pasta curry - 1073 przepisów (strona:42/72)

Zupa z pieczonej dyni na mleku kokosowym z cynamonem i chilli 162

litra wody 1 kostka bulionu wegańskiego oliwa z oliwek cynamon  1 łyżeczka chilli  2-4 łyżeczki    (fajnie sprawdza się bardzo ostra pasta z papryki) curry 1 łyżeczka sól 1/2 - 1 łyżeczka Przygotowanie ( 30-40 minut bez pieczenia) - dynię przepoławiamy, łyżką pozbywamy się pestek a następnie kroimy ją na półksiężyce. - półksiężyce

Pora na pora i pomidora
Faszerowany bakłażan kaszą pęczak z indykiem i serem feta 196

duży bakłażan 100 g mięsa mielonego z indyka 1 torebka kaszy pęczak KUPIEC 1 mała cebula dymka 2 ząbki czosnku 50 g sera feta 0,5 łyżeczki pasty chilli odrobina curry, papryki słodkiej i kurkumy sól i pieprz do smaku o,5 pęczka świeżej kolendry odrobina oliwy   Przygotowanie: Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni z odrobiną

Niezły Młynek
Zupa Wietnamska Tom Yum 106

pieczarek świeży imbir 5 listków bazylii 4 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego  mieszanka chińska - mrożone warzywka  tajska pasta Kanokwan pieprz sól curry makaron ryżowy Przygotowanie:  Włoszczyznę wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim dodajemy do wody wraz z kośćmi wołowymi i gotujemy by uzyskać wywar taki(...)kości będą już ugotowane wyjmujemy je z wywaru. Dodajemy pokrojoną w kostkę karkówkę, curry 3 łyżeczki,  krewetki, papryczki chili i gotujemy 10 minut po czym dokładamy do zupy warzywa chińskie oraz pastę do zupy. Pieczarki kroimy w plasterki i dodajemy do dalej gotującej się zupy, następnie pokrojony w cienkie chude plasterki imbir

ClauditteMissCooking
Zupa fasolowa z suszonymi śliwkami, Co ciekawego w Kauflandzie + ceny 172

również pizza bezglutenowa i bez laktozy - tofu w różnych wersjach, mój HIT: wędzone, świetna jakość i całkiem spora ilość za taką cenę - pasty do chleba, mój HIT: pasty na bazie słonecznika, zwł. curry z ananasem, rewelacja! bardzo ciekawe połączenie smaków - pozostałe, dostępne pasty, tych akurat nie próbowałam - kiełki na patelnię, mój HIT, bardzo smaczne, szybki pomysł na ciepłe danie: podsmaż

Qlinarnie i Qlinarnie
Curry z kurczaka po cejlońsku 117

różnica w smaku jest kolosalna!  dwie piersi z kurczaka szklanka wody 2 cebule 2 łyżeczki startego imbiru 2 łyżeczki przeciśniętego czosnku 1 łyżeczka kurkumy 4 łyżeczki delikatnej przyprawy curry 2 łyżeczki osrtej papryki w proszku 2 łyżeczki przyprawy garam masala 1 łyżeczka czarnuszki 1 saszetka śmietanki kokosowej puszka krojonych pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego olej świeża kolendra Na głębokiej(...)dodać delikatnego smaku anyżku, należy ją jednak usunąć, gdy cebula się usmaży). Cebulę smażyć delikatnie i powoli aż zmieni kolor na brązowy.  W międzyczasie przygotować pastę z imbiru, czosnku, przypraw: curry, kurkumy, ostrej papryki  oraz odrobiny wody. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać lub nawet zmiksować. Pastę dodać do usmażonej cebuli, dokładnie wymieszać i smażyć kilka minut, jeśli cebula będzie

Codzienne Gotowanie
Zielone pierogi z żółtym sosem. 131

Zielone pierogi z selerowo-imbirowym żółtym sosem. (ok. 5 osób) Składniki farsz : 10 ziemniaków 1/4 szklanki pestek dyni 1/4 szklanki łuskanego słonecznika 1/4 szklanki krojonych migdałów curry, kmin rzymski, estragon, pasta sambal oelek, pieprz, sos sojowy Cisto robimy jak na pierogi ruskie 1/2 kg mąki PRZEPIS . Aby kolor był zielony dodajcie 3-4 łyżki młodego mielonego jęczmienia i posypcie czosnkiem(...)Następnie sypiemy na nie sporo curry i kminu rzymskiego. Przesmażamy razem z pestkami, ale z uwagą i ciągle mieszając, żeby nie przypalić przypraw, a jedynie podbić ich aromat. Tak przygotowane pestki wrzucamy najlepiej do moździerza i lekko je tłuczemy na drobno, szczególnie pestki dyni należny rozdrobnić. Przesypujemy pestki do ziemniaków i doprawiamy pieprzem, estragonem, pastą sambal oelek i sosem sojowym

vegetanie
Curry z kurczaka ze szparagami i szpinakiem 196

jeszcze go wykorzystać. Bardzo lubię curry, więc urozmaiciłam go smakiem białych szparagów. Smak niezwykle oryginalny.  Ujmujący.    Polecam :) Składniki : pierś z kurczaka 3 łyżeczki przyprawy curry (może być również pasta) pęczek białych szparagów 20dag szpinaku puszka mleka kokosowego (400ml) łyżka soku z cytryny sól, pieprz  papryka czerwona ostra ( w proszku) natka pietruszki oliwa Przygotowanie: Kurczaka drobno kroimy

ChilliJemy
Soczewica czerwona na ostro 161

Soczewicę wszyscy w domu uwielbiamy i robię z niej “różne różności” Dziś proponuję soczewicę czerwoną z curry, którą najczęściej jadamy albo z ugotowanym ryżem i ogóreczkiem kiszonym lub korniszonem albo z brokułowym quichem . Można ją zabrać do pracy czy szkoły albo skonsumować na miejscu w domu Potrawa z soczewicy czerwonej z imbirem, pomidorami i marchewką Niewątpliwą zaletą tej potrawy jest(...)się znajdzie! Będzie pysznie Składniki: 2 szklanki* surowej czerwonej soczewicy (~350 g) 1 duża marchewka 1 cebula 2 cm korzenia imbiru (może być mniej) lub 1 łyżka pasty imbirowej 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki kurkumy 1 puszka pomidorów 5 szklanek wody 2-3 łyżki octu jabłkowego 1 łyżka oleju lub oliwy sól Wykonanie: Cebulę obieramy

Lamarida.pl
Szybkie Panang Curry z kurczakiem 366

pozostałych dań typu curry. Potrawę najczęściej przyrządza się z wołowiną, ale możecie z powodzeniem zastąpić ją kurczakiem (tak jak ja) lub wieprzowiną.Na Panang Curry składa się mięso pocięte w paski lub plastry, pasta Panang na bazie pasty krewetkowej, chilli, trawy cytrynowej i galangalu, liście limonki kafir, sos rybny i mleko kokosowe. Istnieje również wersja dla wegetarian i wegan - pastę(...)sojowym lub silnym wywarem warzywnym, a mięso - tofu. Ja dziś przygotowałam uproszczoną wersję z kupną pastą, jednak w niedalekiej przyszłości przygotuję własną pastę, bo danie jest wyśmienite :) Zapraszam do gotowania!Składniki na szybkie Panang Curry z kurczakiem dla dwóch osób:3/4 szklanki mleka kokosowego1 pierś z kurczaka, pocięta w cienkie plastry3 liście limonki kafir, poszarpane*1-2 łyżki pasty

Tajskie smaki
Jajka curry z czerwoną papryką 120

łyżeczka posiekanego szczypiorku sól, pieprz 1. Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, przekrawamy na pół, wyciągamy żółtka, białka odkładamy. 2. Miksujemy paprykę, żółtka, majonez, sól, pieprz i curry.  3. Tak przygotowaną pastę wykładamy na białka. Ozdabiamy czerwoną papryką i posiekanym szczypiorkiem

Szefowa kuchni
Kurczak w mleczku kokosowym z sezamem - kuchnia azjatycka 176

Polecam jako jedno z wielu dań kuchni azjatyckiej. składniki:- pierś z kurczaka- połowa puszki mleczka kokosowego- sezam- 2 ząbki czosnku- ocet ryżowy słodki- sos sojowy jasny- curry- łyżka mąki kukurydzianej- łyżka tajskiej pasty kokosowej (bardzo ważny składnik)Kurczaka mieszamy z przeciśniętym czosnkiem, sosem sojowym, octem, curry, smażymy w rozgrzanym woku, dodajemy resztę składników, zalewamy mleczkiem kokosowym , dusimy około

SMYKWKUCHNI
Kurczak z pastą Tom Yum, bazylią azjatycką i makaronem ryżowym 122

łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka papryki w proszku (płaska) 1/2 łyżeczki papryki ostrej (możecie dodać więcej) Dodatkowo: 1 cebula duża 100-150 ml wody 2 łyżeczki pasty Tom Yum 2 szczypty bazylii azjatyckiej curry sól pieprz  Ponadto: olej do smażenia (polecam sezamowy lub kokosowy , ale może być dowolny) Pierś z kurczaka należy umyć osuszyć, a następnie pokroić w kostkę(...)zeszkli. Następnie cebulę lekko posolić, podlać odrobiną wody i dusić (pod przykryciem) - do miękkości. Płyn musi całkowicie odparować. Wtedy należy dodać kurczaka i pastę Tom Yum. Całość smażyć przez 5-7 minut i doprawić do smaku (curry, bazylią, solą i pieprzem). W międzyczasie ugotować makaron - wg przepisu z opakowania. Po odcedzeniu i przelaniu zimną wodą - makaron przełożyć do zawartości patelni

Di gotuje
Grillowany bakłażan z sosem jogurtowym 152

ochoty na długie pichcenie albo jestem sama w domu i nie muszę się zbytnio wysilać z gotowaniem. Tak podany bakłażan to fuzja kuchni włoskiej (pasta pomidorowa), tureckiej (bakłażan i jogurt) i indyjskiej (curry) – wybuchowa mieszanka smaków! Na lunch, na obiad i na kolację. Uwielbiam bakłażany i robię z nimi w kuchni prawie wszystko – dodaję do mięsnego gulaszu, do leczo(...)bakłażan o wadze 250-350g 200ml zsiadłego mleka/kefiru/jogurtu łyżka stołowa czerwonego pesto lub pikantnej pasty pomidorowej 4 łyżki oliwy z oliwek lub dobrego oleju mały ząbek czosnku łyżeczka mieszanki suszonych ziół, u mnie zioła dalmatyńskie 8-10 większych listków mięty ½ łyżeczki przyprawy curry (z ogólnodostępnych ja uwielbiam curry Kotanyi

Karo in the Kitchen
Wegańskie curry z dynią, batatem i ciecierzycą 139

kiedy trzeba zacząć się rozgrzewać na wszelkie sposoby. Najlepiej zacząć od kuchni! Na przykład z tym indyjskim curry z tajską nutą :) Podany przepis świetnie sprawdzi się z innymi dodatkami, np. z kurczakiem. Jeśli nie mamy czasu, siły lub ochoty na robienie pasty, możemy kupić gotową, choć pozbawiamy się w ten sposób (prawie) całej zabawy ;) Zobacz jak przygotować to danie(...)czasie trzeba ją odcedzić i gotować około godziny w nowej wodzie, również w dwa razy większej jej ilości. Ciecierzycę z puszki można dodać do curry bez dodatkowej obróbki. Najpierw przygotujemy pastę, tak by wszystkie składniki miały czas się połączyć przed dalszą obróbką. W moździerzu ucieramy kolendrę i kmin (nie podprażam ich wcześniej, gdyż w paście trafią na patelnię). Dobrze ucieram

Bazując na smaku
Kuchenne zamienniki - co czym zastąpić i do czego stosować 185

jego zamienniki należy stosować bardzo ostrożnie, aby nie zdominować smaku potrawy. Amchur (amchoor) - sproszkowane zielone mango Można zastąpić: sokiem z limonki lub w ostateczności z cytryny pastą z tamaryndowca Stosować do curry, warzyw, mięsa i ryb. Asafetyda (czarcie łajno, smrodzieniec) Można zastąpić: suszoną sproszkowaną cebulą lub suszonym sproszkowanym czosnkiem Bazylia świeża i suszona Można zastąpić estragonem cząbrem. Curry liście Można(...)naczyniem z wodą) i pozostawić do odsączenia. Na koniec pozostałą na gazie mieszaninę odcisnąć z resztek oleju. Tak przygotowany olej sezamowy można przechowywać w lodówce do 3 miesięcy. Pasta migdałowa Szklankę pozbawionych skórki zblanszowanych migdałów zmielić z 1 szklanką cukru (można użyć zarówno cukru pudru, jak i cukru białego czy brązowego). Ciekawy smak można też uzyskać dodając cukier palmowy. Aromat

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata