pieczarki zapiekane - 2000 przepisów (strona:96/134)

Nadziewane muszle makaronowe 138

porcje): makaron muszle 16 sztuk pieczarki około 300 g ser feta około 150 g 1/2 pęczka natki pietruszki cebula przecier pomidorowy 300 g ząbek czosnku sól pieprz gałka muszkatołowa Pieczarki oczyścić i pokroić w paski oraz kostkę, podsmażyć na patelni. Ostudzone wymieszać z posiekaną natką pietruszki oraz serem feta pokrojonym w drobną kostkę. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Na kolejnej(...)przyprawić solą oraz pieprzem. Wlać do naczynia żaroodpornego. W międzyczasie ugotować makaron i przelać zimną wodą. Ostudzone muszle makaronowe napełniać nadzieniem (muszla = łyżeczka farszu). Ułożyć na sosie i zapiekać w piekarniku 20 minut w 180 stopniach. Jeszcze przed włożeniem do piekarnika

Karola gotuje
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem, pieczarkami i papryką. 146

sera żółtego 1 szkl. śmietany 36% natka pietruszki   Ziemniaki obieramy i kroimy na plastry. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy olejem, układamy ziemniaki, Na nie układamy pokrojone i obrane pieczarki, następnie paprykę pokrojoną w paski i cebule w piórka. Nie zapominamy jednak aby każda warstwę doprawić.  Na wierzchu układamy mięso pokrojone w plastry. Tak aby cała powierzchnia była pokryta. Mięso(...)przykrywamy naczynie. Jeśli nie mamy pokrywy robimy to folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika na około 1 godz.i pieczemy w temp. 180C. Kilka minut przed koncem posypujemy serem żółtym. Zapiekamy do rozpuszczenia. Przed podaniem posypać natką pietruszki.          Smacznego!   Inspiracja

Radość kipiąca uśmiechem.
Tarta z kurczakiem, pieczarkami i warzywami 345

minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie wyjąć nasz spód i odstawić do wystygnięcia. Następnie przygotować farsz. Wszystkie składniki pokroić w kostkę. Cebulę zeszklić na oliwie, dodać pieczarki, smażyć 3-4 minuty, dodać kurczaka. Doprawić solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka oraz papryką słodką. Gdy kurczak będzie usmażony, na patelnie wrzucić paprykę. Dusić pod przykryciem około 10 minut. Na koniec(...)spód od tarty. Teraz przygotować sos. Jajko wymieszać z jogurtem i solą, aby powstała jednolita masa. Sos równomiernie wylać na tartę. Na koniec tartę posypać startym serem mozzarella. Zapiekać przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Podawać z sosem czosnkowym

Zgrabne Gotowanie
NALEŚNIKI Z KIEŁBASĄ I WARZYWAMI ZAPIEKANE Z DWOMA SERAMI 189

jajka, mieszam. Odkładam ciasto na czas przygotowania farszu, po tym czasie dodaję olej i dokładnie łączę. Smażę naleśniki na rozgrzanej patelni. Kiełbasę i paprykę kroję w kostkę, cebulę siekam, pieczarki kroję w półplasterki. Podsmażam na oleju z dodatkiem przypraw: ziół prowansalskich, pieprzu cayenne i papryki słodkiej. Kiedy warzywa z kiełbasą lekko się zarumienią dodaję pomidory, chwilę gotuję na małym ogniu(...)żółty, dokładnie mieszam, gotuję jeszcze przez chwilę. Na naleśnikach układam farsz, zwijam w rulony, układam na brytfance. Całość posypuję serem żółtym oraz pokrojoną mozzarellą i listkami bazylii. Naleśniki zapiekam przez 10-15 minut w 200 stopniach

JejKuchnia
Zapiekanka z mięsem mielonym, pieczarkami i brokułami 532

przełóż do dużego naczynia żaroodpornego. Na patelni rozgrzej olej i usmaż mięso mielone doprawiając solą, pieprzem, papryką i przyprawą do mielonego - wrzuć do makaronu i wszystko razem wymieszaj. Pieczarki i cebulę obierz, pokrój w plastry/piórka - przesmaż na 2 łyżkach oliwy i dodaj do naczynia żaroodpornego, Paprykę pokrój w kostkę - dodaj do zapiekanki. Brokuł podziel na mniejsze różyczki. W garnku(...)górze zapiekanki. Teraz wymieszaj jajka, ser, śmietankę i gałkę muszkatołową - zalej zapiekankę. Piekarnik nagrzej do temp. 180 °C i wstaw przykryte naczynie na 20 minut - zdejmij pokrywę i zapiekaj jeszcze 5 min. Uwaga: Jeżeli zamierzasz przygotować zapiekankę kilka godzin przed jej podaniem to sosem zalej dopiero przed wstawieniem do piekarnika

Alutka-Gotuje
NALEŚNIKI CYTRYNOWE : 2 sposoby na ciasto naleśnikowe 169

oraz dużej liczbie możliwości zestawienia ich z różnego rodzaju dodatkami. Uwielbiamy naleśniki z serem, konfiturami i świeżymi owocami. Naleśniki przygotowujemy także na słono, czyli wytrawnie ze szpinakiem, kurczakiem albo pieczarkami. Jak zrobić idealne naleśniki : przepis na ciasto naleśnikowe.     Istnieje wiele przepisów na idealne naleśniki i wiele z nich jest równie pysznych. Mój ulubiony jest recepturą tradycyjną i starą(...)Dzięki temu, naleśniki mają nie tylko piękny złoty kolor, ale także wyjątkowy smak, który nie ma sobie równych. Krótko mówiąc, z naleśnikami nie warto iść na skróty! Naleśniki cytrynowe zapiekane ze śmietaną. Idealne ciasto na naleśniki - przepis, jak zrobić. Ciasto na naleśniki można przyrządzić na 2 sposoby: Ciasto naleśnikowe sposób I :      2 szklanki pełnego mleka rozkłócić

Moja Książka Kucharska
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym 172

Paprykę kroimy w kosteczkę, dodajemy do mięsa i podsmażamy razem przez chwilę *** *** Dodajemy pomidory z puszki, całość doprawiamy do smaku i dusimy na małym ogniu do czasu odparowania soku *** *** Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki, podsmażamy i dodajemy do mięsa. Wszystko przesmażamy razem przez kilka minut, często mieszając *** *** Wystudzone ziemniaki kroimy w talarki. Naczynie żaroodporne smarujemy niewielką ilością masła (1 łyżka(...)ziemniaki wykładamy masę mięsną *** *** Na wierzch wykładamy resztę ziemniaków, na których następnie układamy kawałki masła *** *** Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C (piekłam z termoobiegiem) i zapiekamy przez ok 20 minut – do zrumienienia ziemniaków. W między czasie ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach i następnie posypujemy nim podpieczoną zapiekankę *** *** Pieczemy dalej ok 10-15 minut

Blog z Apetytem
ZIEMNIAKI FASZEROWANE BOCZKIEM I PIECZARKAMI MOCNO SEROWE 178

osolonej wodzie, przekrawam na połówki, wydrążam środek. Na patelni podsmażam boczek pokrojony w małą kostkę (bez dodatku tłuszczu, bo wytopi się z boczki). Nadmiar wytopionego tłuszczu odlewam.  Pieczarki ścieram na tarce o dużych oczkach, dodaję do boczku wraz z przyprawami - solą, pieprzem, papryką i oregano. Smażę do momentu wyparowania wody, często mieszam. Na koniec dodaję mascarpone, dokładnie mieszam(...)smaku. Mozzarellę kroję na 3 części, następnie w plasterki.  Na dnie wydrążonych ziemniaków układam farsz, potem po kilka plasterków sera i znowu farsz.  Tak przygotowane ziemniaki zapiekam około 5-7 minut w 200 stopniach, następnie układam po plasterku mozzarelli i piekę jeszcze przez 5 minut (do momentu rozpuszczenia się sera). Gotowe ziemniaki posypuję szczypiorkiem

JejKuchnia
Złociste fusilli w pomidorach z pieczarkami i szynką włoską-zapiekanka 133

cebulą, pieprzem, solą. Odstaw na bok. Rozgrzej dużą patelnię, dodaj niewielką ilość oliwy z oliwek lub oleju kokosowego i podsmaż pokrojoną w kostkę szynkę, paprykę. Dołóż pod koniec pieczarki oraz pokrojony w plasterki czosnek.  Wylej puszkę pomidorów i dodaj sporo bazylii. Zamknij pokrywkę i duś. Już możesz gotować makaron. Do gotującego się sosu dodaj słoiczek sosu kieleckiego meksykańskiego(...)brytfannę wysmaruj oliwą z oliwek .Wysyp makaron w sosie, rozprowadź po formie. Posyp obficie serem żółtym tartym na grubych oczkach. Parmezan zostaw przed samym podaniem. Włóż do piekarnika i zapiekaj około 20-30 minut w 160 stopniach, tak aby makaron nie stwardniał z wierzchu i aby ser fajnie się rozpuścił. Podawaj ze świeżą bazylią , olejem z ostropestu (otwarty olej przechowuj

Z Kuchni Do Kuchni
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i oliwkami 225

posypać przyprawą do gyrosa i dodać trochę oleju. Całość wymieszać i włożyć do lodówki na 30 minut. Następnie mięso usmażyć na patelni. Kiedy mięso się podsmaży, dodać do niego pieczarki i paprykę pokrojone w kostkę. Dusić razem przez 5 minut. 3. Makaron, mięso z warzywami wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego. 4. Do śmietany dodać trochę gorącej wody(...)dań i całość wymieszać. Wyłożyć na makaron i mięso. 5. Oliwki pokrojone w plasterki posypać po wierzchu zapiekanki, a na koniec wyłożyć resztę tartego żółtego sera. 6. Całość zapiekać w 180 st.C przez ok 30 minut. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Cannelloni alla chili con carne . 185

łyżeczka czosnku od Eco Blik  1 łyżka suszonej bazylii od Eco Blik sól morska , pierz do smaku  Wykonanie : Mięso mieszamy z wszystkimi przyprawami , ścieramy cebulę i pieczarki na tarce jarzynowej , dobrze wyrabiamy mięso. Każdą rurkę nadziewamy mięsem .Naczynie żaroodporne smarujemy margaryną. Całe dno wykładamy nadzianymi rurkami na rurki wykładamy chili con carne z Bonduelle . Resztę mięsa które(...)podsmażamy , wlewamy gotowy sos boloński i chwilkę gotujemy , następnie połowę wykładamy na chili con carne , następnie wykładamy drugą warstwę rurek i znowu zalewamy mięsnym sosem . Wierzch posypujemy startym parmezanem . Zapiekamy w temperaturze 180 stopni około 45/ 50  minut aż rurki będą miękkie . Upieczone cannelloni posypujemy starty parmezanem i smarujemy Remuladą duńską z Folwark . Żaroodporne naczynie wybierzcie takiej wielkości

Sama słodycz i szczypta chili
Bezmięsne gołąbki z pieczarkami 214

Zosi do dużego rondla, u mnie z grubym dnem. Zalej gorącą wodą według zaleceń producenta na opakowaniu. Przykryj i ..gotuj ile trzeba. Po ugotowaniu odkryj. Międzyczasie wysmaż cebulę, dołóż pieczarek. Wymieszaj. Dołóż do ryżu i kaszy i wdokładnie wymieszaj. Powstanie farsz do gołąbków. Dosmacz solą, pieprzem, możesz dodać maggi do smaku. I nic więcej, dania są wystarczająco dobre same(...)wcześniej usuń głąb. Gdy listki zaczną się rozdzielać, usuń jeden po drugim i wrzucaj je do bardzo zimnej wody. Każdy listek pozbaw twardej części. Zawijaj gołąbki. Wysmaruj naczynia do zapiekania masłem. Układaj ciasno gołąbki. Wlej sok pomidorowy do rondla, 2 bulionetki zalej wrzątkiem , rozpuść, dodaj do soku pomidorowego.Dosmacz przyprawą do pizzy, idealna mieszanka do zapiekania gołąbków! Dosmacz solą, pieprzem oraz

Z Kuchni Do Kuchni
Pyszna zapiekanka kalafiorowa z grzybami 114

proste i niezawodne danie, zapiekanka grzybowa jest pyszna z każdego rodzaju grzybów, ale najbardziej nam smakowała z boczniakami. Wy musicie sami wypróbować które będą bardziej w Waszym guście : pieczarki, boczniaki, shitake, a może leśne podgrzybki czy maślaczki lub mariaż wszystkich po trochu.. Składniki na około 3-4 osoby: 4 duże ziemniaki 1/2 małego kalafiora 4 duże boczniaki ( lub dowolne(...)czosnku 1 łyżeczka brązowego cukru 1/2 płaskiej łyżeczki, mielonej gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku około 200 ml słodkiej śmietany lub mleka ( tyle żeby zatopić wszystko w naczyniu do zapiekania, ja zapiekałam w 0,5 l słoikach-, stąd takie proporcje ) 2 łyżki klarowanego masła Boczniaki i cebulę, kroimy w dowolne kawałki, byle niezbyt duże. Podsmażamy na maśle, jak zmiękną

Ogrodnik w podróży
Makaron ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i cukinią 226

Makaron ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i cukinią to błyskawiczna propozycja na przygotowanie smacznego posiłku. Taki makaron możecie zabrać ze sobą na obiad albo lunch do pracy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
CUKINIA FASZEROWANA MIĘSEM MIELONYM I WARZYWAMI 415

oleju. Przygotowanie: Z cukinii wydrążam środek, paprykę i pieczarki kroję w drobną kostkę. Mięso podsmażam na oleju z dodatkiem przypraw. Kiedy się zarumieni dodaję wydrążony środek z cukinii i pieczarki. Smażę na średnim ogniu często mieszając do momentu wyparowania wody. Następnie wrzucam paprykę, smażę jeszcze 2-3 minuty na małym ogniu. Po tym czasie dodaję pomidory, duszę razem jeszcze przez(...)ogniu do momentu jego rozpuszczenia. W razie potrzeby doprawiam do smaku. Cukinie układam na blaszce, dno posypuję 1/2 pozostałego sera, następnie wykładam przygotowany farsz, wierzch znowu posypuję serem żółtym. Zapiekam w 180 stopniach około 25 minut

JejKuchnia