marzenie. Które tak łatwo spełnić! Poza dynią dodałam marchewki (dla koloru i słodyczy), pietruszki (dla zaostrzenia smaku) i ziemniaków (żeby całość odpowiednio zagęścić). Z przypraw postawiłam na ostrą pastę curry i curry z mango, które jest bardzo aromatyczne i ma piękny, intensywnie żółty kolor, a które C. kupił jakiś czas temu, bez konkretnego pomysłu na jego wykorzystanie. Do tego odrobina(...)porcji) 400 g marchewki 400 g dyni (waga bez skóry i pestek) 300 g pietruszki 200 g ziemniaków 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka zielonej pasty curry 1 łyżeczka przyprawy mango-curry 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 l bulionu 1 łyżka masła sól pieprz dodatkowo: 400 g brukselki 2 łyżki masła prażona cebulka Marchewki, pietruszkę i ziemniaki obrać
Pożeraczka, czyli raz adobrzejesienne dni. Dobrze przyprawiona ma niezapomniany smak i świetnie rozgrzewa. Jest też tania - za kilogram cebuli cukrowej trzeba zapłacić jedynie 2 zł. Dodanie do zupy imbiru i pasty curry zapobiega wzdęciom i innym sensacjom żołądkowym, które zwykle towarzyszą jedzeniu smażonej czy duszonej cebuli. Krem z cebuli można podać z grzankami lub z natką pietruszki. Składniki (na średni garnek(...)cebuli cukrowej 1 główka czosnku włoszczyzna 8 ziaren ziela angielskiego 5 liści laurowych 1 łyżka masła klarowanego 100 ml białego wytrawnego wina 1 łyżka mielonego imbiru 1 łyżka żółtej pasty curry 330 ml śmietany 30 proc. szczypta gałki muszkatołowej pieprz sól Sposób przygotowania: Włoszczyznę umyć, włożyć do garnka i zalać tylko taką ilością wody, by ją przykryła. Doprowadzić do wrzenia
W SMAKclou całego nadzienia to pikantny beszamelowy sos kokosowy który łączy ryż grzybami. Nadzienie jest aksamitne i rozpływa się w ustach. Jesten pewna, że posmakuje każdemu. Pikanterii dodaje mu dodatek pasty curry. Kto woli cukinie z mięsem, na przepis zapraszam: tutaj , tutaj . Składniki: 4 okrągłe lub tradycyjne cukinie 3/4 szklanki ryżu (najlepiej arborio) bulion 300 g kurek 1 cebula(...)gęstego mleka kokosowego 1 czubata łyżka mąki (krupczatki) 1 czubata łyżka masła 150-200 ml wody sól, pieprz 2 łyżeczki czerwonej pasty curry tymianek, koperek/ ilość wg uznania 4 łyżki startego parmezanu Skladniki na dip w dowolnej ilości: jogurt grecki ząbek czosnku sól, pieprz koperek Wykonanie: cukinię przeciąć w poprzek na równe połówki. Obciąć ogonek i ewentualnie delikatnie podciąć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Piotrek dzisiaj działał w kuchni i przygotował zupę gulaszową, tym razem z dodatkiem wołowych klopsików. W lodówce było też sporo papryki i warzyw, pasta curry tandori, postanowił to wszystko wykorzystać do gęstej zupy gulaszowej. Bo zupa gulaszowa to jedna z jego ulubionych zup, on generalnie lubi pikantne, gęste zupy, które zastępują dwa dania. Bo ta dzisiejsza zupa gulaszowa z wołowymi(...)mięsa wołowego, 3 łyżki bułki tartej chili w młynku Kotani 1 jajko sól do smaku 1 łyżka oleju z czosnkiem, pomidorami i bazylią, 1 marchewka kawałek selera 2 łyżeczki pasty curry Tandori, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 papryki kolorowe, 1 litr wody, 3 ziemniaki, pieprz czarny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej PRZYGOTOWANIE: Mięso wołowe mielimy, doprawiamy chili i solą, dodajemy jajko
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędaje szereg możliwości kulinarnych. Od dań prostych, poprzez nieco bardziej skomplikowane, do wyrafinowanych kreacji. Polecam Wam przepis na aromatyczną zupę krem, z zielonymi szaragami. Moją wersję "wzmocniłam" odrobiną zielonej pasty curry. Uważajcie z jej dozowaniem, bo jest mega pikantna, i ciut za dużo dodane do zupy, zepsuje jej smak. A jeśli nie zupa, to co ? Może tarta, risotto, makaron ? PRZEPISY(...)zielonymi szparagami: 350 g zielonych szparagów 1 korzeń pietruszki ( średniej wielkości ) 1 mała cukinia 1 średnia cebula 500 ml wody 100 ml śmietanki 30 % sól biały pieprz zielona pasta curry - według uznania ( można pominąć ) 2 łyżki oliwy Wykonanie kremu z zielonymi szparagami: Cebulę pokroić w piórka, cukinię w półtalarki, pietruszkę w kostkę. Ze szparagów odłamać zdrewniałe końce, pokroić szparagi
kolorowotorcikowoszklanki obranej, oczyszczonej z pestek, pokrojonej w małą kostkę dyni piżmowej; 1 mała cebula; 2 ząbki czosnku; 1 łyżeczka startego, świeżego imbiru; 1 i 1/2 łyżki tajskiej, czerwonej pasty curry; 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml); 1 łyżka oleju; 2 szklanki bulionu drobiowego (u mnie 2 szklanki gorącej, przegotowanej wody + 1/2 łyżki vegety); Sok wyciśnięty z 1/2 limonki; 2 czubate(...)olej. Na rozgrzany olej wrzucić pokrojoną cebulę, chwilę podsmażać i dodać posiekany czosnek. Całość podsmażać, aż cebula lekko się zeszkli. Do garnka z podsmażoną cebulą dodać starty imbir i pastę curry i dokładnie wymieszać. Podsmażać na średnim ogniu, przez około 2 - 3 minuty, bardzo często mieszając. Następnie dodać pokrojoną dynię piżmową i powoli wlać bulion drobiowy, mieszając, aż wszystkie składniki
Gospodyni MiejskaEnglish Czerwone curry z rybą, fasolką i batatami (4 porcje) Składniki: 2 łyżki oleju roślinnego 1 cebula, pokrojona w plasterki 2 ząbki, pokrojone w plasterki 2 łyżki czerwonej curry pasty 1 1/2 szklanki bulionu drobiowego ½ szklanki mleka kokosowego 350 g batatów, obranych i pokrojonych w grubszą kostkę 200 g fasolki szparagowej, z przyciętymi końcami i przekrojone na połówki(...)podania Przygotowanie: W średnim rondelku rozgrzej na dużym ogniu olej, dodaj cebulę i podsmaż przez 2 minuty do zeszklenia, po czym dodaj czosnek i podsmaż kolejną 1 minutę. Dodaj pastę curry i smaż przez kolejną minutę, aż poczujesz jej intensywny aromat. Następnie dodaj bulion, mleko kokosowe, bataty i fasolkę, zmniejsz ogień i gotuj przez 20 minut, aż ziemniaki zmiękną. Dodaj
karmelowykonkretnie tajskie, zielone curry. Świeża cukinia i papryka nadaje chrupkości a jaśminowy ryż podkreśla smak kuchni Dalekiego Wschodu. Robi się błyskawicznie, wystarczy tylko przesmażyć kurczaka z pastą curry i chwilę poddusić. Składniki: – 4 małe piersi z kurczaka – 4 łyżki pasty zielonego curry lub 1 łyżka gotowej pasty – 1 puszka mleka kokosowego(...)smaku – 2 średnie cukinie – 2 czerwone papryki – pęczek natki pietruszki – 3 łyżki oliwy – ryż jaśminowy Wykonanie: – Na oliwie podsmażyć pastę curry, dodać piersi kurczaka pokrojone w kostkę i przesmażyć. – Zalać mlekiem kokosowym, odparować trochę i doprawić solą i pieprzem. – Cukinię i paprykę pokroić
To co kochamŚrodek zimy – zachciało mi się curry. Koloru, smaku, lekkości, pełni smaku i aromatu. O kolorowe świeże warzywa trudno, ale z mrożonymi nie ma żadnego problemu. Pasta curry czeka w spiżarce, jest i mleko kokosowe. Mrożona fasolka i krewetki są wszędzie. Niech się dzieje curry! Krewetki szybko odmrażamy na sicie pod chłodną bieżącą wodą żeby pozbyć się z nich warstewki lodu(...)smażenia i mieszania. Dodajemy marchew – smażymy 2-3 minuty aż zacznie zmieniać kolor. Wlewamy do woka całą puszkę mleka kokosowego i odmierzamy pół puszki wody (200ml) – dolewamy. Dodajemy pastę curry – całe opakowanie, pokrojoną kalarepę i liście limonki. Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Dodajemy zamrożoną fasolkę – bez odmrażania. Czekamy
Karo in the Kitchenkokosowy. Na gorący tłuszcz wrzucamy pokrojoną w zapałki obraną marchew i pokrojoną w półcentymetrowe paski umyta i oczyszczoną paprykę. Smażymy warzywa mieszając, do zeszklenia. Dodajemy 1/3 lub ½ opakowania zielonej pasty curry, dokładnie mieszamy. Niech Was nie kusi dodanie całego opakowania, bo zupa będzie nie do zjedzenia ! Rozprowadzamy zawartość garnka 2-3 łyżkami wazowymi ugotowanego wcześniej drobiowego wywaru, wlewamy mleko(...)sezamem i orzeszkami. Skrapiamy zupę sokiem z limonki i wcinamy. Z każdym kolejnym schładzaniem i odgrzewaniem zupa robi się bardziej i bardziej pikantna. Zielone curry to nie przelewki. Pozostałą pastę curry spokojnie możecie zamrozić na kolejny raz – nie ma żadnego sensu dodanie jej całej na raz nawet wtedy, jeśli zupa wyda Wam się za mało ostra. Dla mnie najsmaczniejsza jest
Karo in the Kitchenkokosowego ½ papryczki chili (opcjonalnie) 1 mała czerwona cebula 400 g pomidorów z puszki 1 ząbek czosnku ½ łyżeczki trawy cytrynowej w proszku (opcjonalnie) 1 łyżeczka curry 3-4 łyżki czerwonej pasty curry (w zależności od tego jak ostre intensywne danie chcemy uzyskać) łyżka mąki kukurydzianej (opcjonalnie jeśli sos wyjdzie za rzadki) masło lub oliwa z oliwek do smażenia Marynata(...)momencie kiedy doprawiamy curry mlekiem kokosowym, gdyż jest ona już miękka. W tym czasie gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu. Dolewamy mleko kokosowe oraz dodajemy przyprawę curry i pastę curry. Trzymamy na małym ogniu przez około 15 minut, aż sos się trochę zredukuję. Jeśli sos nie będzie miał satysfakcjonującej konsystencji możemy dodać do niego odrobinę mąki
Mania Gotowaniazwykle po kilku tygodniach w Polsce, jestem już objedzona pysznym domowym jedzonkiem mojej mamy i zwykle przygotowuje wieczór z bardziej orientalną potrawą. Wcześniej przywoziłam pasty do curry ze sobą, ale podczas ostatniej wizyty z przyjemnością odkryłam, że można je bez problemu kupić w Almie. Polecam gotowanie curry na bazie pasty. Pasty to nic innego jak kompozycja przypraw połączonych z olejem(...)obieramy i dzielimy na 8 części. Pieotruszkę drobno posiekamy. Ziemniaki obieramy, kroimy na cząstki i gotujemy w nieposolonej wodzie, aż będą pół twarde. Po ugotowaniu zachowujemy wodę z ziemniaków. Pastę curry wrzucamy do garnka teflonowego i rozgrzewamy, wrzucamy kurczaka i mieszamy do momentu, gdy cały kurczak pokryty jest pastą. Smażymy, aż kurczak zacznie zmieniać kolor na biały. Dodajemy puszkę mleka
MamaOskarkaPyszne i mocno aromatyczne curry z kurczakiem, marchewką, selerem i pietruszką podane z ryżem. Nie na ostro, dziś delikatnie. Na mleczku kokosowym z żółtą pastą curry i przyprawą orientalną curry. W kuchni unosi się zapach cynamonu, kminu rzymskiego, goździków, imbiru, kardamonu, oregano. Podobne curry, lecz z pomidorami i tartym imbirem lub papryką i fasolką zieloną podaję często. Każda wersja(...)mięsem lub bez Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 cebula spora garść mrożonego groszku 1 marchew 1 pietruszka ćwiartka selera 2 ząbki czosnku opcjonalnie: 1 płaska łyżeczka żółtej pasty curry 400 ml mleczka kokosowego przyprawy: sól, pieprz, curry, przyprawa do kurczaka, oregano płaska łyżeczka cukru pudru oliwa z oliwek Przygotowanie: Piersi myję, suszę i kroję w niedużą kostkę. Marynuję
Zasmakuj KuchniSkładnik: 0,5 kg polędwiczek kurczaka 110 g zielonej pasty curry 3 ząbki czosnku 1 cebula 450 g żółtej fasolki szparagowej (mrożonej) 200 ml mleczka kokosowego około 2 łyżek oleju ryż (basmati lub jaśminowy) Sposób wykonania: Umytego kurczaka kroimy na małe kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i zmiażdżony czosnek(...)cebula się lekko zeszkli dodajemy pastę curry, mieszamy. Po minucie dodajemy kawałki kurczaka. Smażymy do momentu aż mięso się zetnie z każdej strony. Dodajemy mleczko kokosowe i wsypujemy fasolkę. Podgrzewamy całość od czasu do czasu mieszając. Sos jest gotowy gdy fasolka zmięknie. Podajemy z ryżem
Qchnia po prostużółta + zielona) 1/2 opakowania mrożonki brokułowej 1/2 cukinii 1/2 żółtej papryki 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 1 marchewka 1/2 szklanki wody 1 łyżeczka oleju rzepakowego 2 łyżki czerwonej pasty curry 2 łyżki sosu sojowego ciemnego garść nasion (słonecznik + dynia) sól, pieprz, curry, papryka ostra, pieprz ziołowy Przygotowanie: Ryż mieszamy wg wskazówek na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy(...)pastę curry i smażymy chwilę. Dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek. Mieszamy. Dodajemy umytą i pokrojoną cukinię, paprykę, marchewkę oraz mrożonkę (*można ją wcześniej ugotować). Zalewamy wodą. Gdy warzywa będą miękkie, a woda odparuje, dodajemy odsączoną fasolkę. Przyprawiamy: szczypta soli i pieprzu, łyżka papryki i curry, łyżeczka curry, sos sojowy. Wszystko mieszamy i ściągamy z ognia, gdy wszystkie warzywa będą miękkie
Kitchens Alphabet