bazie pomidorów – przepyszna! Przepis znalazłam tutaj i od razu wiedziałam, że to coś dla mnie Jest też bardzo łatwa w przygotowaniu. Podałam z moimi ulubionymi ziemniakami z pieczarkami, zapraszam! Scroll down for recipe in English Pieczona karkówka w pomidorach (8porcji) Składniki: 8 plastrów karkówki 3 duże cebule, pokrojone w plasterki olej do smażenia sól, pieprz Składniki(...)soli 1 łyżeczka octu Przygotowanie: Dopraw karkówkę solą i pieprzem z każdej strony, obsmaż z obu stron do zarumienienia na patelni z odrobiną oleju i ułóż w naczyniu do zapiekania. Posyp mięso przygotowaną cebulą. Wymieszaj wszystkie składniki sosu i polej nim przygotowane mięso. Włóż danie do nagrzanego do 200 oC piekarnika i piecz pod przykryciem przez 1 godzinę. 15 minut
karmelowysól, pieprz 3 garście rukoli 1 łyżka oliwy 1 łyżka octu balsamicznego Przygotowanie: Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią pokrojoną w kostkę cebulę oraz opcjonalnie papryczkę chilli. Pieczarki pokrój w plasterki, a paprykę w kostkę i również dodaj na patelnię. Zioła drobno posiekaj. W misce rozbełtaj jajka, dodaj zioła, sól i pieprz i dobrze wymieszaj. Gdy warzywa(...)bokach. Ja przykrywam ją jeszcze przykrywką, aby szybciej się ścięła od góry. Jeżeli masz patelnię odpowiednią do piekarnika, wstaw do niego frittatę na 200 st. C i zapiekaj, aż frittata zetnie się od góry. Albo zsuń ją na duży talerz, przykryj patelnią i odwróć na drugą stronę. Smaż jeszcze 2-3 minuty, aż zetnie się z drugiej strony
Chilli Czosnek i OliwaDomowe kompozycje fast foodów - zapiekanek czy hamburgerów smakują najlepiej gdy przygotowujemy je sami, ze sprawdzonych i dobrych składników. Możemy włączyć innych domowników i tworzyć razem domowe kanapki do zapiekania. Tak tworzą się przyjemności w kuchni, a każdy może wyczarować swoją ulubioną wersję kanapki. Zapiekanki przygotowuję na kilka sposobów: z serami pleśniowymi, pomidorkami koktajlowymi, papryką, cukinią, salami, oliwkami(...)ketchupem (klasyka!), sosem pomidorowym z fetą i ziołami, śmietanowym, ziołowym, pesto czy grzybowym. Zawsze smakują obłędnie gorące i chrupiące! Składniki: 1 bagietka kilka łyżek passaty mała cebula 2 pieczarki 1 pomidor pieprz, oregano do posypania tarty ser i szczypior Przygotowanie: Bagietkę kroję wzdłuż, smaruję passatą, posypuję oregano. Cebulę i pomidora kroję w cienkie krążki, pieczarki trę na tarce
Zasmakuj Kuchnipatelni ropuścić kolejną łyżkę masła i poddusić na niej pieczarki. W momencie, gdy z pieczarek odparuje woda, dodać pokrojoną szynkę i podsmażać, aż szynka się zarumieni.Usmażone pieczarki wraz z szynką dodać do miski z makaronem, cebulą i czosnkiem i dokładnie wymieszać. Następnie makaron wraz z dodatkami przyprawić solą i pieprz i dokładnie wymieszać.W międzyczasie przygotować(...)około 1 łyżką) wyłożyć przyprawiony makaron z dodatkami i całość zalać sosem pomidorowym.Tak przygotowaną zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (3 półka, grzałka górna i dolna) i zapiekać przez 15 minut.Po tym czasie zapiekankę posypać startą mozzarellą i zapiekać przez kolejne 10 minut w temperaturze 180 stopni (3półka, grzałka górna i dolna), aż ser się rozpuści i zarumieni.Gotow
Gospodyni Miejskaoliwą z oliwek, doprawiając solą, pieprzem, ja dodałam jeszcze do smaku przyprawę do mielonego, odrobinę pieprzu cayenne i bazylię suszoną. Do podsmażonego mięsa dodać pokrojoną drobno cebulę i pieczarki. Wszystko jeszcze chwilę podsmażyć. Lekko podlać wodą, dodać koncentrat pomidorowy i ketchup, dusić na małym ogniu do odparowania wody. Przestudzone ziemniaki podzielić na pół. Jedną część ułożyć na dnie naczynia(...)ułożyć kolejną warstwę pozostałych ziemniaków (znów można posypać przyprawą do ziemniaków) i na końcu znów warstwa sera. Tak przygotowaną zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170'C i zapiekać około 45 minut pod przykryciem. P/S Przepraszam Was za jakość zdjęć upieczonej już zapiekanki, ale zdjęcie zrobione na szybko póki jeszcze było czemu robić
Zrób to smaczniePrzygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy. Zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodać fasolkę szparagową i pokrojone w talarki pieczarki. Smażyć do miękkości. Na koniec dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Chwilę smażyć. Wlać przecier pomidorowy. Doprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią i oregano. Chwilę dusić do zredukowania nadmiaru wody(...)Obsmażyć pulpeciki z obu stron na lekko złoty kolor. Ugotowany makaron wymieszać z sosem pomidorowym z warzywami. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Ułożyć na wierzchu pulpeciki. Posypać startą mozzarella. Zapiekać do rozpuszczenia sera ok. 20 minut w 180 stopniach. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówdodajemy mięso mielone, mieszamy i podsmażamy do momentu, aż mięso zmieni kolor. W tym czasie pieczarki kroimy w większą kostkę. Następnie do sosu dodajemy wodę, koncentrat pomidorowy, kukurydzę i pieczarki. Doprawiamy do smaku wszystkimi przyprawami i dusimy na małym ogniu około 20 minut, aż sos zgęstnieje. Pod koniec duszenia dodajemy fasolę i jeżeli zachodzi taka potrzeba doprawiamy przyprawami. Farsz powinien(...)małych oczkach serem. Tak przygotowane cukinie układamy w naczyniu żaroodpornym bądź niskiej formie do pieczenia. Na dno naczynia wlewamy wodę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Zapiekamy przez 20-25 minut. Przed podaniem posypujemy posiekaną natka pietruszki. by Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl
Wędrówki po kuchnisera żółtego - olej rzepakowy - sól, pieprz do smaku, kurkuma, czosnek, bazylia Cebulę, pieczarki pokroić w kostkę. Kukurydzę ugotować. Na patelni z niewielką ilością oleju podsmażyć cebulę. Gdy zbrązowieje dodać pieczarki i przyprawy. Włożyć do miski. Dodać garść dyni, pokrojone w kostkę pomidory, oliwki przecięte na pół. Odciąć ziarna od kukurydzy wrzucić do miski. Mozzarellę i ser żółty pokroić w kostkę(...)łódeczek z cukini lekko posmarowanych olejem od środka włożyć farsz. Piec w 200 stopniach, 20-30 minut. Przepis brał udział w akcjach: Warzywa psiankowate 2012 oraz Akcja zapiekamy - czyli zapiekanki
Corner With Recipesdziurek) o średnicy ok 30 cm, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok 10-20 minut). W czasie gdy ciasto wyrasta szykujemy warzywa na wierzch pizzy. U mnie były pieczarki, cebula, cukinia i na wierzch rukola. Warzywa (oprócz rukoli) podsmażyłam bo pizza piecze się krótko a poza tym soki które puszczają mogłyby za bardzo rozmiękczyć ciasto. Piekarnik rozgrzewamy(...)niego nie będzie, ale nie martwcie się :) Ciasto pieczemy tak by się wierzch zapiekł ok 10 minut. Wyjmujemy je, smarujemy sosem pomidorowym lub koncentratem układamy warzywa i zapiekamy kolejne 15 minut, można przed końcem pieczenia położyć wegański ser lub rukolę. Wyciągamy ciasto z piekarnika, delikatnie wyjmujemy z blachy, kroimy na kawałki, układamy rukolę (o ile nie położyliśmy jej wcześniej), polewamy
Co na wege obiad?Odkąd pamiętam nie uznaję (K) słodkich dań jako danie główne, więc jeśli na obiad pojawiają się naleśniki, to na pewno w wersji wytrawnej. :-) Dziś więc przepis na zapiekane naleśniki z warzywami, prażonym sezamem i serem "śmierdziuchem", którego raczej w innej postaci niekoniecznie chciałybyśmy jeść. ;-) Przepis na 6-8 naleśników (zależy od wielkości Waszej patelni :-) Składniki na ciasto: 1 szklanka(...)jednej miski i mieszamy do uzyskania jednolitego, w miarę rzadkiego ciasta. Smażymy naleśniki na patelni lekko wysmarowanej oliwą. Składniki na farsz: 2 papryki 2 małe cebulki 15 małych pieczarek 8 łyżek prażonego sezamu 250g sera długo-dojrzewającego sól, pieprz do smaku 2 łyżki oliwy Paprykę, cebulę i pieczarki kroimy w bardzo drobną kostkę. Podduszamy na oliwie na półtwardo dodając sól
kuchnia do kwadratuMoże kurki w sałatce czy zapiekane boczniaki staną się dla Was alternatywą dla mięsnych elementów dań? Byłoby dobrze. Istnieją przynajmniej 4 powody, dla których warto jeść grzyby! Są niskotłuszczowe, mają sporo witamin i soli mineralnych. Ale, by Was nie zanudzać wybrałem moim zdaniem te najważniejsze argumenty przemawiające za włączeniem grzybów w naszą dietę. Tym bardziej, że mogą one stanowić(...)naszym obiedzie! #ObiadBezMięsa Oto 4 powody, dla których warto jeść grzyby Są niskokaloryczne 28 kcal na 100 gramów to średnia ilość energii surowych grzybów. Najmniej kaloryczne są pospolite pieczarki (zaledwie 15 kcal na 100g), tylko trochę więcej mają kurki, które uwieczniłem na zdjęciu powyżej (18 kcal na 100g). Najbardziej kaloryczne są boczniaki i borowiki (nieco ponad 30 kcal na 100g
Fleksitarianizm.plsoli i odstawiamy na bok. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i siekamy w kostkę. W garnku rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy cebulę na złoty kolor. Następnie dodajemy pieczarki i smażymy. Po paru minutach dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i chwilę przesmażamy. W następnej kolejności dodajemy koncentrat pomidorowy oraz odciśniętą z nadmiaru wody cukinię. Całość mieszamy i smażymy(...)drobną kostkę. Gotowe naleśniki smarujemy nadzieniem, posypujemy mozzarellą i zwijamy w rulon. Układamy je ciasno na blasze. Wierzch naleśników posypujemy resztą mozzarelli, wiórkami masła i odrobiną oregano. Naleśniki zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez 15 minut aż ser ładnie się rozpuści. Podajemy z sosem czosnkowym
My simple kitchencebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy partiami pieczarki. Pod koniec doprawiamy solą oraz pieprzem. Studzimy. Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i mielimy w maszynce do mięsa. Przez maszynkę przepuszczamy również pieczarki z cebulą i odciśniętą bułkę. Do powstałej masy mięsno-pieczarkowej dodajemy jajko oraz musztardę. Doprawiamy solą, pieprzem i niewielką ilością suszonego majeranku (ok. 1/4 łyżeczki). Dokładnie wyrabiamy. Przygotowanym farszem napełniamy(...)minut (jeśli Wasze mięso będzie ważyć mniej, odpowiednio skróćcie czas pieczenia – ja zwykle daję około 5-8 minut zapasu (do zasady 1h/1kg) i o tyle dłużej zapiekam). Jeśli mamy termometr do mięsa sprawdzamy temperaturę – w przypadku mięsa drobiowego nie powinna być ona niższa niż 75 stopni (u mnie 82 stopnie, czyli podawane przez różne źródła maksimum jakie
Smaki Na Talerzucebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy partiami pieczarki. Pod koniec doprawiamy solą oraz pieprzem. Studzimy. Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i mielimy w maszynce do mięsa. Przez maszynkę przepuszczamy również pieczarki z cebulą i odciśniętą bułkę. Do powstałej masy mięsno-pieczarkowej dodajemy jajko oraz musztardę. Doprawiamy solą, pieprzem i niewielką ilością suszonego majeranku (ok. 1/4 łyżeczki). Dokładnie wyrabiamy. Przygotowanym farszem napełniamy(...)minut (jeśli Wasze mięso będzie ważyć mniej, odpowiednio skróćcie czas pieczenia – ja zwykle daję około 5-8 minut zapasu (do zasady 1h/1kg) i o tyle dłużej zapiekam). Jeśli mamy termometr do mięsa sprawdzamy temperaturę – w przypadku mięsa drobiowego nie powinna być ona niższa niż 75 stopni (u mnie 82 stopnie, czyli podawane przez różne źródła maksimum jakie
Smaki Na TalerzuMąż Szanowny bardziej treściwego. Chociaż następny kulinarny wpis będzie tego zaprzeczeniem, również z „winy” bakłażana Składniki: dla 1-2 osób 1 większy bakłażan ok. 5 średnich pieczarek 1/2 cerwonej papryki puszka czerwonej fasoli 40 g białej części pora 3 żabki czosnku pół pęczka szczypiorku 4 łyżki oleju rzepakowego dobrej jakości do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, zielona czubryca(...)drobno posiekać. Do pokrojonych warzyw dodać olej i przyprawy. Delikatnie i dokładnie wszystko wymieszać. Farszem nadziać wydrążone bakłażany, opcjonalnie posypać startym żółtym serem, owinąć w folię aluminiową i zapiekać w rozgrzanym na 190 stop. C piekarniku (termoobieg) ok. 30-35 minut. Uwaga: farszu Wam zostanie. Pozostały możecie również zawinąć w folię aluminiową i upiec, bądź przygotować obiad
gutfutpatelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną w kostkę cebulę i podsmażamy na rumiano. Do rumianej cebuli dodajemy mięso oraz drobno posiekany czosnek i podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę papryki, pieczarki, sparzone i obrane pomidory oraz pomidory z puszki. Doprawimy ziołami i przyprawami. Całość dusimy, aż warzywa zmiękną. składniki na sos beszamelowy: 450 ml mleka 50 g mąki 50 g masła(...)lekko zgęstnieje. Następnie zestawiamy z ognia. Po przestudzeniu dodajemy jajko, mieszamy do połączenia się z sosem. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. W natłuszczonym naczyniu do zapiekania rozsmarowujemy troszkę sos beszamelowy, układamy warstwę makarony, warstwę sosu mięsnego, 1/2 sosu beszamelowego i powtarzamy warstwy: makaron, sos mięsny, sos beszamelowy. Zakańczamy warstwą makaronu a na wierzch rozsmarowujemy wymieszany z trzema łyżkami
Domowy Smak Jedzenia