zwane czyszczenie lodówki. Ja wykorzystałam pieczarki, szynkę, żółty ser i pomidory. Smaczny pomysł na kolację na ciepło. 10 kromek chleba tostowego 10 plasterków szynki ok 250/300 gramów pieczarek ok. 200 gramów żółtego sera gouda 1 mała cebula sól pieprz mały ząbek czosnku 2 łyżki oleju Cebulę kroimy w kosteczkę, przesmażamy z dodatkiem oleju. Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach(...)czosnkiem. Całość krótko smażymy. Na każdej kromce chleba tostowego układamy plasterek szynki, kolejno po łyżce przesmażonych pieczarek i posypujemy tartym żółtym serem na koniec kładziemy po plasterku pomidora. Tosty przekładamy na blaszkę , wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy ok.10/ 12 minut z funkcją termoobiegu. Smacznego
Andzia PichciPieczona ryba z dodatkiem podsmażonych z cebulką pieczarek oraz tartym serem, to fajny, prosty i szybki pomysł na obiad. Na 2-3 porcje: 1 filet z
Smaki Na TalerzuSkładniki: 1 cukinia 15 dag mięsa mielonego 3 pieczarki 1 pomidor mozzarella 10 dag żółtego sera 4 łyżki śmietany sól rozmaryn papryka ostra pieprz ziołowy
Przepisy kulinarne babci Antoninyplasterki. Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy pieczarki, buraki i pokrojoną w kostkę paprykę. Dusimy, aż odparuje nadmiar wody. Dodajemy kaszę i przecier. Doprawiamy solą i pieprzem. Podpieczone cukinie napełniamy farszem. Zapiekamy 15 minut w 180 stopniach. Wierzch można posypać serem i zapiec. Świetnie smakują ze świeżą bazylią
Czerwona Porzeczkawarzywa, pomidor, ogórek i paprykę kroimy w kosteczkę. Na płatach tortilli rozsmarowujemy łyżkę sosu. Układamy kurczaka z pieczarkami, świeże warzywa i ser. Zawijamy w rożek. Górę posypujemy serem. Placki lepiej zawinąć w folię aluminiową, wtedy nam się nie rozpadną. Gotowe tortille zapiekamy w piekarniku w 190*C przez 5-7 minut (do momentu rozpuszczenia sera
VioletoweKucharzenierazem z cebulą przez około 10 minut. Oprószam solą i pieprzem. 3. Na środek naleśników nakładam porcję pieczarek. Posypuję startym na tarce o dużych otworach żółtym serem. Naleśniki składam w sakiewki i związuję szczypiorkiem. 4. Sakiewki układam w naczyniu żaroodpornym i zapiekam około 10 minut w temperaturze 170 stopni
Tradycyjna kuchnia Kasimielona zioła prowansalskie Paprykę myjemy odcinamy górę z ogonkiem, wyciągamy gniazda. ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Pieczarki kroimy na małe kawałeczki, zieloną cebulkę siekamy. Ugotowany ryż mieszamy z warzywami, przyprawami i serem - nakładamy do papryki na końcu posypujemy resztą sera. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25 minut. Smacznego
Moje-pitraszeniepiekarnika+ tortownica 28) Boki delikatnie zawijamy do góry i smarujemy oliwą z oliwek. Środek smarujemy passatą, posypujemy pieczarkami i kukurydzą. Wstawiamy do nagrzanego do 200st C piekarnika na ok 10 minut, po czym wyciągamy posypujemy startą na grubych oczkach mozzarellą i zapiekamy jeszcze 5 minut. Pizzę podajemy z ulubionymi sosami. Możemy także skomponować własne dodatki
Kuchnia w czekoladzieoraz słodką a także pokrojoną w plasterki ostrą papryczkę oraz kapustę kiszoną, podsmażamy około 10 minut, dokładamy pieczarki, mieszamy i pozostawiamy na patelni jeszcze przez 5 minut kurczaka układamy w żaroodpornym naczyniu, przykrywamy kapustą, wstawiamy do nagrzanego do 180'C piekarnika zapiekamy około 20-30 minut. Podajemy z ziemniaczkami w mundurkach, kaszą lub pieczywem. SMACZNEGO
Luźna KuchniaUgotowane i roztarte ziemniaki zmieszać z podsmażoną cebulą i podsmażonymi pieczarkami pokrojonymi na cząstki..Farsz układamy na liściach kapusty, zakładając boki liści do środka, a następnie zwijając w ciasny rulon..Układamy na blaszce i zapiekamy z odrobiną oleju wymieszaną z 1 szkl.bulionu.Dusimy ,aż kapusta w gołąbkach będzie miękka. Sos pomidorowy do gołąbków
w mojej kuchniumyć i odparować na tej samej patelni co pieczarki, doprawiając odrobiną soli i pieprzu, wyłożyć na pieczarki. Na szpinak położyć musztardę francuską. Pomidorki umyć pokroić na ćwiartki i ułożyć na wierzchu. Polać śmietanką ze szczyptą soli. Posypać serem grana padano. Zapiekać w rozgrzanym piekarniku 200 stopni przez 10 minut, wyłączyć i zostawić jeszcze na 5 minut
Kuchnia w opałachduszę na odrobinie masła. Chilli oczyszczam z pestek i drobno siekam, dodaję je pod koniec duszenia do pieczarek i mieszam.Kotlety rozbijam, przyprawiam solą i pieprzem. Na każdego kotleta kładę po ok 1 łyżce farszu i formuję sakiewkę związując sznurkiem bawełnianym. Do zapiekania wybieram formę możliwie najbardziej dopasowaną rozmiarem do ilości sakiewek w tym przypadku jest to tzw. keksówka. Rozprowadzam
Mechanik w kuchniKURCZAK W JOGURTOWEJ PIKANTNEJ MARYNACIE: Składniki: 1 pierś kurczaka 1 świeży ananas lub ananas z puszki ok. 250 g pieczarek 2 łyżki oliwy z oliwek papryka
Blondynka GotujeZiti penne z salsiccia, pieczarkami i szpinakiem to kolejny pyszny obiad z makaronem . Wiecie co to jest ziti? Samo ziti oznacza oblubieniec i odnosi się do makaronów typu penne. Najbardziej popularne włoskie ziti to zapiekany makaron z klopsikami w sosie marinara. Ponoć rigatoni można również użyć do ziti. Mniejsza o to, zrobiłam ziti penne wrzucając suchy makaron od razu(...)sosu…Ten makaron można przyrządzić na wiele sposobów jednocześnie zachować jego oryginalność. Ziti penne Składniki: na 4 porcje 250 g makaronu penne 300 g salsiccia 400 g leśnych pieczarek 1 cebula 1 czosnek solo 1 msk masła 650 ml wywaru z kurczaka 10 liści świeżej bazylii 200 g ricotta 30 g parmezanu 1 puszka pokrojonych pomidorów 1 łyżka przecieru
codojedzeniapodsmażamy. 3. Smarujemy naczynie żaroodporne tłuszczem i nakładamy ryż. Następnie mięso, paprykę i pieczarkę pokrojoną w kostkę, groszek, kukurydzę i przyprawiamy solą, pieprzem. Delikatnie przemieszać, aby przyprawy się rozeszły. 4. Jajo roztrzepujemy, dodajemy jogurt i starty ser żółty. Zalewamy zapiekankę i polecam posypać bazylią. Zapiekamy 20 min 180 stopni. Wartości odżywcze: 1038 kcal
Zdrowie i pysznie na talerzujakiegoś czasu mam przyjemność współpracować z firmą ORZECH . Firma ta posiada w swoje ofercie bardzo duży asortyment przetworów i produktów warzywnych i owocowych. ORZECH oferuje nam min. buraczki, ogórki,pieczarki,sałatki, patisony, pikle,powidła,sosy. Ja w swojej paczce,którą dostałam od firmy ORZECH znalazłam: SAŁATKA PATISONOWA http://www.orzech.com.pl/pl/produkt/salatka-z-patisona Idealnie nadaje się do dań obiadowych, mięs(...)ŻYDOWSKU http://www.orzech.com.pl/pl/produkt/ogorki-po-zydowsku Idealnie nadaje się jako przekąska, do sałatek, dań zapiekanych, dań obiadowych, ziemniaków, kasz, jajek czy ryb. SKŁADNIKI: ogórki, woda, ocet spirytusowy, cukier, marchew 4%, cebula 2%, koper, seler 1,5%, sól, przyprawy w tym gorczyca PIECZARKI MARYNOWANE http://www.orzech.com.pl/pl/produkt/pieczarka-marynowana-315-ml Idealnie nadają się na przekąskę, do sałatek, dań obiadowych
Gotowanie PatkiZamieszać. Nie miałam jednej dużej formy do zapiekania więc użyłam dwóch mniejszych. Wyszły mi w sumie 4 małe pizze. Na spód formy wlać 1 łyżkę oleju, rozsmarować po brzegach i naczynie włożyć na 5 minut do nagrzanego do 220*C piekarnika. W tym czasie pokroić w piórka cebulę, brokuła, paprykę i pieczarki w cienkie plastry. Po tym czasie wyjąć formę
Jemy Pijemyugotowanych ziemniaków 3 kiełbasy śląskie 4 pieczarki 1 duża cebula 1 łyżka masła klarowanego 4 łyżki mleka 6 jajek szczypiorek sól pieprz gałka muszkatołowa Ugotowane ziemniaki ugnieść z mlekiem i szczyptą gałki muszkatołowej. Na patelni rozgrzać masło i zarumienić cebulę, a następnie podsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę i pieczarki. Całość dodać do ziemniaków i wymieszać. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego, lekko(...)łyżką sześć dołków w ziemniakach i w każdy wbić jajko. Posypać jajka solą, pieprzem i szczypiorkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż jajka się zetną. ziemniaki zapiekane z jajkami
O kuchni z uczuciemSkładniki: (na 2 porcje) 2 garście Rukoli szynka parmeńska około 6-8 plasterków 20 g tartego żółtego sera 2 jajka 2 pieczarki 5 g
KreatywnePinypieczarki 50 dkg * ser żółty 40 dkg * sól * papryka ostra i słodka * ketchup * prażona cebulka jeśli ktoś lubi Pieczarki starłam na tartce jarzynowej o grubych oczkach. Podsmażyłam na patelni bez dodatku oleju i posoliłam w trakcie smażenia. Kajzerki przekroiłam w połowie i na każdą wyłożyłam po dwie łyżki farszu łącznie z sokiem z pieczarek. Jak dodaję sok z pieczarek, zapiekanki(...)środku są mięciutkie a na zewnątrz chrupkie po upieczeniu. Posypałam żółtym serem, włożyłam do piekarnika na 200 stopni i przez 15 minut zapiekałam. Kiedy już były zarumienione, wyciągnęłam je i posypałam paprykami a dla smakoszy prażonej cebulki - prażoną cebulką :) Polałam ketchupem i po zapiekankach śladu już nie było. Smacznego! Lidka
Pieprzyć z FantazjąSkorzystałam z przepisu z mojego bloga, gdzie jest przepis na zapiekane mielone i zrobiłam pulpety zapiekane, a potem wystarczy zalać sosem podgrzać w piekarniku czy mikrofalówce. Sos to już każdy robi wedle uznania ja zawsze robię pieczarkowy ale nie miałam pieczarek tym razem. Miałam kupny ale nie ma jak domowy
Moje Wyrobycieniutko masłem o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Na ciasto rozsmarowujemy równomiernie sos i wykładamy pieczarki. 5. Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30- 35 minut do upieczenia i zrumienienia ciasta. Pod koniec pieczenia pizzę posypujemy serem i zapiekamy aż się roztopi. 6. Gotową pizzę kroimy i podajemy. Życzę smacznego
Izabelawkuchniświeżość. Bagietkę przekroić ostrym nożem na pół. Posmarować lekko masłem. Wierzch posypać czosnkiem granulowanym. Na to wyłożyć pieczarki. Doprawić je do smaku sola i pieprzem. Posypać na to cebulkę prażoną. Na wierzch dodać starty ser mozzarella. Zapiekanki przełożyć na blachę do pieczenia. Zapiekać w rozgrzanym do 180C piekarniku - grzałka góra-dół, w 1/3 wysokości piekarnika mierząc od dołu, bez termoobiegu
Grunt to przepis!łyżką przecieru pomidorowego. Na środek każdego naleśnika układałam po jednej kiełbasce, po łyżeczce kukurydzy i pieczarek. Na wierzchu rozłożyłam starty ser. Naleśniki złożyłam w chusteczkę. W ten sposób utworzyły się „szlafroczki” z pyszny farszem. Naleśnikowe szlafroczki włożyłam do naczynia do zapiekania i wstawiłam do nagrzanego do 180 ° C. piekarnika na około 10-15 minut. Gorące podałam na stół
Kuchnia u Krysipieprz. Smażymy do momentu aż pieczarki odparują wodę. Bagietki przekrawamy wzdłuż i nakładamy na nie pieczarki z cebulką i posypujemy ziołami prowansalskimi. Następnie posypujemy serem mozzarella, układamy pokrojone w paski suszone pomidory i przekrojone na pół oliwki. Wierch posypujemy parmezanem. Zapiekamy w piekarniku do momentu aż ser się rozpuści a bułka będzie przypieczona. Podajemy z ulubionym sosem
kulinarne odsłony patikiszoną i podsmażoną cebulą 8. Biała kiełbasa zapiekana z cebulką i papryką w piwnej zalewie 9. Pieczeń rzymska z jajkiem – mięso mielone w innej odsłonie 10. Piersi kurczaka w cieście francuskim nadziane pieczarkami i cebulką SŁODKOŚCI 11. Domowa pasc h a – przygotowana z zsiadłego mleka
Ugotowaćtroszkę udusić bo okazało się ,że była twarda).Czyścimy pieczarki.Szynkę kroimy w kostkę,pieczarki w cienkie plasterki.Wszystkie składniki ze sobą mieszamy,dodajemy jogurt,starty na małych oczkach tarki żółty ser,solimy i pieprzymy.Wdrążone bułki napełniamy masą i zapiekamy ok.15 min.w 180st.Ser powinien się stopić na złoty kolor.Podajemy bułki na ogrzanym półmisku.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiDolewamy mleko i wodę. Gotujemy aż sos zgęstnieje, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos wylewamy na pieczarki z cebulą. Szpinak podsmażamy na maśle (5 dag) na patelni. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Szpinak wykładamy na wierzch zapiekanki. Całość posypujemy mozzarellą. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C ok. pół godziny. Nie zdążyłam zrobić zdjęcia całej zapiekanki prosto
Wołowina od rekinamiąższem z cukinii. Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy jajka, kaszę, pieczarki z cebulą, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Mieszamy na gładką masę. Cukinie napełniamy farszem i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekamy ok 40 min w 180 C, 10 minut przed końcem posypujemy startym żółtym serem
e-PrzepisyKulinarnemałe różyczki, papryka czerwona pokrojona w kostkę, znów sos beszamelowy. Kolejno marchewka pokrojona w cienkie plasterki, pieczarki oczyszczone i pokrojone na plasterki i na samym końcu dość dużo startego sera. Tak przygotowaną zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i zapiekać około godzinki. Niestety zdjęcia gotowej zapiekanki nie zdążyłam już zrobić
Zrób to smaczniePrzekroić na połówki . Łyżeczką wydrążyć środki . - Do miseczki włożyć pokrojoną drobno wędlinę, posiekane jajko i drobno pieczarkę , rzeżuchę, doprawić solą i pieprzem ,dokładnie wymieszać , dodać jogurt jeszcze raz wymieszać . - Łyżeczką nakładać farsz do ziemniaków ,lekko ugnieść , posypać z tartym serem żółtym zapiekać w nagrzanym do 200 stopni piekarniku ok 10 minut
Eli GotowanieDolewamy mleko i wodę. Gotujemy aż sos zgęstnieje, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos wylewamy na pieczarki z cebulą. Szpinak podsmażamy na maśle (5 dag) na patelni. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Szpinak wykładamy na wierzch zapiekanki. Całość posypujemy mozzarellą. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C ok. pół godziny
Pobite gary BarbaryCebulę pokroić w krążki. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać olej i posmażyć cebulę z pieczarkami. Dodać fasolę, podlać bulionem i dusić pod przykryciem 10 minut. Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Ugotowany ryz wymieszać z warzywami, przełożyć do formy do zapiekania. Posypać startym serem. Zapiekać przez 15 minut
Moja Galeria Smakukurczaka. Podsmażyc na maśle z cebulką i marchewką. Dodać wodę do podduszenia. Dodać pokrojoną paprykę i pieczarki, nadal dusząć. Przyprawić solą i przyprawami. Ziemniaki obrać, ugotować i przedusić. Wymieszać z masłem i śmietaną. Na blasze wyłożonej papierem formować gniazda z ziemniaków. Zapiekać do zarumienienia w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Na gniazda nakładać farsz i się zajadać :)\ Smacznego
ChilliJemyminut, odstawiamy do wystygnięcia. Bułki namoczyć i dokładnie odciskamy z wody. Przekręcić przez maszynkę do mielenia pieczarki oraz bułki. Do masy dodajemy żółtka oraz pozostałe przyprawy, dokładnie łączymy składniki ze sobą. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą. Zapiekamy nie całą godzinę najlepiej w naczyniu żaroodpornym na termoobiegu w temperaturze 150 stopni. Po ostudzeniu podajemy z pieczywem
kgwjanczewogyrosem i smażymy. Brokuły gotujemy na pół twardo. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, wykładamy makaron, na to pieczarki z cebulą, różyczki brokuła i kawałki kurczaka. Śmietanę dokładnie mieszamy z jajkami i przyprawami, polewamy składniki zapiekanki. Na wierz układamy pokrojoną w plastry mozzarellę. Zapiekamy ok. 30 minut w 180 stopniach. Smacznego
KasiekGotujegotowego mięska dodajemy pokrojonego w kostkę i obranego z łupki pomidora. Całość dusimy i dodajemy pieczarki z cebulką oraz pokrojoną natkę pietruszki.Nasz farsz jest już gotowy :) Układamy wydrążoną cukinię na blaszce i wypełniamy ją farszem. Całość posypujemy serem żółtym i zapiekamy 40 minut w 180 stopniach.Idealnie smakuje z dressingiem jogurtowym
Lawendowe Niebominut. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w talarki. Paprykę umyć, osuszyć , usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski. Pieczarki i paprykę dodać do mięsa. Przesmażyć pod przykryciem. Dodać bulion, kukurydzę i makaron. Wymieszać, doprawić według uznania. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać startym serem. Zapiekać 20 minut w temperaturze 190oC Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie Świat
Świat Smaku