grubych oczkach. Cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę, dodajemy mięso, obsmażamy, dodajemy przyprawę do mięsa mielonego. Następnie dodajemy pieczarki, cukinię oraz płatki pomidorów, dusimy aż zmiękną, dodajemy koncentrat oraz przyprawiamy do smaku. Sos pomidorowy: Na oliwie podsmażamy czosnek przeciśnięty przez praskę,oraz koncentrat pomidorowy, dodajemy pomidory z puszki, dusimy(...)wierzchu układamy cukinię pokrojoną w półplastry. Przykrywamy folią aluminiową błyszczącą stroną od wewnątrz, pieczemy 25 min w 180 stopniach. Po tym czasie zdejmujemy folię, układamy ser pokrojony w plastry, zapiekamy kolejne 15 minut
słodki bratekwodę i podsmażyły się. 2. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle lub oleju. 3. Do cebuli dodajemy pieczarki i wszystko razem mieszamy. 4. Do cebuli i pieczarek dodajemy pomidory oraz przyprawy i dusimy, aż pomidory zmiękną. 5. Rozgrzewamy piekarnik do 180-190 stopni. 6. Cukinie myjemy, obieramy ze skórki i przy pomocy łyżeczki wydrążamy z nich pestki(...)czasie wyciągamy cukinie z piekarnika, nakładamy do nich przygotowany farsz, dodajemy pokrojone w krążki oliwki i posypujemy serem żółtym. 9. Przygotowane zapiekanki wkładamy do piekarnika i zapiekamy przez ok. 20 minut. I to już wszystko. Nasze zapiekanki z cukinii są już gotowe. Teraz wystarczy je podać i rozkoszować się ich smakiem. Można je jeszcze polać ketchupem lub ulubionym sosem
Okiem Blondynki by McBlondiwodę i podsmażyły się. 2. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle lub oleju. 3. Do cebuli dodajemy pieczarki i wszystko razem mieszamy. 4. Do cebuli i pieczarek dodajemy pomidory oraz przyprawy i dusimy, aż pomidory zmiękną. 5. Rozgrzewamy piekarnik do 180-190 stopni. 6. Cukinie myjemy, obieramy ze skórki i przy pomocy łyżeczki wydrążamy z nich pestki(...)czasie wyciągamy cukinie z piekarnika, nakładamy do nich przygotowany farsz, dodajemy pokrojone w krążki oliwki i posypujemy serem żółtym. 9. Przygotowane zapiekanki wkładamy do piekarnika i zapiekamy przez ok. 20 minut. I to już wszystko. Nasze zapiekanki z cukinii są już gotowe. Teraz wystarczy je podać i rozkoszować się ich smakiem. Można je jeszcze polać ketchupem lub ulubionym sosem
Okiem Blondynki by McBlondipieprz do smaku pomidory suszone ( opcjonalnie) Natka pietruszki do posypania WYKONANIE Kapustę zetrzeć na tarce i zblanszować (wrzucić do wrzątku i po zagotowaniu odcedzić na sitku), ostudzić. Cebulę i pieczarki pokrój na drobną kostkę. Na małej patelni rozgrzej łyżkę oleju i smaż na średnim ogniu cały czas mieszając do zarumienienia. Mięso przełóż do dużej miski, dodaj kapustę, cebulę, surowy(...)pomidorowy (passatę) rozcieńczyć bulionem, wymieszać z 1 łyżką ziół prowansalskich. Doprawić cukrem, papryką w proszku, solą i pieprzem, wymieszać ze śmietanką, zagotować. Kotlety przełóż do dużej formy do zapiekania - muszą być w jednej warstwie. Dodaj 4-5 listków laurowych. Zalej gołąbki sosem, tak by całkowicie je przykrył. Posyp suszonymi pomidorami i natką pietruszki. Wstaw do piekarnika nagrzanego
Fiołkowe TalerzeMakaron razowy z cukinią i kurczakiem to szybki, zdrowe i smaczne danie obiadowe. Taki makaron jest idealny dla wszystkich, którzy zdrowo się odżywiają. Posiłek ten świetnie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Makaron z mięsem mielonym to typowo polska wersja klasycznych dań wywodzących się z Włoch. To danie przygotujemy dość szybko, a dwa będzie pożywne i smaczne. Kluczem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Tagliatelle z sosem bolońskim to typowo włoska potrawa. Bardzo szybko i bardzo prosta w przygotowaniu. Danie to charakteryzuje się wyjątkowo aromatycznym sosem bolońskim. Przepis i lista
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Makaron z kurczakiem i cukinią to bardzo prosty i szybki pomysł na obiad gdzie nie mamy pomysłu i przede wszystkim czasu na coś wyszukanego. Ponadto kolorystyka
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!nadziewam cukinie, daję go dość sporo i lekko go ugniatam, podczas pieczenia się trochę skurczy. Na farsz układam plasterki pomidorków koktajlowych i kawałeczki mozzarelli. Cukinie układam w naczyniu do zapiekania, jedna koło drugiej. Na dno naczynia wlewam około pół szklanki bulionu wymieszanego z passatą pomidorową. Naczynie przekładam do nagrzanego piekarnika. Cukinię piekę w 160 stopniach z termoobiegiem przez około(...)moich propozycji na wykorzystanie cukinii (wystarczy kliknąć w tytuł potrawy i ukaże się przepis ) : Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem.klik Pasztet z cukinii klik Cukinia faszerowana szynką, pieczarkami i serem.klik Leczo cukiniowo-paprykowe z dodatkami klik. Piersi z kurczaka duszone z cukinią, papryką i pomidorami klik. Zupa krem z cukinii. Smaczna, szybka, pożywna klik. Marchewka duszona z cukinią
Kuchnia z widokiem na ogródDzięki zastawieniu mięsa i warzyw oraz dodatkowi orzechów takie danie jest pełnowartościowym posiłkiem dla całej rodziny. Składniki: 6 czerwonych papryk szklanka kaszy bulgur łyżka oliwy łyżka masła 10 pieczarek biała cebula 2-3 ząbki czosnku 500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 3 gałązki selera naciowego garść orzechów włoskich łuskanych 2 marchewki 100ml śmietanki słodkiej sól, pieprz czarny, słodka papryka, zioła(...)solimy i gotujemy z w niej kaszę do miękkości. Odcedzamy. Marchew i seler myjemy. Marchew obieramy. Oba warzywa kroimy w małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i oliwy. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w ćwiartki i przesmażamy aż odparują większość wody. Doprawiamy sola, czarnym pieprzem, słodka papryka oraz ziołami prowansalskimi. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz roztarty czosnek i przesmażamy
Pyry na Gazprzepisu na opakowaniu (aldente). Do naczynia żaroodpornego wlać łyżkę oliwy i rozprowadzić po całym dnie. Sos pomidorowy wylać na dno naczynia. Muszle faszerujemy najpierw mięsem, potem nakładamy trochę pieczarek oraz pomidory suszone. Układamy w naczyniu. Przygotowujemy sos beszamelowy. Masło rozpuścić w rondelku. Dodać mąkę. Mieszać, aż powstanie zasmażka. Dodać 1/3 mleka. Należy cały czas mieszać aby nie powstały(...)solą,pieprzem i obowiązkowo gałką muszkatołową. Muszle polać sosem beszamelowym . Mozzarellę pokroić w plastry. Muszle posypać najpierw serem pleśniowym, potem parmezanem a na końcu poukładać na nich plastry mozzarelli. Zapiekać w piekarniku w 200 o C około 20 minut, aż ser się zarumieni
Mania Gotowaniainnego tłuszczu). Podsmażamy do miękkości. Następnie dorzucamy obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Mieszamy. Na patelnię dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę, chwilę podsmażamy. Dorzucamy pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki (u mnie na 4 części, miałam malutkie). Dodajemy pokrojone cukinie (u mnie 2 malutkie- łącznie 400g). Podsmażamy. Smażymy do odparowania wody. Doprawiamy delikatnie solą. Dodajemy podsmażony boczek (w wersji(...)Następnie kolejna warstwa makaronu (220g) z pomidorami, pozostała część warzyw z boczkiem (w wersji wegetariańskiej boczek pomijamy), przykrywamy całość sosem beszamelowym i obsypujemy tym razem już obficiej startą mozzarellą. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180*C, na programie z termoobiegiem, ok.25 minut, aż góra ładnie nam się przyrumieni. Podajemy na gorąco lub na zimno (też ponoć pyszne...) Smacznego
Smaczne Zdrowesłodka papryka oregano zioła prowansalskie Sos beszamelowy: 8 dag masła 8 dag mąki 1 litr mleka sól pieprz utarta gałka muszkatułowa Drobno posiekaną cebulę, rozgnieciony czosnek, startą marchewkę, pokrojone pieczarki podsmażamy na oleju. Dodajemy mięso mielone, sok pomidorowy, koncentrat pomidorowy, bulion. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Wszystko gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut. Na koniec dodajemy przyprawy ziołowe(...)Przyprawiamy do smaku. Cukinię kroimy w cienkie w plastry - wzdłuż. Do formy wysmarowanej tłuszczem wlewamy trochę beszamelu i układamy na przemian: cukinię, sos mięsny, beszamel, ser - do wyczerpnia składników. Zapiekamy 30 minut w temperaturze 180-200 stopni. Smacznego
Salonik smakówPoniżej znajdziecie 20 sprawdzonych przepisów z dyni ą w roli głównej, które stale goszczą na naszym stole. Smacznego! Makaron fettuccine z kremem z dyni, pieczarkami i orzechami (Fettuccine con crema di zucca, champignon e noci) Spaghetti alla carbonara z dynią i boczkiem (Spaghetti alla carbonara con zucca e pancetta) Penne z dynią, grzybami i boczkiem (Penne con zucca(...)zucca e funghi champignon) Muszle nadziewane dynią i pancettą (Conchiglioni ripieni di zucca e pancetta) Tarta z brokułami, tuńczykiem i grzybami (Torta salata con broccoletti, tonno e funghi) Zapiekana dynia w sosie serowym (Gratin con zucca e salsa al formaggio) Dyniowa zapiekanka - włoska parmigiana w sosie pomidorowym (Parmigiana di zucca) Kremowa zupa z dyni, kukurydzy i czerwonej soczewicy (Crema
La grande e la piccola cuocakurczaka kroimy w kostkę, obficie oprószamy grubo mielonym pieprzem i przesmażamy na maśle klarowanym przez kilka minut, aby mięso się ścięło z każdej strony. Dodajemy posiekane w paski pieczarki, razem dusimy około 5-7 minut, co jakiś czas mieszając. Czerwoną cebulę siekamy dość grubo (by było ją wyraźnie znać w daniu), wrzucamy na patelnię i razem dusimy około 3 minuty(...)ugotowanego makaronu, posypujemy 1/3 tartej mozzarelli i wykładamy całą zawartość patelni. Na wierzch wykładamy pozostały makaron i posypujemy równomiernie resztą wiórków mozzarelli (starałam się całkowicie przykryć makaron serem). Zapiekamy około 20-25 minut w 180°C (ser powinien się ładnie zrumienić). Smacznego :) Zajrzyj też po mój przepis na efektowny, warstwowy pasztet , do którego również pasują wina Panul
Kolorowy Przepisownik