pasta curry - 1073 przepisów (strona:26/72)

MAKARON MIE Z GZRYBAMI MUNG, GROSZKIEM, BROKUŁEM I PĘDAMI BAMBUSA. 167

łasny;/ 2-3 porcje opakowanie makaronu Mie 150 g zielonego groszku 1/2 małego brokuła 1 opakowanie grzybów Mun krojonych 2 łyżki młodych pędów bambusa w paseczkach 1 łyżeczka zielonej pasty curry 1/2 szklanki śmietanki 12 % 3 łyżki oleju sezamowego sos sojowy do smaku świeżo mielony pieprz kolorowy Makaron przyrządzam zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Grzyby Mun zalewam gorącą wodą(...)brokuły zachowały soczysty kolor. Na patelni rozgrzewam olej sezamowy, wrzucam odcedzone grzyby. Następnie dorzucam zielony groszek. Smażę wszystko razem, wrzucam blanszowane brokuły i pędy bambusa. Przesmażam. Następnie dodaję śmietankę, pastę curry, dokładnie mieszam. Doprawiam sosem sojowym, pieprzem. Podduszam razem około 2-3 minuty. Podaję z makaronem Mie. SMACZNEGO!   Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Orientalna zupa z groszkiem cukrowym 153

tylko zobaczyliśmy groszek, to od pomyśleliśmy o zupie. Miało być tak zwyczajnie, wyszło jak to u nas…zwyczajnie na nasz sposób. Składniki 2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki czerwonej pasty curry 1 łyżka startego imbiru 300 g groszku cukrowego kilka grzybów mun 1 puszka mleka kokosowego 1,2 litra bulionu warzywnego 200 g krewetek koktajlowych 2 kapusty pak choi(...)dłużej niż na opakowaniu, odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Kapusty parzymy we wrzątku z dodatkiem cukru (najlepiej przekroić je na pół). W dużym rondlu rozgrzewamy olej. Następnie dodajemy pastę curry, starty imbir, pokrojony na mniejsze kawałki groszek, uprzednio namoczone i pokrojone w paski, grzyby mun. Całość smażymy przez 5-10 min, następnie wlewamy mleko kokosowe, gorący bulion, krewetki i gotujemy przez

R'n'G Kitchen
Makaron chow mein z krewetkami na ostro 227

krewetkami na ostro. Inspirację zaczerpnęłam od Shinju.     Składniki: - 220g krewetek królewskich (świeżych lub mrożonych)- 3 łyżki sosu sojowego- 1 łyżka sosu ostrygowego- 2 ząbki czosnku- 1 łyżeczka czerwonej pasty curry- 1,5 łyżeczki świeżo startego imbiru- 1 czerwona cebula- 1 szalotka- 1 zielona papryczka (ostra)- 1 puszka kiełków fasoli mung- 250ml wywaru z warzyw lub ryb- sok z ½ limonki(...)zdejmujemy pancerzyki i czyścimy (przy świeżych pomijamy oczywiście etap rozmrażania). Przygotowujemy marynatę do krewetek. Do pojemnika wlewamy 3 łyżki sosu sojowego, 1 łyżkę sosu ostrygowego, dodajemy 1 łyżeczkę pasty curry, przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku – mieszamy. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy osuszone krewetki, dokładnie mieszamy z marynatą i wkładamy do lodówki na min. 30 minut. Cebulę i szalotkę

mojewypiekiinietylko
Zupa krem z batatów 230

wygląda i smakuje podobnie jak słodka zupa z marchewki, może także z dyni? Można się nabrać;) Jest delikatna, słodkawo - pieprzna z dodatkiem odrobiny octu winnego i czerwonej pasty curry (a to niespodzianka!) Pycha! Możecie zajadać z natką, koperkiem, kleksem jogurtu czy śmietany, nawet z tartym lekko żółtym serem lub pokruszoną fetą. Jedna zupa, wiele dodatków, wiele(...)pokrojone w kostkę bataty. Duszę kilka minut. Po tym czasie dodaję pokrojoną w kosteczkę cebulę wraz z czosnkiem, duszę dalej. Po kilku minutach dodaję łyżeczkę octu winnego, pastę curry i bulion, mieszam i duszę jeszcze chwilę. Blenduję na gładko. Gotowe!   Warto jeść bataty! Tak jak inne warzywa. Ich nigdy dość. Bataty są słodkie w smaku, miękkie i delikatne. Zdrowsze

Zasmakuj Kuchni
Zupa rybna z czerwoną pastą curry, trawą cytrynową i kolendrą 189

wody lub bulionu warzywnego  400 ml mleczka kokosowego House of Asia 200 g pomidorków koktajlowych, pokrojonych na pół 1 cebula posiekana 3 ząbki czosnku w plastrach ½ słoika czerwonej pasty curry House of Asia  1-2 chili pokrojone 4 liście limonki kaffir House of Asia 3 łyżki sosu rybnego House of Asia 2 łodygi trawy cytrynowej 2 łodygi selera(...)cukru Do podania: ryż jaśminowy posiekana kolendra, tajska bazylia lub natka pietruszki chili w plastrach dymka Przygotowanie: W rondlu na zupę podsmaż cebulę i czosnek na oleju kokosowym. Dodaj pastę curry, połowę mleka, liście kafiru, chili, imbir i rozgniecioną trawę cytrynową, kiedy zacznie pachnieć dodaj pozostałe warzywa (z wyjątkiem pomidorów), duś 2 minuty, dodaj wodę i resztę mleka, zagotuj. Dodaj

SzczyptaSmaQ
Rozgrzewająca tajska zupa kokosowa (wegańska) 170

kostki lub pól litra wcześniej przygotowanego wywaru 2 cebule 3 duże ząbki czosnku 5 cm świeżego imbiru 1 papryczka chili 1 łyżka cukru trzcinowego lub zwykłego cukru 1 łyżka pasty curry  2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka kminu 1,5 limonki lub cytryny makaron sojowy lub chiński chow mein opcjonalnie tofu naturalne 150 g Przygotowanie(...)minuty na oliwie z oliwek. Następnie dodajemy kurkumę i kmin i podsmażamy kolejną minutę. - Wrzucamy podsmażone składniki do wywaru - Dodajemy do wywaru mleko kokosowe i mieszamy - Dodajemy sos sojowy, pastę curry, cukier, sok z połowy limonki - Gotujemy na średnim ogniu przez 5 minut, jeśli mamy ochotę na tofu to dodajemy je w tym momencie - Gotujemy wybrany makaron i dodajemy

Pora na pora i pomidora
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA 209

ziemniaczaną. Składniki: około 1 kg.ziemniaków kilka plasterków wędzonego boczku kawałek kiełbasy por śmietana 1 szt jajka mozzarella sos pomidorowy kawałek sera pleśniowego np.lazur parę suszonych pomidorów w oleju pasta curry 5 ząbków czosnku przyprawa do ziemniaków firmy PRYMAT, słodka czerwona papryka, majeranek, sól i pieprz Ziemniaki ugotowałam w mundurkach,ostudziłam i  obrałam ze skórki. Na dno żaroodpornego naczynia(...)podsmażoną kiełbasą i posmarowałam koncentratem pomidorowym (można oczywiście dodać świeże pomidory). Następna warstwa to pokrojony drobno por. W miseczce zrobiłam sos ze śmietany, roztrzepanego jajka, pokrojonych suszonych pomidorów, trochę pasty curry, pieprzu, startego czosnku i soli. startej mozzarelli, pokruszonego sera pleśniowego np.lazur Polałam sosem warstwę z pora. I ponownie warstwa ziemniaków,kiełbasy i pora. Na wierzch polałam pozostały sos serowy

potrawyregionalne
Tom Kha Gai 163

też mogą być) • 150g filetów z piersi kurczaka • 1 gałązka trawy cytrynowej • 4 listki cytrynowe • 4 plasterki świeżego kłącza galangi     (albo świeżego imbiru) • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry •  1 łyżka smabal oelek • 2 łyżki koncentratu pomidorowego     • 0,2 l mleczka kokosowego • 2-3 łyżki soku z cytryny • 1 łyżka cukru palmowego lub trzcinowego(...)trawę cytrynową, liście cytrynowe,galangę lub imbir. Gotować na wolnym ogniu, aż kurczak będzie miękki. Następnie dodać mleczko kokosowe, cukier, sok z cytryny, sos rybny i rozgniecione chili i pastę curry. Zagotować. Doprawić tak, by zupa była jednocześnie kwaśna, słodkawa i pikantna. Posypać przed podaniem kolendrą. Przygotujcie chusteczki, jak będziecie jeść tę zupę! :)  Zupa bierze udział w akcji

Kuchnia Prezydentowej
Kokosowa zupa z krewetkami. 146

kolejne potraktowanie hiper-organicznym nawozem. Składniki: 225 g mrożonych krewetek średniej wielkości 2 łyżki masła czosnkowego 1 mała czerwona cebula 1/2 czerwonej papryki 1 łyżeczka czerwonej lub żółtej pasty curry 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1/2 łyżki startego imbiru skórka otarta z 1 limonki 150 ml mleczka kokosowego 400 ml bulionu warzywnego 1 łyżka soku z limonki 100 g suchego ryżu(...)garnka (lub rondla) po smażeniu krewetek wrzucić pokrojone w kostkę cebulę (drobno) i paprykę (grubo). Podsmażyć na średnim ogniu około 3 minut. Dodać imbir a po kolejnej minucie pastę curry, koncentrat i skórkę z limonki. Dobrze wymieszać. Wlać stopniowo bulion i mleko kokosowe, wymieszać i gotować na małym ogniu około 10 minut. Na koniec gotowania dodać sok z limonki, ryż

zadanie-gotowanie
Zupa krem z dyni i kokosowego mleka 155

warzywnego bulionu 1 łyżka soku z limonki 1 czerwone chili, małe 50 g pestek dyni 3 łyżki kokosowych wiórów 1 doniczka kolendry 1 łyżeczka czerwonej pasty curry sól do smaku Nastaw piekarnik na 175ºC. Obierz dynię ze skórki, oczyść z pestek i pokrój w kostkę. Ułóż w żaroodpornym naczyniu. Dodaj nieobrany czosnek, posól i popieprz. Wstaw do piekarnika i piecz(...)wyciśnij czosnek z łupiny. Dodaj zeszkloną cebulę, chili i pokrojoną kolendrę. Wlej połowę kokosowego mleka i zmiksuj. Przelej krem do garnka. Wlej resztę kokosowego mleka, część bulionu, dopraw solą, pastą curry i sokiem z limonki. Jeśli zupa wciąż jest za gęsta to rozcieńcz resztą bulionu. Zagotuj krem i gotuj przez 3 minuty. Na suchej patelni upraż pestki dyni i kokosowe

codojedzenia
Tajska zupa dyniowa z kurczakiem 146

przygotowania 55 min Ingredients 500 g dyni * 800 ml bulionu z kurczaka 400 ml mleka kokosowego 120 g mrożonego groszku 2 filety z kurczaka 2 szalotki 1 łyżka czerwonej pasty curry 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka cukru brązowego 1/3 łyżeczki kurkumy 2 łyżki masła Instructions Obraną dynię kroimy w niewielką kostkę, szalotkę i czosnek siekamy(...)kostkę, groszek zielony i doprawiamy do smaku wszystkimi przyprawami. Gotujemy przez kolejne 15 minut. Zupę podajemy z makaronem ryżowym. * waga po obraniu Notes - w przepisie nie uwzględniłam soli, gdyż pasta curry jest już słona By Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl

Wędrówki po kuchni
Zupa tajska z krewetkami i fasolą szparagową 166

wszystkiego. Do mojej zupy dodałam kapustę pekińską, kukurydze ( z puszki ) oraz zieloną fasolkę szparagową ( mrożoną od Poltino . Składniki: 200 g krewetek mini 1 cebula 2 ząbki czosnku łyżeczka czerwonej pasty curry 400 ml mleka kokosowego 400 ml bulionu ( warzywny lub drobiowy ) 200 g kukurydzy z puszki biała część kapusty pekińskiej małej 150 g zielonej fasolki szparagowej ( mrożonej Poltino ) łyżeczka sosu(...)łyżce oliwy drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek. Smażyć 2-3 minuty. Następnie dodać poszatkowaną kapustę pekińską oraz fasolkę szparagową. Smażyć wszystko razem jeszcze 3 minuty. Następnie do warzyw dodać pastę curry - wymieszać. Wlać mleko kokosowe oraz bulion - zagotować. Na koniec dodać do garnka krewetki. Zupę doprawić do smaku limonką ( sok i skórka ), sosem sojowym oraz rybnym, a także cukrem

kolorowotorcikowo
Orientalne danie jednogarnkowe z kurczaka 446

kurczaka 1/3 papryki czerwonej 1/3 papryki żółtej lub zielonej ½ puszki kukurydzy 8-9 pieczarek 1 papryczka chili 1/3 szklanki sezamu 200 ml przecieru pomidorowego 1/3 szklanki orzeszków ziemnych ½ łyżeczki pasty curry (jeśli nie mamy możemy dodać ½ łyżeczki curry w proszku) 1 ząbek czosnku 1/4 łyżeczki cynamonu oliwa Marynata do mięsa: 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki kurkumy ½ łyżeczki curry(...)oliwy. Podsmażamy papryki oraz pieczarki. Dodajemy usmażonego kurczaka. Dolewamy przecier pomidorowy. Czosnek wyciskamy przez praskę i dodajemy do sosu. Gotujemy pod przykryciem około 10 minut. Sos doprawiamy cynamonem oraz pastą curry. Dodajemy kukurydzę, sezam oraz orzeszki. Gotujemy jeszcze przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Podajemy z ryżem basmanti

Mania Gotowania
Zupa Dyniowa z Mleczkiem Kokosowym 151

szklanki puree z dyni 1 nieduża cebula 2 ząbki czosnku 1 szklanka mleczka kokosowego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka bulionu warzywnego 3/4 łyżeczki czerwonej pasty curry sól do smaku suszony tymianek grzanki razowe Wykonanie: Aby upiec dynię, należy pokroić ją w półksiężyce, wydrążyć miękki środek razem z pestkami, skropić oliwą i zapiekać około 15-20 minut w piekarniku(...)cebulę do momentu jej zeszklenia, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, smażymy kilka sekund, wykładamy puree z dyni i podlewamy bulionem. Chwilę gotujemy kilka minut na małym ogniu, potem przyprawiamy pastą curry i solą. Wlewamy mleko kokosowe, doprowadzamy do wrzenia. Na koniec można jeszcze doprawić i zmiksować, ja lubię taką z wyczuwalnymi malutkimi drobinkami cebuli, więc nie miksuję. Na końcu gorącą

Blondynka Gotuje
Orientalny bulion z kaczki z pierożkami 176

Imbir – kawałek 5cm Czosnek – 3 ząbki Anyż – 2 gwiazdki Goździki – 4 sztuki Grzyby mun – 1 szklanka Pędy bambusa – 1 szklanka Papryka czerwona – 1 sztuka Papryka zielona – 1 sztuka Czerwona pasta curry – 2 łyżeczki Sól, pieprz Dodatkowo: Marchew – 2 sztuki Por – 1 sztuka Składniki - Pierożki z mięsem Składniki na ciasto pierogowe: Mąka pszenna – 500g Żółtka – 2 sztuki Oliwa – 2 łyżki Sól(...)godziny a następnie dokładnie szumujemy i klarujemy bulion. Mięso i warzywa z bulionu wykorzystujemy do przygotowania w międzyczasie pierożków. Gdy bulion będzie już sklarowany delikatnie go solimy, dodajemy pastę curry, pędy bambusa, grzyby i pokrojone w paski papryki. Gotujemy przez około godzinę. Pod koniec gotowania zupy przygotowujemy marchewkę i pora – kroimy je w bardzo cienkie paski, który następnie blanszujemy. Wykonanie

Kuchnia Bon Appetit

Proponowane wyszukiwania