pieczarki zapiekane - 2000 przepisów (strona:104/134)

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z MIĘSEM MIELONYM 115

oliwą z oliwek, doprawiając solą, pieprzem, ja dodałam jeszcze do smaku przyprawę do mielonego, odrobinę pieprzu cayenne i bazylię suszoną. Do podsmażonego mięsa dodać pokrojoną drobno cebulę i pieczarki. Wszystko jeszcze chwilę podsmażyć. Lekko podlać wodą, dodać koncentrat pomidorowy i ketchup, dusić na małym ogniu do odparowania wody. Przestudzone ziemniaki podzielić na pół. Jedną część ułożyć na dnie naczynia(...)ułożyć kolejną warstwę pozostałych ziemniaków (znów można posypać przyprawą do ziemniaków) i na końcu znów warstwa sera. Tak przygotowaną zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170'C i zapiekać około 45 minut pod przykryciem. P/S Przepraszam Was za jakość zdjęć upieczonej już zapiekanki, ale zdjęcie zrobione na szybko póki jeszcze było czemu robić

Zrób to smacznie
Tagliatelle zapiekane w sosie pomidorowym z warzywami i pulpecikami 201

Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy. Zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodać fasolkę szparagową i pokrojone w talarki pieczarki. Smażyć do miękkości. Na koniec dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Chwilę smażyć. Wlać przecier pomidorowy. Doprawić do smaku solą, pieprzem,  bazylią i oregano. Chwilę dusić do zredukowania nadmiaru wody(...)Obsmażyć pulpeciki z obu stron na lekko złoty kolor. Ugotowany makaron wymieszać z sosem pomidorowym z warzywami. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.  Ułożyć na wierzchu pulpeciki. Posypać startą mozzarella. Zapiekać do rozpuszczenia sera ok. 20 minut w 180 stopniach. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Cukinie faszerowane po meksykańsku 169

dodajemy mięso mielone, mieszamy i podsmażamy do momentu, aż mięso zmieni kolor. W tym czasie pieczarki kroimy w większą kostkę. Następnie do sosu dodajemy wodę, koncentrat pomidorowy, kukurydzę i pieczarki. Doprawiamy do smaku wszystkimi przyprawami i dusimy na małym ogniu około 20 minut, aż sos zgęstnieje. Pod koniec duszenia dodajemy fasolę i jeżeli zachodzi taka potrzeba doprawiamy przyprawami. Farsz powinien(...)małych oczkach serem. Tak przygotowane cukinie układamy w naczyniu żaroodpornym bądź niskiej formie do pieczenia. Na dno naczynia wlewamy wodę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Zapiekamy przez 20-25 minut. Przed podaniem posypujemy posiekaną natka pietruszki. by Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl

Wędrówki po kuchni
Zapiekanki z cukinii 139

sera żółtego - olej rzepakowy - sól, pieprz do smaku, kurkuma, czosnek, bazylia Cebulę, pieczarki pokroić w kostkę. Kukurydzę ugotować. Na patelni z niewielką ilością oleju podsmażyć cebulę. Gdy zbrązowieje dodać pieczarki i przyprawy. Włożyć do miski. Dodać garść dyni, pokrojone w kostkę pomidory, oliwki przecięte na pół. Odciąć ziarna od kukurydzy wrzucić do miski. Mozzarellę i ser żółty pokroić w kostkę(...)łódeczek z cukini lekko posmarowanych olejem od środka włożyć farsz. Piec w 200 stopniach, 20-30 minut.   Przepis brał udział w akcjach: Warzywa psiankowate 2012 oraz Akcja zapiekamy - czyli zapiekanki

Corner With Recipes
Pizza na ryżowym spodzie - pyszna, bezglutenowa 155

dziurek) o średnicy ok 30 cm, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok 10-20 minut). W czasie gdy ciasto wyrasta szykujemy warzywa na wierzch pizzy. U mnie były pieczarki, cebula, cukinia i na wierzch rukola. Warzywa (oprócz rukoli) podsmażyłam bo pizza piecze się krótko a poza tym soki które puszczają mogłyby za bardzo rozmiękczyć ciasto. Piekarnik rozgrzewamy(...)niego nie będzie, ale nie martwcie się :) Ciasto pieczemy tak by się wierzch zapiekł ok 10 minut. Wyjmujemy je, smarujemy sosem pomidorowym lub koncentratem układamy warzywa i zapiekamy kolejne 15 minut, można przed końcem pieczenia położyć wegański ser lub rukolę. Wyciągamy ciasto z piekarnika, delikatnie wyjmujemy z blachy, kroimy na kawałki, układamy rukolę (o ile nie położyliśmy jej wcześniej), polewamy

Co na wege obiad?
Razowo-pszenne naleśniki z warzywami, prażonym sezamem i serem "śmierdziuchem" :-) 200

Odkąd pamiętam nie uznaję (K) słodkich dań jako danie główne, więc jeśli na obiad pojawiają się naleśniki, to na pewno w wersji wytrawnej. :-) Dziś więc przepis na zapiekane naleśniki z warzywami, prażonym sezamem i serem "śmierdziuchem", którego raczej w innej postaci niekoniecznie chciałybyśmy jeść. ;-) Przepis na 6-8 naleśników (zależy od wielkości Waszej patelni :-) Składniki na ciasto: 1 szklanka(...)jednej miski i mieszamy do uzyskania jednolitego, w miarę rzadkiego ciasta. Smażymy naleśniki na patelni lekko wysmarowanej oliwą. Składniki na farsz: 2 papryki 2 małe cebulki 15 małych pieczarek 8 łyżek prażonego sezamu 250g sera długo-dojrzewającego sól, pieprz do smaku 2 łyżki oliwy Paprykę, cebulę i pieczarki kroimy w bardzo drobną kostkę. Podduszamy na oliwie na półtwardo dodając sól

kuchnia do kwadratu
4 powody, dla których warto jeść grzyby 74

Może kurki w sałatce czy zapiekane boczniaki staną się dla Was alternatywą dla mięsnych elementów dań? Byłoby dobrze. Istnieją przynajmniej 4 powody, dla których warto jeść grzyby! Są niskotłuszczowe, mają sporo witamin i soli mineralnych. Ale, by Was nie zanudzać wybrałem moim zdaniem te najważniejsze argumenty przemawiające za włączeniem grzybów w naszą dietę. Tym bardziej, że mogą one stanowić(...)naszym obiedzie! #ObiadBezMięsa Oto 4 powody, dla których warto jeść grzyby Są niskokaloryczne 28 kcal na 100 gramów to średnia ilość energii surowych grzybów. Najmniej kaloryczne są pospolite pieczarki (zaledwie 15 kcal na 100g), tylko trochę więcej mają kurki, które uwieczniłem na zdjęciu powyżej (18 kcal na 100g). Najbardziej kaloryczne są boczniaki i borowiki (nieco ponad 30 kcal na 100g

Fleksitarianizm.pl
Naleśniki z pieczarkami, cukinią i kiełbasą 144

soli i odstawiamy na bok. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i siekamy w kostkę. W garnku rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy cebulę na złoty kolor. Następnie dodajemy pieczarki i smażymy. Po paru minutach dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i chwilę przesmażamy. W następnej kolejności dodajemy koncentrat pomidorowy oraz odciśniętą z nadmiaru wody cukinię. Całość mieszamy i smażymy(...)drobną kostkę. Gotowe naleśniki smarujemy nadzieniem, posypujemy mozzarellą i zwijamy w rulon. Układamy je ciasno na blasze. Wierzch naleśników posypujemy resztą mozzarelli, wiórkami masła i odrobiną oregano. Naleśniki zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez 15 minut aż ser ładnie się rozpuści. Podajemy z sosem czosnkowym

My simple kitchen
Filet z indyka z farszem drobiowo-pieczarkowym 132

cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy partiami pieczarki. Pod koniec doprawiamy solą oraz pieprzem. Studzimy. Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i mielimy w maszynce do mięsa. Przez maszynkę przepuszczamy również pieczarki z cebulą i odciśniętą bułkę. Do powstałej masy mięsno-pieczarkowej dodajemy jajko oraz musztardę. Doprawiamy solą, pieprzem i niewielką ilością suszonego majeranku (ok. 1/4 łyżeczki). Dokładnie wyrabiamy. Przygotowanym farszem napełniamy(...)minut (jeśli Wasze mięso będzie ważyć mniej, odpowiednio skróćcie czas pieczenia – ja zwykle daję około 5-8 minut zapasu (do zasady 1h/1kg) i o tyle dłużej zapiekam).   Jeśli mamy termometr do mięsa sprawdzamy temperaturę – w przypadku mięsa drobiowego nie powinna być ona niższa niż 75 stopni (u mnie 82 stopnie, czyli podawane przez różne źródła maksimum jakie

Smaki Na Talerzu
Filet z indyka faszerowany mielonym mięsem z piersi kurczaka i pieczarkami 233

cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy partiami pieczarki. Pod koniec doprawiamy solą oraz pieprzem. Studzimy. Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i mielimy w maszynce do mięsa. Przez maszynkę przepuszczamy również pieczarki z cebulą i odciśniętą bułkę. Do powstałej masy mięsno-pieczarkowej dodajemy jajko oraz musztardę. Doprawiamy solą, pieprzem i niewielką ilością suszonego majeranku (ok. 1/4 łyżeczki). Dokładnie wyrabiamy. Przygotowanym farszem napełniamy(...)minut (jeśli Wasze mięso będzie ważyć mniej, odpowiednio skróćcie czas pieczenia – ja zwykle daję około 5-8 minut zapasu (do zasady 1h/1kg) i o tyle dłużej zapiekam).   Jeśli mamy termometr do mięsa sprawdzamy temperaturę – w przypadku mięsa drobiowego nie powinna być ona niższa niż 75 stopni (u mnie 82 stopnie, czyli podawane przez różne źródła maksimum jakie

Smaki Na Talerzu
Nadziewany bakłażan 116

Mąż Szanowny bardziej treściwego. Chociaż następny kulinarny wpis będzie tego zaprzeczeniem, również z „winy” bakłażana Składniki: dla 1-2 osób 1 większy bakłażan ok. 5 średnich pieczarek 1/2 cerwonej papryki puszka czerwonej fasoli 40 g białej części pora 3 żabki czosnku pół pęczka szczypiorku 4 łyżki oleju rzepakowego dobrej jakości do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, zielona czubryca(...)drobno posiekać. Do pokrojonych warzyw dodać olej i przyprawy. Delikatnie i dokładnie wszystko wymieszać. Farszem nadziać wydrążone bakłażany, opcjonalnie posypać startym żółtym serem, owinąć w folię aluminiową i zapiekać w rozgrzanym na 190 stop. C piekarniku (termoobieg) ok. 30-35 minut. Uwaga: farszu Wam zostanie. Pozostały możecie również zawinąć w folię aluminiową i upiec, bądź przygotować obiad

gutfut
zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym 1506

patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną w kostkę cebulę i podsmażamy na rumiano. Do rumianej cebuli dodajemy mięso oraz drobno posiekany czosnek i podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę papryki, pieczarki, sparzone i obrane pomidory oraz pomidory z puszki. Doprawimy ziołami i przyprawami. Całość dusimy, aż warzywa zmiękną. składniki na sos beszamelowy: 450 ml mleka 50 g mąki 50 g masła(...)lekko zgęstnieje. Następnie zestawiamy z ognia. Po przestudzeniu dodajemy jajko, mieszamy do połączenia się z sosem. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. W natłuszczonym naczyniu do zapiekania rozsmarowujemy troszkę sos beszamelowy, układamy warstwę makarony, warstwę sosu mięsnego, 1/2 sosu beszamelowego i powtarzamy warstwy: makaron, sos mięsny, sos beszamelowy. Zakańczamy warstwą makaronu a na wierzch rozsmarowujemy wymieszany z trzema łyżkami

Domowy Smak Jedzenia
Schabowy na trzy sposoby 64

pieprzem, na końcu w bułce tartej. Po panierowane kotlety smażymy na rozgrzanym tłuszczu. 2 Schab z pieczarkami. pieczarki obrane i podsmażone na maśle z cebulką, doprawiamy sola i pieprzem. Na utłuczony  i oprószony solą i pieprzem schab nakładamy z jednej strony pieczarki i spinamy wykałaczkami. Panierujemy na początek w mące, następnie w jajku roztrzepanym z solą i pieprzem(...)solą i pieprzem, na końcu w bułce tartej. Po panierowane kotlety smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Na usmażony schab kładziemy plasterek ananasa, na ananasa plasterek żółtego sera. Tak przygotowany kotlet zapiekamy w piekarniku ok 15 minut. Artykuł Schabowy na trzy sposoby pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia

Pomysłowa kuchnia
Roladki z karkówki 1511

sosie -  karkówka na kanapki - karkówka z pieczarkami i cebulą  Smacznego 😊 Przepis na roladki z karkówki Roladki z karkówki to dość popularny przepis. Są warianty roladek bardziej wypasione, a także bardzo proste. Roladki z cebulą, serem, ogórkiem i cebulą to wersje na szybko. Karkówka rolowana z kiszoną kapustą, pieczarkami to przepis który wymaga większego wkładu pracy. Jedne i drugie(...)pomysł na karkówkę? Pomysłów jest wiele, karkówka z piekarnika, karkówka duszona, karkówka z ziemniakami. Każdy z tych przepisów na karkówkę można zrobić w rękawie, a także w naczyniu do zapiekania. Jest jeszcze karkówka w sosie która znakomicie smakuje z kaszą jęczmienną. Nie można pominąć kotletów z karkówki. Są kotlety panierowane, duszone, pieczone w piekarniku. Jak widać pomysły, przepisy na karkówkę

Dieta moja pasja
DOMOWA PIZZA Z KAPARAMI (NA SPODZIE BEZ DROŻDŻY) 124

ciasto: * 4 szklanki mąki * 2/3 szklanki mleka * 2/3 szklanki oliwy z oliwek * 3 łyżeczki proszku do pieczenia * 1 jajko * szczypta soli Dodatki co kto lubi. U mnie były to pieczarki, szynka, czerwona papryka i kapary w zalewie octowej. * ser żółty starty na tarce o dużych oczkach * sos do pizzy Wykonanie: Z mąki, mleka, oliwy z oliwek, proszku do pieczenia, jajka(...)układać ulubione dodatki. Tak przygotowaną pizze wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec około 15 minut. Po tym czasie na pizze posypać kolejną warstwę żółtego sera i zapiekać jeszcze około 5 minut

Zrób to smacznie
Papryka faszerowana ryżem, serem i pieczarkami 175

słodka papryka 2 jajka (opcjonalnie) chleb tostowy Ugotować torebkę ryżu. Cebulę obrać i drobno posiekać. Pieczarki obrać i pokroić na plasterki. Na oleju podsmażyć cebulę na złoty kolor. Dodać pieczarki i przyprawić je solą, pieprzem i słodką papryką. Dusić około 10 minut aż będą miękkie. Ryż przełożyć do miski. Dodać do niego zawartość patelni. Następnie dołożyć kukurydzę i ser. Wymieszać(...)zmieściło się go jak najwięcej. Przykryć odkrojonym wierzchem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec około godziny czasu. Gdy minie pół godziny zdjąć górę papryk i zapiekać dalej odkryte. Na patelni usmażyć 2 jajka sadzone oraz zrumienić grzanki. Podawać razem z paprykami

My simple kitchen

Proponowane wyszukiwania