pieczarki - 22435 przepisów (strona:888/1496)

Farsz śliwkowo - karmelowo - kapuściany do krokietów 175

Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 150 g suszonych wędzonych śliwek 3 cebule pęczek natki pietruszki 2-3 łyżki cukru kilkanaście pieczarek sól, pieprz, papryka estragon, kminek, lubczyk, sos sojowy 2-3 listki laurowe  kilka kuleczek ziela angielskiego  Naleśniki: 1 szkl wody 1 szkl mleka jajko szczypta soli 8 kopiatych łyżek mąki Przygotowanie: Połączyć wodę z mlekiem, wbić całe(...)musiałam tak 3 razy bo kapusta była koszmarnie kwaśna). Śliwki pokroić na mniejsze kawałki i dodać do kapusty - gotować już bez pokrywki ok godziny.  Cebulę i pieczarki obrać i drobno posiekać. Smażyć na maśle, doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym. Przełożyć do kapusty i wymieszać. Cukier karmelizować na suchej patelni. Dodać do kapusty i dokładnie wymieszać. Wszystko zdjąć

Gaździnka warzy
Smażony kurczak z mango 104

osób Składniki: 500 g piersi  z kurczaka 1 cebula 1 mała papryczka chili ok. 2 cm świeżego imbiru 1 mango 1 łyżeczka czerwonej papryki 250 g pieczarek 2 łyżki sosu Teriyaki sól morska olej do smażenia Wykonanie: Pierś myjemy w zimnej wodzie, osuszamy i kroimy w paski. Solimy i pieprzymy, a następnie podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Mięso(...)odkładamy do miski. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, pieczarki kroimy na plasterki, imbir obieramy i siekamy, papryczkę pozbawiamy nasionek i drobniutko siekamy. Wszystko przesmażamy na patelni na rozgrzanym tłuszczu. W międzyczasie obieramy mango i kroimy je na mniejsze kawałki. Na patelnię z warzywami wkładamy smażonego kurczaka, dodajemy przyprawy i sos, wrzucamy mango i smażymy na średnim ogniu przez około

Kulinarne przygody Gatity
Strogonoff wersja wegańska 97

wyszedł jak oryginał i do tego jest bardzo szybki w przygotowaniu. Składniki na 4 bycze porcje: 2 duże czerwone papryki 3 średnie ogórki kiszone 2 cebule 300 g pieczarek koncentrat pomidorowy – mały słoiczek 200 g suchych kotletów sojowych – ugotować i bardzo dokładnie odsączyć) 2 łyżki mąki (użyłam kukurydzianej) przyprawy po 1 łyżeczce: pieprz, papryka słodka, papryka wędzona Przygotowanie(...)cała idea tej potrawy to krojenie w paseczki około 2 cm, tak więc kroimy cebulę i pieczarki (cieniutkie plasterki) wrzucamy do duże garnka na gorący olej. Po 5 minutach smażenia dodajemy paprykę. Po kolejnych 5 minutach podlewamy szklanką wody. W międzyczasie kroimy w paseczki kotlety sojowe, wrzucamy do miski i obtaczamy w mące. Tak przygotowane podsmażamy na patelni aż się

greenscarf
Pizza ziemniaczana 132

ciasta ziemniaczanego. Pychota! Składniki: 1 kg ziemniaków 2 żółtka 2 łyżki masła 25 dag kiełbasy wiejskiej 1 cebula 1 papryka 1 puszka kukurydzy 10 dag sera żółtego 10 dag pieczarek ¼ szklanki śmietany 5 łyżek mąki Sól, pieprz Ketchup Tłuszcz do formy Bułka tarta do formy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przetrzeć(...)pieczenia i doprawić do smaku i dobrze wymieszać. Na wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blaszce rozłożyć ciasto ziemniaczane i nakłuć widelcem. Następnie posmarować ketchupem i układać kolejno: usmażone pieczarki z cebulą, kukurydzę, pokrojoną wędlinę i paprykę, na górę posypać startym żółtym serem. Piec w temp. 190 stopni około pół godziny

Tradycyjna Kuchnia
Finger food- dietetyczne i szybkie przekąski na imprezę w wersji light 147

chipsy z cukinii, które smakowały niebiańsko! (szczególnie w połączeniu z ostrymi sosami) W koreczkach zamiast sera i innych tłustych składników pojawiły się m.in. chlebek żytni, chuda szyneczka, ogórek i pieczarka marynowana, pomidorki koktajlowe oraz lekki ser feta. Dodatkowo przyrządziłam smaczne mini kanapeczki z łososiem, puszystym i lekkim serkiem- posypane pachnącym koperkiem. Dopełnieniem były sosy na bazie jogurtu naturalnego(...)kanapeczki z łososiem - chleb żytni - łosoś wędzony - serek puszysty -koper Chleb pokroić na mniejsze kawałki, posmarować serkiem, nałożyć łososia i posypać posiekanym koperkiem. Koreczki w wersji light - ogórki konserwowe - pieczarka konserwowa - chleb żytni - pomidorki koktajlowe - ser feta - oliwki -szynka Wszystkie składniki pokroić- chlebek w małą kostkę, ogórki w zależności od wielkości na mniejsze kawałki, pomidorki na połówki oraz

Tradycyjna Kuchnia
Placki owsiane z pieczarkami 129

Coś na szybko, smacznie i syto ;) Składniki: 25 dag pieczarek 10 dag mąki 2-3 łyżki płatków owsianych 2 jaja 1 cebula 1 szklanka mleka Sól, pieprz ½ łyżeczki sody Olej do smażenia Wykonanie: Pieczarki pokroić w cienkie plastry, razem z cebulą podsmażyć na złoty kolor. Następnie połączyć z mąką, sodą, płatkami, jajami, mlekiem i przyprawić do smaku.  Masę dokładnie

Tradycyjna Kuchnia
Pizza z mąki żytniej - bardzo chrupiące ciasto ! wersja LIGHT 178

wody 30 gram świeżych drożdży (lub 8-10 gram suszonych) Łyżeczka cukru Łyżeczka soli 2 łyżeczki oliwy z oliwek Kasza manna do podsypania Dowolne składniki, ja użyłam: 15 dag pieczarek 10 dag szynki 1 mała cukinia 1 pomidor Oliwki Kukurydza Papryka czerwona lub zielona Przecier pomidorowy lub ketchup 15 dag Mozzarelli 15 dag sera gouda Przygotowanie: Do szklanki odlać odrobinę(...)dodać sól, oliwę, rozczyn drożdżowy i resztę wody. Zagnieść ciasto i ponownie odstawić do wyrośnięcia na min. 1,5 godziny w ciepłe miejsce. W między czasie przygotować składniki- ja pieczarki z papryką lekko podsmażam z odrobiną soli, pieprzu i oregano. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, posypaną kaszą manną (dzięki niej ciasto po upieczeniu będzie chrupiące, jednocześnie będzie się wygodnie formować

Tradycyjna Kuchnia
Zupa pieczarkowa 85

Tradycyjna zupa pieczarkowa- szybka, łatwa w przygotowaniu i pyszna ! Składniki: 1 ½ litra wywaru warzywnego, 150 ml śmietany, ½ kg pieczarek, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki masła, sól do smaku, pieprz, natka pietruszki lub koperek. Wykonanie: Pieczarki oczyścić, pokroić, usmażyć i zalać wywarem warzywnym. Gotować około 10 minut, następnie połączyć z zasmażką przyrządzoną z masła i mąki. Dodać śmietanę, zagotować, przyprawić

Tradycyjna Kuchnia
Sałatka makaronowa z szynką 150

Tradycyjna, smaczna i szybka w wykonaniu. Polecam na każdą okazję. Składniki: 1 puszka groszku konserwowego 1 słoiczek pieczarek marynowanych 1 słoiczek sosu tatarskiego(250 ml) 5 jaj 1 makaron typu ryżowego 20 dag szynki konserwowej sól do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Makaron ryżowy ugotować według opisu na opakowaniu. Jaja ugotować, wyjąć żółtka, a białka pokroić w kostkę. Pieczarki drobno

Tradycyjna Kuchnia
Knedle z pieczarkami 112

Pyszne knedle na słono, z nadzieniem pieczarkowym. Składniki: ½ kg ziemniaków 15 dag mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 jajka ½ kg pieczarek 20 dag cebuli 2 łyżki tłuszczu 1 łyżka bułki tartej Sól do smaku Pieprz do smaku 10 dag żółtego sera 1 łyżka masła Wykonanie: Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, następnie odcedzić i utłuc. Do przestudzonych ziemniaków dodać(...)obie mąki, 2 jajka i zagęścić ciasto.  Cebulę i pieczarki pokroić i przysmażyć na tłuszczu, ostudzić, dodać jajko, bulkę tartą- przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Z ciasta formować wałek, kroić w plastry i ręką formować placuszki.  Napełniać nadzieniem pieczarkowym, sklejać w kulki i ugotować w osolonym wrzątku. Ugotowane pulpety polać stopionym masłem i ozdobić pokrojonym żółtym serem

Tradycyjna Kuchnia
Zapiekane roladki kapuściane 134

Mini gołąbki z pieczarkowym wkładem. Szybkie w wykonaniu i pyszne. Składniki: 8 liści kapusty białej 8 kawałków szynki konserwowej 8 plastrów żółtego sera 20 dag pieczarek 1 cebula 1 łyżka przyprawy typu Vegeta 1 łyżka masła olej Wykonanie: Liście przygotować tak jak na gołąbki. Na każdy listek położyć szynkę i obłożyć pieczarkami usmażonymi z cebulą, po czym zawinąć w rulon

Tradycyjna Kuchnia
Zapiekanka makaronowa na szybko 86

Tradycyjna zapiekanka makaronowa na szybko Składniki: 20 dag makaron świderki 20 dag pieczarki 20 dag szynka wędzona/ kiełbasa przecier pomidorowy 1 słoiczek / mały 5 dag ser żółty / starty 1 szt cebula biała 3 ząbki czosnek zioła prowansalskie 1/2 łyżeczki sól do smaku pieprz do smaku 3 łyżki masło Wykonanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie na półmiękko, zalać zimną wodą(...)odcedzić. Następnie naczynie żaroodporne wysmarować 1 łyżką masła i włożyć do niego makaron. Cebulę z czosnkiem obrać, pokroić w kostkę, zrumienić na 1 łyżce masła i dodać do makaronu. Pieczarki oczyścić, pokroić, usmażyć na maśle i gdy woda odparuje dodać pokrojoną szynkę/kiełbasę. Chwilę podsmażyć i wyłożyć na makaron i wymieszać . Przecier pomidorowy rozcieńczyć w połowie szklanki wody

Tradycyjna Kuchnia
Kruche pierożki z jaglaną i pieczarkami 106

pieczone z farszem pieczarkowo- jaglanym. Składniki: 1 i 3/4 szklanki mąki 4 jajka 1 żółtko jaja 120 ml kwaśnej śmietany 8 dag kaszy jaglanej 4 łyżki masła 12 dag pieczarek ½ łyżeczki proszku do pieczenia sól do smaku pieprz do smaku natka pietruszki Wykonanie: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia , dodać szczyptę soli, wiórki masła, 1 jajko, śmietanę i zagnieść ciasto(...)odstawić do lodówki. Kaszę wrzucić do wrzątku i gotować przez 15 minut. Pozostałe jajka ugotować na twardo, pokroić w drobną kostkę, tak samo pieczarki i wymieszać z pokrojoną natką pietruszki i ugotowaną kaszą, całość doprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Rozwałkować kruche ciasto na wysypanej mąką stolnicy- kroić na kwadraty o boku 10 cm, nakładać po łyżce farszu na jeden

Tradycyjna Kuchnia
Sałatka chrzanowa z szynką 139

Pyszna, szybka sałatka w sosie chrzanowym. Składniki: 1 słoiczek pieczarek marynowanych (290 gram) 4 jajka 1 pomidor 10 dag żółtego sera 10 dag szynki konserwowej 1 puszka zielonego groszku 10 dag czarnych oliwek sól do smaku pieprz do smaku 1 słoiczek sosu chrzanowego (250 ml) Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę razem z szynką, żółtym serem(...)pieczarkami i pomidorem. Oliwki drobno posiekać, dodać do reszty składników, wsypać odsączony zielony groszek, wymieszać, przyprawić i połączyć z sosem chrzanowym

Tradycyjna Kuchnia
Paszteciki naleśnikowe z pieczarkami 117

krokieciki w wersji wegetariańskiej z farszem pieczarkowym. Składniki na ciasto naleśnikowe: 10 dag mąki 1 jajko 1/8 litra mleka 1/8 litra wody gazowanej sól Składniki na nadzienie: 25 dag pieczarek 1 bułka 1 cebula sól do smaku pieprz do smaku 1 łyżka tłuszczu Składniki na panierkę: 1 jajko ½ szklanki bułki tartej olej do smażenia Wykonanie: Wszystkie składnik na ciasto naleśnikowe(...)razem połączyć i przygotować ciasto. Rozgrzać patelnię i smażyć cienkie naleśniki. Pieczarki opłukać, pokroić razem z cebulą i przysmażyć a następnie zmielić. Dodać namoczoną i dobrze odciśniętą bułkę, przyprawy i całość dokładnie wymieszać.  Gotowe naleśniki smarować cienko nadzieniem, zawijać w rulon i kroić na trzy części.  Następnie obtaczać w jaju i bułce tartej. Smażyć lekko złociście i podawać

Tradycyjna Kuchnia