Naleśniki z kurczakiem i sosem pieczarkowym zdecydowanie danie mocno sycące i obiadowe. Składniki: ok 10 naleśników 0,5 kg pieczarek 2 szklanki bulionu drobiowego 2 łyżki śmietany 20dag żółtego sera 2 piersi z kurczaka 1 duża cebula przyprawy do smaku (sól, pieprz, papryka ostra, bazylia, zioła prowansalskie) natka pietruszki (u mnie mrożona) ok 3 łyżek Przygotowanie: Usmażyć naleśniki(...)Mieszamy ze sobą 2 jajka, mleko, cukier, mąkę i trochę soli oraz łyżeczkę oleju. Na rozgrzanej patelni smażymy drobno pokrojonego kurczaka. Na tarce ścieramy żółty ser. Obieramy i myjemy pieczarki,. Kroimy je w ćwiartki i gotujemy w bulionie. Dodajemy drobno pokrojona cebulkę i pietruszkę. Nadal gotujemy. Jeżeli sos jest mało gęsty to dodajemy łyżkę maki do zagęszczenia oraz śmietanę
ChilliJemyAlternatywa dla tych, którzy mają nieodpartą ochotę na kebaba, ale nie mają ochoty po niego iść :P Moja wariacja z warzywami :) Składniki: 2 duże piersi z kurczaka 25dag pieczarek 2 cebule cukinia 2 papryki ser żółty do posypania przyprawa kebab sól, pieprz, bazylia, papryka ostra oliwa Przygotowanie: Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki. Wkładamy razem z cebulką pokrojona(...)piórka.my na rozgrzaną oliwę i posypujemy przyprawą do kebaba. Pieczarki kroimy w ósemki i dorzucamy do kurczaka. Cukinię kroimy w nieduże kwadraciki, cebulę i paprykę również kroimy. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę i pod przykryciem dusimy ok 5 minut. Doprawiamy koncentratem pomidorowym i przyprawiamy do smaku. Dusimy jeszcze ok 10 minut na małym ogniu. Przy podaniu posypujemy startym
ChilliJemypieczone piersi z kurczaka z małym dodatkiem :) Składniki: 2 duże piersi z kurczaka 2 czerwone cebule sól, pieprz zioła prowansalskie, papryka słodka, bazylia, oregano 2 ząbki czosnku oliwa 50dag pieczarek 2 łyżki śmietany cebula natka pietruszki 2 łyżki mąki woda fasolka szparagowa Przygotowanie: Piersi z kurczaka myjemy, dzielimy na 4 części. Obtaczamy w oliwie z dodatkiem przypraw i przeciśniętego przez(...)pokrojony). Cebule kroimy i lekko podsmażamy. Wykładamy na drób. Kurczaka wstawiamy na ok 35 minut do rozgrzanego piekarnika (160stopni). W międzyczasie podlewamy własnym sosem, aby nie był suchy. Pieczarki myjemy, kroimy w ósemki i zalewamy 2 szklankami wody. Dusimy na małym ogniu, dodając podsmażaną cebulkę i przyprawy wraz z posiekaną natka pietruszki. Zaprawiamy mąką rozrobioną z zimną wodą
ChilliJemyZapiekane na grillu - dużo lepsze. Większą część dania przygotowujemy jednak w kuchni. kilka średnich ziemniaków (u mnie na tę ilość farszu 6 sporych, po 2 "na głowę") 150g świeżych pieczarek mieszcząca się w dłoni kostka wędzonego boczku 1 duża cebula pieprz, sól olej do smażenia masło folia aluminiowa Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Kiedy ostygną obieramy(...)drążymy spore otworki. Boczek kroimy w małą kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i razem podsmażamy. Na koniec dorzucamy starte na dużych oczkach pieczarki i od czasu do czasu mieszając razem zasmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Farsz nakładamy do ziemniaków, po czym każdy smarujemy odrobiną masła i zawijamy w folię aluminiową
Kuchenna Kontrrewolucyaidealnie sprawdzają się, jako przekąski w ciągu dnia. Zapraszam do wypróbowania kolejnego wymysłu mojego autorstwa. :) 1 średni filet z piersi indyczej (zwykle około 1kg) 1 czerwona papryka kilka sztuk pieczarek 4 duże plastry żółtego sera 3 suszone pomidory z oliwy pół łyżeczki pieprzu cayenne 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 3 łyżki keczupu 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki oleju(...)najlepiej pozostawić mięso w lodówce na noc. W dniu pieczenia mięso wyjmujemy na stolnicę wyłożoną folią aluminiową. Na płacie układamy ścisło farsz, w kolejności - plastry sera, cienkie plastry pieczarek, cienko pokrojone paski papryki. Roladę zwijamy delikatnie, by nic się nie wysypało i nie rozpadło. Grubym sznurkiem kuchennym zawijamy mięso i zawiązujemy, pozostawiając na końcu dłuższy kawałek sznurka. Gotową roladę
Kuchenna Kontrrewolucyawyszukanego, ale za to smakowitego i uniwersalnego - roladki z dość ciekawym nadzieniem. :) 500g rozbratelu wołowego 1 mała czerwona papryka 3 duże kiszone ogórki 1 średnia biała cebula 200g pieczarek kilka plastrów pikantnego salami musztarda sarepska 2 łyżki masła 1,5 łyżki mąki pszennej sól morska oraz czarny pieprz świeżo mielone tłuszcz do smażenia 5 ziaren ziela angielskiego 2 liście(...)garnka wrzucamy także ziela angielskie i liście laurowe. Przyprawiamy sos solą oraz pieprzem, można ewentualnie użyć kostek mięsnych lub bulionetki. Roladki w sosie gotujemy przynajmniej 1,5 godziny. Pieczarki obieramy ze skórki i kroimy w talarki. Wrzucamy je do garnka z sosem i gotujemy jeszcze około 20 minut. Na patelni rozpuszczamy masło, po czym wrzucamy na nie mąkę pszenną. Dobrze
Kuchenna KontrrewolucyaPomysł na podanie schabowych w innej formie. Uwielbiam smak keczupu i pomidorów. 500 g schabu 150 g pieczarek Sól Pieprz 1 szklanka bulionu 0,5 łyżeczki chilli 0,5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki 0,5 szklanki keczupu 2 łyżki natki pietruszki Schab kroimy w plastry, rozbijamy tłuczkiem (jak na schabowe). Każdy płat dzielimy na paski ok. 5 cm. Przyprawiamy solą(...)pieprzem. Zwijamy w roladki. Mięso podsmażamy na rozgrzanej patelni. Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Dusimy i podlewamy bulionem oraz keczupem. Doprawiamy chili i ostrą czerwoną papryką oraz dodajemy natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy i dusimy do miękkości mięsa
VioletoweKucharzenieSkładniki : mięso mielone z indyka (0,5 kg) 1 jajko 1 cebula por (mały kawałek kawałek) 1 – 2 ząbki czosnku 1 mała papryka kilka pieczarek 1 marchew pomidory w puszcze, krojone śmietana – 30% (ok. 100 ml) przyprawy (sól, pierz, czosnek granulowany, majeranek, papryka czerwona) bułka tarta Zaczynamy od wyrobienia mięsa na pulpety. Drobno pokrojoną cebulę, jajko, przyprawy (czosnek granulowany(...)wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy pulpety i obsmażamy je z każdej strony na rozgrzanym oleju. Zrumienione wyjmujemy, a na tej samej patelni podsmażamy pokrojone warzywa – cebula, por, papryka i pieczarki + przyprawy. Jak warzywa nieco zmiękną, dodajemy pół puszki pomidorów i drobno pokrojone ząbki czosnku. Dusimy warzywa jeszcze ok 10 minut i podlewamy śmietaną. Zagotowujemy. Po przygotowaniu warzyw, przekładamy je (cały
Ugotuj to sam ...Składniki: pierś z kurczaka 1 podwójna, boczek parzony 20 dag, papryka czerwona 1 duża, pieczarki 2 duże, cebula 3 średnie, ząbki czosnku 10 duże MARYNATA: olej rzepakowy 3/4 szklanki, sok z cytryny 1 łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, grill - przyprawa pikantna 2 łyżki z podanych składników wymieszać marynatę i zostawić w lodówce umytą pierś osuszyć(...)ręcznikiem papierowym, każdą połowę piersi pokroić na 2 cm paski i przeciąć je na połowę pozostałe składniki pokroić na porcje odpowiedniej wielkości, grubości na patyczki nadziewać : pierś, cebula, pieczarka, boczek, papryka, czosnek i tak na przemian do 3/4 długości patyczka szaszłyki ułożyć na blaszce wyłożonej folią, z każdej strony posmarować pędzelkiem maczanym w marynacie, dodałam również pozostałą paprykę, cebulę, czosnek
W Mojej Kuchni Lubięmąki pszennej typ 00 Stagioni 360 ml ciepłej wody 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli morskiej (drobnej) 1 łyżeczka cukru 25 g świeżych drożdży Dodatki: ketchup szynka pieczarki świeże pomidor listki bazylii Przygotowanie: Odlać 50 ml ciepłej wody wsypać łyżeczkę mąki, cukru wkruszyć drożdże i wymieszać. Pozostawić na około 10-15 minut aż drożdże zaczną pracować. Mąkę przesiać(...)ciasto podzieli na cztery części. Z każdej dłońmi uformować koło. Na brzegach formujemy tzw. rancik. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować ketchupem ułożyć pokrojone w plastry pieczarki, szynkę i 3-4 plasterki pomidora. Na górę zetrzeć żółty ser. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 220 stopni gór-dół na drugi stopień od dołu i piec około 15 minut
Ala piecze i gotujekotleciki, a następnie je grillujemy. Pozostałe składniki: - pomidor - 2 sztuki - cebula - 1 sztuka - cukinia - 1 sztuka - ser Mozzarella - 1 opakowanie - sałata - 2 listki - pieczarki (małe) - 7 sztuk - suszone zioła, pieprz Cukinię, pomidory oraz cebulę kroimy w plastry. Pieczarki dokładnie czyścimy. Warzywa przyprawiamy suszonymi ziołami oraz pieprzem, a następnie grillujemy. Na patyczki nabijamy
Fit-aminasyte ale mało kaloryczne. 500 g filetu z piersi kurczaka 3 łyżki oleju cytryna z bazylią 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 200 g pieczarek 250 g makaronu tagliatelle 2 łyżki keczupu Pieprz młotkowany z kolendrą Pęczek natki pietruszki Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę i doprawiamy ostrą czerwoną papryką. Podsmażamy na oleju(...)cytryną i bazylią. Czerwoną paprykę kroimy w kosteczkę, czerwoną cebulę w piórka, pieczarki w plasterki. Stopniowo dokładamy do mięsa, dusimy pod przykryciem. Pod koniec przyprawiamy pieprzem i dodajemy keczup. Natkę pietruszki siekamy, połowę dosypujemy do mięsa na patelni. Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i łączymy z mięsem. Posypujemy natką pietruszki bezpośrednio na talerzach
VioletoweKucharzeniesię najeść - dementuję te pogłoski), kolorowe, a doznania smakowe nie dają sie opisać :) Użyłam grzybów portobello - pierwszy raz je kupiłam, nie mając pojęcia co to takiego ;) Trochę przypominają pieczarkę, ale są bardziej wyrazoste w smaku. Oczywiście moZna użyć pieczarek (aczkolwiek portobello sa lepsze bo by mieć 250 g grzybów wystarczy obrać dwa ;) Składniki: 2 bakłażany soczewica ugotowana
pyszne zdrowościSkładniki: 1 kg kiszonej kapusty 150 g suszonych wędzonych śliwek 3 cebule pęczek natki pietruszki 2-3 łyżki cukru kilkanaście pieczarek sól, pieprz, papryka estragon, kminek, lubczyk, sos sojowy 2-3 listki laurowe kilka kuleczek ziela angielskiego Naleśniki: 1 szkl wody 1 szkl mleka jajko szczypta soli 8 kopiatych łyżek mąki Przygotowanie: Połączyć wodę z mlekiem, wbić całe(...)musiałam tak 3 razy bo kapusta była koszmarnie kwaśna). Śliwki pokroić na mniejsze kawałki i dodać do kapusty - gotować już bez pokrywki ok godziny. Cebulę i pieczarki obrać i drobno posiekać. Smażyć na maśle, doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym. Przełożyć do kapusty i wymieszać. Cukier karmelizować na suchej patelni. Dodać do kapusty i dokładnie wymieszać. Wszystko zdjąć
Gaździnka warzyosób Składniki: 500 g piersi z kurczaka 1 cebula 1 mała papryczka chili ok. 2 cm świeżego imbiru 1 mango 1 łyżeczka czerwonej papryki 250 g pieczarek 2 łyżki sosu Teriyaki sól morska olej do smażenia Wykonanie: Pierś myjemy w zimnej wodzie, osuszamy i kroimy w paski. Solimy i pieprzymy, a następnie podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Mięso(...)odkładamy do miski. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, pieczarki kroimy na plasterki, imbir obieramy i siekamy, papryczkę pozbawiamy nasionek i drobniutko siekamy. Wszystko przesmażamy na patelni na rozgrzanym tłuszczu. W międzyczasie obieramy mango i kroimy je na mniejsze kawałki. Na patelnię z warzywami wkładamy smażonego kurczaka, dodajemy przyprawy i sos, wrzucamy mango i smażymy na średnim ogniu przez około
Kulinarne przygody Gatity