pieczarki - 22435 przepisów (strona:923/1496)

Gulasz - kurczak i dodatki 458

Wami dzielić moimi przepisami. Dzisiaj zapraszam na gulasz drobiowy wersja dla będących ciągle w biegu. Gulasz - kurczak i dodatki  2  średnie filety z kurczaka 250 gramów pieczarek 1 strąk czerwonej papryki 1 cebula 0,5 litra bulionu drobiowego przyprawa do kurczaka Prymat por sól, pieprz,  ząbek czosnku liść laurowy ziele angielskie, 3 - 4 kopiaste łyżki gęstejśmietany(...)pokrojonego w półksiężyce pora, pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Następnie dodajemy mięso, całość dusimy, przez około 10 min ciągle mieszając. Następnie dorzucamy pokrojone w plasterki pieczarki. Pod sam koniec dodajemy zsiekany ząbek czosnku, solimy i pieprzymy.  W między czasie powinniśmy przygotować sobie bulion ( może być z kostki jeżeli nie mamy gotowego), dodajemy 3 liście laurowe

Kuchnia moimi oczami
Boeuf strogonow 173

Dzisiaj zapraszam na mój  Boeuf strogonow... Składniki: 1/2 kg. polędwicy wołowej, 300 g pieczarek, 3 cebule, 3 kiszone ogórki, 1/2 słoika ( 250ml) marynowanej papryki, 4 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżka mąki, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia Wykonanie: Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w paski lub kostkę. Następnie pokroić pieczarki, ogórki, cebulę. Na oleju obsmażyć mięso

Anioły w kuchni
Wegetariański pasztet z " Jaśka" 131

wariacje na temat past i pasztetów z warzyw. Jeśli znudziła się Wam szyneczka i serek, to zróbcie sobie taki pasztet, jest pyszny…. Składniki:  2 szklanki fasoli,  20dag pieczarek, 2 cebule, ziemniak,  marchew, pietruszka,  kawałek selera,  2 jajka,  czerstwa bułka,  szklanka mleka,  majeranek,  sól, pieprz,  słonecznik Wykonanie:  Fasolę namoczyć(...)następnie ugotować, cebulę i pieczarki poddusić na oleju, bułkę namoczyć w mleku, warzywa ugotować na parze. Wszystkie składniki zemleć, do otrzymanej masy dodać jajka, przyprawy nie żałować majeranku. Wyłożyć do foremki, wierzch obficie posypać  słonecznikiem i położyć kawałki masła. Piec w 180 stopniach przez godzinę.Smacznego

Anioły w kuchni
Szybka sałatka pieczarkowa 702

Sałatkę pieczarkową według naszego przepisu nazwałyśmy "szybką" z dwóch powodów. Szybko się ją przygotowuje i równie szybko znika :-)) Składniki: 4 jajka pieczarki marynowane 400g groszek konserwowy 1\2 puszki  cebula ogórek kiszony majonez sól, pieprz  musztarda zielona pietruszka, bądź kiełki Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki, ogórki i cebulę również pokroić, dodać groszek

Anioły w kuchni
Pasztet z selera 157

pierwszy, bardzo byłyśmy ciekawe jego smaku i wyszło przepysznie. Skorzystałyśmy z przepisów internetowych i po drobnych przeróbkach, przedstawiamy naszą wersję. Składniki: 1 kg selera korzeniowego 20 dag pieczarek 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny 1 szkl. wody 4 jajka 1 szkl. bułki tartej 1łyżka oliwy 1\2 kostki masła sól, pieprz Wykonanie: Selera, cebulę(...)czosnek obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać masło, skropić cytryną, posolić i ugotować na miękko, ostudzić. Pieczarki obrać, pokroić i podsmażyć na oliwie, dodać do selera. Połączyć z pozostałymi składniki, doprawić i przełożyć do średniej foremki. Piec przez godzinę w 180 stopniach

Anioły w kuchni
Schab po bałkańsku 174

Niedawno odwiedziliśmy moją koleżankę ze studiów Marysię:) Wizyta super...oby następna nie za 5 lat Marysiu;))) Wróciliśmy z tym przepisem... Składniki; 1 kg schabu, 1/2 kg pieczarek, pól słoika marynowanej papryki, 2 cebule, 2 ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy, sól, pieprz, papryka w proszku, 2 łyżki przecieru pomidorowego, oliwa, Po przyprawy zapraszamy do naszego sprzedawcy SKWORCU Wykonanie; Schab dokładnie myjemy(...)/lekko zarumieniamy/. Tak przygotowany schab przekładamy do podsmażonej cebuli.Dodajemy trochę soli, pieprzu, liść laurowy i ziele angielskie. Zalewamy gorącą wodą i dusimy przez godzinę. Po tym czasie dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy razem około 30 minut. Na koniec dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę Jeżeli jest marynowana / gdyż może być świeża/ to krótko dusimy, żeby skórka nie oddzieliła się od skórki

Anioły w kuchni
Drożdżowe pierogi z indykiem 211

pisać, należy tego spróbować :) Składniki: ciasto 560 g mąki łyżeczka cukru 50 g świeżych drożdży 1 szklanka mleka 100 g masła farsz 200 g  piersi indyka 5 dużych pieczarek 1 puszka pomidorów pokrojonych 1duża cebula 1 papryka 1 łyżeczka curcumy Prymat 1 łyżeczka curry Prymat 2 łyżeczki mąki 1 łyżka oleju pieprz, sól do smaku 100 g sera tarkowanego(...)Dodajemy mąkę, pozostałe ciepłe mleko i rozpuszczone masło. Ciasto zagniatamy i pozostawiamy pod przykryciem aby powiększyło swoją objętość. Na patelni z olejem podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i dodajemy pieczarki pokrojone na mniejsze części. Następnie dodajemy indyka pokrojonego w kosteczkę, jak wszystko ładnie się podsmaży dodajemy paprykę również pokrojoną w kosteczkę i pomidory. Podsmażamy wszystko aby jak najwięcej wody wyparowało

Niezły Młynek
Światowy Dzień Makaronu - inspiracje 250

któryś z przepisów i coś ugotujecie. Makaron w sosie dyniowym i parmezanem Pulpety z makaronem w sosie pieczarkowo porowym Pieczeń drobiowa z makaronem Zapiekanka mięsno makaronowa Zapiekanka z makaronem pieczarkami i kurczakiem Sałatka makaronowa Spaghetti z klopsikami Sałatka warzywna z tortellini. Ravioli z pieczarkami   Spaghetti z cukinią ala carbonara   Makaron z szpinakiem i kurczakiem   Spaghetti z truskawkami

Ala piecze i gotuje
Sos bekonowo-pieczarkowy z dorszem 223

obiadu, a delikatność bekonu, powoduje że ciężko sie oderwać od ...no właśnie sosu. :) I przyznaję , że obiadu zjadamy więcej niż zawsze ...Polecam :) Zaczynamy: Skadniki na sos: 100 gr małych pieczarek 1 cebula 3 plastry bekonu 2-3 łyżki masła 200 ml bulionu kurczakowego 200 ml śmietany 2 łyżki mąki pieprz do smaku Wykonanie: Rozpuszczamy masło, szatkujemy  cebulę,  kroimy(...)kolor. Dodajemy mąkę, szybko mieszamy by nie powstały grudki. Dolewamy bulion, nie przestając mieszać. Zciagamy z gazu, dodajemy śmietany- mieszamy do całkowitego połaczenia i by nie było grudek. Dodajemy pieczarki i gotujemy około 5-7 min, mieszając od czasu do czasu. Gotowe :) Sos podałam ze smażonym dorszem i duszonymi ziemniakami. Obiad był pycha, a sos wzbogacił smak ryby i ziemniaków

Smaki Edyty
18 dań na Światowy Dzień Makaronu 284

rigate z chrupiącą cukinią i czerwoną fasolą Mini penne z żółtą fasolką szparagową i cukinią w ziołach Pappardelle z brokułami, czosnkiem i szczypiorkiem Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Pełnoziarniste rigatoni z kurczakiem i chrupiącymi warzywami z natką pietruszki Penne z grillowanymi warzywami Spaghetti ze szpinakiem i grana padano Świderki z salami,cukinią i grana padano Tagliatelle(...)pieczarkami i cukinią z dodatkiem oliwy z białych trufli Tagliatelle z liśćmi szpinaku Tagliatelle z mieloną wieprzowiną i brokułami w sosie z serem pecorino Ziołowe spaghetti z zieloną fasolką szparagową

Moja smaczna kuchnia
Placki z warzywami na cieście francuskim 195

Pizza dla leniuszków z dużą ilością warzyw. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego mrożonego lub domowego 200 g sera mozarella cebula cukinia papryka kilka pieczarek 2-3 ząbki czosnku majeranek, rozmaryn, sól, pieprz olej  surowe jajko Podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem pokrojone warzywa: najpierw cebulę i pieczarki a następnie cukinię, czosnek i paprykę. Ciasto francuskie kroimy na trójkąty. Na brzegach

prawdziwe jedzenie
Pilaw i kurczak z sosem grzybowym. 212

długoziarnistego 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 3 goździki 1 liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 50 g masła 0,5 łyżeczki trawy cytrynowej Sól, pieprz Sos grzybowy. 250g pieczarek 3 suszone grzyby 1 średnia cebula 1 liść limonki 50 g masła 1 łyżka mąki 150g śmietany 1 żółtko Sól, pieprz Do garnka włożyć pokrojonego kurczaka,  z wbitymi goździkami(...)wody ,aby była 5 cm nad kurczakiem. Szybko zagotować ,a potem trzymać na małym ogniu przez godzinę, pod przykryciem, niech tylko mruga. Teraz sos. Ugotować grzyby suszone do miękkości. Pieczarki oczyścić ,pokroić w plasterki ,posiekać cebulę i podsmażyć na maśle. Po 10 min dodać mąkę i smażyć 1 min. Połączyć z bulionem i grzybami suszonymi oraz 100ml rosołu od kurczaka

Kulinarny karnet Christophera
Wątróbka a'la strogonow. 159

Liver a' la stroganoff. Skladniki: 40 dag wątróbka wieprzowa 2 cebule 25 dag pieczarki 3 dag podgrzybki suszone 3 ząbki czosnku 1 cm imbir świeży 1 papryczka czuszka 100 ml bulion z drobiu 1 łyżka koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka musztardy miodowej 100 ml śmietana kremówka 36% sól, pieprz, majeranek olej  i masło do smażenia Wykonanie: Grzyby suszone namoczyć(...)Wątróbkę pokroić w paski jak na cienkie frytki. Cebulę, czosnek, imbir i czuszkę  pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na maśle z dodatkiem oleju, dodać pokrojone w plasterki pieczarki i jeszcze chwilę smażyć. Posolić, dodać świeżo zmielony pieprz i  pokrojone podgrzybki, podlać wywarem grzybowym i bulionem. Chwilę poddusić, całość zalać śmietaną wymieszaną z koncentratem i musztardą. Zredukować

Kulinarny karnet Christophera
Pory zapiekane z parówkami. 150

Leeks baked with sausages. Polecam ten nietuzinkowy sposób podania zwykłych parówek z eleganckim porem . Składniki. 2 duże pory 30 -40 dag pieczarek 1 jabłko kwaskowate 5 parówek 3 łyżki masła 2 łyżki żurawiny suszonej 125 ml śmietanki słodkiej 5 dag ser ementaler 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz Wykonanie. Umyte i dobrze oczyszczone pory pokroić w grubsze plastry ,parówki(...)osłonek, również w plasterki..Jabłko ,bez skórki w kostkę. Pory smażyć na maśle 3 min ,dodać pieczarki, jabłko i smażyć 5 minut. Dosypać żurawinę i przyprawy. Smażyć jeszcze chwilę. Wszystko przełożyć do naczynia żaroodpornego lub kokilek .Zalać śmietaną z ubitym jajkiem i startym serem, ze szczyptą soli i pieprzu. Zapiekać 15 min w temp.190 stopni. Można podawać ,jeśli nie starczy

Kulinarny karnet Christophera
Dorsz na warzywach z cytrynką w papilotach. 160

Składniki:  2 filety ze świeżego dorsza 1 mała cukinia 2 marchewki 20 dag pieczarek ½ cebuli 2 plastry cytryny 2 łyżki śmietany kremowej 2 szczypty kolendry 1 łyżka natki pietruszki sól, pieprz 2 kawałki pergaminu 1 łyżka oleju Wykonanie: Filety dorsza posypać solą i pieprzem. Cukinię i marchewki pokroić  a’la  Julienne ,pieczarki w plasterki ,cebulkę posiekać

Kulinarny karnet Christophera