Uwaga, uwaga! Do wszystkich miłośników kurczaka i ostrości! Dziś lecimy do Chin na pikantny obiad! W końcu dorwałam pastę curry, a robiąc porządki w lodówce znalazłam mleko kokosowe. U mnie nic się nie zmarnuje i wszystko znajdzie zastosowanie. Składniki: 1 x pierś kurczaka 1,5 łyżki pasty curry (czerwonej) 1 puszka zielonej fasolki 1/2 dużej papryki czerwonej 1 ząbek czosnku(...)rzepakowego 1 kartonik mleka kokosowego pieprz, sól, łyżka sosu sojowego opcjonalnie: ryż brązowy Przygotowanie: Ryż gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Rozgrzewamy olej na patelni (lub w woku), dodajemy pastę curry i podsmażamy ok. 1minutę na średnim ogniu. Dodajemy czosnek. Mieszamy. Kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, opruszamy solą i pieprzem. Dodajemy na patelnię i smażymy ok. 5min, aż kurczak
Kitchens AlphabetOprócz słodkości trzeba jeść również inne rzeczy. Kupiłam pierś z kurczaka i nie do końca miałam pomysł co z nim zrobić. Dziwnym trafem w moich sklepach jest tylko zielona pasta curry, więc jak zobaczyłam, że sprowadzili również czerwoną od razu wiedziałam, że kurczak curry będzie potrawą, którą przygotuje. To był mój wymysł, więc trochę bałam się efektu końcowego, ale wyszło(...)delikatny. Wygląd może nie powala, ale smakuje na prawdę dobrze! Składniki: - pierś z kurczaka; - garść mrożonej zielonej fasolki; - 2/3 czerwonej papryki; - 1/2 żółtej papryki; - czerwona cebula; - łyżka czerwonej pasty curry; - czubata łyżka mąki; - 2 łyżki masła; - pół szklanki mleka; - szklanka wody; - 1,5 łyżki curry w proszku; - duża szczypta soli; Wykonanie: Pierś pokroić w kawałki, dodać pastę curry, dobrze wymieszać
dom-agi.pldomu wszyscy zaczęli zaglądać do kuchni co tak ładnie pachnie. Wieprzowina po tajsku nie jest wymyślnie skomplikowanym daniem, nie ma za wiele składników, a jest na prawdę pyszna. Połączenie pasty curry i mleczka kokosowego jest idealne i smakuje wybornie. Pycha! Składniki: -0,5 kg szynki wieprzowej; - 2 łyżki pasty curry; - 1 szklanka bulionu drobiowego; - 200 ml mleka kokosowego; - 1 marchewka(...)czerwona papryka; - dymka; - sos rybny, olej, kolendra Wykonanie: Mięso pokroić w paski, rozgrzać olej, wrzucić mięso, przesmażyć. Zmniejszyć ogień, dodać pastę curry, smażyć razem mieszając. Dodać gorący bulion i mleko kokosowe, wymieszać. Dusić około 30 minut. W tym czasie obrać marchewkę i pokroić w plasterki lub półplasterki. Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Dymkę umyć i pokroić w małe
dom-agi.plZachwycą one nas nie tylko prostotą, ale również wyjątkowym smakiem i aromatem. Wystarczy dosłownie kilka składników aby przygotować wyśmienity obiad. Tym razem przygotowaliśmy pysznego kurczaka w czerwonym curry . Używając pasty curry musicie bardzo uważać, bo jest bardzo ostra i jeśli dacie jej zbyt dużo danie może być zbyt ostre i cały jego smak zniknie :) Kurczak w czerwonym curry – składnik(...)porcje) torebka ryżu np. brązowego 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 1 puszka ananasów 300g filetu z kurczaka 200g mieszanki chińskiej (możecie użyć świeżych warzyw) 400 ml mleczka kokosowego mała cebula olej do smażenia Kurczak w czerwonym curry – przepis Cebulę drobno kroimy i szklimy na odrobinie oleju. Jak już będzie szklista dodajemy mrożone warzywa – mieszankę chińską (możecie użyć również
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Przygotuj składniki: 250-300 g szynki wieprzowej, 1 dość dużą cebulę, 1 marchewkę, 1 małą pietruszkę, kilka krążków ananasa z puszki, mały kawałek świeżego imbiru, 1-2 łyżeczki czerwonej pasty curry, małą puszkę mleczka kokosowego, sól, pieprz, olej do smażenia. Mięso umyj i osusz. Usuń z niego nadmiar tłuszczu oraz ewentualne ścięgna. Następnie pokrój szynkę w dość cienkie paski. Oprósz(...)oleju. Obsmaż na nim mięso. Gdy ze wszystkich stron nabierze ładnego złotobrązowego koloru, na patelnię przełóż warzywa. Całość smaż chwilę mieszając. Następnie do mięsa w warzywami dodaj ananasa i pastę curry (czerwona pasta curry jest dość ostra, więc dobrze jest ją dodawać stopniowo). Całość podlej niewielką ilością wody, dokładnie wymieszaj i duś przez kilka - kilkanaście minut. Na końcu na patelnię
blog.moje-pasje.infoPełne smaku i aromatu danie, które polecam na szybki obiad po pracy. Do jego przygotowania wykorzystałam gotową pastę curry, ale można sobie poradzić i bez niej, samodzielnie przygotowując pastę z tartego imbiru, czosnku, kurkumy i proszku curry. Warto pamiętać, że dokładne podsmażenie pasty powoduje, że staje się ona bardziej łagodna i subtelniejsza w smaku. Aby pierś indyka była soczysta(...)dużym ogniu, a następnie kilkanaście minut pogotować w sosie z pomidorów i mleka kokosowego. Mleczko kokosowe świetnie równoważy ostrość papryczki i kwaśność pomidorów. SKŁADNIKI / 4 porcje 1 łyżka łagodnej pasty curry * / polecam taką sól morska czarny pieprz 500 g piersi indyka 1 łyżka oleju np. kokosowego lub klarowanego masła 2 świeże pomidory 200 ml passaty pomidorowej 200 ml mleka
cool and mintydzień podania tylko odgrzać. Robi się je dość szybko. Sos nie ma wielu składników, ponieważ to uproszczona wersja tradycyjnego curry, a mimo to smakuje wyśmienicie. Pamiętajcie, że pasty curry różnią się ostrością, więc na początek warto dodać jedną łyżeczkę, a większą ilość zawsze można dodać później, doprawiając sos. Klopsiki: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 duże, surowe jajko(...)kolendry 4 łyżki bułki tartej sól morska, świeżo mielony pieprz klarowane masło lub olej do smażenia Sos curry: 400 ml mleczka kokosowego 1 czerwona cebula 1 niepełna łyżka czerwonej pasty curry (jeśli ma być mało ostre to 1 łyżeczka) 1 szklanka bulionu drobiowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka soku z limonki 1 łyżka zmielonych ziaren kolendry skórka otarta
Poezja smakuaromatyczne i ekspresowe zielone curry - polecam! :) Do przyrządzenia tych pyszności należałoby użyć świeżych składników, czyli trawy cytrynowej, galangalu, kolendry, limonki, zielonych papryczek chilli i utrzeć własną tajską zieloną pastę curry, byłoby na pewno mega aromatycznie, ale czasami potrzebne są szybkie i proste rozwiązania, których jestem zwolenniczką. To curry powstało na bazie gotowej, kupionej pasty i wierzcie mi, jest pyszne(...)kokosowym... pycha. :) Zielone curry: 500 g mięsa z kurczaka (filet z piersi lub z udek) 200 g mieszanki warzyw orientalnych 400 ml mleczka kokosowego (1 puszka) 4 łyżeczki zielonej pasty curry (u mnie Tao-Tao - naprawdę dobry skład) 1 dymka lub zwykła cebula średniej wielkości 2 ząbki czosnku olej kokosowy lub sezamowy do smażenia sól i pieprz Kurczaka myjemy, usuwamy
Cooking MonsterTajskie curry z małżami to mniej popularne połączenie, zwłaszcza, że wolimy do niego użyć czerwonego curry, a jednak większość przepisów wykorzystuje tutaj zieloną pastę curry. My doszliśmy do wniosku, że czerwona pasta „podkręca” naturalny kolor małży i całe danie oprócz obłędnego aromatu kokosa i curry, ma też niezwykły ciepły kolor. Tajskie curry z małżami, z dodatkiem czerwonej papryki(...)najlepiej świeżych 60 g masła 5 pomidorów śliwkowych 1 czerwona papryka 3 ząbki czosnku 1 łyżka startego świeżego imbiru 600ml mleka kokosowego House of Asia 1-2 łyżeczki czerwonej pasty curry House of Asia 2 łyżki sosu rybnego House of Asia sok z 1 limonki 2-3 młode cebulki natka kolendry pieczywo (np. bagietka) Wykonanie: W głębokiej patelni roztopić masło
Pociąg Do Kuchnikurczaka (po 200-250 g każdy)- ja dałam o wiele mniej i to gotowanego z rosołu 250 ml śmietany 18% 2-3 łyżki tajskiej pasty curry (ew. 1-2 łyżki przyprawy curry)- dałam czerwoną pastę curry 1 łyżka kurkumy 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 papryczka chilli - pominęłam - było(...)minut. Na patelni szklimy posiekaną cebulę, dodajemy kurczaka (wraz z resztkami marynaty) i dusimy razem ok 8-10 minut często mieszając. Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy cukier, pastę curry, kurkumę i całość dokładnie mieszamy i gotujemy przez około 1 minutę. Dodajemy śmietanę ze szczyptą soli i delikatnie podgrzewamy nie dopuszczając do zagotowania (zważy się - w sumie aby temu zapobiec można
sierotka maRysia w kuchnitaki makaron to pyszna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnej mącznej wersji. Na pewno pojawi się jeszcze sporo przepisów z użyciem warzywnego makaronu :) A wracając do zupy - jest pikantna dzięki paście curry i chilli, ma wspaniały aromat dzięki liściom kaffir i imbirowwi, a delikatności nadaje jej mleko kokosowe. Jest po prostu przepyszna! :) SKŁADNIKI 1 puszka mleka kokosowego 0,7 l bulionu(...)drobiowego 30 krewetek tiger 1 cukinia 1 papryczka chilii 3 cm świeżego imbiru 2 ząbki czosnku 2 łyżeczkii zielonej pasty curry 1 łyżeczka pasty z tamaryndowcka 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka oleju kokosowego 10 liści limonki kaffir sok z 1/2 limonki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Cukinię dokładnie umyć i przy pomocy specjlanej obieraczki zetrzeć ją na "spaghetti". Jeżeli
DefinicjaSmakuimprezę. Sałatka hawajska 300 g piersi z kurczaka 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasów 3 – 4 łyżeczki curry 4 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżeczki czerwonej pasty curry sól Pierś kurczaka marynujemy w paście curry i wstawiamy do lodówki na godzinę. Następnie pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym na 200 stopni. Po upieczeniu kroimy(...)kostkę. Wegetarianie i weganie mogą zastąpić kurczaka pokrojonym i marynowanym w paście curry tofu. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Ananasa kroimy na małe kawałki. W misce mieszamy pierś z kurczaka, kukurydzę i ananasa. Dodajemy jogurt grecki i curry. Dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Doprawiamy do smaku solą. Gotową sałatkę hawajską wstawiamy do lodówki na godzinę. Można podać z ulubionym
My Chcemy Jeśćcebula czosnkowa lub inna 1/2 kłącza świeżego imbiru 1/4 szklanki pestek z dyni garść rodzynek płatki owsiane jogurt naturalny garam masala, kurkuma, kardamon, kmin rzymski, curry, kolendra, tymianek, zielona pasta curry, sos sojowy Zaczynamy od pokrojenia w kostkę bakłażana i posypania go solą, aby wydobyć niepotrzebną goryczkę. Odstawiamy i kroimy w tym czasie paprykę, cebulę, seler naciowy w grubą kostkę(...)kostkę. Kłącze imbiru ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Włókna, które zostają zawsze dobrze wyciskamy i wyrzucamy. Następnie na suchą patelnię wrzucamy wszystkie przyprawy poza tymiankiem i pastą curry. Delikatnie je prażymy i kiedy poczujemy intensywny ich zapach dodajemy cebulę, seler naciowy, imbir i łyżkę zielonej pasty curry. Chwilę przesmażamy i delikatnie podlewamy wodą, żeby nam się nie spaliła
vegetaniepies. ;) Składniki : 300g ugotowanego i schłodzonego bobu (po obraniu bobu wyjdzie ok. 200g) 2-3 łyżki tahini 1 ząbek czosnku 1 łyżka przyprawy zielone curry lub zielonej pasty curry 2-3 łyżki oliwy z oliwek i tyle samo soku z cytryny 1-3 łyżek zimnej wody szczypta soli (u mnie sól himalajska ) Sposób przygotowania : Gotuję bób, po czym obieram(...)skórek (lub niekoniecznie, młody bób może pozostać w skórkach . Umieszczam bób w pojemniku blendera, dodaję czosnek, pastę z zielonego curry, tahini, sok cytryny i szczyptę soli. Blenduję na gęstą masę, po czym dolewam wody, taką ilość, by pasta uzyskała lekkiej i puszystej konsystencji. Przekładam do miseczki, polewam oliwą z oliwek. Tak przygotowany hummus podaję ze świeżym pieczywem i harissą , warzywami
Ale Prosteczerwona papryka pokrojona w paski 1 drobno pokrojona cebula 1 marchewka pokrojona w cienkie, krótkie paski 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka sosu sojowego szczypta cynamonu 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 3 łyżeczki zielonej pasty curry 1/3 szklanki bulionu 160 – 200 ml mleka kokosowego 3 łyżki kwaśnej śmietany szczypta soli Sposób wykonania: Piersi z kurczaka pokroić drobno. Pokrojonego kurczaka(...)godzinę do lodówki. Warzywa pokroić. Mięso wyjąć z zalewy i podsmażyć na małym ogniu z dodatkiem niewielkiej ilości oleju. Do podsmażonych piesi z kurczaka dodać sos sojowy, obie pasty curry, olej sezamowy, sól i cynamon. W oddzielnym garnku ugotować warzywa dodatkiem odrobiny oleju i 1/5 szklanki wody. Gdy warzywa będą już miękkie dodać 1/3 szklanki bulionu i gotować jeszcze
Na słodko lub wytrawnie