Może ktoś inny wymyśli coś jeszcze lepszego na bazie mojego przepisu ;D Składniki (2-3 porcje): - 300 g fileta z łososia* - 5 łyżek przecieru pomidorowego - 1/2 łyżeczki czerwonej tajskiej pasty curry - 5 arkuszy ciasta filo - sól ,pieprz cytrynowy do smaku, 1 łyżeczka garam masala - olej rzepakowy/masło do posmarowania Filet z łososia pozbaw skóry, przetnij na 5-6 kawałków. Dopraw(...)solą, pieprzem i przyprawą garam masala. Odstaw do lodówki. W tym czasie w miseczce wymieszaj przecier z pastą curry. Ciasto filo przetnij na 4 części (na pół i jeszcze raz na pół). Ułóż na sobie 3-4 kawałki ciasta filo do środka włóż kawałek łososia, posmaruj z obu stron czerwonym sosem (po 2 łyżeczki na kawałek). Zawiń
Corner With Recipesmały bakłażan 1 por 1 brokuł 250 g zielonego groszku 2 l bulionu warzywnego 3 liście laurowe 1 gniazdko anyżu 3 cm kawałek kory cynamonu 3 łyżki zielonej pasty curry mielony czarny pieprz sól zielona kolendra Sposób przygotowania: Bulion doprowadzić do wrzenia. Dodać liście laurowe, anyż i cynamon i gotować ok. 10 minut, by uwolniły swój smak. Dodać pokrojone(...)części), pojedyncze różyczki brokuła i groszek (o tej porze roku użyłem mrożonego) i gotować ok. 5 minut pod przykryciem. Po tym czasie dodać pokrojonego w podłużne kawałki batata i pastę curry. Dokładnie wymieszać i gotować kolejne 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę podawać przyzdobioną świeżą kolendrą
W SMAKmielonej wołowiny 1 cebula 2 -3 cm imbiru 1 jajko 4 liście kapusty pekińskiej 1/2 czerwonej papryki 2 łyżeczki sosu sojowego 1 łyżeczka sosu ostrygowego 1/2 łyżeczki pasty curry (opcjonalnie, do zaostrzenia smaku) 3 łyżki oleju kokosowego do smażenia Przygotowanie: Ryż gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Cebulę kroimy w pióra, imbir ścieramy na drobnej tarce. Na rozgrzany(...)olej wrzucamy cebulę i imbir, smażymy do zeszklenia (jeśli danie ma być ostre dodajemy też 1/2 łyżeczki pasty curry). Następnie dodajemy rozmącone jajko i mieszamy z cebulą. Kiedy jajko się zetnie dodajemy mięso mielone i chwilę smażymy. Po kilku minutach dodajemy pokrojoną w małą kostkę paprykę oraz kapustę pekińską (tylko białą część) pokrojoną również w małą kostkę
Bon appetit mon amietrawy cytrynowe posiekane, 2 łyżki sosu rybnego, 1 sałata lodowa pokrojona w paseczki, 200 g kiełków sojowych, 100 g makaronu wermicelle ryżowego sparzonego, 2 liście kafiru, 1 łyżka pasty curry czerwonej, 1 marchewka pokrojona w paseczki julienne, 2 cebule posiekane, 2 pomidory pokrojone w ćwiartki, 250 ml wrzątku, 4 łyżki posiekanej kolendry, olej do woka, Podgrzać olej w garnku, podsmażyć(...)cebulę aż będzie szklista. Dodać mięso i podsmażać około 5 min. Cały czas mieszając drewnianą łyżką dodać pastę curry, pomidory, trawę cytrynową, mleko kokosowe, szklankę ciepłej wody i sos rybny. Zmniejszyć ogień i gotować 20 min. 5 minut przed podaniem dodaj liście kafiru w całości. Do miseczek nałożyć sałatę, kiełki, makaron ryżowy, marchewkę, zalać
królestwo garówKotleciki - idealne na obiad . Nie masz pomysłu ? Masz już dość tradycyjnych mielonych? Dziś przedstawiam przepis na kotleciki orientalne z wieprzowiną ,marchewką , pasta curry oraz imbirem . Podaję je z kaszą kuskus , ryżem czy makaronem. Polecam i zapraszam :) SKŁADNIKI NA 12 SZTUK: Kotlety 800 g mięsa mielonego z indyka lub szynki 2 marchewki 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka(...)tartego imbiru 2 jajka 2 łyżki płatków owsianych 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki pasty curry 1 łyżka przyprawy curry sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka koperku świeżego Dodatkowo olej do smażenia np rzepakowy bułka tarta do panierki PRZYGOTOWANIE: Marchew myję, obieram i trę na grubych oczkach na tarce. Imbir obieram i trę na małych
Gotowanie PatkiPrzepis na to popularne, malezyjskie danie pochodzi z bloga Facet z przepisem . Doskonała zupa rozgrzewająca, pełna niesamowitych aromatów i smaków. Składniki 2 płaskie łyżki czerwonej pasty curry 1 szklanka mleka kokosowego 1 litr bulionu drobiowego (użyliśmy ekologicznej kostki rosołowej) 1 cukinia 1 czerwona papryka 180 g tofu 200 g makaronu Udon 2 łyżeczki cukru szczypta soli 1 łyżka soku(...)limonki ogórek świeża kolendra limonka Przygotowanie Makaron przygotowujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Garnek z grubym dnem rozgrzewamy, dodajemy pastę curry i przez chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy paprykę pokrojoną w paski, cukinię pokrojoną w kostkę, smażymy przez minutę cały czas mieszając. Dodajemy mleko kokosowe, bulion, cukier, sól i sok z limonki. Doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia, doprawiamy do smaku
R'n'G KitchenSkładniki 500 g średniej wielkości krewetek (obranych z ogonkami) 2 duże obrane pomidory 1 łyżka świeżego imbiru 1 czerwona cebula 4 ząbki czosnku 165 ml mleka kokosowego 2 łyżeczki pasty curry 3 łyżki masła ghee sok z połowy cytryny listki kolendry Przygotowanie Krewetki oczyściłem z czarnej żyłki na grzbiecie. Posiekałem drobno imbir, pomidory i cebulę. Wycisnąłem czosnek. Rozgrzałem(...)patelni masło, wrzuciłem czosnek i imbir, dodałem cebulę i pomidory. Dusiłem pod przykryciem 2-3 minuty. Następnie dodałem sok z cytryny, mleczko kokosowe i pastę curry. Wszystko dokładnie wymieszałem, doprowadziłem do wrzenia. Na koniec dodałem krewetki, podgrzewałem je, aż zrobiły się różowe
R'n'G Kitchenlekkie. W 100% nadają się na drugi dzień do pracy, nawet na zimno. Dla 4 osób Potrzebujemy: 1 szkl. mąki pszennej 2 jajka 4 łyżeczki zielonej pasty curry 10 łyżek mleka kokosowego 4,5 szkl. kukurydzy z puszki 1 duża cebula 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry (pominęłam) 2 łyżki posiekanej bazylii 2 szczypty chili lub mała(...)świeża papryczka chili S&P olej roślinny lub ryżowy (polecam) do smażenia Dodatkowo: kawałki limonki lub cytryny sos chili Do blendera wrzucamy: mąkę, jajka, pastę curry, mleko kokosowe i połowę kukurydzy - mielimy na w miarę gładkie ciasto. Cebulę drobno siekamy i dodajemy do ciasta, następnie resztę kukurydzy, kolendrę, bazylię i doprawiamy solą, pieprzem i chili. Rozgrzewamy olej na patelni
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/duża marchew mały seler 200 g pieczarek 4 ziemniaki por (biała część) 200 g kapusty kiszonej 1/2 szklanki kwasu z kapusty kiszonej 1 l bulionu drobiowego łyżka masła łyżeczka pasty curry (zielonej) łyżka sosu chili liść laurowy sól ,pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchew ,seler ,ziemniaki ,filety z kurczaka kroimy w kostkę. Pieczarki oczyszczamy(...)kroimy na plasterki ,pora w piórka. Warzywa i kurczaka smażymy na maśle około 10 min. Następnie dodajemy kapustę kiszoną ,smażymy 5 min. Całość zalewamy bulionem ,dodajemy pastę curry ,liść laurowy ,sos chili oraz sok z kiszonej kapusty. Całość gotujemy do miękkości warzyw. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size
R'n'G Kitchenporcji) 1 kg marchewki 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 1-2 łyżki masła 1 litr bulionu warzywnego/drobiowego 1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego 1 łyżeczka czerwonej pasty curry sos Sriarcha (wg smaku) sos sojowy (zamiast soli; może być sos rybny jeśli lubicie) Dodatkowo: świeża kolendra sok z limonki Opcjonalnie: sezam i drobno zmielone płatki chili do posypania(...)oraz dodać odrobinę sosu sojowego. Całość gotować do momentu - aż marchewka będzie całkowicie miękka. Zupę zblendować na jednolity krem i stopniowo połączyć z mleczkiem kokosowym oraz na końcu z pastą curry i sosem Sriracha. (Jeśli jest za gęsta - dolejcie odrobinę bulionu lub wody.) Gotową zupę opcjonalnie doprawić i delikatnie podgrzać. (Zupy nie zagotowywać, ponieważ mleko kokosowe straci swój niepowtarzalny aromat
Di gotujepapryka 200 g śmietany 12% vegeta, sól, pieprz cytrynowy, pieprz czarny, majeranek, papryka słodka, mieszanka przyprawy kebeb-gyros pęczek posiekanego szczypiorku 2-3 łyżki soku z cytryny łyżeczka czerwonej pasty curry tarta mozzarella – do woli 2 łyżki oliwy z oliwek olej Przygotowanie: Bakłażany myjemy, osuszamy. Na oleju przesmażamy mięso z chilli pokrojonym w talarki (kilka pestek możecie zostawić jeśli(...)lubicie), także z obraną i startą na tarce marchewką i pietruszką, doprawiamy kebab-gyrosem, słodką papryką, majerankiem, pieprzem, solą. Gdy mięso będzie gotowe dodajemy łyżeczkę pasty curry i 2 łyżki tartej mozzarelli. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy, układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy dwoma łyżkami oliwy z oliwek, posypujemy vegetą i niewielką ilością pieprzu czarnego, mieszamy, pieczemy
Zasmakuj Kuchniśmietany 12% vegeta, sól, pieprz cytrynowy, pieprz czarny, majeranek, papryka słodka, mieszanka przyprawy kebeb-gyros pęczek posiekanego szczypiorku 2-3 łyżki soku z cytryny łyżeczka czerwonej pasty curry tarta mozzarella - do woli 2 łyżki oliwy z oliwek olej Przygotowanie: Bakłażany myjemy, osuszamy. Na oleju przesmażamy mięso z chilli pokrojonym w talarki (kilka pestek możecie zostawić jeśli lubicie), także z obraną(...)startą na tarce marchewką i pietruszką, doprawiamy kebab-gyrosem, słodką papryką, majerankiem, pieprzem, solą. Gdy mięso będzie gotowe dodajemy łyżeczkę pasty curry i 2 łyżki tartej mozzarelli. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy, układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy dwoma łyżkami oliwy z oliwek, posypujemy vegetą i niewielką ilością pieprzu czarnego, mieszamy, pieczemy przez około 20 minut
Zasmakuj Kuchniwspólnego gotowania z zaprzyjaźnioną grupą blogerek. Składniki: 25 g cienkiego makaronu sojowego Vermicelli lub makaronu ryżowego (waga przed namoczeniem) 2 łyżeczki oleju kokosowego lub innego roślinnego 2 łyżeczki tajskiej pasty curry (zielonej lub czerwonej)* 1 pojedyncza pierś kurczaka 1/2 cebuli 1/2 czerwonej papryki 1,5 litra bulionu drobiowego 150 g pieczarek 5 łyżek kukurydzy z puszki 250 ml mleka kokosowego(...)łyżeczki sosu rybnego szczypiorek (pominęłam) Makaron włożyć do garnka, zalać zimną wodą i odstawić na 10-15 minut do namoczenia. W garnku na oleju podsmażyć pastę curry (oraz ewentualnie dodać całą trawę cytrynową), dodać pokrojoną na małe kawałeczki pierś kurczaka i podsmażać co chwilę mieszając przez ok. 3 minuty. Dodać drobno pokrojoną cebulę i razem podsmażać ok. 2 minuty. Dodać
Czerwień i błękitcurry z kurczaka znalazłam w książce "The complete Slow Cooker" autorstwa Sary Levis. Tym razem posłużył on jedynie jako inspiracja do mojego dania. Powód prosty - miałam trochę inne składniki. Efekt był, mimo zmian, udany, więc przepisem się dzielę.składnikikurczak podzielony na 8 części, lub 8 dowolnych kawałków kurzych (nogi, uda )1 łyżka oleju słonecznikowego2 łyżki czerwonej pasty(...)kurczaka4 liście limonki kafir2 łyżeczki brązowego cukru2 łyżeczki sosu rybnego100 g groszku cukrowego100 g zielonej fasolki garść kolendryprzygotowanieRozgrzać wolnowar zgodnie z instrukcją. Rozgrzać olej na patelni, dodać pastę curry, pastę pad thai i chili - smażyć przez minutę. Wrzucić cebulę i kawałki kurczaka, smażyć aż kurczak się zacznie rumienić.Wlać mleczko kokosowe i bulion, dodać liście
Stare GaryPolecam :) Makaron w sosie kokosowym z kurczakiem Składniki na 4 porcje: puszka mleka kokosowego 2 piersi z kurczaka 1 papryczka chili mała cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki czerwonej pasty curry przyprawy: sól, pieprz 250g czarnego makaronu 50g startego parmezanu prażone pestki dyni do dekoracji Wykonanie: Mięso kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem. Podsmażamy na łyżce tłuszczu i przekładamy(...)talerz. Na tej samej patelni smażymy drobno pokrojoną cebulę i czosnek, wlewamy mleko kokosowe, dodajemy papryczkę chili i podgrzewamy na wolnym ogniu. Po kilku minutach dodajemy pastę curry, doprawiamy do smaku i dodajemy kurczaka. Całość podgrzewamy razem kilka minut. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, po ugotowaniu odsączamy i przelewamy zimną wodą. Makaron przekładamy na talerze, polewamy sosem, posypujemy parmezanem
Smak mojej kuchni