Serowa rolada z pieczarkami to hit na stole na różnego rodzaju imprezach. A co jeśli ktoś jest weganinem lub nie może jeść nabiału? Jest na to sposób! Po pierwsze jajka zamieniamy na mieszankę lnu mielonego z wodą. Po drugie majonez tradycyjny zastępujemy wegańskim, a po trzecie...co z serem żółtym? Na rynku pojawiły się nowe produkty Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej(...)wariantach smakowych: o smaku goudy, z papryczką chili i czarnuszką, z prażoną cebulą oraz z czosnkiem niedźwiedzim i kminkiem. Producent poleca je nie tylko do kanapek, ale też do zapiekania. I dlatego wpadłam na pomysł z roladą, aby sprawdzić jak te plastry zachowują się po zapieczeniu i czy mogą zastąpić ser żółty. Plastry mają odpowiednią konsystencję i bez problemu można
Kuchnia MagdaLenySerowa rolada z pieczarkami to hit na stole na różnego rodzaju imprezach. A co jeśli ktoś jest weganinem lub nie może jeść nabiału? Jest na to sposób! Po pierwsze jajka zamieniamy na mieszankę lnu mielonego z wodą. Po drugie majonez tradycyjny zastępujemy wegańskim, a po trzecie...co z serem żółtym? Na rynku pojawiły się nowe produkty Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej(...)wariantach smakowych: o smaku goudy, z papryczką chili i czarnuszką, z prażoną cebulą oraz z czosnkiem niedźwiedzim i kminkiem. Producent poleca je nie tylko do kanapek, ale też do zapiekania. I dlatego wpadłam na pomysł z roladą, aby sprawdzić jak te plastry zachowują się po zapieczeniu i czy mogą zastąpić ser żółty. Plastry mają odpowiednią konsystencję i bez problemu można
Kuchnia MagdaLenyZapiekane ziemniaki z czosnkiem to bardzo tania wersja obiadu. Tak, tak danie to może być pełnowartościowym posiłkiem. Sprawdzi się też idealnie jako dodatek do potraw
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!osoby : 4 pojedyńcze filety z piersi kaczki bez skóry 8-10 podgrzybków ( ja użyłam mrożonych, można zastąpić innymi grzybami nawet pieczarką) 2 cebule 1 ząbek czosnku kawałek wędzonej słoniny, tyle żeby wytopić tłuszcz i podsmażyć pieczarki z cebulą musztarda sarepska sól, pieprz do smaku 3-4 szklanki wywaru z kaczych korpusów lub inny rosół ( w ostateczności z kostki ) kaczy smalec(...)można zastąpić wieprzowym) mąka z wodą do zagęszczenia sosu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Posiekaną słoninę wytapiamy na patelni, jak zrobią się skwarki, dodajemy pokrojone pieczarki, jedną cebulę i wyciśnięty praską czosnek. Smażymy na złoty kolor, po przestudzeniu blendujemy na w miarę jednolitą pastę. Filety rozklepujemy cieniutko. Każdy smarujemy musztardą,ale niezbyt obficie. Solimy, pieprzymy do smaku. Drugą cebulkę także kroimy
Ogrodnik w podróżybardzo miło SKŁADNIKI NA 4 OSOBY: 30 dag dowolnego pieczonego mięsa ( ja użyłam schabu i karkówki) 15 dag sera żółtego (dowolnego) warzywa ok 15 dag np.: papryka,pieczarki, ogórek kiszony,cebula( to co akurat mamy) 500 ml przecieru pomidorowego lub passaty pomidorowej z kartonu 15 dag ugotowanego makaronu ( drobnego) 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa Skworcu 2 łyżeczki(...)Smażę tylko chwilę aby warzywa zmiękły. Przecier pomidorowy lub passatę przelewam do miski (jeśli nie jest doprawiana) doprawiam solą , pieprzem i bazylią. Mieszam. Na dno naczynia do zapiekania wylewam pół przecieru pomidorowego . Następnie kładę ugotowany makaron. Posypuję serem żółtym (połowa) , polewam pozostałym sosem pomidorowym. Następnie kładę warzywa i mięso. Posypuję serem. Całość wkładam do piekarnika
Gotowanie PatkiPulpeciki w zalewie octowej - Kliknij po przepis. 8. Ekspresowe bułeczki z ciasta francuskiego - Kliknij po przepis. 9. Jajka faszerowane - Kliknij po przepis. 10. Pieczarki w cieście naleśnikowym - Kliknij po przepis. 11. Rolada szpinakowo marchwiowa - Kliknij po przepis. 12. Pizza inaczej - Kliknij po przepis. 13. Rogaliki z ciasta francuskiego(...)Guacamole - Kliknij po przepis. 19. Pierś kurczaka w panierce z sezamem - Kliknij po przepis. 20. Kulki mięsne - Kliknij po przepis. 21. Zapiekane śliwki suszone w bekonie - Kliknij po przepis. 22. Roladki z tortilli z wędzonym łososiem - Kliknij po przepis. 23. Frykasy - Kliknij po przepis. 24. Rolada szpinakowa
W kuchni u Monikipół, a następnie w pióra. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzać 3 - 4 łyżki oliwy, zeszklić cebulę, dodać pieczarki i lekko przesmażyć. Następnie dodać mięso, czosnek i przyprawy (oprócz soli), smażyć około 5 - 6 minut. Dodać pokrojony miąższ z bakłażana i bułkę tartą, przesmażyć i doprawić pieprzem, solą (brać(...)Bakłażany wyjąć z piekarnika, napełnić farszem, wierzch posypać serem. Piec w 180 stopniach C jeszcze z 10 - 15 minut, do czasu gdy ser się roztopi i zacznie lekko się zapiekać
Kuchcik gotujeWitamy :) Dzisiaj typowe jesienne danie z pachnących grzybów leśnych. Zapewne wielu z Was mrozi grzyby leśne po wyprawach do lasu. My skorzystaliśmy z kupnych mrożonych prawdziwków
vegetanieKurczak z pieczarkami duszony w sosie pomidorowym - nic wyszukanego, po prostu domowe, pyszne danie. Sprawdzi się zarówno do makaronu jak też ziemniaków, ryżu czy kaszy. Dobrze się mrozi więc można zrobić na zapas. Kurczak z pieczarkami w pomidorach Czas przygotowania: 45 minut, czas pieczenia: 30 minut Składniki: podudzia z kurczaka ok 10 sztuk 400 g pieczarek 2 cebule(...)sól,pieprz do smaku do podania: makaron, ryż, kasza Wykonanie: Cebulę pokroić w piórka, pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Kurczaka umyć i osuszyć, posolić i popieprzyć z każdej strony. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać cebulę, smażyć 10 minut mieszając i następnie dodać pieczarki, smażyć 10 minut, posolić i popieprzyć, smażyć kolejne 5 minut, odłożyć warzywa na talerz
Smaczny zeszytgrubych oczkach Wykonanie: Cebulę i czosnek drobno kroimy, podsmażamy na łyżce tłuszczu. Dodajemy szpinak i dusimy, aż będzie miękki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na osobnej patelni podsmażamy pieczarki. Dodajemy do nich suszone pomidory i chwilę razem dusimy. Warzywa przekładamy do szpinaku. Dodajemy posiekane orzechy i chwilę razem podgrzewamy. Doprawiamy do smaku w razie potrzeby. Farsz odstawiamy do przestudzenia(...)wolnym ogniu, aż sos się zagęści. Przestudzonym farszem napełniamy makaron. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy kilka łyżek sosu, układamy napełniony makaron. Całość zalewamy pozostałym sosem i obsypujemy startym serem. Zapiekamy około 40 minut w 180 stopniach. SMACZNEGO
Smak mojej kuchniDzisiaj chciałabym Wam zaproponować pyszne faszerowane ziemniaczki. Zimą, kiedy nie mamy dostępu do świeżych grzybów leśnych możemy je z powodzeniem zastąpić pieczarkami. SKŁADNIKI: 6 sztuk średniej wielkości ziemniaków, 20 dag grzybów leśnych świeżych lub mrożonych, 1 cebula, 5 dag sera żółtego, 1/4 kostki masła, sól, pieprz, oliwa. PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki dokładnie myję pod bieżącą wodą. Zalewam wodą, solę i gotuję(...)wydrążam środki tworząc miseczki. Wgłębienia wypełniam grzybami. Na wierzchu każdego z ziemniaków układam pokrojony w paski ser. Ziemniaki oprószam solą oraz pieprzem. Skrapiam oliwą. Układam w naczyniu żaroodpornym i zapiekam około 20 minut w temperaturze 190 stopni
Tradycyjna kuchnia KasiBardzo lubię wszelkiego rodzaju zapiekane kanapki, grzanki, wszystko co ma w sobie dużo pysznego, ciągnącego, ciepłego sera ( pod warunkiem że nie będzie to ciepły ser z niebieską pleśnią ). Każdy kto takie rzeczy lubi musi w końcu zrobić Croque monsieur - czyli zapieczoną kanapkę z serem , szynką i sosem beszamelowym lub sosem mornay(...)łyżki masła1 i 1/2 łyżki mąki pszennej1 i 1/2 szklanki pełnego mleka1 liść laurowy1/2 szklanki drobno startego parmezanuSzczypta świeżo startej gałki muszkatołowejostry sos chilikanapki ( 3 sztuki)6 sztuk średnich pieczarek, przecięte na pół a potem w plasterki3 łyżki masła o temperaturze pokojowej2 łyżki drobno pokrojonej szalotki6 kromek chleba ( użyłam żytniego, ale może być pszenny)3 plastry szynki
Stare Garydziś jest to nazwa najpopularniejszej i najprostszej wersji pizzy. Składniki: 2 i ½ szklanki mąki 1,5 łyżeczki drożdży 1 szklanka mleka Odrobina oleju ½ łyżeczki cukru Szczypta soli 20 dag pieczarek 1 cebula Puszka kukurydzy 1 papryka 20 dag wędliny 20 dag sera żółtego Ketchup lub koncentrat pomidorowy Zioła (oregano, majeranek) W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, dodajemy cukier, sól, zioła. Odstawiamy(...)minut do wyrośnięcia. Blachę smarujemy olejem, wykładamy ciasto i smarujemy ketchupem (lub koncentratem). Warzywa kroimy i podsmażamy na oleju z przyprawami. Następnie wykładamy na ciasto, posypujemy startym serem i zapiekamy ok. 40 minut w temp. 160 stopni. Polecam także: Pizza ziemniaczana Pizzerinki- mini pizza z zawijanego ciasta drożdżowego
Tradycyjna Kuchniapieczarki Składniki:12 dużych pieczarek20 dag mięsa mielonego3 plasterki sera żółtegojajkopietruszka suszona lub świeżaprzyprawa kebab sólpieprzolej z pestek winogron domowy sos czosnkowyPrzygotowanie:Namówić męża do obrania pieczarek, oddzielenia kapeluszy od nóżek i posiekania drobno pieczarkowych nóżek. Mięso mielone wymieszać z przyprawą kebab-gyros i dorzucić do niego pokrojone drobno grzyby - wszystko razem podsmażyć(...)przekładamy do miski i dodajemy jajko, drobno pokrojony ser żółty i przyprawy. Wszystko razem mieszamy i napełniamy nim pieczarkowe kapelusze.Do naczynia żaroodpornego wlewamy troszkę oleju z pestek winogron i zapiekamy przez 20 minut w 180 stopniach. Po 10 minutach pieczenia na każdym grzybku kładziemy resztę sera żółtego i zapiekamy dalej.Ładnie podane na dużym półmisku (wcześniej dobrze jest je osuszyć
Lawendowe NieboPrzedstawię Wam dzisiaj przepis na danie, które zdecydowanie jest kuchenną klasyką. Omlet. Puszysta masa jajeczna smażona na patelni podana z szynką, serem, pieczarkami czy innymi smakowitymi składnikami stanowi wspaniały posiłek na początek dnia. Moja wersja omletu różni się od tej tradycyjnej. Do mojego omletu dodałam sporą ilość szpinaku, który bardzo lubię, a na wierzch położyłam plastry pomidora. Aby omlet ładnie(...)paseczki 3 plastry pomidora sól, pieprz, oregano masło Przygotowanie: 1. Jajka dokładnie roztrzepujemy. Do masy dodajemy pokrojony szpinak oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku. 2. Formę do zapiekania smarujemy masłem i wlewamy do niej masę jajeczną. Na wierzchu układamy plastry pomidora, które delikatnie posypujemy szczyptą oregano. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego
Życie ze smakiemłyżki czerwonej fasoli z puszki żółty ser majeranek, pieprz, cayenne, sos sojowy, bazylia, oregano, czarnuszka Ziemniaki najpierw obgotowaliśmy w mundurkach, aby były prawie miękkie. Farsz zrobiliśmy z pieczarek, które wcześniej pokroiliśmy w drobną kosteczkę i lekko przesmażyliśmy. Dodaliśmy do nich fasolę czerwoną, jednego buraka. My użyliśmy gotowanego buraczka, którego można kupić w markecie, ew. skorzystajcie z tych buraczków, które(...)dodajemy do farszu i dobrze mieszamy. Teraz farsz nakładamy łyżeczką na wszystkie połówki ziemniaków. Kładziemy na wierzch plasterek żółtego sera, który posypujemy oregano i czarnuszką. Przekładamy na blachę i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 C ok. 15 min. Zapieczone ziemniaki podajemy gorące z kapustą kiszoną i sosem chili słodko-kwasnym. Ziemniaczki naprawdę super smaczne :) Zróbcie je w swoich domach
vegetanie