pieczarki - 22435 przepisów (strona:897/1496)

Tadżin-marokański gulasz korzenny 144

Smak i zapach tego dania przebija wszystko. Moja familia również była pod wrażeniem . Polecam, naprawdę warto :) Składniki: 1 kurczak 1 marchew 1 cebula 2 papryki czerwone 100 g pieczarek 100 g oliwek marynowanych 4 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka bulionu , może być z kostki Marynata: 1 cytryna 1 pełna łyżeczka imbiru mielonego 3 ząbki czosnku 1 łyżka płynnego miodu(...)czasie rozgrzewam oliwę i wrzucam kawałki mięsa obsmażając je na rumiano. Dodaję paprykę pokrojoną w  paski, cebulę  pokrojoną w piórka, marchew pokrojoną w plastry. Na końcu wrzucam pieczarki pokrojone w plastry i podsmażam, cały czas mieszając, aż warzywa zmiękną. Do potrawki wlewam bulion, przykrywam i duszę na wolnym ogniu około 30 minut. Na końcu dodaję oliwki i startą

Bea(u)ty kitchen
Łazanki z kapustą 140

Łazanki z kapustą-danie o którym kompletnie zapomniałam, a które raz przygotowane, na pewno zagości na dłużej:) Składniki na łazanki: domowy makaron Składniki: 1/2 kg kapusty kiszonej 20 dag pieczarek 3 cebule 2 marchewki 6 łyżek oliwy z oliwek sól pieprz  woda Wykonanie: Łazanki przygotowuję tak samo jak makaron domowy. Wszystkie składniki zgniatam, rozwałkowuję bardzo cienko i kroję(...)durszlaku i hartuję zimną wodą.  Kapustę kiszoną najpierw płuczę, potem drobno kroję, marchew myję i ścieram na tarce. Cebulę obieram, kroje w kostkę i podsmażam na rozgrzanej oliwie. Pieczarki kroję w plastry, dodaję do cebuli i duszę przez kilka minut. Następnie dodaję poszatkowaną kapustę i marchew, podlewam przegotowaną wodą i dusze wszystko razem przez co najmniej 30-40 minut

Bea(u)ty kitchen
Pizza z salami i oliwkami 114

drożdżowe: 2 szklanki ciepłej wody 100 gram drożdży 2 - 3 łyżki cukru 3-4 jajka 1/4 szklanki oliwy koncentrat pomidorowy 1 kg mąki Nadzienie: 2-3 cebule 500 gram pieczarek 1 puszka kukurydzy 1 czerwona papryka oliwki zielone oliwki czarne salami szynka żółty ser ketchup Wykonanie: Wodę, drożdże i cukier mieszam do połączenia się składników. Odstawiam by zaczyn zaczął pracować(...)dwie części i każdą z nich  rozwałkowuję na placek grubości ok 1 1/2 cm i przekładam na blachę. Spód ciasta smaruję kilkoma łyżkami koncentratu pomidorowego.  Cebule, pieczarki i paprykę oczyszczam, kroję i podduszam na patelni. Kukurydzę osączam z zalewy dodaję do warzyw i mieszam wszystko razem. Połowę farszu wykładam na  spód pizzy posmarowany koncentratem. Szynkę kroję

Bea(u)ty kitchen
Black pudding z postnym puree i sałatką z ogórków kiszonych. 196

domowa, od Cioci jest najlepsza. Czego użyłem? -ziemniaki ugotowane -sól, pieprz -cebula posiekana na trzy części podzielona -szczypiorek -śmietana 12% -masło -kaszanka -kilka obranych pokrojonych w plastry ogórków kiszonych -pieczarki konserwowe pokrojone w ćwiartki Ziemniaki gotujemy, jedną część cebuli szklimy na maśle (solimy i pieprzymy), łączymy razem, dodajemy łyżkę śmietany, posiekany świeży szczypiorek i ugniatamy na puree. Kaszankę podsmażamy(...)tłuszczu. Opcjonalnie solimy i pieprzymy do smaku. Zdejmujemy z ognia, posypujemy drugą częścią cebuli, mieszamy. Cebula powinna się tylko sparzyć. Ogórki wraz z pieczarkami i ostatnią częścią cebuli łączymy razem z łyżeczką oleju rzepakowego i pieprzymy do smaku. Smacznego

BaRepas
Sos warzywny na bazie pomidorów 178

sposób na wegetariański, zdrowszy obiad.  Sos warzywny na bazie pomidorów Czerwona fasola konserwowa - jedna puszka 1 cebula Duża marchewka Średni korzeń pietruszki Połowa czerwonej papryki 5 średniej wielkości pieczarek 1 puszka pomidorów z puszki 4 ząbki czosnku olej kasza gryczana palona Sól, pieprz, liść laurowy  Cebulę  siekamy w  drobną kostkę i smażymy na oleju(...)się lekko zeszkli dodajemy  pokrojone pieczarki i dusimy przez ok 10 min na wolnym ogniu. dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Następnie obieramy marchewkę i pietruszkę, po czym ścieramy na grubych oczkach - dajemy do reszty, która smaży się na patelni. Smażymy. W międzyczasie dodajemy posiekany drobno czosnek.  Następnie do garnka wsypujemy pomidory z puszki. Lekko gotujemy, dodajemy opłukaną

Kuchnia moimi oczami
Sałatka z pieczarkami i szynką 101

zdecydowanie przypadła mi do gustu. I na pewno jeszcze ten przepis nie raz wykorzystam:)  Składniki: 6 jaj; 1 puszka zielonego groszku; 1 duża cebula lub szczypiorek; 50 dkg pieczarek; 30 dkg gotowanej szynki; sól i pieprz; majonez; 2 łyżki masła; Wykonanie: Pieczarki opłukać, pokroić w talarki i usmażyć na maśle. Groszek odsączyć z zalewy, cebulę, szynkę i jaja ugotowane

In my kitchen
Sałatka z bobem 114

spróbować tych smaków, polecam Wam:) Składniki: 600 g bobu; 300 g szynki gotowanej; 1 papryka czerwona; 1 papryka żółta; 1 czerwona cebula; 1 puszka kukurydzy; 2 małe słoiki marynowanych pieczarek; zielony koper; majonez; sól, pieprz; Wykonanie: Bób przepłukać, zalać zimną wodą, lekko posolić (płaska łyżka soli) i ugotować. Gotować około 5-10 minut (trzeba uważać, żeby bób się nie rozgotował(...)Ugotowany bób przelać na sicie zimną wodą, lekko przestudzić i wyłuskać ze skórek. Pieczarki posiekać w grubszą kostkę, paprykę, cebulę  i szynkę również pokroić w kostkę, koper posiekać. Kukurydzę odsączyć z zalewy.  Wszystkie składniki wymieszać z majonezem, przyprawić do smaku solą i pieprzem

In my kitchen
Sałatka z makaronem i kurczakiem 517

opakowanie makaronu świderki (250g); 4 łodygi selera naciowego; 2 piersi z kurczaka; 1 puszka groszku zielonego; 1 puszka fasoli czerwonej; 1 słoik kukurydzy (mini kolby); 1 mały słoik pieczarek marynowanych; 1 pęczek szczypiorku; 1 średni słoik majonezu; 2-3 łyżki keczupu; sól i pieprz; Wykonanie: Makaron ugotować, odcedzić i wystudzić. Łodygi selera drobno pokroić. Piersi z kurczaka ugotować lub podpiec(...)pokroić w kostkę. Pieczarki, szczypiorek i kukurydzę drobno pokroić. Wszystkie składniki wymieszać, dodać odcedzony groszek, fasolkę i majonez połączony z keczupem. Doprawić do smaku. Ułożyć dekoracyjnie na półmisku. Uwaga: U mnie zamiast kukurydzy w kolbach pojawiła się kukurydza z puszki

In my kitchen
Sałatka selerowa 340

warunkiem jest, by przygotować ją dzień przed podaniem, musi się zwyczajnie "przegryźć":) Przepis z książki "123 sałatki i surówki Siostry Anastazji". Składniki: 2 słoiki selera konserwowego; 2 małe słoiki pieczarek konserwowych; 0,5 słoika ogórków kiszonych; 0,5 małego słoika ciemnych oliwek; 1 puszka ananasa; 1 marchewka; 3 jaja; 1 mały słoik majonezu; sól i pieprz; Pieczarki odcedzić i pokroić

In my kitchen
Sałatka pieczarkowo-kurczakowa 387

wyszła pyszna sałatka:) Zaraz po przygotowaniu sałatka jest dosyć ostra i lekko kwaśna, ale po przetrzymaniu w lodówce następnego dnia łagodnieje i bardzo przyjemnie smakuje:) Składniki: 420 g marynowanych pieczarek; 1 średniej wielkości cebula; 1 podwójna pierś z kurczaka; 8 jajek; 250 g sera żółtego; 1 pęczek zielonej pietruszki; 5 ogórków konserwowych (średniej wielkości); majonez; gęsty jogurt; 3 ząbki czosnku(...)sól i pieprz; Pieczarki i ogórki odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Jaja ugotować na twardo. Pierś z kurczaka ugotować na wodzie z dodatkiem odrobiny vegety. Ser żółty, jajka, obraną cebulę i ugotowane mięso z kurczaka pokroić w kostkę. Umytą i osuszoną zieloną pietruszkę drobno posiekać. Przygotowane składniki wymieszać. Majonez z jogurtem wymieszać w proporcji 1:1, dodać przeciśnięte

In my kitchen
Makaron z kurczakiem, pieczarkami i fasolką 145

Bardzo prosty przepis na pyszny obiad lub kolację. Składniki: 120 gram makaronu, u mnie razowy 7-8 pieczarek 150 gram piersi kurczaka 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku 1/2 puszki czerwonej fasoli oliwa z oliwek sól, pieprz oregano, bazylia świeże zioła do podania Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek(...)smażmy na niej posiekaną cebulkę i czosnek, dodajemy pokrojoną w kostkę pierś kurczaka. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki, również wrzucamy na patelnię i smażymy aż znacznie stracą na objętości. Dodajemy fasolkę, doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i oregano. Dokładnie mieszamy. Dusimy kilka minut. Ugotowany i odcedzony makaron mieszamy z zawartością patelni, podajemy ze świeżymi ziołami i odrobiną oliwy

Mango Papaja
Faszerowana papryka 149

być dobrym pomysłem na lekką kolację nawet po późnym treningu. Papryka faszerowana warzywami Składniki: 1 średniej wielkości papryka czerwona (około 200g); 50 g czerwonej soczewicy (suchej); woda; 75 g pieczarek; 1 mała cebula; 1 marchew; 1 łyżka przecieru pomidorowego; 1 łyżka natki pietruszki; 1 ząbek czosnku; pieprz, sól, bazylia. Zaczynamy.         Na początku opłukaną soczewicę czerwoną gotuję(...)minut w lekko osolonej wodzie, ale nie dopuszczam do rozgotowania. W tym czasie na patelnię wrzucam starte na "dużych oczkach" pieczarki oraz marchewkę i cebulę pokrojoną w kostkę, duszę wszystko z odrobiną wody aż warzywa będą dość miękkie. Najlepiej żeby były al dente, ponieważ będą się jeszcze piekły w piecu.          Następnie, kiedy woda odparuje dodaję

Życie na widelcu
Udka z kurczaka z batatami w jednym garze zrobione. 157

Szybko, łatwo i przyjemnie, czyli nie mam czasu pisać dlaczego, ale za to napiszę jak. Czego użyłem? -bataty -udka z kurczaka -kilka małych pieczarek -świeży tymianek -szklanka białego muscatu -czosnek niedźwiedzi -słodka papryka -sól, pieprz -oliwa -sok z cytryny -dwa ząbki czosnku obrane, lekko zgniecione bokiem noża -cebula obrana, w ćwiartki pokrojona Na patelni, którą możemy włożyć do piekarnika, rozgrzewamy(...)łyżkę oliwy, dodajemy czosnek i cebulę. Po chwili wrzucamy udka nasmarowane solą, pieprzem oraz papryką, smażymy z każdej strony do zrumienienia. Wrzucamy pieczarki. Przykrywamy pokrywką i dusimy około 20 minut. Bataty kroimy w grube paski, dorzucamy do mięsa, przesmażamy chwilkę Dodajemy świeży tymianek oraz czosnek niedźwiedzi. Bataty skrapiamy sokiem z cytryny. Dolewamy wina, przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika

BaRepas
Pierś z kurczaka pieczona z batatami 323

dodatkiem tymianku. Gdy pominiecie ser powstanie Wam fit zapiekanka :) Składniki na 2 porcje: 1 mała podwójna pierś z kurczaka 2 bataty (40 dag) Pół większej czerwonej cebuli Kilka pieczarek Sól Pieprz Olej rzepakowy Tymianek suszony lub świeży Szczypta cayenne Opcjonalnie pół kulki mozzarelli Przygotowanie: Bataty pokroić w kostkę, pieczarki i cebulę w półtalarki, a czosnek posiekać. Pierś z kurczaka pokroić

Fabryka pomysłów
Tarta z tuńczykiem 148

ciasto francuskie 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym ½ puszki krojonych pomidorów 5 pieczarek pokrojonych w cienkie plasterki 1 cebula pokrojona w cienkie plasterki kilka oliwek 100 g sera mozarella, feta lub grana podano sól, czosnek granulowany, oregano, słodka papryka w proszku Pomidory z puszki odparować na patelni do zgęstnienia. Doprawić do smaku solą i przyprawami. Dodać odsączonego tuńczyka(...)ciastem. Dociskając palcami brzegi formy usunąć nadmiar ciasta (resztek nie wyrzucać). Na spód tarty wyłożyć pomidory z tuńczykiem, wyłożyć 3/4 sera (utartego lub pokrojonego w kostkę). Na serze ułożyć pieczarki i cebulę. Wszystko posypać resztką sera, a na wierzchu ułożyć pokrojone oliwki i drobne kawałki resztek ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni, grzałka góra-dół przez około 20 minut

Trzeci talerz