pomarańcze 1 łyżeczka skórki z pomarańczy tłuszcz do smażenia pulpecików przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz, curry (u mnie: przyprawa kofta curry), łyżeczka kurkumy, świeżo starta gałka muszkatołowa, pół posiekanej natki pietruszki, suszone oregano, 1 łyżka pasty pomidorowej, łyżeczka brązowego cukru, garść świeżych listków tymianku - oczywiście w ilościach wedle własnego gustu Przygotowanie: Mięso doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy(...)posiekaną natkę pietruszki, oregano i pastę pomidorową. Kolejno wbijamy jajko. Dodajemy drobno posiekany czosnek i odciśniętą bułkę. Wszystko dokładnie mieszamy ugniatając rekoma. Kolejno z masy formujemy niewielkie pulpety. Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością tłuszczu wykładamy pulpeciki i krótko obsmażamy z dwóch stron na rumiano (czynność nie trwa długo, ponieważ kolejno pulpeciki będą się dusić w zupie). Przekładamy
Symfonia Smakówwodę. Chleb przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pieczemy w piekarniku na złoty kolor , przez godzinę. Chleb studzimy całkowicie. PASTA Z PIECZONYCH WARZYW: - 300 g upieczonej dyni piżmowej - 2 małe marchewki - 1 pietruszka - oliwa z oliwek - przyprawa curry do oprószenia warzyw - słodka papryka do oprószenia warzyw - łyżka miodu Warzywa myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Pieczemy przez niecałą godzinę
SMYKWKUCHNIwodę. Chleb przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pieczemy w piekarniku na złoty kolor , przez godzinę. Chleb studzimy całkowicie. PASTA Z PIECZONYCH WARZYW: - 300 g upieczonej dyni piżmowej - 2 małe marchewki - 1 pietruszka - oliwa z oliwek - przyprawa curry do oprószenia warzyw - słodka papryka do oprószenia warzyw - łyżka miodu Warzywa myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Pieczemy przez niecałą godzinę
SMYKWKUCHNIgrudkowatą konsystencję, faktury poszczególnych składników będą lepiej wyczuwalne. Jeżeli konsystencja jest zbyt gęsta, dolej odrobinę płynu. Wegańska pasta pomidorowa: Składniki: 200g ugotowanej fasoli typu Jaś 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 ząbek czosnku 20g oleju kokosowego 1 łyżeczka przyprawy curry 80ml wody lub wywaru warzywnego 2 łyżki orzeszków piniowych 1 łyżeczka soli pieprz czarny Sposób przygotowania: Czosnek obierz
kuron.com.plcoś ciepłego. Bajgle z mielonym i kukurydzą Składniki (4 sztuki): 250g mięsa mielonego 250ml pasty pomidorowej 4 bajgle mała puszeczka kukurydzy tarty ser (takie porządne trzy garście) serek kanapkowy do posmarowania bułeczek przyprawiamy wedle uznania u mnie to była: słodka papryka, curry, pieprz, zioła prowansalskie, chili Wykonanie: Mięsko wkładamy na patelnie doprawiamy i smażymy jakieś
Moje pyszne gotowanieponownie postanowiłam odkopać smaki dzieciństwa i przygotowałam pastę pieczarkową ze szczypiorkiem , którą moja mama zawsze przygotowywała na święta i inne uroczyste okazje. Pasta świetnie pasuje do kanapek z wędliną. Wczoraj zupełnie zmieniłam kierunek i przygotowałam indyjskie curry z pieczarek i zielonego groszku . Uwielbiam kuchnię indyjską i tamtejsze bardzo aromatyczne potrawy. Danie jest bardzo smaczne i sycące i idealnie nadaje
Codzienne Gotowaniemówi się po prostu "chili". Im mniejszych rozmiarów jest papryczka, tym ostrzejsza. Bardzo chętnie używana do dań mięsnych, sosów, marynat, czatnejów i past. Jest popularnym dodatkiem do wyrobów cukierniczych, bo podkreśla smak słodyczy. Suszona jest składnikiem curry. Należy pamietać, że ostrość chili, a także na moment, w którym je poczujemy, wpływa ilość tłuszczu w potrawie. Olej i tłuszcze pokrywają czasteczki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!SKŁADNIKI: - 600 g pokrojonej w kostkę dyni piżmowej - 2 ząbki czosnku - 4-5 łyżek oliwy z oliwek - świeży imbir - łyżka ostrej przyprawy curry indyjskie - 2 szczypty cynamonu - 1/3 papryczki chili - 2 szczypty przyprawy sumak - 1 łyżeczka pasty cytrynowej - 100 ml mleka kokosowego - 100 ml śmietanki 18% - 750 ml wody ponadto: pestki z dyni i ser np. feta W garnku
SMYKWKUCHNIkawałek imbiru, obrany i starty na tarce 1 papryczka chilli, bez nasion i pokrojona w drobną kostkę 1 łyżeczka curry w proszku 1 kg marchewki, obranej i pokrojonej w plasterki 2 pędy trawy cytrynowej, rozgniecione (lub 1/2 łyżeczki pasty s trawy cytrynowej, opcjonalnie ) skórka obrana z 1 pomarańczy 400 g puszka mleka kokosowego 700 ml bulionu drobiowego lub warzywnego sól(...)dynia,słonecznik) do podania Przygotowanie: W średnim rondlu rozgrzej olej, włóż cebulę, czosnek, imbir i papryczkę, po czym smaż na średnim ogniu przez 5 minut, do zeszklenia cebuli. Dodaj curry, marchewkę, trawę cytrynową, skórkę z pomarańczy i smaż, mieszając od czasu do czasu, przez kolejne 10 minut. Następnie wlej 3/4 puszki mleka koksowego wraz z bulionem. Doprowadź całość do wrzenia
karmelowycurry 2 łyżeczki nasion kolendry, uprażone na suchej patelni 2 ziarna kardamonu 2 cebule, obrane i pokrojone w plasterki 200 ml jogurtu naturalnego mała szczypta szafranu, namoczona w 1 łyżce gorącej wody 2 łyżeczki soku z cytryny świeża kolendra do podania Przygotowanie: Pokrój jagnięcinę na 3 cm kostkę i dopraw solą i pieprzem. W pojemniku blendera zmiksuj na gładką pastę(...)Dodaj do patelni resztę oleju i dodaj cynamon, goździki, liście curry, rozgniecione nasiona kolendry i kardamon. Smaż, mieszając, przez minutę, po czym dodaj cebulę, dopraw solą i smaż, mieszając od czasu do czasu, przez 5 minut, do lekkiego zarumienienia. Wymieszaj dokładnie dwie trzecie jogurtu z wodą z szafranem i pastą z orzechów, po czym przełóż do patelni i dokładnie wymieszaj
karmelowyłodyg selera naciowego 3 cm kawałka imbiru (łyżka imbiru posiekanego w drobną kostkę) ząbka czosnku trawy cytrynowej (2-3 gałązek, łyżki pasty lub łyżki sproszkowanej trawy cytrynowej, ja tym razem użyłam wersji w proszku) 1 łyżeczki curry 2 łyżeczek kurkumy 1/3 łyżeczki kuminu 1 łyżeczki soli płatków chili lub posiekanej świeżej papryczki chili w ilości zależnej od tego, jaką ostrość
Pichceniomaniaowoców morza kawałek filetu z mintaja pierś kurczaka 2 szt.cebuli mrożony groszek 4 ząbki czosnku około 0,5 l.bulionu ryż szklanka pasty pomidorowej czerwona słodka i ostra papryka 3 łyżki sosu rybnego oliwa z oliwek kurkuma curry sól,pieprz Pierś z kurczaka pokroiłam na kawałki i podsmażyłam na patelni. To samo zrobiłam z cebulą. Dodałam do niej sporo ostrej
potrawyregionalneSałatka gotowa można zaczynać długi weekend. Tortellini złamane smakiem curry. Polecam SKŁADNIKI 1 opakowanie tortellini (serowe) 3 jajka 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa 3-4
W kuchennym oknie Ewyrozkochaliśmy się w kuchni indyjskiej już za pierwszym razem w Indii Masali, którą opisałam http://karolakulinarnie.blogspot.com/2016/04/restauracja-india-masala-w-krakowie.html Zamówiliśmy: Curry z baraniną i ryżem basmati Saag (tradycyjny indyjski sos szpinakowo - śmietanowy) z baraniną Masala (popularny indyjski sos na bazie gęstej pasty ze świeżych pomidorów, cebuli, imbiru, czosnku i chilli) z grillowaną baraniną Masala z grillowanym kurczakiem Pieczywo indyjskie Restauracja świetna(...)niezwykle aromatyczne i pyszne oraz... ostre. Mały minus za to, że nikt nas nie zapytał o stopień ostrości. Wszyscy byli zadowoleni, ale mnie wypaliło jak diabli, ponieważ moje łagodne curry było tak ostre, że normalnie takich rzeczy nie jem, chociaż lubię ostre jedzenie. Zamówiłam podwójne picie i podwójny ryż, bo to było pyszne i musiałam to zjeść, ale z ostrością
Karola gotujełyżki oleju (użyłam arganowego) 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/3 łyżeczki pieprzy cayenne, czarnego, ziołowego 1/2 łyżeczki curry szczypta soli morskiej Dodatki: wafle kukurydziane (Dobra Zielarnia) Przygotowanie: Fasolę odsącz z wody. Wszystkie składniki przełóż do miski i zblenduj na gładką masę. Pasta świetnie pasuje z chrupiącymi waflami kukurydzianymi czy świeżym pieczywem
Zdrowie na języku :P