upartego oczywiście można dodać 2 piersi kurczaka pokrojone w kostkę jak już ktoś nie wyobraża sobie obiadu bez mięsa:-) Składniki: 450 g szpinaku (ja wzięłam mrożony brykiet) 500 g pieczarek 2 cebule 2 op. sosu 4 sery 1 op. sosu pieczarkowego 330 ml kwaśnej śmietany 18% 2 pomidory 150 g żółtego sera sól, pieprz gałka muszkatołowa makaron lasagne Dodatkowo: naczynie(...)żaroodporne Wykonanie: Pieczarki i cebulę kroimy w drobna kostkę i dusimy razem ze szpinakiem na głębokiej patelni (ok. 15 min.). Doprawiamy odrobinę solą i pieprzem. Do warzyw dodajemy sosy: pieczarkowy i 2 x 4 sery rozrobione w 400 ml wody. Dodajemy śmietanę i chwilę gotujemy, aby sosy zgęstniały). Całość doprawiamy szczypta gałki muszkatołowej i w razie konieczności solą i pieprzem
IMPRESJA SMAKUjajka 300 g mąki pszennej rukola (2 garści) olej do smażenia Składniki na farsz: 500 g polędwicy wołowej 1,5 szklanki bulionu 4 łyżki masła 300 g pieczarek 1 cebula 1 łyżka mąki 1/3 szklanki śmietany 18 % 1 łyżka musztardy 1,5 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 6 szt. suszonych pomidorów sól i pieprz Naleśniki z polędwiczką(...)podsmażyć na 2 łyżkach masła. Kiedy już będą ładnie obsmażone, zalać je gorącym bulionem i gotować do momentu, aż mięso będzie miękkie (mi to zajęło około 0,5 godziny). Pieczarki umyć. Pokroić w półtalarki. Dodać do mięsa. Gotować kolejne 10 minut. Cebulę obrać. Pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na 2 łyżkach masła. Kiedy zacznie się rumienić zasypać
Świat Domowej KuchniCzęsto nie wiemy co przygotować z mięsa mielonego. A może proste danie - faszerowana papryka . Faszerowane warzywa są ciekawym pomysłem na obiad. Farsz jest cały czas wilgotny, a dzięki pieczarkom i ryżowi danie jest sycące i nie wymaga innych dodatków. Składniki: 4 papryki 0,5 kg mięsa mielonego torebka ryżu 0,25 kg pieczarek bulion warzywny sól pieprz pół cebuli Ścinamy
Salonik smakówpojawił się w pysznej Mussace bez mięsa , a dziś proponuję Bakłażana faszerowanego pęczakiem. BAKŁAŻAN FASZEROWANY PĘCZAKIEM Składniki 2 średnie bakłażany 1 i 1/2 szklanki pęczaku 15 dkg pieczarek 5 dkg suszonych pomidorów (nie z zalewy) 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki serka kremowego typu Almette 2 łyżki oliwy żółty ser do zapieczenia Zioła prowansalskie, sól i pieprz(...)garnka. Zalewam 3 szklankami zimnej wody, solę i gotuję około 20 minut. W tym podsmażam na pozostałej oliwie czosnek i posiekaną cebulę. Kiedy cebula się zeszkli dodaję pokrojone pieczarki. Całość podduszam około 5 minut. Ugotowaną kaszę odlewam z nadmiaru wody, dodaję do niej farsz z patelni oraz pokrojone suszone pomidory (u mnie domowe suszone pomidory bez zalewy - jeżeli użyjecie
Magiczna kuchnia Dariipołączeń, a samo danie zdobyło gromkie brawa i aplaus samego Naczelnego ;) Składniki: 1/2 opakowania makaronu penne (u mnie makaron pełnoziarnisty) 120g boczku 1 duży por 1/2 papryki czerwonej 4 pieczarki 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku 1 duża cebula 1 łyżka oleju rzepakowego parmezan sól, pieprz, bazylia, oregano, pierz ziołowy, papryka ostra, 1 łyżeczka kurkumy Przygotowanie: Makaron gotujemy(...)wskazówek na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojony czosnek i cebulę. Dodajemy do nich boczek i smażymy, aż osiągnie lekko złotawy kolor. Paprykę, pieczarki i pora myjemy, kroimy w paski lub kostkę, dorzucamy do patelni. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i bazylią. Do łyżki jogurtu dodajemy kurkumę i oregano. Mieszamy i dodajemy do warzyw na patelni. Zmniejszamy ogień. Dodajemy
Kitchens AlphabetZapiekanka jest bardzo smaczna, z tego przepisu wyszły 2 naczynia żaroodporne średniej wielkości. Makaronowa zapiekanka SKŁADNIKI: makaron rurki -500 g olej -3 łyżki kiełbasa cienka -1 pętko pieczarki -1/2 kg cebula -3 szt ser żółty -100 g jajka szt 4 oregano -1 łyżka tłuszcz sól i pieprz SOS POMIDOROWY koncentrat pomidorowy- 1,5 słoiczka kostka drobiowa(...)żółty starty- 100 g oregano -1 łyżka woda gotowana -1,5 szkl ser do posypania 100 g PRZYGOTOWANIE: Cebulę obrać pokroić w plastry. Pieczarki umyć, osączyć, posiekać. Kiełbasę pokroić w cienką kostkę. Wszystko oddzielnie podsmażyć na oleju, oprószając solą i pieprzem. Makaron ugotować we wrzącej i osolonej wodzie z dodatkiem oleju, odcedzić. Jajka ugotować
Kuchnia DanusiSkładniki: makrela wędzona 1 duża, cebula biała 1 mała, cebula czerwona 1 mała, oliwki zielone 10 sztuk, pieczarki marynowane 10 sztuk, papryka marynowana 1 średnia/ostra, twaróg 20 dag/śmietankowy, jajka ugotowane na twardo 2 sztuki pieczarki marynowane na słodko-kwaśno, oliwki pokroić drobniej, cebule pokroić drobno, papryczkę chilli marynowaną pokroić drobno razem z pestkami świeżą makrelę wędzoną dokładnie obrać
W Mojej Kuchni LubięKolejny raz coś dla miłośników włoskiej kuchni i makaroniarzy:-) Składniki: 0,7kg mięsa mielonego, 3-4 ząbki czosnku, 1 duża cebula, 3-4 pomidory, 1 papryka, kilka pieczarek (6-7), makaron, przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, oregano, bazylia, kostka rosołowa, olej. 1. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, wyciskamy czosnek i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulkę. 2. Kroimy w plasterki pieczarki
Kuchnia Pełna Pasjiracuszki. Zupa jest łatwa w przygotowaniu, a dodatek śmietanki dodaje jej słodkości. Składniki: 0,5 kg mięsa ze świeżo zmielonej łopatki 1 średnia marchew 1 duży por 20 gag. pieczarek 2 serki topione 1,5 litra wywaru z bulionu warzywnego 0,200 ml śmietanki 30 % 1 łyżka smalcu gęsiego mielona ostra papryka, imbir mielony sól, świeżo zmielony pieprz Wykonanie(...)oczyszczamy następnie kroimy w piórka, marchewkę obieramy przekrajmy wzdłuż i kroimy w plasterki, pieczarki myjemy i również kroimy w plasterki. W garnku rozgrzewamy smalec, dodajemy mięso mielone oraz ostrą mielona paprykę oraz imbir i chwilę smażymy. Następnie wrzucamy wszystkie warzywa, smażymy ok 15 minut często mieszając. Dorzucamy serek topiony z zalewamy całość bulionem warzywnym całość gotujemy ok 35 minut
kgwjanczewopóźno! Dziś iście polski, niedzielny obiad. Smak domu, czyli klopsy z purée ziemniaczanym. I zamiast buraków (niestety, acz nie gorsze) kalafiory i brokuły. Składniki: 200g mięsa mielonego 4 pieczarki 1/2 małej cebuli 5 średnich ziemniaków 1 jajko 3* łyżki bułki tartej 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki mleka 1 łyżka masła sól, pieprz, pietruszka, curry, papryka słodka, pietruszka suszona, przyprawa(...)przyprawy wg uznania (sól, pieprz, 1 łyżeczka curry, dużo pietruszki, papryka słodka, 1 łyżeczka przyprawy do m. mielonego), rozbełtane jajko, 2 łyżki bułki tartej, pokrojoną w kostkę cebulę i pieczarki. Dokładnie mieszamy. Jeśli masa będzie zbyt luźna, dodajemy 3. łyżkę bułki tartej. Odstawiamy do lodówki. Po 15 minutach wyciągamy. Rozgrzewamy olej na patelni. Smażymy z dwóch stron, aż do uzyskania
Kitchens AlphabetSkładniki: 4 duże kotlety schabowe o wadze 150 g lub osiem mniejszych o wadze 70 g 1 łyżka oleju 100 g wędzonego chudego boczku 1 cebula 4 duże pieczarki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 żółta papryka świeża 1 pomidor 100 ml kwaśnej śmietany 1 łyżeczka mąki Sól i pieprz Wykonanie: Schab delikatnie rozbijamy oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy(...)obsmażamy schab z dwóch stron. Odkładamy mięso na podgrzany talerz. Boczek kroimy w kostkę, cebulkę drobno siekamy i podsmażamy na patelni do zeszklenia się cebulki. Pokrojone w plastry pieczarki dodajemy do cebulki z boczkiem Wszystko razem dusimy około 6 min. Posypujemy słodką papryką i mieszamy. Do całości dokładamy obsmażone mięso i zalewamy wodą, aby przykryła mięso. Dusimy pod przykryciem około
O kuchni z uczuciemWarzywa w połączeniu z kurczakiem i kuskusem to idealne danie, dla osób dbających o linię, czyli w dzisiejszych czasach dla nas wszystkich :) Składniki: - 1 bakłażan - 300 g pieczarek - 1 średnia cebula - 2 podudzia z kurczaka - 2 szklanki kuskusa - 1 papryka - 1 ogórek Przygotowanie: Podudzia z kurczaka zalewamy wodą, doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy do miękkości.Bakłażana kroimy w plasterki(...)solimy. Po około 10 minutach wycieramy je ręcznikiem papierowym i podsmażamy do miękkości na patelni. Pieczarki i cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy. Ogórka i paprykę kroimy w kostkę. Kuskus zalewamy powstałym z gotowania podudzia bulionem i czekamy, aż całość wchłonie. Przygotowane składniki wykładamy na talerzu
Zainspirowana w kuchnimięso na ciepło do obiadu oraz gdy wystygnie będzie świetną wędliną na kanapki. Spróbujcie koniecznie! Składniki : * około 1,3 schabu bez kości * 150g suszonych pomidorów plus łyżka oliwy * 200g pieczarek * ulubione przyprawy, zioła, sól Przygotowanie : Schab rozciąć tak by powstał jeden większy płat mięsa. Pieczarki zetrzeć na tarce, pomidory pokroić w paseczki. Mięso natrzeć przyprawami, wyłożyć nadzienie i ciasno zwinąć
Magiczne Życie Martyśrednia główka białej kapusty 1 szklanka ryżu (plus dwie szklanki wody) koncentrat pomidorowy/pomidory w puszce ziele angielskie, liść laurowy sól, pieprz, ostra/słodka papryka przyprawa do mięsa cebula kilka pieczarek 2 ząbki czosnku bazylia 2 łyżki mąki ziemniaczanej Kapustę myjemy, wydrążamy głąb, wkładamy do miski (do takiej by można jej użyć w mikrofalówce) i zalewamy wrzątkiem do 3/4 wysokości(...)wysoką temperaturę i co pewien odstęp czasu ( u mnie kilka minut, ale to zależy od mikrofalówki) odkładamy gotowe liście na talerz. Ryż gotujemy, mięso przyprawiamy, kroimy drobno cebulę i pieczarki. Nadzienie gołąbków przyprawiamy solą, pieprzem, paprykami, dodajemy kilka łyżek koncentratu pomidorowego, (nadzienie ma fajny smak i łatwiej je połączyć) przypraw nie żałujemy, mieszamy. Na dno dużego garnka wykładamy uszkodzone liście
NA MOIM TALERZUCzęsto zostaje mi 2-3 pieczarki z tych które do czegoś kupiłam. Nie ma z tym większego problemu- smażę je i mrożę by potem dodać do innych dań. Tym razem wymyśliłam sobie zupę z podsmażonych pieczarek, suszonych grzybów i utartych warzyw. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchni