Hummus pochodząca z Libanu potrawa a raczej pasta popularna na Bliskim Wschodzie w kuchni arabskiej. Wariantów wiele ale zawsze musi posiadać ciecierzycę, czosnek i pasę sezamową tahini. Jest pyszna i bardzo popularna obecnie wśród wegetarian i wegan. Ja ten przepis zaczerpnęłam od Marty Dymek. Hummus z jabłkiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniemój dzisiejszy debiut i powiem, że jak na pierwszy raz to wyszło genialnie :) Uwielbiam wszelkiego rodzaju pasty. Są bardzo zdrowe i szybkie w przyrządzaniu :) Składniki: puszka czerwonej fasoli 4 suszone pomidory 1 łyżeczka słodkiej papryki pół łyżeczki ostrej papryki sól i pieprz Przygotowanie Przecedziłam i opłukałam fasolę. Włożyłam wszystkie składniki do kielicha i zblendowałam. Masa okazał
KukuleczkiTego smaku nie można opisać, po prostu trzeba samemu zasmakować. Pasta idealna pod każdym względem. Zachęca do skosztowania nie tylko zapachem, ale i kolorem. Użyłam suszonych pomidorów, ale jeśli ktoś ich nie ma, lub za nimi nie przepada może je pominąć. Składniki: 1 puszka groszku konserwowego 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki jogurtu naturalnego 3 suszone pomidory sól, pieprz
KukuleczkiPasta idealna. Szybka i prosta w wykonaniu. Ma delikatny smak, jest bardzo sycąca. Idealna do pieczywa. Potrzebujesz puszka czerwonej fasoli 2 kiszone ogórki garść ziaren słonecznika natka pietruszki świeżo mielony pieprz Wykonanie Fasolę, ogórki wrzuć do kielicha, dodaj uprażony słonecznik, kilka listków pietruszki. Całość zblenduj. Dopraw do smaku
Kukuleczkiwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Sałatka jest szybka, prosta, ale niezwykle smaczna. Idealnie smakuje w wersji solo oraz sprawdzi się jako "pasta" - ze świeżym pieczywem. 1 wędzony pstrąg 2 jajka 1 cebula (średnia) 2 łyżki przecieru pomidorowego lub ketchupu olej pieprz Rybę oczyścić ze skóry i ości. Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę
Di gotujeoddzielamy od skóry i ości. Rzodkiewki, paprykę i jajka kroimy w małą kostkę, szczypior siekamy. Wszystko ze sobą mieszamy dodając kukurydzę i majonez. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy jako pasta na kanapki lub jako sałatkę
Qchnia po prostuKlasyczny przepis na pastę z makreli odmieniłam odrobiną chrzanu, soku z cytryny i dodatkiem suszonych pomidorów. Taka wersja jest ciekawa w smaku i równie pyszna. Składniki: 2 wędzone makrele sok z połowy cytryny łyżeczka chrzanu/wasabi 200g serka kremowego np. Philadelfia pęczek szczypiorku 8-10 kawałków suszonych pomidorów w oleju sól, czarny pieprz Sposób przygotowania: Makrele obieramy z skóry i ości
Pyry na Gazwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Pasta jest pyszna i świetnie smakuje w wersji solo (jako sałatka). Idealnie nadaje się również jako farsz do naleśników, bułeczek, pierożków - czy dodatek do potraw z grilla. Nuta mięty nadaje jej wyjątkowego smaku, ale jeśli jej nie lubicie - nie musicie dodawać. 220g ricotty 100g wędzonego łososia 1/2 czerwonej cebuli (średniej
Di gotujesojowy – 1 łyżka Goździki – 2 sztuki Jałowiec – 1 sztuka Liść laurowy – 2 sztuki Ziele angielskie – 2 sztuki Olej – do smażenia Olej do pasty – opcjonalnie kilka łyżek Cebulka prażona – opcjonalnie do smaku Sól i pieprz – do smaku Wykonanie: Na patelni rozgrzej olej, dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz goździki, jałowca, liście
BlendmanNaprawdę bardzo was przepraszam za taką pospolitą nazwę. No ale nie mogłam inaczej. Tak po prostu na nią mówimy i już. Ta "pasta kanapkowa" jest tak swojska, że nie mogłam nazwać jej adore cebulowe pomidore albo tomato&onion , bo brzmiałoby to co najmniej śmiesznie. To prawdziwy rarytas dla wielbicieli cebuli i ostrego smaku. I samo zdrowie. Kiedy mój
Smakuje zdrowostudzę. Dodaję do jajek, paprykę cebulę i szczypiorek siekam w drobną kostkę, ser ścieram na tarce, wszystko łączę razem, doprawiam do smaku solą i pieprzem dodaję majonez mieszam, nakładam pastę na pokrojoną cienko szynkę zawijam w roladki całość obwiązuję szczypiorkiem. Podaję schłodzone na sałacie. Smacznego
Wanilia i Kardamonprzygotowuje. Smakiem zaskoczy każdego. Płaty ryby osolić świeżo mieloną solą morską i doprawić czarnym pieprzem. Do miseczki wsypać potarty parmezan, posiekany tymianek, posiekany bardzo drobno ząbek czosnku, bułkę tartą, pastę z suszonych pomidorów,oliwę. Na patelni rozgrzać olej i smażyć tuńczyka z dwóch stron po minutce. Smażyć według upodobań, zależy jak lubicie. Jest masa zwolenników ryby lekko surowej w środku
Kuchnia PokoleńSmaczna alternatywa do kanapek. Mój syn przepada za soczewicą, może jeść ją łyżkami. Dlatego przygotowałam pastę. Wspaniale smakuje z chrupkim kukurydziano- jaglanym pieczywem firmy Tovago. Składniki 10 łyżek ugotowanej zielonej soczewicy 2 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 18% 5 orzechów … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyDomowe pasty kanapkowe ze świeżym pieczywem... mmm.... cóż lepszego można sobie wymarzyć na śniadanie? 1 puszka tuńczyka 3 jajka ugotowane na twardo kawałek pora (białej części) lub szczypiorku 1 łyżka majonezu sól, pieprz Jajka zmiksować, dodać odcedzonego z zalewy tuńczyka, oraz poszatkowanego pora, połączyć z majonezem i doprawić
Jadło i czytadłoWczoraj poszalałem i ugotowałem sporo ciecierzycy. Zrobiłem już klasyczny hummus oraz pastę bezjajeczną, a teraz czas na hummus z suszonymi pomidorami. Wybrałem je jako dodatek, ponieważ znajdowały się one w paczce, o której wspomniałem kilka wpisów wcześniej. Była to też świetna okazja, aby porównać droższe pomidory ekologiczne z tańszymi „normalnymi”, które miałem w szafce. Szczerze powiedziawszy sądziłem
Blendman