duża papryka 2 średnie cebule 150 ml mleka kokosowego House of Asia 1 limonka lub cytryna 2 łyżki oleju 2 łyżki sosu sojowego 2 ząbki czosnku 1-2 łyżeczki pasty curry świeża kolendra pasta chilii Przygotowanie: Pokrój czosnek, paprykę, obraną marchewkę i cebule. Na rozgrzaną patelnie polaną olejem, dodaj pokrojony czosnek i chwilę podsmaż. Potem wrzuć warzywa(...)Następnie zalej całość 150 ml wody i gotuj na małym ogniu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. W razie potrzeby dolej niewielką ilość wody. Na koniec dodaj mleczko kokosowe, pastę curry oraz sok i startą skórkę z połówki limonki. Podawaj z ryżem posypane świeża kolendrą. Smacznego
wegujemypiersi z kurczaka 100 g żółtej fasolki szparagowej 2 marchewki 1 cukinia 1 czerwona papryka 500 ml mleczka kokosowego 3 łyżeczki pasty zielone curry konokwan( można taką pastę zrobić samemu przepis tutaj ) 2 łyżki masła 200 g makaronu ryżowego np z tapioką 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki brązowego cukru sól pieprz kolendra do dekoracji Pierś oczyszczamy i kroimy(...)naszego kurczaka z każdej strony- ok 3 minuty. Odstawiamy do miseczki. Na patelnie wrzucamy warzywa i smażymy 3 minuty( można dodać odrobinę oleju), zalewamy mleczkiem kokosowym, wrzucamy kurczaka, zieloną pastę curry i mieszamy. Wszystko gotujemy ok 10-15 minut lub do miękkości warzyw. Podajemy z makaronem ryżowym, dekorujemy kolendrą. Uwaga pasta green curry konokwan zawiera chili
KuchcikoweLovemiłośników na całym świecie :) Jego głównym składnikiem jest tzw. „pasta massaman curry” przygotowywana od podstaw. Ja poszłam na dość duże skróty i wykorzystałam gotową „Czerwoną tajską pastę curry” (najlepszy skład, godny polecenia ma ta pasta ), którą wzbogaciłam o przyprawy charakterystyczne dla dania, ale w niej nie występujące: cynamon, kardamon i liść laurowy. Ponadto cechą charakterystyczną dania(...)jest występowanie mleka kokosowego, pasty z tamaryndowca (najlepszy skład ma ta z Jenny’s: Tamaryndowiec 86%, woda, sól), ziemniaków i orzeszków ziemnych. Jako że ziemniaki nie są zaliczane do tzw. „Pięciu porcji warzyw dziennie” użyłam moje ulubione słodki ziemniaki (bataty), które nie tylko są zaliczane do „codziennej piątki”, ale także należą do tzw. grupy
Moja Delicjasmaczną sałatkę. Składniki 300 g piersi z kurczaka 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasów 3 – 4 łyżeczki curry 4 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżeczki czerwonej pasty curry sól Pierś kurczaka marynujemy w paście curry i wstawiamy do lodówki na godzinę. Następnie pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym na 200 stopni. Po upieczeniu kroimy
My Chcemy Jeśćjagnięciną, kaczką, wołowiną lub tofu. Przepis inspirowany potrawą ze strony Słodko-Kwaśny. Składniki (dla dwóch osób): 1 duża pierś z kurczaka 1 cebula 1 duży ziemniak 50 g pasty massaman curry 250 ml mleka kokosowego 1 łyżka sosu rybnego 1 gwiazdka anyżu 2 liście laurowe 1/4 szklanki obranych fistaszków 2 łyżki oleju arachidowego 1-2 łyżeczki puree z tamaryndowca(...)Kurczaka i ziemniaka kroimy w kostkę o boku 2 cm, cebulę kroimy w piórka, orzeszki prażymy na suchej patelni. 2. W rondelku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Wrzucamy pastę curry i smażymy 1 minutę. Dodajemy mleko kokosowe i kurczaka, doprowadzamy do wrzenia. zmniejszamy ogień, dodajemy ziemniaki, orzechy (kilka zostawiamy do przybrania), anyż, liście laurowe, puree z tamaryndowca i cukier. Gotujemy
Tajskie smakiPoczytajcie sobie! Składniki Pasta-baza: 3 orzechy kirimi 1 łyżeczka ziaren kolendry 1 łyżeczka pasty krewetkowej (dla wegan -można zrezygnować z tej opcji i dać dodatkowo łyżeczkę zółtej pasty curry) 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 2 małe papryczki chili 2-centymetrowy kawałek galangi lub imbiru 1 łyżeczka kurkumy 1 szalotka drobno pokrojona Poza tym potrzebujemy: 1 duży pęczek(...)tłuszczu/ zielona cebulka zielona kolendra Bulion podgrzewamy, wrzucamy Morning Glory, gotujemy na niewielkim ogniu pod przykryciem ok. 15 minut. Wyciągamy zielsko i zostawiamy wywar na malutkim ogniu. Składniki pasty, ucieramy w moździerzu na gładką masę. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy pastę ok. 2-3 minut, dodajemy sos rybny i sos sojowy, smażymy następne 3 minuty. Wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy
Kuchnia Prezydentowejmożna zastąpić 1 łyżeczką suszonego lub łyżką soku z cytryny-w ostateczności) 400 ml puszka mleka kokosowego 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia łyżka pasty curry (ja użyłam domowej pasty kurkumy- jutro na blogu znajdziecie na nią przepis) łyżeczka soli 100 ml wody Przygotowanie: Cebulę pokrój w półplasterki, czosnek drobno posiekaj, a imbir zetrzyj(...)dzięki temu jestem nareszcie szczęśliwą posiadaczką wirówki do sałaty za całe 9,90 W ganku rozgrzej olej i wrzuć cebulę, smaż ja przez 1 minutę po czym dodaj pastę curry Dodaj czosnek i imbir, wymieszaj, smaż kilka sekund po czym dodaj wodę. Duś około mininuty. Dodaj całą zawartość puszki mleka kokosowego i doprowadź do wrzenia. Wrzuć bakłażana, dodaj sól, przykryj
greenscarfCurry to danie na bazie pasty curry, mleka kokosowego z dodatkiem pomidorów. Często curry występuje z kurczakiem lub owocami morza. Nigdy jednak nie spotkałam tego dania z dodatkiem łososia lub innej ryby. Długo duszone danie z dodatkiem batata i papryki uwieńczone zostało cytrynowym ryżem, by całość utrzymać w formie lekkiego i orzeźwiającego dania. Jako dodatek świetnie sprawdzi się również pita(...)pietruszki Ryż gotuję w podanej ilości wody. Na oliwie smażę posiekaną cebulkę oraz czosnek. Dodaję pokrojoną w paski paprykę oraz batata pokrojonego w kostkę. Dokładnie mieszam i dodaję pastę curry. Całość duszę chwilę i wlewam bulion i mleko kokosowe. Gotuję 8-10 minut i wlewam passatę pomidorową. Na małym ogniu duszę potrawę jeszcze kilka minut. W tym czasie obieram
Mango Papajałopatki wieprzowej* 2 papryki czerwone* 2 młode cukinie* 5 marchewek* szczypior z 1-2 cebulek* 1/2 puszki kukurydzy* 1 ostra papryczka* 1 dojrzały pomidor* 4 łyżeczki czerwonej pasty curry* 2 łyżeczki przyprawy curry* kilka gałązek tymianku* 1/2 kminku mielonego* 1/4 imbiru mielonego* 1/2 łyżeczki przyprawy pięć smaków* 2 łyżeczki ostrego sosu piri piri* sól* 2 woreczki białego ryżuSposób wykonaniaMięso umyć(...)osuszyć, usunąć tłuszcz, pokroić w grubszą kostkę i obsmażyć na oleju w garnku o grubym dnie, w którym będzie gotowane curry, pod koniec smażenia dodać pastę curry i chwilę podsmażyć, następnie dolać gorącej wody ok. 2/3 szklanki i dusić, aż mięso będzie miękkawe.W tym czasie umyć i obrać warzywa. Marchewkę i cukinię (ze skórką) pokroić na plasterki, jedną paprykę
Mix smakukoniecznie wypróbujcie, a nie pożałujecie :) SKŁADNIKI 500 g mięsa z udek kurczaka (mogą być też piersi) 2 szt. dojrzałego mango 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml) 2 łyżki czerwonej pasty curry 3 cm kawałek świeżego imbiru 3 ząbki czosnku 1 kłącze trawki cytrynowej (gdyby nie była dostępna można ominąć) 1-2 czerwone papryczki chili 1 łyżka cukru trzcinowego(...)łyżka sosu rybnego sok z 1 limonki świeża kolendra 2-3 woreczki ryżu jaśminowego PRZYGOTOWANIE Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Mleczko kokosowe wlewamy do garnka, dodajemy pastę curry i gotujemy na małym ogniu, aż pasta się rozpuści. Dodajemy posiekany drobno czosnek, pokrojony w cienkie talarki imbir oraz obraną i posiekaną trawkę cytrynową. Gotujemy na małym ogniu przez
Moje Kuchenne Rewelacjemną wyzwania podjęły się Malwina , Siankoo i Mops . Składniki: 4 jajka ugotowane na jajko główka sałaty rzymskiej 2 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu 0,25 łyżeczki pasty curry (ostrej, lub 0,5 łyżeczki pasty łagodnej) rzeżucha kiełki rzodkiewki Przygotowanie: Na talerzu ułożyć liście sałaty (poodrywać twarde głąby), na nich układać ćwiartki jajka. Przygotować sos - w miseczce dokładnie(...)wymieszać jogurt grecki z majonezem i pastą curry. Polać nim jajka. Udekorować kiełkami. Gotowe! Smacznego
Codzienne GotowanieWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Dziś zapraszam was na danie z kuchni azjatyckiej – ostrego kurczaka curry w mleczku kokosowym. Kurczak z dodatkiem pasty curry, zatopiony w mleku kokosowym i pomidorach smakuje pysznie. Danie przygotowałam z produktów z azjatyckiego tygodnia w Lidl . W sklepie możecie znaleźć m.in mleczko kokosowe, pastę curry
Marta Gotujebulionu ** 250 ml mleka kokosowego 80 g liści szpinaku 1 papryka czerwona 1 mała papryczka chili 2 cebule dymki 2 ząbki czosnku 5 cm imbiru 1 łyżka czerwonej pasty curry 3 liście kafiru *** 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka pasty tamaryndowej 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego 2-3 łyżki oliwy Dodatkowo 200 g makaronu ryżowego nitki 1 łyżka czarnego sezamu(...)ścieramy na tarce o małych oczkach. Z czerwonej papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paseczki. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, czosnek, chili,imbir, liście kafiru i pastę curry. Chwilę podsmażamy, mieszając. Całość zalewamy bulionem, dodajemy mleko kokosowe, sos rybny, cukier i pastę tamaryndową. Gotujemy na średnim ogniu przez 5 minut. Dodajemy krewetki, mieszamy, zdejmujemy garnek z ognia
Wędrówki po kuchninaprawdę nie spodziewałam się, że wyjdzie taka dobra. 0,4 kg dyni Hokaido 1 duża cebula 4-5 ząbków czosnku 2 łyżki masła 1-2 łyżeczki czerwonej pasty curry sól, pieprz Dynie pokroić na cząstki (nie trzeba obierać ze skórki) i upiec w piekarniku do miękkości. Cebule poszatkować i podsmażyć na maśle wraz z czosnkiem (czosnek(...)dodać pod koniec smażenia). Upieczoną dynię zmiksować na gładką masę, dodać podsmażoną cebulę, pastę curry, sól, pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać. Pastę można podawać na ciepło jak i na zimno
Jadło i czytadłoAksamitny, delikatny o kremowej konsystencji krem z kalafiora. Mleczko kokosowe, świeży imbir i ostra pasta curry dodają mu charakteru i pysznego smaku. Idealnie rozgrzewający w jesienne dni. Ze zwykłego kalafiora powstała naprawdę wykwintna i pełna smaku zupka. Składniki: 1 średniej wielkości kalafior 1 marchewka 1 mały seler kawałek pora 1 duża lub dwie małe cebule(...)mleczka kokosowego 1l bulionu warzywnego lub wody oliwa do smażenia 1 łyżka masła pół łyżeczki gałki muszkatołowej pół łyżeczki mielonego kminku łyżeczka curry pół / cała łyżeczka ostrej czerwonej pasty curry ( w zależności jak lubicie ostro) sól świeżo zmielony czarny pieprz Dodatki: grzanki z kawałków bułki podsmażone na oliwie z ziołami suszone plasterki szynki parmeńskiej zarumienione na oliwie W głębszym
potrawyregionalne