rozpuścić drożdże. Dodać sól, pieprz cukier. 2. Wbić jajko. Stopniowo(...)dodawać mąkę i rozpuszczone masło. Dokładnie wyrobić. Delikatnie oprószyć mąką, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. 3. Pieczarki pokroić i podsmażyć z pokrojoną w kostkę cebulą. 4. Wyrośnięte ciasto ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Rozłożyć dodatki, posypać startym serem i ziołami. Piec w temp

A Ty Smakuj Mnie
Placuszki z serem i pieczarkami 170

Składniki: 30 dag pieczarek 20 dag sera żółtego 3 łyżki mąki 1 duża podwójna pierś z kurczaka 2 cebule 3 jajka sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Pieczarki pokroić w kostkę. 2. Ser zetrzeć na tarce na grubych oczkach. 3. Pierś pokroić w kostkę. 4. Cebulę obrać i drobno pokroić. 5. Wszystkie składniki dokładnie połączyć i doprawić solą oraz pieprzem

A Ty Smakuj Mnie
O nieudanym początku. Z bardzo smacznym finałem. 164

Mała pizzeria kusiła nie tylko rzadko spotykaną jeszcze wówczas nazwą, ale przede wszystkim cudownym zapachem drożdżowego ciasta i dodatkó w (trzech:). Za jedyne 5 zł mogliśmy zamówić pizzę z pieczarkami lub z szynką. Zamawiałam na przemian.  Grube, wyrośnięte ciasto  wielkości deserowego talerzyka, z niewielką ilością szynki (lub pieczarek), serem i, jak nam się wówczas wydawało obowiązkowym keczupem , odbudowało

KUCHARNIA
gulasz wołowy w sosie z granatów 130

gulasz wołowy w sosie z granatu - składniki: chuda wołowina - 500 gramów cebula  - 2 sztuki czosnek ząbki - 2 sztuki pieczarki - 150 gramów czerwone wytrawne wino - 100 ml natka pietruszki  olej -do smażenia    ,sól,pieprz przyprawa do gulaszu  - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Obgotować mięso do miękkości. Cebulę pokrojoną  smażymy na rozgrzanym oleju w patelni aż zmięknie. Mięso(...)obgotowane pokrojone  w dużo kostkę , wraz z posiekanym czosnkiem dodajemy na patelnie. Jak mięso będzie rumiane dodajemy pieczarki pokrojone w cząstki,  i smażymy przez kolejne 5 minut.Teraz wlewamy wino i odparowujemy je o połowę. W 300ml  wody rozpuszczamy przyprawę do gulaszu i doprowadzamy do wrzenia  mieszając, dodajemy do mięsa i pozostawiamy na wolnym ogniu

w mojej kuchni
Winogrono z pieczarkami 169

ciepłym mleku mieszamy drożdże z cukrem. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, jajka i rozczyn. Zagniatamy elastyczne ciasto, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinkę. Farsz: 30dag pieczarek cebula sól, pieprz Pieczarki myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i podsmażamy na patelni z pokrojoną drobno cebulką; doprawiamy do smaku. Wyrośnięte ciasto wałkujemy cienko i szklanką wykrajamy kółka

w mojej kuchni
schab 112

SKŁADNIKI: 1 kg schabu bez kości, 3 jajka, 10 dag ostrego żółtego sera, pół szklanki bułki tartej, 2 cebule (20 dag),1 czerwona papryka ,30 dkg pieczarek, po pół szklanki keczupu i majonezu, pół łyżeczki łagodnej przyprawy curry, sól, pieprz, do smażenia: pół szklanki oleju.                            ------------------------------------ SPOSÓB(...)dwiema łyżkami wody. Kotlety obtaczać w jajku oraz w bułce tartej i smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Cebule obrać, posiekać i zeszklić na tłuszczu ,dodać pokrojone pieczarki i papryke , oprószyć curry, solą oraz pieprzem i dusić 3 min. Ser zetrzeć na tarce z małymi otworami. Każdy kotlet posmarować masą cebulowo-pieczarkowo-paprykową .Dodac po łyżeczce keczupu i majonezu

w mojej kuchni
pierożki rosyjskie pieczone 130

mąki pszennej * 2 łyżeczki soli * 180 g śmietany 18% * 80 g mleka * 180 g oleju Farsz: * 3 nogi z kurczaka * 1 duża marchewka * pół selera * 300 g pieczarek * 1 pęczek szczypiorku * sól * pieprz Wierzch pierożków: * 1 jajko * 2 łyżki mleka * mak Nogi z kurczaka gotujemy razem z marchewką, selerem i pieczarkami w osolonej wodzie. Mięso i warzywa mielimy w maszynce

w mojej kuchni
gołąbki z gotowanych ziemniaków 678

pieczarek 1szkl.bulionu(...)gołąbki. We wrzącej wodzie na chwilę zanurzamy liście kapusty.          Ugotowane i roztarte ziemniaki zmieszać z podsmażoną cebulą i podsmażonymi pieczarkami pokrojonymi na cząstki..Farsz układamy na liściach kapusty, zakładając boki liści do środka, a następnie zwijając w ciasny rulon..Układamy  na blaszce i zapiekamy  z odrobiną oleju wymieszaną

w mojej kuchni
Karkówka gotowana i zapiekana z warzywami 108

przyprawami do miękkości. Gotowe mięso wyjąć ,odsączyc i pokroić na plastry ,ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wlać olej, włożyć cebule pokrojoną w piórka tak aby zakryć mięso, na to pieczarki pokrojone w plastry, na pieczarki paprykę pokrojoną w paski,kalafior ,brokuł,marchewke pokrojona w plastry,fasolkę szparagową pokrojoną w słupki. .Doprawić ulubionymi przyprawami .  Wstawić do piekarnika i piec

w mojej kuchni
Schab po kowalsku 173

SKŁADNIKI: 1 kg schabu bez kości, 3 jajka, 10 dag ostrego żółtego sera, pół szklanki bułki tartej, 2 cebule (20 dag),1 czerwona papryka ,30 dkg pieczarek, po pół szklanki keczupu i majonezu, pół łyżeczki łagodnej przyprawy curry, sól, pieprz, do smażenia: pół szklanki oleju.               WYKONANIE(...)dwiema łyżkami wody. Kotlety obtaczać w jajku oraz w bułce tartej i smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Cebule obrać, posiekać i zeszklić na tłuszczu ,dodać pokrojone pieczarki i papryke , oprószyć curry, solą oraz pieprzem i dusić 3 min. Ser zetrzeć na tarce z małymi otworami. Każdy kotlet posmarować masą cebulowo-pieczarkowo-paprykową .Dodac po łyżeczce keczupu i majonezu

w mojej kuchni