pieczarki - 22435 przepisów (strona:878/1496)

Zapiekanka z kurczakiem i warzywami 4158

zjeść smacznie? Zapiekankę taką sycąca, smaczną i przy której jest  pracy mało. Składniki: 400 g makaronu 1 podwójna pierś z kurczaka 3 łodygi selera naciowego 200 g pieczarek 1 duża kalarepa lub dwie małe 1 łyżka masła klarowanego 1 czerwona papryka 100 g sera żółtego 400 ml śmietany (dałam 18%) 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki oregano sól pieprz(...)większe kawałki . Oprószyć mięso solą, pieprzem i papryką słodką. Na patelni rozgrzać masło i przyrumienić kurczaka. Do naczynia żaroodpornego na dno włożyć ugotowany makaron, papryki pokrojone w grubą kostkę, pieczarki pokrojone w plasterki, seler i kalarepę w kostkę oraz kurczaka. Śmietanę doprawić solą, pieprzem i oregano, wymieszać i polać zapiekankę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec

O kuchni z uczuciem
Węgierski kociołek z kurczakiem 312

zapachu. 400 g filetu z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka 1 łyżka mąki pszennej 500 ml bulionu drobiowego 4 cebule 3 duże ziemniaki 1 marchew 1 czerwona papryka 4 pieczarki 1,5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki wędzonej 2 łyżeczki przyprawy węgierskiej Sól Pieprz Filet z piersi kurczaka kroimy w większą kosteczkę. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka i obsypujemy mąką. Cebulę kroimy(...)piórka. W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju, szklimy cebulę. Dokładamy kurczaka i podsmażamy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę, marchewkę i pieczarki w plasterki, paprykę w kostkę. Wszystkie warzywa dokładamy do mięsa. Zalewamy bulionem i dusimy na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Między czasie doprawiamy przyprawami: węgierską i wędzoną ostrą papryką oraz solą i pieprzem. Dusimy do miękkości warzyw

VioletoweKucharzenie
Tagliatelle pomidorowe z kurczakiem 174

Tagliatelle pomidorowe z kurczakiem Składniki: sos: - podwójny filet z kurczaka - papryka czerwona - pieczarki - cebula - puszka krojonych pomidorów bez skórki - 1/2 szklanki wody - 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej - pieprz czarny ziarnisty - zielone chilli jalapeno - bazylia, oregano - sól   dodatki: - olej rzepakowy do smażenia - makaron tagliatelle (u mnie wstęga) Przygotowanie: Kroję fileta z kurczaka w kostkę i podsmażam na oleju z dodatkiem(...)papryki mielonej, chilli jalapeno, oregano i bazylii. Osobno podsmażam posiekaną w kostkę cebulę oraz pokrojone pieczarki. Dodaję pokrojoną paprykę oraz podsmażone mięso. Doprawiam wszystko solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Zalewam wodą i duszę pod przykryciem. Gdy już wszystko zmięknie, zwłaszcza papryka, dodaję pomidory z puszki i dokładnie razem podsmażam do miękkości. W międzyczasie gotuję makaron. Odcedzam

Kuchnia co dnia
Razowa pizza z serem korycińskim 165

czubate łyżki jogurtu naturalnego - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka cukru dodatki: - ser koryciński (u mnie "Swojski" Czesławy Zarzeckiej z czosnkiem i pieprzem kolorowym) - domowy sos pomidorowy - szynka w plastrach - pieczarki Forma: blacha od piekarnika   Przygotowanie jak w przepisie Pizza na cienkim cieście z pieczarkami i pomidorem . Temperatura piekarnika : 200 °C Czas pieczenia: około 12 minut Podaję z sosem czosnkowym

Kuchnia co dnia
Zupa krewetkowa 165

limonka 1 pomidor lub 5 koktajlowych 3 łyżki sosu sojowego jasnego łyżeczka sosu rybnego papryczka chili czerwona świeża  dymka 150 ml mleka kokosowego  3 pieczarki Przygotowanie Zupa krewetkowa Do naczynia na zupę wlej 3 szklanki wody. Rozgnieć trawę cytrynowa dodaj do garnka, wlej sos sojowy i rybny oraz pół papryczki chili. Całość zagotuj(...)gotuj jeszcze 7-10 min w zależności czy krewetki są świeże czy mrożone Teraz pokrój pomidorki koktajlowe na cząstki lub pomidora w kostkę oraz pieczarki . Dodaj do garnka. Gotuj 3 min Wyciśnij sok z limonki i dodawaj do zupy pomału, aby zupa nie była zbyt kwaśna. Na koniec podaj mleczko kokosowe i zagotuj Całość

AZgotuj!
Kasza pęczak a'la risotto 107

Składniki: szklanka kaszy pęczak 1 cebula 1/2 szklanki białego wina 1 litr bulionu warzywnego pieprz kilka pieczarek    tarte  pecorino ( 2 łyżki stołowe) świeże listki majeranku Kasza pęczak po polsku Przygotowanie: 1. Cebulę pokrój w kostkę, pieczarki w plasterki. 2. Zeszklij cebulę na łyżce masła, dodaj opłukany pęczak, i wino. 3. Wymieszaj i za kilka chwil dolej bulion

AZgotuj!
Czerwony barszczyk z łódeczką z ciasta francuskiego 141

Składniki: opakowanie ciasta francuskiego opakowanie pieczarek 1 cebula ząbek czosnku natka pietruszki łyżka oleju gałka muszkatołowa, sól i pieprz barszczyk czerwony Przygotowanie: 1. Ciasto francuskie kroimy na 12 jednakowych kwadracików, umieszczamy w formie na muffiny. 2. Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w krążki i dusimy w rondlu, dodając ząbek czosnku, sól, pieprz

AZgotuj!
Tatarskie naleśniki 179

bardzo małej ilości oleju, tak że tylko lekko się świeciła. Naleśniki były lekkie i nie ociekały tłuszczem. Do tego zrobiłam sos z pieczarekpieczarki pokroiłam i udusiłam z czosnkiem, zielem liściem laurowym, solą i pieprzem. Zmiksowałam  Nie dodałam ani śmietany ani zasmażki. ( Uwaga: przed miksowaniem wyjmij liść laurowy

AZgotuj!
Papryka faszerowana quinoa i szpinakiem 151

kupiłam dziś szpinak taki w "sam raz". Rozkoszowałam się wymywając pasek ze strzałkowatych liści. Aż chrupały. 2 duże czerwone papryki 1/3 paczki quinoa sól, pieprz liście szpinaku pieczarka portobello  - duża 2 ząbki czosnku oliwa Z papryk usuwam gniazda nasienne, blanszuję we wrzątku ok 5 minut. Wyjmuję i studzę. W garnku gotuję quinoa z niewielką ilością soli ok 20 minut(...)Odcedzam na sicie. Rozgrzewam olej na patelni, dodaję wyciśnięty czosnek i pokrojone pieczarki. Po kilku minutach duszenia dodaję liście szpinaku. Na koniec wrzucam komosę i doprawiam solą i pieprzem. Mieszam. Nadziewam papryki. Na dno małej formy wylewam oliwę i układam papryki. Przykrywam folią aluminiową. Całość zapiekam w 200 stopniach ok 20- 30 minut

AZgotuj!
Leczo z kluskami wątrobianymi 182

Składniki: 180 g fasolki szparagowej 850 g cukinia (żółta, zielona) 290 g pieczarek 2 czerwone papryki 2 czerwone cebule 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz szczypta imbiru puszka pomidorów bez skórki sos sojowy ciemny - do smaku 2 listki laurowe 4-5 ziarenek ziela angielskiego 4 kostki bulionu rosołowego  Gaździnka warzy papryka słodka i ostra 2 łyżeczki cukru Kluseczki(...)pół pęczka natki 2 łyżki bułki tartej jajko sól, pieprz Przygotowanie: Warzywa umyć i osuszyć. Pokroić w kostkę, paski, ćwiartki.. Do garnka wlać 2-3 łyżki oleju. Podsmażyć pieczarki z cebulą, następnie dodać paprykę i cukinię. Smażyć 5-8 min mieszając. Przyprawić,wlać pomidory z puszki i odrobinę wody (tak równo z linią warzyw). Dusić do miękkości. Wątróbkę zmielić

Gaździnka warzy
Bułki drożdżowe z pieczarkami i cebulą 128

Bardzo szybko zniknęły z naszego stołu. Składniki: Ciasto: - 500g mąki - 250ml wody - 40g drożdży - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka cukru - 2 łyżki oleju - 2   żółtka Farsz: - 1 kg pieczarek - 2 cebule - 3 łyżki masła Wykonanie: W letniej wodzie rozpuścić drożdże, dodać mąkę i resztę składników. Wyrobić jednolitą masę. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.   Pieczarki i cebulę pokroić

Pan i Pani Smith w kuchni
Krokiety z kapustą i pieczarkami 155

Dziś zapraszam na krokiety mojej teściowej - chrupiąca skórka i smakowity farsz! 10 naleśników ( można wykorzystać naleśniki wcześniej usmażone ) 0,5 kg poszatkowanej kapusty kiszonej  0,3 kg pieczarek 2 średnie cebule olej rzepakowy 2 jajka bułka tarta  ziele angielskie, liść laurowy sól i pieprz Kapustę zalewamy wodą do całkowitego przykrycia i gotujemy z liściem laurowym i zielem(...)angielskim do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy na sitku i szatkujemy. Cebulę drobno pokroić, pieczarki poszatkować w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę i dodać grzyby. Smażyć na średnim ogniu bez przykrycia do odparowania płynu. Kapustę odciskamy w dłoniach z nadmiaru wody i dodajemy na patelnię. Chwilę dusimy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz nakładamy na naleśnik

Atlas Smaków
Foglie d'ulivo agli spinaci z brązową pieczarką, czosnkiem i serem pleśniowym 277

Kupiłam ten włoski makaron szpinakowy i zaraz pomysł na danie powstał w głowie. Ma fajny kształt i smakuje obłędnie a ser pleśniowy nadaje mu jeszcze smaczku, pieczarka brązowa pasuje do nich jak ulał. Polecam serdecznie a makaron do nabycia podczas tygodni włoskich w Lidlu. Foglie d'ulivo agli spinaci z brązową pieczarką, czosnkiem i serem pleśniowym. ROZWIŃ I CZYTAJ

Moje Małe Czarowanie
Karkówka pieczona w piekarniku po meksykańsku 455

puszka pomidorów krojonych 3 papryczki chilli 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego 100ml wody 1/4 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki ostrej, czerwonej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 200g pieczarek 1. Karkówkę kroimy w plastry, rozbijamy jak na kotlety, nacieramy olejem, solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, czosnkiem. Odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny, najlepiej na całą(...)Pomidory, koncentrat i wodę łączymy ze sobą. Dodajemy pokrojone drobno papryczki chilli, solimy do smaku. Dokładnie mieszamy. Pieczarki kroimy w plastry.Cebulę kroimy w krążki. 3. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno: 1/2 porcji karkówki, 1/2 porcji kukurydzy, 1/2 porcji fasoli, 1/2 cebuli, 1/2 sosu pomidorowego i ponownie tak samo by powstały dwie warstwy.  4. Karkówkę pieczemy w temperaturze

Szefowa kuchni
Tosty z serem, pieczarkami i rukolą 131

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Składniki: Chleb tostowy Masło Ser żółty Pieczarki (oczyścić i pokroić ) Natka pietruszki, rukola Ketchup Wykonanie: Chleb posmarować bardzo cienką warstwą masła, ułożyć na nim pokrojone   pieczarki, ser żółty, posiekaną natkę pietruszki i rukolę. Przykryć również posmarowaną masłem kromką. Proponuję posmarować kromki masłem   również po zewnętrznej stronie. Gotowe tosty podawać z ketchupem

The Sweet Damsel