Dzisiaj zapraszam na danie orientalne - aromatycznego i łatwego w przygotowaniu, a przy tym, moim zdaniem dość efektownego kurczaka w pięciu smakach z makaronem chińskim i orientalnie przyprawionymi kolorowymi warzywami. Danie można podać również z ryżem. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram piersi z kurczaka, 2 marchewek, 1 sporej pietruszki, 1 małego selera, 1 pora, 1 cukinii, niewielkiego kawałka korzenia imbiru(...)Przygotowanie dania rozpocząłem od namoczenia we wrzątku grzybów shitake - aby nie były twarde powinny poleżeć w wodzie przez kilka godzin - najlepiej przez noc. Następnie przeszedłem do przyrządzenia przyprawy "pięć smaków" i przyprawienia mięsa. W moździerzu roztarłem na jednolity proszek dwie gwiazdki anyżu, 7 goździków, 15 ziaren pieprzu syczuańskiego, łyżeczkę cynamonu, łyżeczkę nasion kminu rzymskiego i 1/2 łyżeczki nasion kozieradki
Wyprawy kulinarneKarkówka z warzywami w pięciu smakach Karkówka z warzywami w pięciu smakach, to obiad który zagościł u nas ostatnio i dzieci zażądały, żeby przepis pojawił się na blogu. Stwierdzili, że jak by co zawsze mogą sami sobie przygotować jak to takie proste :) Danie to przygotowuje się bardzo szybko, wręcz kilka minut jeśli nie policzymy czasu na przygotowanie warzyw(...)mięsa bo to kilka minut więcej ;) ale czego się nie robi dla dobrego obiadu. Karkówka z warzywami w pięciu smakach ( porcja dla 4 osób ) 0,5 kg karkówki wieprzowej 1 papryka czerwona 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki przyprawy pięciu smaków 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchewka 1 biała część pora
Kuchnia na wzgórzuSkładniki (na 5 porcji) - kg kapusty kwaszonej, - pół szklanki zielonej soczewicy (ok. 100 g) - jabłko (ok. 188 g), - cebula (ok. 70 g), - 2 ząbki czosnku, - 2
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachSkładniki (na 10 porcji) - 2 szklanki płatków owsianych (ok. 220 g), - 5 łyżek zarodków pszennych (ok. 50 g), - 2 jabłka (ok. 376 g), - 5 łyżek orzechów
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachSkładniki (na 1 porcję) - pół szklanki jeżyn (ok. 60 g), - 4 plastry arbuza (ok. 160 g), - 1/4 szklanki wody mineralnej (ok. 60 ml). Sposób przygotowania 1
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachSkładniki (na 1 porcję) - ½ kostki sera twarogowego półtłustego (ok. 100 g), - ½ opakowania jogurtu naturalnego (ok. 90 g), - 4 rzodkiewki (ok. 80 g), - 2 łyżki
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachSkładniki (na 1 porcję) - ½ kostki sera twarogowego półtłustego (ok. 100 g), - ½ opakowania jogurtu naturalnego (ok. 90 g), - 4 rzodkiewki (ok. 80 g), - 2 łyżki
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachSkładniki (na 1 porcję) - 1 banan (ok. 115g), - ½ szklanki soku pomarańczowego (ok. 125 ml), - dwie garście jarmużu (ok. 40g). Sposób przygotowania 1. Miksujemy banana z sokiem
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachSkładniki (na 1 porcję) - cebula (ok. 70g), - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g), - marchew (ok. 105g), - por (ok. 119g), - 2 garście jarmużu (ok. 40g), - ząbek czosnku, - przyprawy
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachSkładniki (na 1 porcję) - 5 łyżek płatków owsianych (ok. 50g), - pół szklanki mleka (ok. 125 ml), - 1 małe jabłko (ok. 200g), - łyżka wiórków kokosowych (ok. 8g
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachSkładniki (na 8 porcji) na biszkopt: - 2 jajka (ok. 120 g), - ¼ szklanki cukru ok. (50 g), - pół szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (ok. 65 g), - łyżka mąki
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachSkładniki (na 2 porcje - 8 sztuk) - 2 jabłka (ok. 400g), - 5 łyżek płatków owsianych (ok. 50g), - 3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej (ok. 45g), - 1 jajko (ok
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachSkładniki (na 2 porcje – 20 placków) na placki: - 2 marchewki (ok. 210g), - mała cukinia (ok. 225g), - 2 ziemniaki (ok. 140g), - cebula (ok. 70g), - jajko (ok. 60g
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachSkładniki (na 1 porcję) - ½ awokado (ok. 70g), - jajko (ok. 60g), - garść roszponki (ok. 20g), - 4 pomidorki koktajlowe (ok. 80g). Sposób przygotowania 1. U mieszczamy żółtko
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachSkładniki (na 1 porcję) - ½ mango (ok. 121g), - ½ szklanki soku pomarańczowego (ok. 125 ml), - 3 łyżki mleka kokosowego (ok. 30g). Sposób przygotowania 1. Miksujemy mango z sokiem
Zdrowe odżywianie w pięciu smakach