pieczarki zapiekane - 2000 przepisów (strona:96/134)

Soczysty kurczak z warzywami z piekarnika 112

żeby było coś nowego. Dlatego stworzyłam dzisiejsze danie. Robi się szybko i równie szybko znika z talerza.... Składniki: dowolne części kurczaka: nóżki, podudzia, ćwiartki papryka czerwona papryka żółta kilka pieczarek mała cukinia cebula Składniki przyprawy: 2 ząbki czosnku ¼ łyżeczki kurkumy po ½ łyżeczki papryki słodkiej i ostrej łyżeczka sosu sojowego ciemnego ½ łyżeczki soli pieprz świeżo zmielony Ponadto: 3 łyżki oleju(...)około 30 minut, żeby mięso nabrało smaku przyprawy. Warzywa oczyściłam i pokroiłam. Pieczarki w pół plasterki, paprykę w pół krążki, cukinię w kostkę i cebulę w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzałam 2 łyżki oleju i smażyłam warzywa. Najpierw wrzuciłam cebulę i kiedy się zeszkliła dodałam pokrojone pieczarki. Po chwili wsypałam paprykę, a na koniec cukinię. Wszystko chwilę podsmażyłam. Chodzi właściwie

Kuchnia u Krysi
Bombery 224

cienko). Cebulę kroimy w drobną kostkę. Szynkę kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy pokrojoną szynkę. Wszystko smażymy przez chwilę. Następnie dodajemy pieczarki. Smażymy całość, aż do odparowania wody, jaką puszczą grzyby. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i odrobiną słodkiej papryki w proszku. Wyrośnięte ciasto ponownie lekko zagniatamy. Dzielimy(...)Każdą z nich cienko wałkujemy, smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy tartym serem i wykładamy na środku nadzienie. Zlepiamy dokładnie i układamy na blaszce z wyposażenia piekarnika (wyłożonej papierem do pieczenia). Zapiekamy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200-220 stopni. Źródło

Smaki Na Talerzu
Jajka zapiekane z makaronem i pieczarkami 162

łyżki oleju 1 mała marchewka gałązka selera naciowego 350 g makaronu świderki 500 ml wrzątku sól, pieprz 150 g sera żółtego duża łyżka masła 6 jajek zielona pietruszka Pieczarki marchew i seler pokroić na mniejsze kawałki, podsmażyć na oleju (najlepiej w głębokiej patelni, którą można później włożyć do piekarnika). Dodać surowy makaron, zalać wrzątkiem, przyprawić solą, pieprzem, gotować pod przykryciem(...)Ugotowany makaron powinien wchłonąć większość wody. Dodać masło i starty ser żółty, dokładnie wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni z termoobiegiem. Na ugotowany makaron wbić jajka, posypać żółtym serem, zapiekać ok 10 minut (a jajka się zetną). Gotowe danie posypać zieloną pietruszką.  Smacznego

coolinarny
Pieczona dynia piżmowa faszerowana pęczotto z pieczarką brunatną 114

kuchni od późnego lata po Boże Narodzenie i przez cały ten okres nie potrafią mi się znudzić. Jednym z moich ulubionych i zarazem najprostszych sposobów na dynię jest jej zapiekanie z gruboziarnistą solą morską. Do tego robię często sos z tahini i posypuję całość pestkami granatu. Jest to zdecydowanie przepyszne połączenie. Według mnie najsmaczniejsza po pieczeniu jest dynia piżmowa. Już(...)butternut squash — kryje w sobie ten przepyszny maślany miąższ. Dlatego postanowiłem wykorzystać ją do dzisiejszego przepisu. Dynię piżmową nafaszerowałem tym razem pęczotto — rodzajem risotta z kaszy pęczak z aromatyczną pieczarką brunatną i owocami leszczyny. Do tego kilka kolorystycznych akcentów z pestek granatu, natki pietruszki i żółtych pomidorków koktajlowych. Myślę, że to jesienne danie zdobędzie Wasze serca. :) * SKŁADNIKI dla 4 osób

Food Square
Dania z jajem na codzień- czyli 23 jajeczne przepisy 167

jajek :) Nie mogłabym raczej zostać weganką, bo jajka wprost uwielbiam. W poniższym poście zebrałam kilka ciekawych propozycji na dania z JAJEM w roli głównej 1. Jajecznica z cukinią i pieczarkami 2.  Kotlety jajeczne z kaszą manną 3. Muffiny jajeczne ze szpinakiem 4. Omlet ze szpinakiem 5. Jajka faszerowane pastą chrzanowo- marchewkową 6. Jajka faszerowane pastą rybką z sardynek(...)Zapiekanka brokułowa z jajkami 9. Pizza z jajeczną osłonką 10. Kotlety jajeczne z ryżem i szczypiorkiem 11. Zupa chlebowa z jajkiem w koszulce 12. Zapiekanka jajeczna 13. Jajka zapiekane w sosie chrzanowym 14. Muchomory- jajka nadziewane 15. Pierożki greckie z jajkiem smażone na głębokim tłuszczu 16. Jajko sadzone w paprykowych obręczach 20. Jaja w marynacie 21. Jajko po karpacku

Tradycyjna Kuchnia
Papryka faszerowana 123

kroimy: cebulę, czosnek i chili. Paprykę również kroimy w kostkę. Nastawiamy wodę na ryż, solimy. Rozgrzewamy olej na patelni, dodajemy cebulę, mięso mielone i pod koniec czosnek a następnie pieczarki. Smażymy. Dodajemy pokrojone pomidory. Wszystko solimy, pieprzymy i szczyptę cukru. Doprawiamy tymiankiem i bazylią. Dusimy. Na koniec dodajemy podgotowany ryż i wszystko starannie mieszamy. Paprykom odcinamy góry, aby zrobić(...)nasiona, delikatnie solimy. Piekarnik nastawiamy na 180C. Papryki nadziewamy przygotowanym farszem, na górę dodajemy ser żółty i przykrywamy odciętymi pokrywkami. Całe papryki delikatnie smarujemy oliwą przy użyciu pędzla. Całość zapiekamy 30-40min. Smacznego

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Karkowka pieczona w warzywach z ziemniakami 167

karkówki (dobrej jakości, u mnie rasa puławska) 1-2 łyżeczki pikantnej przyprawy do grilla kilka łyżek oliwy z oliwek 1 mały seler 2 pietruszki 3 średnie marchewki 6 dużych pieczarek 1 czerwona papryka 2 średnie cebule 1 łyżka posiekanej natki pietruszki przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn, tymianek Karkówkę kroimy w spora kostkę i posypujemy przyprawą do grilla. Odstawiamy(...)czasie przygotowujemy warzywa krojąc je w cienkie plastry. Ja użyłam do tego robota kuchennego. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i rumienimy na niej mięso. Na dnie naczynia do zapiekania układamy warstwę warzyw, przyprawiamy sola, pieprzem i tymiankiem, ew. chili. Układamy na nich mięso, następnie kolejną warstwę warzyw i przyprawiamy. Postępujemy tak dwukrotnie. Ostatnią warstwą powinny być przyprawiona i polane

Dzieje kuchennej Wiewióry
Cykoriowe łódeczki parmezanowo - pieczarkowe 198

osolonej wrzącej wodzie, a następnie hartujemy i odcedzamy. To naprawdę działa.  Przygotowanie farszu: na oliwie podsmażamy 2 ząbki czosnku i cebulę ( połowę) - drobno posiekane, dodajemy drobno pokrojone pieczarki. Czekamy, aż woda odparuje. Dodajemy bułkę tartą i natkę posiekaną oraz parmezan. Solimy i pieprzymy do smaku. Tak przygotowanym farszem napełniamy koszyczki cykoriowe, posypujemy jeszcze parmezanem.  Sos pomidorowy: smażymy(...)czosnek (2 ząbki czosnku, połowa cebuli) posiekane, dodajemy sos i doprowadzamy do wrzenia. Sos gotowy w mgnieniu oka. W naczyniu żaroodpornym dno polewamy grubą warstwą sosu pomidorowego, układamy cykorie, zapiekamy w 180 stopniach 15 minut

Moja smaczna kuchnia
Wykwintny jesienny obiad dla 6-8 osób 214

problemu można przygotować te dania nawet jesienią lub zimą. Cena składników nie powinna też nadwyrężyć Waszego portfela – dostaniecie wszystko w niedużych sklepach. Przygotowałam delikatną zupę krem z pieczarek , aromatyczny gulasz z łopatki wieprzowej na cydrze, zapiekankę ziemniaczaną z dodatkiem suszonych grzybów leśnych – która jest idealnym dodatkiem do dań mięsnych oraz prosty, domowy placek ze śliwkami (które wiosną można(...)wszystkie rodzajach kuchenek, także indukcyjne Gulasz z łopatki na cydrze może być podawany z zapiekanką lub np. kaszą Zapiekanka ziemniaczana (a właściwie Gratin dauphinois – czyli francuskie ziemniaki zapiekane w śmietanie) jest wyjątkowo szybka, jeśli mamy maszynę lub szatkownicę, która potnie nam ziemniaki na cienkie plasterki. To francuski klasyk – zapiekanka jest przepyszna i pasuje niemal do każdego mięsa

Poezja smaku
Biała kiełbasa w kapuście 53

kapuście jest bardzo uniwersalny i w sezonie świetnie sprawdzi się również w połączeniu z młodą kapustą lub kapustą włoską. Nic nie stoi również na przeszkodzie, aby do kapusty dodać pieczarki lub grzyby leśne. Taka wersja też czasem pojawia się na naszym stole. Wiemy też, że wiele osób przepada za wariantem z dodatkiem piwa. Przyznamy się, że nam ten dodatek(...)smakuje, ale jeśli ktoś lubi, może oczywiście dodać. Biała kiełbasa z kapustą kiszoną, to danie, którego praktycznie nie można zepsuć. Naszym zdaniem bardzo ważne jest tylko, aby kapustę przed zapiekaniem przesmażyć z cebulką i boczkiem. Taki zabieg sprawi, że kapusta będzie miększa, nabierze aromatu z mięsa i wchłonie z niego nieco tłuszczu. Czasem dawaliśmy odciśniętą kapustę bezpośrednio do naczynia

Kuchnia Na Wypasie
Kopytka z brukselką – przepis na udane połączenie 68

procesu. Nauka odpowiedniego smażenia to jeden z małych kroczków do zdrowszej kuchni. Polecam Wam zwrócić na to uwagę. Często piekę brukselkę: przekrawam główki brukselek na pół, posypuję parmezanem i zapiekam w piekarniku. Wychodzi pyszna przekąska na stół. Jeśli chodzi o brukselkę w wersji z patelni, wystarczy ją pokroić i przez około 5 minut podsmażać. To tyle! Ten sposób chcę(...)BRUKSELKĄ (przepis na 4 porcje) Składniki: 4 porcje kopytek – tu znajdziesz przepis na kopytka z mąki pszennej , a tu na kopytka bezglutenowe 200 g brukselki 100 g pieczarek 1 cebula 1ząbek czosnku 1 łyżka sosu sojowego ciemnego (można pominąć) szczypta bazylii i majeranku 2-3 łyżki oleju sól do smaku Wykonanie: Brukselki myjemy. Każdą główkę kroimy na ćwiartki. Pieczarki

Wiszniówka
SCHAB PO BAŁKAŃSKU 11411

pieczywem. Warto wypróbować ten przepis i gwarantuję, że będziecie często do niego powracać. SCHAB PO BAŁKAŃSKU Składniki: 500g schabu bez kości, 2 czerwone papryki, 1 zielona papryka, 250g pieczarek lub grzybów leśnych, 2 cebule, 1-2 ząbki czosnku, 3-4 ogórki kiszone, 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka majeranku, Sól, pieprz do smaku, Olej(...)pieczarki myjemy i kroimy, ogórki kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej wrzucamy mięso i smażymy do zrumienienia. Gdy mięso będzie gotowe zdejmujemy je z patelni dolewamy oleju i wrzucamy cebulkę smażymy do momentu uzyskania złotego koloru ,dodajemy posiekany czosnek i chwilkę smażymy, do cebulki i czosnku dodajemy pieczarki i smażymy do momentu, aż z pieczarek odparuje woda. Gdy pieczarki

Księga-Smaku
ROLADA ZE SCHABU, KAPUSTY I PIECZAREK + FILMIK 87

kapustą i pieczarkami. Polana sosem smakuje wybornie.                                                                 SKŁADNIKI :  1,5 kg schabu bez kość 0,5 kg kiszonej kapusty 0,3 kg pieczarek 1 cebula(...)PRZYGOTOWANIE : Kapustę płuczemy z nadmiaru kwasu, przekładamy do garnka i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i studzimy. Pieczarki szatkujemy łącznie z cebulą, podpiekamy z solą i pieprzem do momentu aż nie będzie płynów. Dodajemy do kapusty, doprawiamy do smaku i mieszamy.  Schab myjemy i usuwamy ścięgna/żyły które jego otaczają. Następnie przecinamy pod skosem wzdłuż aż powstanie płat mięsa

Kulinarne Fantazje Marioli
Wegańskie gołąbki z młodej kapusty, z ryżem, marchewką i wędzoną papryką 123

plastry pomidora, a między nimi ząbki czosnku. Jeśli zostaną resztki kapusty, je również (pokrojone na mniejsze kawałki), można porozkładać wokół gołąbków. Wszystko bardzo delikatnie posmarować lub spryskać oliwą. Gołąbki zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C aż kapusta zmięknie całkowicie. Gdyby za bardzo się przypiekały, wtedy wystarczy przykryć częściowo naczynie. Z czym podawać wegańskie gołąbki? Te gołąbki mają(...)papryka. Fantastycznie smakują:  z pomidorowym sosem tradycyjnym lub na bazie naturalnego jogurtu,  z ulubionym ketchupem, z jogurtowymi sosami ziołowymi,  z tradycyjnymi grzybowymi (z grzybów leśnych lub pieczarek),  z sosem mięsnym, który pozostał z poprzedniego dnia - choć w tym przypadku nie będzie już to wersja ani wegetariańska, ani tym bardziej wegańska. Jeśli lubicie takie nietypowe gołąbki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Naleśniki faszerowane pieczarkami w sosie beszamelowym 638

mleka 100g żółtego sera sól, pieprz, czosnek granulowany, gałka muszkatołowa 1. Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy do połączenia składników. Smażymy na bardzo mocno rozgrzanej, suchej patelni.  2. Pieczarki i ser ścieramy na dużych oczkach tarki. Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym oleju do odparowania wody. Dodajemy ser starty na tarce i śmietanę.  3. Na środek naleśników(...)naczyniu żaroodpornym. 4. Przygotowujemy sos beszamelowy: w garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy. Zalewamy mlekiem, dodajemy przyprawy. Zagotowujemy. Do sosu dodajemy ser, zalewamy nim naleśniki.  5.  Zapiekamy przez około 20 minut 180 stopniach z termoobiegiem

Szefowa kuchni
Frittata z ziemniakami, kurczakiem i szpinakiem czyli zapiekanka z ziemniakami 152

kostkę a cebulę drobno siekamy a pieczarki w plasterki. Ziemniaki kroimy w plastry o grubości około ½ cm. Kurczaka rozdrabniamy. Na patelnię wykładamy niewielką ilość masła klarowanego. Przesmażamy cebulę i pieczarki. Następnie dodajemy ziemniaki, kurczaka i paprykę. I na koniec wykładamy pokruszony ser feta. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i czosnkiem – jak lubicie. Rozbijamy jajka. Do jajek dodajemy szpinak(...)jajeczno – szpinakową wylewamy na patelnię z pozostałymi składnikami. Chwilę pozostawiamy na kuchence aż brzegi zaczną się ścinać. Po tym czasie wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 o C i zapiekamy około 20 minut. Podajemy na ciepłu lub jak wolicie na zimno. Można też zabrać do pracy. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject

Smaki Ewy
Zapiekanka makaronowa z tego co jest w lodówce;) 191

oliwek Przygotowanie Makaron ugotować al dente, zostawić 3 łyżki wody z gotowania. Pieczarki i wędlinę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oliwie z oliwek – najpierw szynkę, później dodać pieczarki. Zalać wszystko śmietaną i dodać wodę zmniejszyć ogień. Dodać starty ząbek czosnku i parmezan, zamieszać. Po chwili dodać posiekaną natkę. Sos wymieszać z makaronem. Jeśli jest zbyt gęsty trzeba dolać trochę(...)makaronu (podczas pieczenia ładnie nam wszystko zagęści, a na razie rozrzedzi nam sos, żeby mógł dostać się do środka makaronu). Przełożyć wszystko do naczynia żaroodpornego, posypać żółtym serem i zapiekać 15-20 minut aż ser się rozpuści i zacznie lekko bąbelkować

Kulinarne Inspiracje
Zapiekanka z kaszą gryczaną 458

100g kaszy gryczanej w torebkach250 ml przecieru pomidorowego200g pieczarekcebulapołówka piersi z kurczaka120g mozzarellinatka pietruszkipieprz, sól, papryka słodka,masło pomidorKaszę gotujemy ok. 10 min. Podsmażamy na maśle cebulę i pieczarki, następnie dodajemy przecier pomidorowy, chwilę dusimy, następnie dodajemy posiekaną natkę z pietruszki doprawiamy pieprzem i solą.Pierś z kurczaka przyprawiamy i odstawiamy na kilkadziesiąt minut. Następnie smażymy, może być lekko(...)się w piekarniku. Kroimy w plasterki grubości ok 1cm.Do kokilki wsypujemy kaszę gryczaną, polewamy przygotowanym sosem pomidorowym. Na górze układamy pierś z kurczaka, pokrojoną w plasterki mozzarellę i pomidory. Zapiekamy przez ok. 20 min w 180 stopniach.SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka

Proponowane wyszukiwania