pieczarki - 22435 przepisów (strona:928/1496)

Kurczak w sosie szparagowo-pieczarkowym 236

szparagowym. Cały dzień zastanawiałam się co zrobić- pomysł przyszedł nagle i wiedziałam że to jest..:) obiad w 30 min ...uwielbiam takie cuda Zaczynamy  Składniki: 200 gr pieczarek op szparagów 4 piersi z kurczaka 2 cebule 1 łyżka mąki 300 ml śmietany 250 ml bulionu kurczakowego sól, pieprz, paprika 2 ząbki czosnku olej Wykonanie: Do garnka(...)smażymy ok 2-3 min. Dodajemy kurczaka pokrojonego w kostki. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Smażymy ok  3-4 min. Wszystko przekładamy do miski. Do garnka wrzucamy pieczarki , smażymy ok 2-3 min. Dodajemy make, mieszamy- dolewamy śmietanę i bulion. Zagotowujemy, nie przestając mieszać. Dodajemy kurczaka, szparagi i wyciśnięty przez praskę czosnek. Pamiętajmy by odkroić

Smaki Edyty
Nadziewane naleśniki z sosem pieprzowym 253

naleśnikom nowego smaku.  Jest przepysznie I wykwintnie. Pychota I serdecznie zapraszam do wypróbowania przepisu . Zaczynamy:  Składniki na farsz: 500 gr mięsa wołowego mielonego 150 gr małych pieczarek 1 cebula 1 żółta papryka olej sól, pieprz, papryka, natka pietruszki, Wykonanie: Siekamy cebulę I podsmażamy na oleju. Dodajemy pieczarki. Mieszając smażymy ok 5 min. Dodajemy mięso mielone , przyprawiamy. Smażymy

Smaki Edyty
Wigilijny karp z faszerowanymi pieczarkami 171

smażony na wigilijnym stole to u mnie tradycja. Co nie znaczy, że nie można go podać trochę inaczej. Bardzo nam pasuje łączenie karpia z grzybowym smakiem. Robię pieczonego z pieczarkami, duszonego po usmażeniu w grzybowym sosie , smażonego w towarzystwie gotowanych kapeluszy grzybów suszonych no i takiego - gdzie pieczarki nadają karpiowi smaku i jednocześnie dekorują potrawę. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Makaron papardele z kurczakiem i pieczarkami 176

nasz facet się najadł ale i z dodatkiem warzyw. Myślę, że idealnie się sprawdzi. Składniki : * podwójna pierś z kurczaka * ulubione przyprawy np. czosnek, chili, przyprawa do kurczaka, estragon, tymianek * pieczarki, najlepiej małe * łyżka masła * garść mrożonych warzyw, gotowa mieszanka  * 5 łyżek oliwy smakowej np. z chili  * makaron  * natka pietruszki  Przygotowanie : Makaron ugotować al dente. Ułożyć(...)talerzach. Ma oliwie usmażyć kurczaka, przyprawić. Dodać mieszankę warzyw. Poddusić do miękkości. Na masło wrzucić pieczarki, poddusić. Wszystko połączyć. Wyłożyć na talerze. Przyprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem. Ozdobić posiekaną natka pietruszki

Magiczne Życie Marty
Ryż curry z cukinią i boczkowymi chipsami 135

Ryż świetnie łączy się z większością dodatków. Lubię ryż z pieczarkami, lubię z kurczakiem i sosem słodko-kwaśnym. W tym przepisie połączyłam ryż z przyprawą curry, pieczarkami i cukinią. Do tego olej z pestek dyni i chrupiące chipsy z boczku. Musicie spróbować tego połączenia koniecznie. Składniki : * torebka białego ryżu * cukinia * 5-6 pieczarek * 2 plasterki boczku wędzonego  * curry, wędzona(...)oleju z pestek dyni   Przygotowanie : Ryż ugotować w osolonej wodzie z łyżeczką curry. Na patelni teflonowej usmażyć boczek na chrupko, ściągnąć boczek i dodać poszatkowane na cienkie plasterki pieczarki. Poddusić z przyprawami, dodać plasterki cukinii. Całość wymieszać , dusić aż odparuje cała woda. Dodać ryż, wyłożyć do miseczek. Polać olejem z pestek dyni. Ułożyć kawałki boczku, całość oprószyć świeżo mielonym

Magiczne Życie Marty
Zupa krem z pieczarek 209

najprostszym daniem, które można szybko i bezproblemowo przygotować. A nie tylko się nią dobrze najemy, jak również w chłodny dzień nas rozgrzeje. Dzisiaj zapraszam na zupę krem z pieczarek, którą spokojnie możecie przygotować na rosole z niedzieli :-). Nie wiem jak Wy, ale ja właśnie najbardziej lubię zupy w formie kremu, gęste i sycące, a ten krem z pieczarek dokładnie taki

Pora coś zjeść
GRYCZAKI. Kasza gryczana zupełnie inna. 153

ciasto. Usmażyłam je na głębszym tłuszczu (aby się nie rozpadały podczas smażenia, jeśli tak owo się dzieje, obtoczyć można w bułce.). Osączyłam na ręczniczku papierowym. sos pieczarkowy: 300g świeżych pieczarek 1 - 2 cebule łyżka masła 2 łyżki mąki 1/2 szklanki śmietany (lub jogurtu naturalnego) sól, pieprz Cebulę zeszkliłam na maśle. Pieczarki oczyściłąm, pokroiłam i dodałam do cebuli. Dodałam sól(...)pieprz. Podsmażyłam, po czym chwilę dusiłąm pod przykryciem, by pieczarki puściły sok. Następnie śmietanę rozrobiłam z mąką (i ewentualnie odrobiną wody). Delikatnie wymieszałam z pieczarkami. Doprawiłam, dosoliłam. Zagotowałam. Podałam z gryczakami. Smacznego

W kuchni Karmel-itki
Przed telewizorem - bez wyrzutów sumienia. 176

słodkościach! Lubię od czasu do czasu coś skubnąć, bez wyrzutów sumienia, z satysfakcją zaspokojenia pragnienia. I głodu? Zależy. Niewiele kalorii i wspaniały smak. Też tak macie? To proponuję... MARYNOWANE PIECZARKI. (źródło: przepis pokoleniowy) zalewa na każdy 1kg malutkich pieczarek: 4 szklanki wody szklanka octu 2 łyżki cukru 2 łyżki soli + do każdego słoika: łyżeczka białej gorczycy 2 ziarenka pieprzu czarnego(...)kawałek cebuli 1 liść laurowy Pieczarki umyłam, ewentualnie obrałam, jeśli zaszła taka potrzeba. Wrzuciłam je na 5 minut do wrzątku, odcedziłam. Wodę, ocet, sól i cukier zagotowałam. W każdym słoiku, wyparzonym, umieściłam podane składniki, wsypałam pieczarki i zalałam zalewą. Zamknięte porządnie słoiki pasteryzowałam przez 10-20 minut (w zależności, czy zalewałam zimną, czy gorącą zalewą). Następnie słoiki wyjęłam z wody

W kuchni Karmel-itki
Szaszłyki z kurczakiem i warzywami w ajvarze 347

wersji lekkiej po prostu z ajvarem. Składniki (na 10 szaszłyków) : 1 podwójna pierś z kurczaka 2 małe cukinie 3 papryki (mogą być kolorowe) ok. 20 sztuk małych pieczarek (lub 10 dużych) 10 szalotek (lub 2 białe lub czerwone cebule) 10 pomidorków koktajlowych Marynata: 3 łyżki ajvaru 2 duże, wyciśnięte ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oliwy z oliwek(...)kurczaka myjemy, czyścimy z błon i kostek. Dzielimy na 20 kawałków. Solimy i wrzucamy do bardzo dużej miski. Cukiniom odkrawamy końce i każdą dzielimy na ok. 15 plastrów. Pieczarkom odrywamy ogonki i wyrzucamy je, a główki obieramy. Jeśli są duże kroimy na pół. Szalotki obieramy (jeśli używamy cebuli to dodatkowo kroimy je tak, aby uzyskać łącznie ok. 10 kawałków). Papryki

Poezja smaku
Pizza z Szynką i Pieczarkami 256

poradzę, że mój syn uwielbia właśnie taką. Żadnej fantazji, tylko pieczarki, ser i szynka. Broń Boże cebuli, czy innych warzyw. Klasyka :) W tym poście na temat przepisu będzie krótko. Każda nazwa (sos pomidorowy do pizzy, sos czosnkowy do pizzy, ciasto na pizzę) będzie zaopatrzona linkiem, czyli klikasz w nazwę i wskakujesz na odpowiedni post z przepisem. Wszystkie podlinkowane nazwy(...)pytacie jak znaleźć proponowane przeze mnie produkty, które zawsze znajdują się w linkach :)  Składniki: ciasto na pizzę z tego przepisu sos pomidorowy do pizzy sos czosnkowy do pizzy pieczarki szynka ser żółty Wykonanie: Blat pizzy smarujemy sosem pomidorowym, układamy składniki i pieczemy w taki sam sposób jak jest podane w przepisie ( Pizza a`la Caprese ). W tym poście całą

Blondynka Gotuje
Kotlety Schabowe Inaczej 6052

Koleżanka opowiadała mi o jednym przepisie, który często robi. Podchwyciłam temat, jednak zmodyfikowałam trochę i nie byłabym sobą, gdybym nie dodała czegoś od siebie:) W pierwotnym przepisie nie było pieczarek, cebula miała być w kostkę, miał być jakiś Delikat do mięsa i vegeta. Ja poradziłam sobie bez tych sztucznie modyfikowanych mieszanek. Wyszło pysznie. Owszem zdarza mi się używać kostek rosołowych(...)jednak wolałabym kuskus, ale przyznam, że z ziemniakami bardzo smaczne było. Składniki na 2 osoby: 2 plastry schabu (o grubości do 2 cm) 3 średnie cebule ok. 300 g pieczarek olej rzepakowy (użyłam z firmy Zielony Nurt ) papryka wędzona słodka SKWORCU papryka chili pieprz sól ziołowa malutka szczypta kminu rzymskiego (roztartego w moździerzu) 4 ziarenka ziela angielskiego 1 listek laurowy

Blondynka Gotuje
Jajka faszerowane 219

Jedną z tradycyjnych potraw Świąt Wielkanocnych , są jajka faszerowane. Na Święta szykujemy jajka pod wieloma postaciami. My najbardziej lubimy  faszerowac je pieczarkami i szczypiorkiem. W ten sposób przygotowane , kojarzą mi sie z nadejściem wiosny :)  Bardzo lubię ten okres , jest taki optymistyczny i radosny(...)pieczarek                                                      pęczek szczypiorku                                                      pieprz , sól

Słodkości i nie tylko
Wrapy zapiekane 441

pyszne wrapy. Podałam je z dipem jogurtowo- pietruszkowym- pycha. Polecam Zaczynamy Składniki: 8 wrapów 3 piersi z kurczaka 2 pomidory 100-150 gr sera startego* 1 cebula 5-6 pieczarek przyprawy do piersi z kurczaka * opcjonalnie Wykonanie: Przyprawiamy piersi wedlug uznania- ja lekko posolilam, dodałam pieprzu, papryki. Kurczaka grillujemy lub smażymy na patelni. Kroimy warzywa, ścieramy ser. Na wrapa układamy(...)sera dietetycznie :), pokrojonego kurczaka, pomidory, pieczarki I cebulkę. Składamy na kopertę. Zapiekamy na grillu lub tostownicy. Pieczemy około 5 min. Zależne od urządzenia. :) Gotowe :) Smacznego

Smaki Edyty
C - Pożywne gniazdko, czyli spaghetti z klopsikami 141

mięsa mielonego jajko 1 łyżka siekanych ziół (np. tymianek, natka pietruszki) ok. 2-3 łyżek bułki tartej 1 łyżka musztardy sól, pieprz, curry 1 porcja włoszczyzny 4 pieczarki 2 łyżki przecieru pomidorowego 1,5 szklanki bulionu oliwa z oliwek 1 łyżka masła 400 g makaronu spaghetti Włoszczyznę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pieczarki pokroić w plastry. Warzywa poddusić

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Pene z kapustą piekińską i kurczakiem 277

kurczakiem wyszperałam w sieci narzędzie do wyliczania poniższych parametrów na podstawie składników -super prawda?:) Składniki: 400 g makaronu pene podwójny filet z kurczaka 1/2 kapusty pekińskiej 300 g pieczarek 2 ząbki czosnku ulubione zioła ( u mnie świeży tymianek) sól, pieprz, curry oliwa z oliwek Makaron ugotować al dente. Filet pokroić w cienkie paseczki, oprószyć solą, pieprzem i curry, podmażyć(...)złoty kolor na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. Następnie dodać pokrojone  w plastry pieczarki i przeciśnięty czosnek, poddusić, dodać poszatkowaną kapustę, przykryć i dusić kilka minut do miękkości, pod koniec dodając ugotowany makaron i posiekane, świeże zioła, całość dokładnie wymieszać. Smacznego

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała