szybko się je robi i smakują wybornie. Ja użyłam gotowych placków tortilli, szybciej i prościej. Piersi z kurczaka pokroić na podłużne cienkie paski. Doprawić solą, papryką słodką i czerwoną pastą curry. Wymieszać. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i wrzucić kawłki kurczaka. Smażych dosłownie chwilkę, co jakiś czas mieszając. Takie cienkie kawałki mięska smażą sie błyskawicznie. Najprościej to posmakować i wiadomo
Kuchnia PokoleńDanie pyszne, zjedzone w błyskawicznym tempie. Krewetki wyłożyć na durszlak i przelać wodą, odstawić do osuszenia. Do miski dodać pastę curry, posiekane obrane ząbki czosnku, posiekaną natkę pietruszki ( 1/3 natki pietruszki zostawić do posypania na koniec), miąższ z mango,sok z cytryny,potarty imbir, wlać mleczko kokosowe. Wszystko dokładnie wymieszać. Dodać osuszone krewetki, wymieszać i zostawić na godzinę. Na patelnię
Kuchnia Pokoleńcynamonu1 łyżeczka mielonego kardamonu1 łyżeczka kurkumykawałek imbiru (około 4 cm)2 łyżeczki pasty tamaryndowejmała szczypta startej gałki muszkatołowej1/2 łyżeczki kminu rzymskiego1 łyżeczka ziaren kolendrykilka liści curry (opcjonalnie 1 łyżeczka pasty curry)1 szklanka bulionu rybnego1 puszka mleka kokosowego (400 ml)świeża kolendra do przybraniaolej do smażeniamała szczypta cukrusólPrzygotowanie:W moździerzu utrzyj kmin i kolendrę. Obrany imbir i czosnek zmiel(...)się zeszkli, następnie dodaj posiekaną papryczkę chilli, utarty kmin, kolendrę, gałkę muszkatołową, kurkumę i kardamon. Mieszaj i jeszcze chwilę rumień. Dodaj pastę imbirowo – czosnkową, szczyptę cukru, pastę tamaryndową, bulion, liście curry, laskę cynamonu i mleko kokosowe. Wymieszaj i chwilę gotuj. Włóż pokrojoną rybę i duś, aż sos się zredukuje, a ryba będzie ugotowana. Dopraw solą.Gotowe rybne curry posyp
Oryginalny smakgram ziemniaków kilka gałązek rozmarynu ok. 10 ząbków czosnku Składniki do marynaty do ryby: 2-3 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka oleju rzepakowego 4 czubate łyżeczki zielonej pasty curry sok z 1/2 cytryny sok z 1/2 limonki 5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę 1 łyżka cukru 1 łyżka posiekanej suszonej trawy cytrynowej 1 puszka mleka kokosowego Marynata do warzyw
OstryKęscebule czerwone * puszka mleczka kokosowego * 2 łyżki oleju * 2 łyżeczki pasty green curry Przygotowanie : Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i usmażyć na łyżce oleju. Dodać pastę curry i wymieszać. Wlać mleczko kokosowe i poddusić żeby mleczko trochę odparowało. W garnku rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić pokrojoną cebulę i przesmażyć. Dodać papryki. Poddusić. Dodać fasolkę i wymieszać
Magiczne Życie Martyproponuję z tą rybką kolejne danie. Curry,imbir,mleczko kokosowe z pachnącym ryżem jaśminowym. Zapraszam;-) Składniki: filet z łupacza puszka mleczka kokosowego 1 szt.cebuli pół szklanki sosu rybnego łyżka pasty curry kawałek świeżego imbiru łyżeczka koncentratu pomidorowego 0,5 opakowania śmietany 2 łyżeczki kurkumy łyżeczka sproszkowanego curry łyżeczka ususzonej/świeżej mięty pieprz czarny sól ryż jaśminowy Pokrojoną w kostkę cebulę(...)starty korzeń imbiru. Wsypałam sól, curry i kurkumę. Wlałam mleczko kokosowe. Upiekłam w piekarniku filety z łupacza. Obrałam go z ości i dodałam do sosu. Doprawiłam sos pastą z curry,sosem rybnym, koncentratem pomidorowym i śmietaną. Gotowałam wszystko około 20 minut. Podawałam z ryżem jaśminowym i posypaną pietruszką. Smacznego
potrawyregionalnedodać pokrojoną drobno cebulkę. Smażyć na małym ogniu aż cebulka zmięknie około 3 minut. Dodać posiekany drobno czosnek, smażyć chwilkę, mieszając. Wlać wino i smażyć aż wino wyparuje. Dodać pastę curry i gotować chwilkę. Wlać wodę, dodać pokrojone drobno ziemniaki i gotować aż ziemniaki zmiękną. Doprawić solą i delikatnie świeżo mielonym pieprzem. Następnie dodać mleczko kokosowe i śmietanę. Łososia umyć
Kuchnia PokoleńJeśli macie już w swojej lodówce pomarańczową pastę curry, to czas na pyszna zupę. Przypomina trochę w smaku lakse, na którą jeszcze przyjdzie czas na naszym blogu 😉 Zupa jest dosyć gęsta, bardzo pożywna i niesamowicie aromatyczna. Sama w sobie … Czytaj dalej
slodkokwasnaplpłatków kukurydzianych sól i pieprz do smaku oliwa do spryskania sos: 1 duża cebula 1 duża marchewka 1 łyżka oliwy 1 ząbek czosnku 200 ml warzywnego bulionu ½ łyżeczki pasty curry red ryż do podania dowolne warzywa do podania PRZYGOTOWANIE: Filet myjemy, osuszamy, oprószamy solą i pieprzem. Na jeden talerz nasypujemy mąkę, na drugi płatki, a do trzeciego wbijamy jajka(...)dużą kostkę. W rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek i zarumieniamy, dodajemy cebulę z marchewką i przesmażamy 3 minuty po czym zalewamy bulionem, gotujemy pod przykryciem 10 minut, dodajemy pastę red curry i dogotowujemy 5 minut. Sos przecieramy przez sito bądź blendujemy. Na talerze nakładamy ryż, przekładamy upieczony filet, dodajemy warzywa i polewamy gorącym sosem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipomidorków koktajlowych puszka przekrojonych na pól grzybów słomianych garść suszonych czarnych chińskich grzybów ( nie moon ) pęczek tajskiej bazylii świeża kolendra 1 paprychka chilli 3 łyżki pasty green curry ( jedna mała saszetka wystarczy ) 2-3 łyżki sosu rybnego 1-2 łyżeczki brązowego cukru 2/3 szklanki ryżu jaśminowego Wszystkie warzywa pokroić w dosyć duże kawałki. Pomidorki na pół lub mogą(...)gałązek i podzielić na pół. Każdy doda je sobie na talerzu wg uznania. Na dno garnka wlać ok 100 ml śmietanki kokosowej, podgrzewać mieszając do momentu zgęstnienia i dodać pastę curry. Połączyć na jednolitą masę. Wlać resztę śmietanki. Dodać łyżkę sosu rybnego, łyżeczkę cukru, liście limonki kafir i doprowadzić do wrzenia. Dodać warzywa kolejno wg ich twardości pamiętając, że mają
Jemy Pijemykawałeczki i wrzucić na patelnię. Przesmażyć lekko, tylko tyle żeby straciły kolor surowizny. Kurczaka nie można smażyć za długo bo będzie suchy. Wlać mleczko kokosowe, pomidory z puszki, dodać pastę curry i zagotować. Doprawić do smaku solą. Gotować 10 minut i gotowe. Gdyby było za gęste wlać trochę wody. Podawać z kluseczkami, ryżem, makaronem lub chlebkiem naan. Można obsypać posiekaną
Kuchnia Pokoleńdyni. Zupa-krem z dyni jest przepyszna, bardzo syta i rozgrzewająca, sposobów na jej przyrządzenie jest kilka. Dzisiaj prezentuję Wam krem z dyni z dodatkiem aromatycznego imbiru i pasty tajskiej curry, okraszony grzankami skąpanymi w oliwie z oliwek i maśle klarowanym, a zwieńczenie potrawy to aromatyczna szynka Serrano - hiszpańska(...)szynka dojrzewająca. składniki na zupę - krem z dyni: - 1kg dyni - 2 gałązki świeżego rozmarynu (nie zastępujcie suszonym!), dodajemy tylko listki - około 3 cm korzenia imbiru (posiekać) - 2 łyżki tajskiej pasty curry - sól, pieprz - 150ml śmietanki 30% - 3 ząbki czosnku- 5 łyżek oliwy z oliwek najlepiej włoskiej- 2 łyżki masła- 1/2 kostki rosołowej drobiowej Wykonanie: Dynię kroimy w kostkę
SMYKWKUCHNIbulionusok z limonkikolendraolejTrawę cytrynową kroimy na mniejsze kawałki ( 1-2 cm). Galangal lub imbir ścieramy na tarce lub drobno siekamy.W garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy kawałki trawy i galanalu. Dodajemy pastę curry. Dobrze mieszamy i chwilę podsmażamy.Sos rybny rozrabiamy z cukrem. Dodajemy go do garnka. Chwilkę gotujemy. Następnie zalewamy wszystko bulionem.Warzywa kroimy w słupki i wrzucamy do bulionu. Dodajemy liście(...)min.Kurczaka myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, paski jak kto woli.Mleczko kokosowe przed otwarciem wstrząsamy i wlewamy do bulionu. Od razu dodajemy kurczaka,pokrojonego pomidora, papryczkę i pastę chilli. (Ja wrzucam w całości). Gotujemy ok 10 min.W trakcie gotowania przyprawiamy zupę sokiem z limonki. Ciężko mi określić jakie to są ilości. Zupa nie może być za kwaśna, więc najlepiej stopniowo
Olikowa kuchnia