Przygotowałam dziś dla Was przepis na pastę curry i suche mieszanki curry. Nazwa curry pochodzi ponoć od tamilskiego kari, co oznacza sos. Paradoksalnie niezbyt często w mieszance przypraw znajdują się liście rośliny curry. Osoby, które nie interesują się za bardzo kuchnią często są tym faktem zdumione. Mamy bowiem i roślinę curry, i mieszankę przypraw, tworzącą znakomite sosy, ale jedno(...)drugim ma niewiele wspólnego :) Pasty curry są o tyle fajnym rozwiązaniem, że możemy do garnka wrzucić dowolne warzywa, wmieszać pastę i mamy aromatyczną, a przy tym zdrową potrawkę gotową. Ja właśnie się nimi zajadam, bo ich nieodłączne składniki, takie jak imbir, czosnek i cebula są świetne na grasujące przeziębienie. Czuję, że wybrałam dobrą kuchnię na dobry czas. Jeśli mróz
W kuchni wieczoremNiesiona pozytywnymi wspomnieniami cudownych smaków postanowiłam dzisiaj wykorzystać zapasy orientalnych składników, jakie udało mi się ostatnio zgromadzić i na obiad przyrządziłam makaron ryżowy z kurczakiem i warzywami z zieloną pastą curry oraz mlekiem kokosowym. Nam smakowało, sprawdźcie sami :) Składniki: pół piersi kurczaka (czyli pojedyncza pierś) cukinia kilka pieczarek, ok 5 szt. różyczki z połowy kwiatu brokuła (lub pół opakowania mrożonego(...)średniej wielkości marchewki 3 ząbki czosnku puszka mleka kokosowego 2 łyżki zielonej pasty curry łyżeczka trawy cytrynowej papryczka chilli 1/4 dużej cebuli lub pół mniejszej makaron ryżowy Wykonanie: Marchew i cukinię kroimy w dosyć grube słupki. Brokuł rozdzielamy na mniejsze różyczki. Pieczarki jeśli są małe kroimy w ćwiartki. A cebulę i czosnek w plasterki. Pierś kurczaka myjemy, pozbywamy się tłuszczu
Taste Of My Dayzaskakujacy.Losos byl przepyszny,dlatego i Wam goraco polecam wyprobowanie tej marynaty do lososia,badz to na prawdziwym grillowaniu lub na patelni grillowej w domu.Skladniki:losos pokrojony w kwadratyczerwona pasta curry ( u mnie Bamboo Garden-Thai)olej do smazeniaWykonanie:Podziel lososia na kwadraty,posmaruj pasta curry i odstaw do lodowki przynajmniej na 1 godzine.Rozgrzej grill lub patelnie,nadziej kawalki lososia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kostkę 2cm 400g brokółowych różyczek (lub kalafior) 1,5 białej cebuli (180g) pokrojonej w ćwiartki i 0,5cm kawałki 200g cieciorki do przygotowania (lub puszka cieciorki) 3 łyżeczki czerownej pasty curry z ( przepis tutaj ) puszka krojonych pomidrów (świeże należy spażyć i zdjąć skórkę - 400g) 300ml wody olej do smażenia po 1 łyżeczce śmietany lub jogurtu naturalnego do podania Sposób przygotowania(...)nich brakuły zagotować i trzymać na ogniu kolejne 3 minuty. Warzywa odcedzić. W garnku lub na patelni rozgrzać olej. Smażyć cebulę 4 minuty aż zmięknie. Dodać ziemniaki, brokuły i pastę curry. Smażyć 2 minuty. Dodać pomidory, wodę i cieciorkę gotować kolejne 5 minut. Jeśli ziemniaki się rozpadają to nawet dobrze, bo zagęszczą sos. Można specjalnie część rozgnieść widelcem. Podawać
W kuchni wieczoremDzisiaj miało być prosto i na lenia. Tofu już mieliśmy wysmażone, pastę gotowca w puszce plus do tego shitake, ugotować ryż i już. Ale nagle okazało
slodkokwasnaplWiecie, że jesteśmy fanami boczku. Boczek na kanapce, z ryżem, zapiekany, smażony. Każdy boczek jest dobry. A że tłusty trochę, świetnym nośnikiem smaku jest. I jeśli
slodkokwasnapljest moim ulubionym kremem,ale naprawde zyskal na smaku.Dodalam mleko kokosowe i zielona paste curry,ktorej glownym skladnikiem jest trawa cytrynowa.Idealne zestawienie smakow na lato.Skladniki :500 g brokula1 cebula1 zabek czosnku0,5 l bulionu warzywnego250 ml mleka kokosowego plaska lyzeczka zielonej pasty curry1 lyzka masla ghee Wykonanie:cebule i czosnek obrac,pokroic i zeszlic na 1 lyzce masla ghee
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!poszła w azylu pasta jajeczna autorstwa pewnej znanej wszem i wobec Truskawki i przyznam, że choć jem ja tylko ja to wcale mnie to nie martwi!!! jest przepyszna!Pasta jajeczna curry z ziołami4 jajkapo 2 łyżki posiekanej
Dzieje kuchennej WiewiórySkładniki: ugotowana pierś z kurczaka (150g)2 jajka ugotowane na twardo2 łyżki majonezu1 łyżka indyjskiej pasty currysólPrzygotowanie:Mięso kurczaka i jajka drobno kroimy lub rozdrabniamy blenderem. Dodajemy majonez, pastę curry i solimy do smaku. Pastą smarujemy pieczywo lub krakersy
Smakowity Blog Kulinarnypewnie nawet więcej sposobów. Co roku staram się przygotować je w jednej, innej niż zwykle wersji i tym razem dodałam do nich fioletową pastę. Lekko słodka, z aromatycznym curry świetnie pasowała do jajek. Myślę, że jaja w takiej postaci doskonale sprawdzą się też przy innych okazjach więc koniecznie je wypróbujcie. Nowości są ciekawe i pyszne, ale u nas obowiązkowo muszą
Smaczna Pyzakuchni jest autentyczność składników – zdaję sobie sprawę, że to co teraz napiszę zabrzmi jak reklama, niestety – nikt mi za nią nie zapłacił… Od paru ładnych lat korzystam z past curry, sosów i marynat tajskiej firmy Kanokwan. Odkryłam je dość dawno na Amazon, zamówiłam, wypróbowałam… Żałowałam okrutnie, że są w Polsce niedostępne – ale teraz znajdziecie je w supermarketach w stałym(...)tajskich i bliskowschodnich kuchni. Bierzcie w ciemno – jeśli mieliście okazje spróbować oryginalnej tajskiej kuchni smak jest dokładnie ten sam– to zresztą jedna z najchętniej kupowanych tam marek. Robienie samemu pasty curry w warunkach domowych w mojej opinii kompletnie nie ma sensu. Tak samo, jak kupowanie podróbek nie mających nic wspólnego z autentycznym smakiem – nie będę tu wypisywać marek dwóch dużych
Karo in the Kitchenproblemu kupicie je przez internet, w dużych supermarketach czy wietnamskich sklepach, których jest coraz więcej na naszym rynku. Jeśli się Wam nie uda, ostatecznie możecie je ominąć, bo pasta curry jest bardzo aromatyczna. Parę słów o curry Z czym nam się kojarzy słowo curry ? W pierwszej kolejności oczywiście z indyjską żółtą nieco pikantną mieszanką przypraw, którą używamy do przygotowania dań(...)głównie z drobiem i z dodatkiem jogurtu. Natomiast słowo to oznacza też rodzaj potrawy bardzo popularnej w kuchni tajskiej. Do jego przygotowania używa się pasty curry, która występuje w trzech odmianach: czerwonej, żółtej i zielonej. Czerwona pasta jest przygotowana na bazie czerwonych papryczek chili, żółta z dodatkiem kurkumy i mieszanki curry, a zielona jest z nich najostrzejsza i przygotowana
Kulinarne przygody GatityChleba u nas pod dostatkiem, więc najwyższy czas na coś do chleba… Składniki: 2 jajka 1/2 łyżki majonezu 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżki ziół /ja
Anioły w kuchniczerwone papryczki pocięte po skosie 4 liście kafiru 1 łyżka stołowa tajskiej bazylii + kilka listków do dekoracji 400 ml mleczka kokosowego 100 ml bulionu drobiowego 3 łyżki stołowe czerwonej pasty curry do mięsa 2 łyżki stołowe sosu rybnego 1,5 łyżki stołowej cukru palmowego Przygotowanie - wg oryginalnego przepisu z książki Piersi kurczaka kroimy w kostkę Do woka wlewamy połowę(...)mleczka kokosowego. Podgrzewamy na średnim ogniu, a następnie zagotowujemy, aż mleczko zmieni konsystencję na bardziej oleistą. Dodajemy czerwoną pastę curry i podgrzewamy, aż zacznie intensywnie pachnieć. Zmniejszamy ogień, wrzucamy kawałki kurczaka i wlewamy pozostałą częsć mleczka kokosowego oraz bulion drobiowy. Doprawiamy sosem rybnym i cukrem palmowym, Dodajemy pędy bambusa, liście kafiru, papryczkę i tajską bazylię. Wszystko razem mieszamy i zdejmujemy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataAzjatycka zupa z czerwoną pastą curry 2016-04-06 23:08:01 Ilość porcji: 4 W poszukiwaniu najlepszych smaków zaglądamy do Azji, gdzie możemy spotkać mnóstwo orientalnych zapachów i smaków. Kuchnia azjatycka powszechnie uważana jest za jedną z najlepszych i najbardziej oryginalnych kuchni świata. Należą do niej kuchnia tajska, japońska, indyjska, koreańska i wiele innych. Zapraszam Was na danie dość(...)proste i szybkie w przygotowaniu. Kawałki kurczaka, mleko kokosowe i ostra, czerwona pasta curry z kilkoma dodatkowymi składnikami tworzy na prawdę niebywale smaczne i aromatyczne danie. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 15 min Czas całkowity 30 min Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 15 min Czas całkowity 30 min Składniki 400 g filetów
Wędrówki po kuchni