będą one raczej oczekiwały ogólnego wrażenia „azjatyckości”, a nie konkretnej potrawy. Najlepszym przykładem dania, które można zaserwować w restauracjach o różnych profilach jest curry. Jego bazą są dwa składniki – pasta curry, czyli mieszanina przypraw nadająca wyjątkowy smak, a także mleczko kokosowe, które jest bazą sosu. Reszta jest sprawą dowolną i zależy tylko od fantazji szefa kuchni. Serwując curry oferuje się
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnePomysł był na curry. Najlepiej na lenia, czyli z wolnowara. Trzeba było tylko wymyślić z czym ma być. Padło na wołowinę, rożne warzywa i mango –
slodkokwasnaplzatem krem pomidorowy z bazylią i curry. Składniki: 1 ćwiartka z kurczaka (całe udko z pałką) kilka marchewek 1 duża pietruszka (korzeń) 1 łyżeczka curry w proszku (ja użyłem żółtego) 1 łyżka pasty paprykowej (własnej produkcji, przepis umieszczę wkrótce. Na razie może być też ze sklepu) 1 łyżeczka pieprzy cayenne 3 słoiczki dobrego koncentratu pomidorowego (tak, robię z koncentratu(...)powinna być słono-słodka, z lekką kwaskowatością. Nie przesadź z cukrem i dodawaj go stopniowo. Jeśli przesolisz, pamiętaj o triku z ziemniakiem . Jak ten etap będzie za Tobą, dorzuć curry, pastę paprykową (jeśli nie masz, wrzuć szczyptę papryki słodkiej, wędzonej i ostrej) i pieprz cayenne. Dorzuć też liście bazylii i trochę bazylii suszonej, żeby podkręcić smak. Delikatnie pogotuj chwilę całość
manslogblogzrozumieć jak mogłam kiedyś używać czegoś co miało w sobie praktycznie samą sól i inne dziwne glutaminiany. Zobacz również: Kurczak curry z mleczkiem kokosowym lub Indyk z pastą curry
Kuchcik gotujechili. W zależności od proporcji podanych składników otrzymuje się bardziej ostrą i czerwoną lub łagodną i żółtą kombinację. Tyle o curry. Napiszę,że dodałam masalę czerwoną czyli pastę curry. Możecie jeśli danie będzie za słodkie dodać czuszki-ostrej papryki
potrawyregionalneZnów curry. Macie już pewnie dość, ale zapomniałam Wam napisać, że do past curry często dodaje się składniki znane z kuchni chińskiej, czyli na przykład sos rybny. Można go również zastąpić filetami z sardeli, czyli anchois. Przepis, który podaję bazował na przepisie Jamiego Olivera na krewetki w czerwonym curry, ale zmieniłam kilka składników (tak, to ja dodałam suszone pomidory - zupełne(...)cebule pokrojone w sporą kostkę 200g mrożonego groszku 2 marchewki 200ml śmietany 18% Sposób przygotowania Składniki na curry miksujemy dokładnie w malakserze. W dużym garnku podsmażamy 5 minut cebulę. Dodajemy kurczaka i smażymy na średnim ogniu, żeby się zarumienił. Dodajemy przygotowaną pastę i smażymy kolejne 5 minut. Zalewamy 2 kubkami gorącej wody i gotujemy 10 minut. Następnie dosypujemy marchewkę
W kuchni wieczorempieprz do smaku dodatki cukinia pomidor malinowy czerwona papryka czarne oliwki mozarella parmezan po upieczeniu : prosciutto i listki świeżej bazylii sos curry 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka żółtej pasty curry 1 płaska łyżeczka sproszkowanego curry 1/2 łyżeczki pieprzu czosnkowego SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Mąkę, cukier, sol i drożdże oraz oliwę wymieszać. Dodać wodę i zagnieść elastyczne ciasto. Uformować
DefinicjaSmakupachnący przyprawami sos. Moje danie jest wariacją na temat curry, ale uwierzcie- bardzo udaną!Składniki:1 duża dynia (do podania curry)1 dynia Hokkaido4 szalotki4 ząbki czosnku3 cm kawałek imbiru2 papryczki chilli3 łyżki oliwy400 g obranych krewetek1 łyżka żółtej pasty curry1 opakowanie serka kremowego Apetina India500 ml bulionusól1 szklanka ryżu basmati natka pietruszkiPrzygotowanie:Dużą dynię przecinamy nożem na dwie(...)woku lub głębokiej patelni. Do cebuli dodajemy drobno pokrojone papryczki chilli, imbir i czosnek. Dynię hokkaido obieramy i kroimy w kostkę. Smażymy z pozostałymi warzywami. Dodajemy łyżkę żółtej pasty curry i podlewamy bulionem. Następnie do curry dajemy krewetki. Przyprawiamy solą i gotujemy aż dynia będzie miękka. Na koniec dodajemy kremowy serek Apetina India. Ryż gotujemy na sypko i podajemy jako
Smakowity Blog KulinarnySkładniki: 1 nieduży kalafior 2 łyżeczki curry Proeco Polska 2 łyżeczki miodu sól Przygotowanie: Kalafiora natrzeć pastą curry, polać cienką strużką miodu, posolić i zawinąć w folię. Podlać około 1/2 … Czytaj dalej Grillowany kalafior
czarrna od kuchniDziś proponuję kurczaka w curry. Pokroiłam piersi z kurczaka na kawałki. Dodałam do nich pastę curry,sok z połówki cytryny, roztarty czosnek, sól i polałam je jogurtem bałkańskim. Odstawiłam na około godzinę. W międzyczasie ugotowałam ryż z dodatkiem kurkumy. Na patelni podsmażyłam pokrojoną cebulkę, dodałam do niej pokrojonego bakłażana, na koniec smażenia wrzuciłam groszek i pokrojone cztery
potrawyregionalnedietetyczna - mleczko kokosowe light) 125ml wywaru z warzyw lub kurczaka 1 średnia cebula, pokrojona w piórka 1 dymka, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 2 łyżki zielonego curry (pasta do kupienia w dziale „kuchnie świata”) 1 łyżeczka świeżego startego imbiru 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej (pasta do kupienia w dziale „kuchnie świata”) ½ łyżeczki(...)patelni (najlepiej typu WOK) rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, dymkę, czosnek i imbir -smażymy około minuty. Następnie dodajemy zielone curry, smażymy kolejne 2-3 minuty. 2. Wlewamy bulion, mleczko kokosowe, dodajemy paprykę, kolendrę i doprowadzamy do wrzenia. 3. Wrzucamy kurczaka, dodajemy pastę z trawy cytrynowej, cukier i gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż mięso będzie miękkie. 4. Pod koniec gotowania dodajemy
Tajskie smakijednego przepisu . Curry to nosi nazwę rajma masala - jego głównym składnikiem jest czerwona fasola w pysznym pomidorowym, aromatycznym sosie. Danie to jest niezwykle smaczne i bardzo sycące. Wraz ze mną rajma masalę przygotowaly Panna Malwinna i Maggie . Składniki: 2 puszki czerwonej fasoli 2 puszki pomidorów 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego olej do smażenia Pasta cebulowa: 1 duża cebula(...)minutę aż zmienią kolor i zaczną intensywnie pachnieć. Następnie dodać cebulę, czosnek i imbir, dusić do czasu aż cebula się zeszkli. Zdjąć z patelni, przestudzić i zmiksować na gładką pastę. Curry W woku lub głębokiej patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i przesmżyć na nim pastę cebulową. Następnie dodać pomidory i koncentrat pomidorowy, dusić przez kilka minut, dodać fasolę i dusić
Codzienne Gotowaniedietetyczna - mleczko kokosowe light) 125ml wywaru z warzyw lub kurczaka 1 średnia cebula, pokrojona w piórka 1 dymka, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 2 łyżki zielonego curry (pasta do kupienia w dziale „kuchnie świata”) 1 łyżeczka świeżego startego imbiru 1 zielona papryczka chilli 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej (pasta do kupienia w dziale „kuchnie świata”) ½ łyżeczki(...)rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, dymkę, czosnek, papryczkę (bez pestek!) i imbir -smażymy około minuty. Następnie dodajemy zielone curry, smażymy kolejne 2-3 minuty. 2. Wlewamy bulion, mleczko kokosowe, dodajemy paprykę, kolendrę i doprowadzamy do wrzenia. 3. Wrzucamy kurczaka, dodajemy pastę z trawy cytrynowej, cukier i gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż mięso będzie miękkie. 4. Pod koniec gotowania dodajemy
Tajskie smakidietetyczna - mleczko kokosowe light) 125ml wywaru z warzyw lub kurczaka 1 średnia cebula, pokrojona w piórka 1 dymka, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 2 łyżki zielonego curry (pasta do kupienia w dziale „kuchnie świata”) 1 łyżeczka świeżego startego imbiru 1 zielona papryczka chilli 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej (pasta do kupienia w dziale „kuchnie świata”) ½ łyżeczki(...)rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, dymkę, czosnek, papryczkę (bez pestek!) i imbir -smażymy około minuty. Następnie dodajemy zielone curry, smażymy kolejne 2-3 minuty. 2. Wlewamy bulion, mleczko kokosowe, dodajemy paprykę, kolendrę i doprowadzamy do wrzenia. 3. Wrzucamy kurczaka, dodajemy pastę z trawy cytrynowej, cukier i gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż mięso będzie miękkie. 4. Pod koniec gotowania dodajemy
My Culinary ArtZapraszam na niesamowite danie, pochodzące z kuchni azjatyckiej...o walorach zdrowotnych ryb nie muszę pisać :)- ale o mieszance mleka kokosowego I pasty curry - musze. ....rozkosz dla podniebienia...pychotka...zachęcam do spróbowania :) Składniki:sok z jednej limetki4 łyżki rybnego sosu( fish sauce)2 łyżki Thai soja sos1 świeżej papryczki chilli350 gr ryby monkfish350 gr łososia400 ml mleka kokosowego3 kaffir lime liści1(...)łyżka czerwonej pasty curry1 szklanka ryżu jaśminowegopokrojona pietruszka Wykonanie:przygotować marynatę: sok z limetki, 2 łyżki sosu rybnego, 2 łyżki thai sosu I pokrojona papryczka chilli-wymieszać w miseczce.Pokroić rybę. Zalać marynatą. Przykryć I odłożyć do lodówki na 1-2 godzinę lub na całą noc :) Do woka wlać mleko kokosowe. Zagotować . Dodać curry paste, lime liście
Smaki Edyty