pasta curry - 1073 przepisów (strona:6/72)

Zielony kuskus z bazylią 131

idealna propozycja na letni wegetariański obiad lub lunch. Do przygotowania mojej wersji użyłam zielonego groszku i fasolki szparagowej. Natomiast, żeby nadać daniu nieco charakteru do przygotowania kaszy dodałam pastę curry. Z ielony kuskus z bazylią Czas przygotowania: 30 minut Proporcje dla 2 osób Składniki: 1 szklanka kaszki kuskus   gorący bulion, ew. woda (ilość zależy od tego ile płynu wchłonie(...)kasza) 1 łyżka zielonej pasty curry 1 szklanka ugotowanego mrożonego zielonego groszku 1 szklanka ugotowanej zielonej fasolki szparagowej (u mnie francuska) 2 dojrzałe pomidory sok z cytryny listki bazylii oliwa z oliwek EV Wykonanie: Do miski wsypujemy kuskus. Do gorącego bulionu dodajemy pastę curry i dokładnie mieszamy, żeby pasta się rozpuściła   Kuskus zalewamy bulionem tak, żeby kasza była przykryta

Kulinarne przygody Gatity
Kremowa zupa marchewkowa z egzotycznym akcentem 153

zasnute chmurami. I Szaro. I Ponuro? Nieee! U mnie będzie kolorowo :) Stuk-stuk-stuk. Kroję marchewkę. Dzisiaj będzie na pomarańczowo. Gęsty krem marchewkowy podrasowany bardzo wyraźną w smaku czerwoną pastą curry. Warto też użyć mleka kokosowego, a nie śmietany. Wtedy smak jest bardziej tajski. Jeżeli jednak nie przepadacie za ostrymi potrawami, lepiej ograniczyć ilość pasty. Dla dzieci gotuję zupę obok(...)niskokaloryczna. Składniki na 4 porcje: 600 g marchewki 1 średni ziemniak 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki klarowanego masła 1 łyżeczka świeżego posiekanego imbiru 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki 800 ml bulionu warzywnego sól i pieprz 4 łyżki kremu kokosowego, gęstej śmietany lub jogurtu posiekana kolendra lub natka pietruszki kilka malutkich marchewek

Pełny talerz
Ryba w mleczku kokosowym 165

powszechnie dostępne i coraz tańsze – chociażby w tygodniach tematycznych znanych dyskontów, dlatego polecam spróbować rybę w zupełnie innej, kokosowej odsłonie. Jak dla mnie kokosomaniaka – rewelacja. Baza – pasta curry: 6 cebul szalotek 3 ząbki czosnku 3 cm kawałek świeżego imbiru 4 łyżki płatków migdałowych 2 łodygi trawy cytrynowej (lub 3 łyżeczki mielonej) 1 zielona chili (lub 1/3 łyżeczki(...)pilnować bo bardzo szybko zmieniają kolor). Gorące, uprażone na złoto wiórki, przesypujemy do malaksera i blendujemy przez 5 minut, aż stworzą oleistą masę. Wyjmujemy i odkładamy. Przygotowanie bazy (pasta curry): Do malaksera wrzucamy obrane i pokrojone na mniejsze części: szalotki, ząbki czosnku oraz imbir. Dodajemy płatki migdałowe, chili w proszku lub świeżą, pozbawioną nasion (jeśli lubimy lekko ostre

Poezja smaku
Thai Red Chicken Curry 175

Curry poza tym jest prostsze w wykonaniu i nie wymaga aż tylu przypraw.  Składniki:Olej do smażenia,Mleczko koksowe puszka,Kawałki kurczaka,2 duże pieczarki,1 łyżka czerwonej pasty curry,1 łyżka żółtej lub zielonej pasty curry,1 łyżka sosu rybnego,1 łyżeczka ciemnego cukru,Sok z połowy limonki,Ząbek czosnku,Cebula,Ryż jaśminowy,Natka pietruszki, jak dekoracja.Wykonanie:Przysmażamy(...)oleju cebulkę i czosnek. Wrzucamy kawałki kurczaka i obsmażamy z każdej strony. Dodajemy obie pasty curry. Dodajemy sos rybny i cukier. Dodajemy pieczarki. Zmniejszamy ogień przykrywamy pokrywką można dodać troszkę wody. Gotujemy do momentu, aż kurczak będzie gotowy. Na koniec dodajemy mleczko kokosowe i wyciskamy sok z limonki. Gotujemy jeszcze chwilę.Podajemy z ryżem

Kulinarna rozmowa
Thai Red Chicken Curry 117

Curry poza tym jest prostsze w wykonaniu i nie wymaga aż tylu przypraw.  Składniki: Olej do smażenia, Mleczko koksowe puszka, Kawałki kurczaka, 2 duże pieczarki, 1 łyżka czerwonej pasty curry, 1 łyżka żółtej lub zielonej pasty curry, 1 łyżka sosu rybnego, 1 łyżeczka ciemnego cukru, Sok z połowy limonki, Ząbek czosnku, Cebula, Ryż jaśminowy, Natka pietruszki, jak dekoracja. Wykonanie(...)Przysmażamy na oleju cebulkę i czosnek. Wrzucamy kawałki kurczaka i obsmażamy z każdej strony. Dodajemy obie pasty curry. Dodajemy sos rybny i cukier. Dodajemy pieczarki. Zmniejszamy ogień przykrywamy pokrywką można dodać troszkę wody. Gotujemy do momentu, aż kurczak będzie gotowy. Na koniec dodajemy mleczko kokosowe i wyciskamy sok z limonki. Gotujemy jeszcze chwilę. Podajemy z ryżem

Smaki Przyprawy i Kolory
Indyk curry 180

Bardzo smaczny i nieskomplikowany obiad. Pasta curry to doskonała i aromatyczna marynata do mięs. Składniki 2 podudzia indycze 1 czerwona papryka kawałek pora pasta curry firmy Proeco Polska 1. Mięso nacieramy pastą curry i wstawiamy do lodówki na godzinę. 2. Paprykę … Czytaj dalej

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Warzywa w curry. 133

diecie. Są różne sposoby - koktajle, zupy kremy, surówki. Można też od czasu do czasu spróbować warzyw w curry, które przygotowane w odpowiedni sposób przekonają każdego! ;) Składniki (2-3 porcje): Pasta curry: kawałek imbiru - ok. 2 cm 3 ząbki czosnku 1 zielona ostra papryczka - bez nasion, jeśli chcesz łagodne curry szczypta soli mały pęczek świeżej kolendry sok z połowy limonki ewentualnie(...)drobne paski 200 g fasolki szparagowej 1 łyżeczka oleju kokosowego 400 ml mleczka kokosowego 3/4 szklanki wody opcjonalnie 200 g krewetek (może być też pierś z kurczaka) 1. Zrób pastę curry - wrzuć wszystkie składniki do blendera i zmiksuj do konsystencji pasty. 2. Pokrój cebulę w krążki i wrzuć do garnka z olejem kokosowym. Kiedy zmięknie, dodaj obrane krewetki lub pokrojone

Powiedz dietom nie
Kurczak w curry 173

Wreszcie mam coś dla tych, którzy kochają kuchnię z środkowej Azji. W jednym ze znanych dyskontów odnalazłem pastę curry. Niedroga, bo za 250 g zapłaciłem 6,50 zł. Dlaczego trafiła do mojego koszyka? Etykieta nie mówiła o żadnych dodatkach – same wspaniałe przyprawy. Żal było jej nie zabrać do domu. Przy okazji zabrałem ze sklepu pierś z kurczaka i mleczko(...)przygotowania potrawy będzie wam potrzebna dobra głęboka patelnia bądź garnek. Możecie też spróbować kurczaka teriyaki . Film   Składniki – kurczak w curry podwójna pierś z kurczaka 3 łyżki pasty curry 300 g pieczarek papryka czerwona lub zielona 450 g mleka kokosowego cebula kurkuma pieprz i sól olej do smażenia Przepis Pierś kroimy na ok. 2 cm kawałki. Następnie kroimy

Kuchennyviral.pl
Kurczak w curry 144

Wreszcie mam coś dla tych, którzy kochają kuchnię z środkowej Azji. W jednym ze znanych dyskontów odnalazłem pastę curry. Niedroga, bo za 250 g zapłaciłem 6,50 zł. Dlaczego trafiła do mojego koszyka? Etykieta nie mówiła o żadnych dodatkach – same wspaniałe przyprawy. Żal było jej nie zabrać do domu. Przy okazji zabrałem ze sklepu pierś z kurczaka i mleczko(...)przygotowania potrawy będzie wam potrzebna dobra głęboka patelnia bądź garnek. Możecie też spróbować kurczaka teriyaki . Film   Składniki – kurczak w curry podwójna pierś z kurczaka 3 łyżki pasty curry (może być przyprawa jeśli nie mamy) 300 g pieczarek papryka czerwona lub zielona 450 g mleka kokosowego cebula kurkuma pieprz i sól olej do smażenia Przepis Pierś kroimy

Kuchennyviral.pl
Curry ze szpinakiem i ziemniakami 128

czosnku 3 cm korzenia imbiru mleko kokosowe – 1 puszka 1i ½ szklanki bulionu warzywnego 1 drobno pokrojona papryczka chilie (bez pestek) 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka pasty curry 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka pasty curry 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka brązowego nierafinowanego cukru pieprz i sól himalajska 2 łyżki oleju Przygotowanie: Ziemniaki obieramy(...)osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę, imbir i czosnek wkładamy do blendera, dolewamy 1/3 szklanki wody i miksujemy. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy zmiksowaną pastę, kmin rzymski i pastę curry . Podsmażamy kilka minut. Wlewamy bulion, mleko kokosowe, dodajemy cukier, sos sojowy, kurkumę, papryczkę chili i ziemniaki. Wszystko mieszamy i gotujemy pod przykryciem około 30 minut (należy uważać, żeby

Moja Mama Gotuje
Czerwone curry z kurczakiem 109

obiad carry z kurczakiem, nigdy nie jadłam oryginalnego ale tak to sobie wyobrażam że smakuje. Czerwone curry z kurczakiem Składniki: - 1 pierś z kurczaka - 3/4 szklanki ryżu - czerwona pasta curry (średnio ostra) - dymka ze szczypiorkiem - papryka czerwona - małą puszkę mleczka kokosowego - pędy bambusa - olej Przygotowanie: Pierś z kurczaka myjemy, kroimy na kawałki nacieramy 2 łyżkami pasty curry(...)odstawiamy na godzinę. Ryż gotujemy ( ja gotuję na parze, od czasu do czasu mieszając aby był kleisty). Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy 2 łyżki pasty curry, podsmażamy chwilkę aby puściła aromat i dodajemy kurczaka. Smażymy ok. 5 minut cały czas mieszając, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, pędy bambusa, dymkę, mieszamy i chwilę smażymy. Wlewamy mleczko kokosowe i dusimy

Kulinarne życie
Czerwone curry z ziemniakami, kalafiorem i białą rybą 166

bieżącą wodę i spłukujemy lód – uda się to, jeśli woda będzie ciepła, ale nie gorąca. Osuszamy filety na papierowym ręczniku, dzielimy na równe porcje. W głębokim talerzu mieszamy czerwoną pastę curry z sokiem z cytryny i olejem. Filety solimy, pieprzymy, smarujemy i nacieramy dokładnie marynatą i zostawiamy na czas przygotowania reszty posiłku. Ziemniaki obieramy, kroimy w grubą kostkę, grubszą niż(...)posiekaną kolendrą, pietruszką i szczypiorem, od razu podajemy. SKŁADNIKI - RYBA 700-900g mrożonych filetów z białej ryby (u mnie to dorsz) 2 łyżki soku z cytryny 1/3 opakowania pasty curry czerwonej Kanokwan 1 łyżka oleju kokosowego lub sezamowego sól pieprz SKŁADNIKI - CURRY 3 łyżki oleju kokosowego ½ świeżej papryczki chili, raczej bez pestek 2/3 opakowania pasty curry czerwonej Kanokwan

Karo in the Kitchen
Curry z bakłażanem i czarną fasolą 240

Wegańskie curry ze zrównoważoną ostrością ale można również dodać więcej pasty curry aby uzyskać mocniejszy efekt. Wspaniale smakuje w połączeniu z miętą która dodaje orzeźwienia oraz migdałami które są chrupkim elementem potrawy. Jeżeli ktoś z domowników nie przepada za ostrymi potrawami to możemy podawać curry z łyżką jogurtu dla złamania intensywności. SKŁADNIKI / 4 porcje: * 600 g bakłażana (2 bakłażany(...)cebula * 2 ząbki czosnku * 400 g ugotowanej czarnej fasoli (może być z puszki) * 2 puszki po 400 g całych pomidorów (najlepiej bez skórki) * 2 łyżeczki czerwonej pasty curry * 1 papryczka chilli * 1 ½ łyżki garam masala * 200 ml wody * 2 łyżki oliwy z oliwek * 1 ½ łyżeczki soli * pieprz Dodatki do podania: prażone migdały, świeża mięta, ryż, jogurt. WYKONANIE: Bakłażana kroimy

Mohiella
Tajska zupa curry z warzywami 142

pyszna. Zrobiłam ją w wersji bez mięsa, ale równie dobrze będzie smakowała z kurczakiem. Wtedy musicie dodać dwie piersi z kurczaka, pokrojone w cienkie paseczki. Zaczynać od zrobienia własnej pasty curry – do wysokiego naczynia wrzucić chilli, laskę trawy cytrynowej, sok z cytryny, listki kaffir, zmieloną kolendrę, 2,5 cm imbiru, 2 łyżki wody. Za pomocą blendera zmiksować dokładnie(...)pokrojoną w plasterki cebulkę. Jak będzie lekko złotawa dodać połamany na małe kawałki kalafior, brokuł, grzyby suszone i łodyżki szparag. Górę szparag odstawić na później. Dodać sos sojowy ciemny, pastę curry i smażyć mieszając co jakiś czas.Wlać wywar warzywny lub 1 litr wody plus 1 duża kostka rosołowa. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować około 5 minut. Jak warzywa będą

Kuchnia Pokoleń
Tajskie zielone curry z kurczaka 372

Przepyszne zielone curry z kurczaka po tajsku - pełne aromatu danie z kurczakiem w towarzystwie pikantnej zielonej pasty curry, której ostrość przełamuje mleczko kokosowe. Polecam gorąco :) SKŁADNIKI 1/2 kg piersi kurczaka 1 cebula 2 dymki 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki zielonej pasty curry 100ml bulionu drobiowego 400ml mleka kokosowego 2 łyżki jasnego sosu sojowego pół limonki olej do smażenia(...)kroimy w piórka, dymkę siekamy, czosnek kroimy na plasterki. W woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy cebulę, czosnek i dymkę. Podsmażamy ciągle mieszając przez 1-2 minuty. Dodajemy pastę curry i znowu smażymy prze 2 minuty. Dolewamy bulion i mleko kokosowe i doprowadzamy do wrzenia. Kurczaka kroimy w grubą kostkę i dodajemy do wrzącego mleka. Mieszamy przez około

Moje Kuchenne Rewelacje