spory kawałek świeżego korzenia imbiru 4 ząbki czosnku łyżka przyprawy garam masala (kolendra,goździki,liść laurowy, pieprz czarny, kmin rzymski, chili, kardamon, liść goździka,anyż gwiazdkowy) łyżeczka ostrej czerwonej pasty curry oliwa do smażenia słodka czerwona papryka sól i pieprz do smaku 1-2 łyżki chutney z mango (opcjonalnie) Udka z kurczaka posoliłam, posypałam garam masalą, papryką(...)solą. Dodałam również pastę curry i polałam oliwą. Odstawiłam na około 15 minut aby kurczak przeszedł przyprawami. Na rozgrzanym oleju zeszkliłam drobno pokrojoną cebulę. Lekko ją posoliłam. Dodałam pokrojony w piórka fenkuł. Smażyłam go przez około 10 minut, aż nabierał złotego koloru. Następnie dodałam starty korzeń imbiru i starte ząbki czosnku. Wymieszałam i smażyłam przez 3 minuty. Dodałam plasterki
potrawyregionalneząbki czosnku 1 puszka brązowej soczewicy gotowanej na parze 1 łyżka oleju kokosowego (lub innego) 1 cm kawałek imbiru (starty) 1 łyżeczka zmiażdżonych nasion kolendry 1/2 - 2 łyżeczki żółtej pasty curry 1/2 łżeczki kurkumy 1 łyżeczka soli 1 łyżka soku z limonki 2 łyżki chutneya z papai, mango lub podobnego (opcjonalnie, ale warto) 300 ml bulionu warzywnego 200 ml mleczka(...)kokosowego tajska bazylia (lub inna) Wykonanie: Cebule pokroić w kostkę i zeszklić w rondlu na kokosowym oleju. Dodać czosnek roztarty z solą oraz pastę curry, kolendrę, kurkumę i imbir. Wymieszać. Po 2 minutach zwiększyć ogień i dodać bataty (obrane i pokrojone w około 1.5 cm kostkę) i marchew (oczyszczoną i pokrojoną w półplasterki). Podsmażyć chwilę i zalać bulionem, którego powinno
zadanie-gotowanierybny można zastąpić dodatkową łyżką jasnego sosu sojowego. Zapraszam do zapoznania się z przepisem :) Składniki (dla 2 osób): 2 papryki żółte 1 jajko 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 2 liście kaffiru 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego 2 łyżeczki kolendry mielonej 1 łyżeczka cukru 400g pieczarek 1. Pieczarki kroimy na drobne kawałeczki,. Czosnek(...)przeciskamy przez praskę, listki kaffiru siekamy i dodajemy do pieczarek. 2. W misce mieszamy jajko z pastą curry, następnie dodajemy sos sojowy i rybny, kolendrę i łyżeczkę cukru. Mieszamy aż cukier się rozpuści, a następnie dodajemy do pieczarek i mieszamy. 3. Papryki kroimy na pół, wyciągamy nasiona. Do każdej połówki nakładamy przygotowany farsz. Parujemy w bambusowym parowniku 15 minut. Gotowe
Tajskie smakibiała część (opcjonalnie) 1 łyżeczka imbiru, drobno posiekanego lub startego 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 cebula, pokrojona w plasterki 3 papryczki chili, drobno posiekane 1/4 szklanki czerwonej pasty curry 1×400 g puszka mleka kokosowego 2 łyżki sosu rybnego (opcjonalnie) 200 g dyni, obranej i pokrojonej w małą kostkę 200 g fasolki szparagowej, z przyciętymi końcami(...)dużej patelni rozgrzej na dużym ogniu olej, włóż trawę cytrynową, imbir i czosnek i smaż mieszając przez 1 minutę. Dodaj cebulę i chili i smaż kolejną minutę. Dodaj pastę curry i smaż mieszając przez około 2 minuty. Wlej mleko kokosowe, wymieszaj, napełnij wodą połowę puszki po mleku, wlej do patelni i ponownie wymieszaj. Dodaj sos rybny, dynię i fasolkę szparagową
karmelowymała cukinia 1 duża czerwona papryka 2 pomidory 1 szklanka zielonej fasolki szparagowej 1 szklanka mleka kokosowego 2 ząbki czosnku 1-2 łyżeczki cukru 1 cebula 1 łyżeczka czerwonej pasty curry lub pieprz cayenne do smaku 1 łyżeczka przyprawa kurkuma 1 łyżeczka przyprawa curry 2,5 szklanki bulionu 1 pęczek natki pietruszki olej do smażenia Przygotowanie: Na oleju podsmażyć(...)pokrojone w kostkę mięso kurczaka wraz z pokrojoną w drobną kosteczkę cebulą, zmiażdżonymi ząbkami czosnku oraz pastą curry. Po paru minutach dodać suchą soczewicę, kurkumę, curry oraz cukier do smaku oraz pieprz cayenne. Cukinię i dynię pokroić w większą kostkę, paprykę drobniej- dodać do potrawy. Dodać również fasolkę szparagową ( u mnie mrożona). Całość zalać bulionem oraz mlekiem kokosowym. Gotować
W garach u Gosidrugi dzień, kiedy wszystkie smaki się przegryzły. Bardzo polecam! składniki 300 g porów (białe części) 100 g ziemniaków 3 laski selera naciowego 3 ząbki czosnku 2 łyżki zielonej pasty curry 1/2 papryczki jalapeno 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżka masła 1200 ml bulionu z kurczaka 100 ml śmietany (opcjonalnie) sól, pieprz kolendra do podania przygotowanie Pory opłukać, pokroić w plasterki(...)pokroić w plastry.W garnku z grubym dnem roztopić masło, włożyć pory, ziemniaki i seler i dusić mieszając na małym ogniu aby warzywa zmiękły,nie rumienić. Dodać czosnek, kurkumę i pastę curry, wymieszać, podsmażać jeszcze przez minutę. Wlać wywar, gotować na niewielkim ogniu ok 30 minut. Ugotowaną zupę przetrzeć przez sito lub zblendować przy pomocy blendera. Doprawić solą i pieprzem
Stare Garymleka kokosowego ½ papryczki chili (opcjonalnie) 1 mała czerwona cebula 150 ml przecieru pomidorowego 1 pomidor 2 garści zielonej fasolki ½ cukinii lub bakłażana 2 ząbki czosnku 3-4 łyżki pasty curry (w zależności od tego jak ostre i intensywne danie chcemy uzyskać) łyżka mąki kukurydzianej (opcjonalnie jeśli sos wyjdzie za rzadki) oliwa z oliwek do smażenia Marynata: sok z 1/2 limonki(...)patelni smażymy kurczaka wraz z resztą marynaty, aż się zarumieni. Do warzyw dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora oraz przecier. Gotujemy około 10 minut. Dolewamy mleko kokosowe oraz dodajemy pastę curry. Trzymamy na małym ogniu przez około 10 minut, aż sos się trochę zredukuję. Jeśli sos nie będzie miał satysfakcjonującej konsystencji możemy dodać do niego odrobinę mąki. W tym czasie
Mania GotowaniaSkładniki mięso kurczaka - dowolne kawałki puszka mleczka kokosowego pęczek szczypiorku sól, pieprz 2-3 łyżeczki zielonej pasty curry - Kanokwan 3-4 ząbki czosnku szczypta estragonu sok z mniej więcej połowy cytryny 200 ml bulionu drobiowego Przygotowanie Mięso natrzeć przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Podsmażyć na patelni. Do bulionu dodać pastę curry, mleczko kokosowe, sok z cytryny po czym
Gaździnka warzypołowy cytryny sól świeżo zmielony pieprz Sos: 1 duża cebula 1 papryczka chili 1 łyżka przecieru pomidorowego ok. 150 ml białego wina cytryna 1 mango 1 łyżeczka pasty "Curry żółta" 2 łyżki konfitury morelowej 2 łyżki jogurtu greckiego 4 łyżki majonezu natka pietruszki sól pieprz świeżo zmielony Ponadto: Rękaw do pieczenia Wykonanie: Najpierw przygotowałam mięso z kurczaka. Filety umyłam(...)minut. Na patelni na rozgrzanej oliwie zeszkliłam pokrojoną w kostkę cebulę. Papryczkę chlli pokroiłam w krążki i wsypałam do cebuli. Wymieszałam. Po chwili dodałam przecier pomidorowy i pastę Curry. Dokładnie wymieszałam i wszystko smażyło się na średnim ogniu, tak, żeby warzywa się tylko zeszkliły. Teraz kolej na mango. Dodałam pokrojone w kostkę. Na koniec dołożyłam jogurt i majonez
Kuchnia u Krysibanany, pokrojone w plasterki 200 ml mleka kokosowego 2 łyżki sosu sojowego jasnego 3 małe suszone papryczki chilli lub 1 duża imbir wielkości kciuka, starty 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1 pomidor, bez skórki pokrojony w kostkę 1 łyżka oleju 1/2 limonki mango w puszce (opcjonalnie) szalotka, pokrojona(...)krążki świeża bazylia, poszatkowana 1. W woku lub na dużej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy papryczki chilli i smażymy około 3 minut, "aż puszczą aromat", następnie je wyciągamy. Wrzucamy pastę curry, starty imbir, czosnek i dokładnie mieszamy. Smażymy ok. 1 minuty. 2. Pomidor wrzucamy do woka. Mieszamy chwilę, po czym dodajemy mleko kokosowe, 2 łyżki zalewy z mango (opcjonalnie) i kolendrę
Tajskie smakidoskonale. A jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o kalerosse , odsyłam na stronę kalerosse.pl Składniki: około 600 g filetu z kurczaka 1/2 małej cebuli 2 ząbki czosnku 2 łyżki czerwonej pasty curry 200 ml mleczka kokosowego mała puszka fasoli Cannellini ( około 200 ml ) 1 opakowanie kalerosse 100 ml wody olej do smażenia sól sok z limonki Wykonanie: Mięso z kurczaka oczyścić(...)ilości oleju. Następnie do patelni z podsmażonym kurczakiem dodać bardzo drobno posiekaną cebulę i czosnek ( cebulę z czosnkiem można też zmiksować w malakserze ). Smażyć razem około 2 minut. Dodać pastę curry, dobrze rozprowadzić po patelni. Całość zalać wodą i zagotować. Następnie dodać kalerosse i fasolę z puszki, wlać mleko kokosowe i gotować 2-3 minuty. Curry doprawić do smaku solą
kolorowotorcikowocukinia lub patison (ja dałam ostatnio dynię bo nie miałam nic innego) 3 świeże kukurydze 1 cebula 1 papryka czerwona 3 łyżki czerwonej soczewicy 1-2 łyżeczek czerwonej pasty curry ( ewentualnie 1/2 łyżeczki przyprawy curry w proszku) dostępnych w sklepie ze zdrową żywnością. 3 szklanki bulionu warzywnego puszka mleczka kokosowego 2 łyżki oliwy sól morska, pieprz(...)łyżki posiekanych listków kolendry Przygotowanie: Na oleju zeszklić pokrojoną cebulę, dodać pastę curry, wymieszać a następnie dodać soczewicę, patisona, cukinię lub dynię oraz paprykę pokrojone w kostkę. Wymieszać i chwilę podusić. Dodać ziarna kukurydzy * i wlać bulion. Gotować około 15-20 minut a następnie wlać całą zawartość puszki z mleczkiem kokosowym, doprawić solą, pieprzem i zagotować. Podawać z posiekaną
Moja Mama Gotujeprzyjemnie rozgrzewające. Postanowiłam udusić dynię w mleku kokosowym z dodatkiem chili - pychotka. Przepis na tak ą dynie pochodzi z kuchni tajskiej. Składniki : 200ml mleka kokosowego 1 łyżka czerwonej pasty curry 2 łyżki brązowego cukru 4 ząbki czosnku 2,5cm kawałek swieżego imbiru 700g dyni sól, pieprz papryczka chili swieża kolendra do dekoracji oliwa do smażenia Przygotowanie : W misce wymieszaj(...)mleko kokosowe z czerwoną pastą curry i cukrem. W garnku rozgrzej oliwę, przesmaż na nim czosnek wycisnięty przez praskę i imbir starty na drobnej tarce, aż lekko zbrazowieją. Dodaj pokrojoną w niewielką kostkę dynię, chwilę przesmaż. Wlej mleko kokosowe, zmiejsz ogień i duś przez 20 minut aż dynia lekko zmieknię, następnie zdejmij pokrywkę i gotuj dalej aż sos zgęstnieje. Dopraw
Codzienne Gotowaniejeszcze dugo 9 . Ta zupa je tak prosto do zrobiynia, że nawet kuchołrze ze dwōma lewymi rynkami bydōm 10 umieli jōm narychtować 11 . Doł 12 żech sam zielōnoł pasta curry, kero je typowoł dlo tajskyj kuchni. We składzie moł 13 kans 14 trołwy citrōłnowyj 15 , liście ze limōnki kafir i połra inkszych 16 składnikōw. Szło 17 by sie jōm narychtowac(...)nawet marketach, idzie jōm trefić 23 . Co potrza? jedna małoł bania hokkaido 3-4 marchwie puszka mlyka kokosowego 1-1,5 litra wody 1 cebula 2 łeżki zielōnyj pasty curry sōl i pieprz płatki mandli 24 do posucia po wiyrchu trocha masła klarowanego Na maśle klarowanym zeszklijcie pokrōnoł 25 cebula, a potyn wciepcie 26 do tego pokrajane byle jak marchwie
Chop w kuchniszklanka soku pomidorowego pikantnego marki Hortex 1/3 szklanki mleka kokosowego 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju z sezamu 3 łyżki zielonej pasty curry sok z cytryny, szczypta soli, szczypta mielonej kolendry 1/2 papryczki chili - opcjonalnie, jeśli ktoś lubi pikantniejsze potrawy 300 gram piersi kurczaka marynata do kurczaka: szczypta soli(...)zwanym międzyczasie siekam drobno cebulkę, czosnek i chili. W garnku z grubym dnem rozgrzewam olej z sezamu i smażę na nim posiekane składniki do delikatnego zarumienienia. Dodaję pastę curry, smażę całość. Gotową mieszankę mrożonych warzyw dodaję do pozostałych składników i całość duszę jeszcze chwilę. Wlewam sok pomidorowy i gotuję sos przez 4-5 minut. Dodaję mleko kokosowe oraz sól
Mango Papaja