pasta curry - 1073 przepisów (strona:35/72)

Curry z dynią i kurczakiem 139

koncentratu pomidorowego sól, pieprz łyżka skrobi kukurydzianej (opcjonalnie jakby sos był za rzadki) Składniki na marynatę do kurczaka: ok. 3 cm świeżego imbiru 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka zielonej pasty curry 6 łyżek oliwy sok z 1/4 cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu sól, pieprz Dodatkowo: ryż świeży tymianek cytrynowy (opcjonalnie) Wykonanie: Marynata: Imbir i czosnek ścieramy na tarce o drobnych oczkach

IMPRESJA SMAKU
NALEŚNIKI Z WOŁOWINĄ I MARCHEWKĄ 153

naleśników KLIK TU 500 g mięsa mielonego wołowego 3 marchewki 4 pieczarki 1 cebula Sól i pieprz 3 łyżki przyprawy gyros 2 łyżki przecieru 2 lyzki pasty curry 1 łyżka koncentratu pomidorowego 10 dag sera żółtego 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka czosnku granulowanego PRZYGOTOWANIE:  Marchewki obieram i trę na grubych oczkach.  Pieczarki myję i kroję w kostkę

Gotowanie Patki
Zupa tajska. 351

Składniki: 1l bulionu drobiowego 1 puszka mleczka kokosowego 1 pierś z kurczaka 2 nieduże marchewki 1 mała pietruszka 4 listki limonki kafir 10 grzybów mung 1,5 łyżki zielonego curry (pasta) 1,5 limonki 4 łyżki słodkiego sosu sojowego 2-3 łyżki sosu rybnego szczypiorek garść kolendry 2 ząbki czosnku świeży imbir (kawałek wielkości kciuka) algi (ja wykorzystałam takie(...)jeden talerz - 1 arkusz) makaron soba (1 garstka na 2 talerze) odrobina chili Do garnka wlewamy bulion i mleczko kokosowe. Stawiamy na ogniu. Dodajemy 1,5 łyżki zielonego curry i liście limonki. Obieramy i kroimy w paski mrchewki i pietruszkę, wrzucamy do garnka. Namaczamy grzyby przez 5 min następnie kroimy i dorzucamy do zupy. Oczyszczamy pierś z kurczaka, kroimy

Brzuszki Łakomczuszki
Orientalna zupa z dynią, curry i szpinakiem 134

Rety jakie to było dobre, niestety już w czasie przeszłym. Wszystko zjedzone, a zupa palce lizać!. Curry uwielbiam, szpinak i bulgur też, więc cóż zupa skazana była na sukces. Może ktoś ma ochotę się po delektować nutką orientu połączoną z dynią?. Już piszę przepis... Składniki: - 1/2 dyni piżmowej(...)obraniu ze skórki - 50 dag fileta z piersi kurczaka - 1 litr bulionu - 10 dag kaszy bulgur, ( opcjonalnie, bo możecie dodać inną ) - 1 łyżka pasty curry, ( dałam czerwoną ) - 2 łyżeczki mielonego curry - 2 łyżeczki mielonej kurkumy - puszka mleczka kokosowego, 400 ml - 3 garście liści szpinaku - olej kokosowy do smażenia, 3 łyżki 1. Olej kokosowy rozpuszczamy w dużym rondlu i smażymy mięso

Apetyczna babeczka
WIEPRZOWE CURRY Z MLECZKIEM KOKOSOWYM 186

ząbki czosnku 1 kawałek imbiru w korzeniu 2 suszone papryczki chili sól pieprz 1 op.chińskiej mieszanki 1 pęczek dymki olej 1 łyżeczka kurkumy 1 szkl.bulionu 1 łyżka łagodnej pasty curry lub 2 kostki bulionowe curry 1/2 pęczka natki ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Czosnek i imbir obrać,drobniutko posiekać .Chili pokruszyć.Dymkę pokroić na kawałki najpierw myjąc ją.Mięso opłukać,osuszyć.Pokroić w dość(...)ogniu i 4 łyżkach oleju.Posolić do smaku.Dokładamy czosnek,chili,imbir.Krótko smażymy na ostrym ogniu,ciągle mieszając.Posypujemy kurkumą.Dodajemy warzywa chińskie,mleczko kokosowe i bulion,oraz pastę curry.Zagotować aż potrawa zawrze,zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem( nie musowo,trudno u mnie o tak dużą pokrywkę).Dusimy ok.5 min,nie dłużej.Na ok 2 min.przed końcem

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Tajska zupa z fasolką szparagową 196

fasolką szparagową Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 500 g piersi z kurczaka 1 spora cebula 4 ząbki czosnku 4 listki limonki kaffir 3 cm świeżego imbiru 2 łyżeczki pasty curry olej do smażenia 2 łyżki sosu rybnego 1000 ml bulionu 400 ml mleczka kokosowego 200 g cienkiej fasolki szparagowej 100 g pędów bambusa 3 łyżki posiekanego szczypiorku świeża bazylia tajska(...)kroimy paski, cebulę w kosteczkę, czosnek w plasterki, a cimbir drobno siekamy, Na patelni rozgrzewamy olej. Najpierw smażymy cebulę, następnie dodajemy mięso. Gdy będzie złociste dodajemy czosnek, imbir, kaffir, pastę i chwilkę wszystko przesmażamy. Przekładamy do garnka, wlewamy bulion, mleczko i chwile gotujemy. Fasolkę kroimy na pół, wrzucamy do zupy. Dodajemy też pędy bambusa. Gotujemy, aż fasolka będzie al dente

Kulinarne przygody Gatity
Wołowina w czerwonym sosie curry 149

mięsa mielonego (wołowiny)1 duży pomidor pokrojony w kostkę 1 łyżka sosu rybnego1 łyżeczka cukru1 łyżka soku z cytrynyZielenina do ozdobyNa patelni lub w woku podsmażyć czosnek, następnie dodać pastę curry i wołowinę. Wszystko energicznie wymieszać. Smażyć przez chwilę. Następnie dodać pomidora a potem kolejno sos rybny, sok z cytryny oraz cukier. Wszystko dobrze wymieszać i smażyć jeszcze chwilę. Pamiętajcie

Kulinarna rozmowa
Krem z dyni z mlekiem kokosowym 208

średniej wielkości ziemniaków 2 średnie marchewki 100 g kremu kokosowego rozpuszczonego w 300 ml gorącej wody (można zastąpić mlekiem kokosowym z puszki) 1 łyżeczka czerwonego curry (lub do smaku) 500 bulionu warzywnego (lub więcej, jeśli nie lubicie gęstych zup) sól i pieprz do smaku  płatki chili i natka kolendry lub pietruszki do dekoracji Uwaga: krem kokosowy w bloku jest(...)Kuchnie Świata   Przygotowanie Dynię przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych, obrać i pokroić na małe kawałki. Ziemniaki i marchewkę obrać, pokroić w kostkę. Wszystkie składniki umieścić w garnku, dodać pastę curry, bulion warzywny i przyprawy. Gotować około 30, pod koniec gotowania dodać rozpuszczony krem kokosowy lub mleko kokosowe. Całość zmiksować i udekorować płatkami chili i kleksem mleka lub śmietanki kokosowej

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zupa krem z dyni z mlekiem kokosowym podana z ostrym serem 184

dynią, dodając jej egzotyki. Uzupełnienie tego wszystkiego odrobiną ostrego sera, nadaje tej zupie obłędny smak. SKŁADNIKI 1 mała dynia 1 duża marchew 1 ziemniak 1 puszka mleka kokosowego curry (pasta lub w proszku) imbir (świeży lub w proszku) garam masala   kmin rzymski 1 ząbek czosnku kurkuma około 500-700 ml bulionu sól olej ser żółty (najlepiej dojrzewający, twardy(...)Dynię obieramy ze skórki, wydrążamy z pestek i kroimy w kostkę. Ziemniaka i marchew również obieramy i kroimy w kostkę. W garnku, na oleju krótko podsmażamy wyciśnięty ząbek czosnku, curry oraz imbir. Następnie dodajemy warzywa i przez chwilę dusimy je z czosnkiem.  Całość zalewamy bulionem i gotujemy, aż warzywa zmięknął. W czasie gotowania dodajemy odrobinę garam masali, kminu rzymskiego

Zofiana
Kurczak po tajsku z ryżem 730

końcu prawdziwy obiad;) jak rzekła moja rodzina. Zapraszam Was na kurczaka po tajsku , do mojej  ulubionej kuchni azjatyckiej. Dzisiejszy obiad będzie dla Was zaskoczeniem, nuta ostrości czerwonej pasty curry -zostanie przełamana masłem orzechowym. Po prostu pychota. Oczywiście, dania kuchni azjatyckiej są dietetyczne I lekki , I co najważniejsze obiad mamy w 30 min. Polecam. Zaczynamy:)  Składniki:4 piersi(...)cebule2 łyżki oliwy z oliwek2 łyżki oleju sezamowego500 ml bulionu kurczakowego1 łyżka mąki ziemniaczanejPrzyprawy:4 łyżki sosu sojowego4 łyżki sosu rybnego4 łyżki cukru brazowego4 łyżki octu winnego4 łyżeczki czerwonej pasty curry4 łyżeczki masła orzechowegoWykonanie:Na oliwie z oliwek smażymy na średnim gazie cebulę, pokrojoną w półtalarki- około 4 min. Dodajemy paprykę- smażymy około 3 min. Po tym czasie wyciągamy wszystko

Smaki Edyty
Curry z pieprzem i tofu 144

używać tylko jednej przyprawy byłby to pieprz. Jest pikantny, ale nie za bardzo. Poprawia smak, ale jest zdrowy i ma wiele różnych odmian, z których każda smakuje inaczej. W curry z pieprzem i tofu możemy poczuć czym różni się w smaku pieprz czarny od zielonego, żeby jeszcze bardziej je polubić. Chrupkie warzywka, tofu i pieprzny sos są inspirowane kuchnią tajską(...)które łatwo jest zapakować w pojemnik lunchowy.   Składniki na 3 porcje: cebula pokrojona w piórka łyżka świeżo zmielonego pieprzu łyżka zielonego pieprzu marynowanego w kulkach 2 łyżki zielonej pasty curry opakowanie tofu naturalnego (180-200 g) pokrojonego na kawałki czerwona papryka pokrojona na kawałki marchewka pokrojona w plasterki 100 g różyczek brokułów podzielonych na mniejsze części mała cukinia pokrojona

Ugotowane pozamiatane
Zupa curry z cukinii 121

roku. Jednak zimny wiatr skutecznie przypomina mi każdego ranka, że to jeszcze nie dziś. Między jednym tęsknym spojrzeniem za okno w poszukiwaniu słońca, a drugim przygotowałam prostą, rozgrzewającą zupę curry z cukinii. Choć może się to wydać pretensjonalne, ciągle nie mogę się nadziwić, że z tak prostych przepisów, o minimalnej liczbie składników, powstają tak smaczne dania. Właśnie takie potrawy lubię(...)zaburczy nam w brzuchu. Leniwe popołudnie z książką i kubkiem zupy w ręce. Brakuje mi ostatnio takich dni.Składniki:1kg cukinii1 duża biała cebula0,5l bulionu warzywnego1 łyżeczka pasty curry (łagodnej lub ostrej - wg Waszych upodobań)2 czubate łyżki śmietanych 18%1 łyżka masła (do podsmażenia cebuli)sól do smaku Sposób przygtowania:Cebulę kroimy w drobną kostkę, cukinie kroimy

W kuchni wieczorem
Tortilla Orientalna - Bombay Dreams 188

użyłam Kieleckiego bo najbardziej mi smakuje 1 ząbek czosnku 2 jajka ugotowane na twardo 1 kulka sera mozarella 100 g sera mozarella wiórki 1 łyżka bardzo ostrej zielonej pasty curry 1 łyżka indyjskiego sosu Korma 1 świeża papryczka chili 1,5 łyżeczki przyprawy curry 0,5 łyżeczki świeżo zmielonej mieszanki przypraw Garam Masala 4 garści mix'u sałat  (cykoria(...)uzyskania gładkiej jednolitej masy. Przygotowanie sosu do polania tortilli: 125 ml indyjskiego jogurtu mieszamy z czterema łyżkami majonezu, wciskamy do tego jeden ząbek czosnku. Doprawiamy 0,5 łyżki przyprawy curry i 0,5 łyżeczki świeżo zmielonej mieszanki przypraw Garam Masala. Mieszamy aż do uzyskani jednolitej gładkiej masy. Przygotowanie tortilli: W trakcie przygotowań, włączamy piekarnik i ustawiamy temperaturę 200 stopni

ClauditteMissCooking
Zupa kokosowa z kurczakiem i boczniakami 270

bójcie się kupowania "dziwnych" składników. Większość z nich można zamrozić na później (np. galangal, papryczki chilli, liście limonki kaffir, trawę cytrynową) lub przechowywać w lodówce przez wiele tygodni (pasty curry, grzybki straw, sos sojowy, sos rybny). Zapraszam do gotowania! Składniki: 400 ml bulionu drobiowego* 400 ml mleka kokosowego 4 cm galangalu 2 łodygi trawy cytrynowej 5 listków kaffiru 1/2 łyżeczki(...)szklanki grzybów straw*** 4 łyżki sosu rybnego sok z 1 limonki + do podania: papryczka chilli, pokrojona w krążki szczypiorek, drobno posiekany ryż jaśminowy (opcjonalnie, ja wolę bez ;)) tajska pasta chilli (opcjonalnie) CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Trawę cytrynową zgniatamy tłuczkiem do mięsa, galangal kroimy w plastry, szalotkę kroimy na pół, żółtą papryczkę w paski, kurczaka w kostkę

Tajskie smaki
Kalafiorowe curry z cukinią 173

Kocham curry i ku mojej wielkiej radości Miśka też pokochała, po o ile naszą miłością największą są makarony to latem przerzucamy się na lżejszy ryż. Jak się również można domyślić, to dzisiejsze jest na tyle łagodne, że dzieci też spokojnie mogą jeść, i na tyle szybkie do zrobienia, że podczas gotowania ryżu robi się(...)reszta. Składniki na 4 porcje : 2 średnie cukinie około pół kg kalafiora podzielonego na małe różyczki 1 duża cebula pęczek natki pietruszki puszka 400 ml mleka kokosowego łyżeczka zielonej pasty curry płaska łyżeczka kuminu 2 ząbki czosnku łyżeczka soli Przygotowanie: W dużym garnku rozgrzej 3 łyżki oleju roślinnego i zeszklij drobno posiekaną cebulę (2-3 minuty smażenia), dodaj przyprawy (sól

greenscarf

Proponowane wyszukiwania