Pyszny, delikatny pasztet z mięsa królika, z dodatkiem podgardla i wątróbki. Doskonały nie tylko od Święta. Polecam kolejną pyszną wersję mojego pasztu :) 1, 70 kg królika 0, 70 kg podgardla 70 dag wątróbki drobiowej lub wieprzowej 1 duża marchewka 1 średnia pietruszka ¼ selera 4 listki laurowe 6-7 kulek ziela angielskiego
Takie tam pichcenieczas robienia past kanapkowych, pasztetów. W planach jest pasztet warzywny i z kaszy jaglanej, ale najpierw chciałam zamieścić przepis na pasztet tradycyjny. Delikatny, świetnie się kroi, ah pyszny. Przepis z bloga pani Ewy. Składniki: pół kilograma łopatki wieprzowej do jej ugotowania: 1/4 łyżeczki soli 3 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy 4 ziarenka czarnego pieprzu 275 g filetów drobiowych(...)będzie ona za twarda dodajemy wywar z mięsa (3-4 łyżki). 9. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Keksówki smarujemy lekko olejem i wkładamy masę lekko ją dociskając. 10. Pasztet pieczemy 90 minut. Studzimy i wkładamy do lodówki najlepiej na noc. Mmm Pycha
Na moim talerzuczas robienia past kanapkowych, pasztetów. W planach jest pasztet warzywny i z kaszy jaglanej, ale najpierw chciałam zamieścić przepis na pasztet tradycyjny. Delikatny, świetnie się kroi, ah pyszny. Przepis z bloga pani Ewy. Składniki: pół kilograma łopatki wieprzowej do jej ugotowania: 1/4 łyżeczki soli 3 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy 4 ziarenka czarnego pieprzu 275 g filetów drobiowych(...)będzie ona za twarda dodajemy wywar z mięsa (3-4 łyżki). 9. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Keksówki smarujemy lekko olejem i wkładamy masę lekko ją dociskając. 10. Pasztet pieczemy 90 minut. Studzimy i wkładamy do lodówki najlepiej na noc. Mmm Pycha
NA MOIM TALERZUtych które przygotujemy w domu. Warto więc poświęcić trochę czasu na ich przygotowanie, by później cieszyć się ich smakiem. Do tego pasztetu dałam sporą ilość natki pietruszki, która fajnie podkręciła jego smak. Składniki: 1,2 kg łopatki wieprzowej 30 dag wątróbki wieprzowej 50 dag boczku wieprzowego 4 marchwie 2 pietruszki 1 cebula 1 jajko 2 bułki czerstwe sól pieprz
Z Majeczką w kuchniJeden wietnamski pasztet już piekliśmy. Ale tamten był odświętny. I bardziej nadawał się do jedzenia na półmisku niż do serwowania w kanapce. Od tamtej pory zjedliśmy
slodkokwasnaplPrzepyszny domowy pasztet, z różnych gatunków mięsa oraz warzyw, idealnie wpisuje się w tradycyjne potrawy Wielkanocne SKŁADNIKI 2 kg łopatki wieprzowej 1 kg wątróbki drobiowej 1 kg karkówki, 4 marchewki 3 pietruszki 1/2 średniego selera 5 średnich cebul 6 jajek czerstwa 10 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek pieprzu kilka liści laurowych 4 łyżki(...)pieprz do smaku. Całość wymieszać. Do masy pasztetowej wlewać stopniowo wywar z gotowania mięsa (około 3/4 litr) i dalej mieszać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do pasztetu i delikatnie wymieszać. Foremki wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Do foremek wyłożyć pasztet. Pasztet piec w nagrzanym do 180 C piekarniku przez około 90 minut
RAROSSALubię galarety, prawie wszystkie. No wszystkie oprócz wieprzowych :) Tym razem postanowiłam utopi ć rybkę, rybkę z puszki, a dokładnie polędwiczki z łososia. Użyłam polędwiczek z
Blondynka Gotujemoich rodziców,ale mimo wszystko...nie lubię przyjeżdżać na gotowe. Pewnie nikt z Was nie będzie robił teraz pasztetu,ale przepis się przyda...jak nie teraz to kiedyś,w przyszłości z pewnością skorzystacie. Składniki: 3 kg mięsa (wołowe,wieprzowe,drobiowe)(tym razem dałam 1 kg drobiowego tj 2 udka,pierś z kurczaka oraz 2 kg wieprzowego(...)podgardla wieprzowego 1/2 kg wątróbki wieprzowej 2-3 cebule 6 jajek 5 dag suszonych grzybów 2 marchewki 2 mniejsze pietruszki kawałek selera 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 4-5 ziaren ziela angielskiego 3-4 liście laurowe sól,pieprz,ewentualnie 1 łyżeczka majeranku Jarzyny z zielem angielskim i liściem laurowym zagotować.Do wrzątku dodać mięso i podgardle.Gotować aż mięso będzie miękkie
Niespełnione zdolności kulinarneuwielbiam takie domowe smarowidła na kanapki. Jednym z nich jest pasztet. Zawsze przygotowuję go w słoikach, które potem pasteryzuję i wstawiam do lodówki. Tam mogę go przechowywać nawet do pół roku. Składniki: * 1 kg mięsa drobiowego * 500 g wątroby wieprzowej * 1 mała cebulka * sól, pieprz do smaku * marchewka, por, pietruszka, seler na wywar Wykonanie: Z mięsa drobiowego(...)warzyw ugotować wywar. Wątrobę wieprzową ugotować w osolonej wodzie. Oba rodzaje mięsa ostudzić. Drobiową część oskubać od kości. Wszystko przepuścić przez maszynkę do mielenia. Cebulę bardzo drobno posiekać, podsmażyć, dodać do mięsa. Wlać około 1 szklanki wywaru, doprawić do smaku, wymieszać. Tak przygotowany pasztet przełożyć do wyparzonych wcześniej słoików, zakręcić. Do garnka wstawić słoiki, zalać wodą tak aby słoiki były
Zrób to smacznieprzygotowując zapasy na zimę. Suszone grzyby, bo o nich mowa, będą niezbędne do tego przepisu, a zapewniam, że ten pasztet warto zrobić. Składniki na 4 słoiki 0,5 l: 0,7 kg drobiowych wątróbek 0,5 kg łopatki wieprzowej b/k 0,5 kg boczku bez skóry 2 duże garście suszonych podgrzybków 1/2 szklanki wywaru z gotowania grzybów(...)grzybów nie wylewamy. Mięso, cebulę i grzyby przekręcić przez maszynkę, dodać majeranek, gałkę, pieprz, sól i 1/2 szklanki wywaru z grzybów. Porządnie wymieszać i spróbować czy smak nam odpowiada. Pasztet przełożyć do suchych słoików, a wierzch każdego zalać 1 łyżką roztopionego masła. Zakręcić porządnie i ustawić w garze wyłożonym na dnie ściereczką. Nalać zimnej wody do 3/4 wysokości słoików
Gosia gotujePasztet z królika Składniki : 1 szt królik - 1 szt ( po obraniu z kości było 750 g mięsa ) marchewka - 1 szt seler - kawałek tłuszcz do smażenia liść laurowy - 3 szt ziele angielskie(...)ziarenka sól i pieprz do podsmażenia boczek surowy - 450 g wątróbka wieprzowa - 300 g cebula -- 1 szt tłuszcz do smażenia do masy mięsnej jajka - 4 szt bułka kajzerka - 2 szt mleko - 2 szkl przyprawa 15 g „Turbo Smak FN Pasztet - typ kogutek” Dodatkowo : foremki aluminiowe - Przygotowanie : Warzywa obrać, opłukać. Królika umyć, przełożyć do garnka, wlać
Kuchnia Danusinagle na stole zauważyłam miseczkę z żurawiną. Cóż, zdarza się;) Dlatego w tytule tego wpisu ową żurawinę umieściłam w nawiasach. Pasztet natomiast podałam z domową żurawiną ze słoika. Składniki: 300g fileta z indyka 200g podudzia z indyka 200g podgardla wieprzowego lub tłustego boczku 200g wątróbki drobiowej lub indyczej 2 cebule 8 plastrów suszonego jabłka 1 czerstwa kajzerka 1 szklanka białego(...)Masę mięsną doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową, wlać brandy, dodać jajka i wymieszać na jednolitą masę. Do wyrobionej masy można dodać żurawinę lub posiekane orzechy, jeśli lubicie pasztety z dodatkami. Formę (u mnie 25x10cm) posmarować olejem, wysypać bułką tartą. Wyłożyć masę mięsną, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 45 minut w temp. 170stC. Po upieczeniu pasztet wyjąć
Obiad gotowyRobiłam już pasztet z samej cukinii a teraz pokusiłam się na wersję z dodatkiem mięsa mielonego. Dodałam mięso mielone z łopatki wieprzowej. Polecam jest bardzo smaczny. Idealny na przekąskę i na kanapki. składniki: ok 900 g młodej cukinii 500 g mięsa mielonego, u mnie z łopatki 200 g żółtego sera 4 jajka 1 cebula 1 i 1/2 szklanki bułki tartej(...)natłuścić masłem i wysypać tartą bułką. Do foremki przełożyć masę. Ładnie wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 60-65 minut, funkcja góra-dół. Przestudzić, pasztet wyjąć z foremki. Całkowicie wystudzić i schłodzić w lodówce
Monia miesza i gotujeJuż wiecie, że my lubimy wątróbkę, zarówno drobiową, wieprzową, czy też inną. Ostatnio pokazałam Wam przepis na przygotowanie pieczonej wątróbki z jabłkami i suszonymi śliwkami. Każdy powinien pamiętać, że zła obróbka wątróbki sprawia, że twardnieje i staje się gorzka, do tego niesmaczna. Przed obróbką wątróbki zawsze moczę ją w mleku, co usuwa goryczkę i zdecydowanie poprawia jej smak. W zeszłym(...)przygotowuję ten pasztecik w różnej postaci, tym razem przygotowałam Pâté z drobiowych wątróbek w kilku mniejszych miseczkach, aby każdy z nas miał swoją porcję. Pâté w odróżnieniu od polskiego pasztetu przyrządza się na jednej patelni z dużą ilością masła, oraz brandy (ja tym razem dodałam whisky), alkohol dodaje głębszego posmaku tej potrawie. We Francji Pâté często podaje się
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię