tymianku. CHERMOULA: Ostra marokańs ka pasta, doskonała do warzyw i ryb. W moździerzu rozgnieć 2 ząbki czosnku z 1/2 łyżeczki grubej soli. 2 łyżki oliwy wymieszaj z 1/2 ły żeczki mielonego kuminu, łyżeczką słodkiej papryki, szczyptą pieprzu Cayenne. Wymieszaj z czosnkiem, 3 łyżkami posiekanej kolendry, łyżką posiekanej natki, sokiem i skórką z 1/2 cytryny. CURRY: To najważniejsza mieszanka przypraw kuchni
JejKuchniamięso będzie miękkie. Dodać śmietanę, pastę tamaryndową oraz barwnik spożywczy. Gotować około 15 -20 minut aż sos zgęstnieje. Podałam z ryżem. Nie jestem przekonana do barwnika, dodałam ale nie wiem czy dobrze zrobiłam. Kolor wyszedł troszkę dziwny. Może powinien być inny barwnik, w innej ilości..... Ale smakowało dobrze :) Już niedługo w kinach film "Smak curry" zastawa
królestwo garówKolejna odsłona pasty jajecznej czyli prosty i szybki przepis na smaczne i zdrowe śniadanie nie tylko w deszczowy weekend :) Składniki - proporcje na dwie osoby 4 jajka ugotowane na twardo 1-2 łodygi selera naciowego mały pęczek szczypiorku 1-2 łyżki majonezu kilka kropli soku z cytryny sól i pieprz do smaku opcjonalnie szczypta curry Przygotowanie Ugotowane na twardo jajka bardzo
Kulinaria - potrawy z różnych stron światadodać im wyrazistości. Pasta tamaryndowa, tamaryndowiec – uzyskuje się z przypominających strąki owoców pochodzącego z Afryki drzewa tamaryndowego (obecnie uprawianego głównie w Indiach), które charakteryzują się kwaśnym smakiem i taki też smak nadaje potrawom, zawiera bowiem aż 12% kwasu winnego (naturalny cukier, który także występuje w strąkach nie równoważy dużej zawartości kwasu). Dodaje kwaśnego smaku potrawom curry, sosom, marynatom. W Azji
mojewypiekiinietylkolososia zielone paste curry,ktorej glownym skladnikiem jest aromatyczna i orzezwiajaca trawa cytrynowa.Marynata zatem idealnie wpisuje sie w grillowe letnie klimaty.Znakomicie smakowo laczy sie z lososiem salatka truskawkowo-melonowa z mieta,najsmaczniejsza podana mocno schlodzona.Zapraszam do przepisu.Skladniki na 4 porcje:4 filety z lososia norweskiego -700-800 gsolsok z limonki lub cytryny2 plaskie lyzeczki pasty curryolejSalatka truskawkowo-melonowaprzepis tutaj
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!doprawiamy przyprawą curry i pieprzem. Cebulę obieramy, kroimy w bardzo drobną kostkę i dodajemy do sosu. Wymoczone śledzie dodajemy do sosu, mieszamy i odstawiamy na noc do lodówki do zamarynowania. Proporcje składników sosu można modyfikować według własnych preferencji smakowych Smacznego. Śledzie w sosie musztardowym Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Przepis na śledzie po kaszubsku Pasta z makreli
Księga-SmakuDodatek do niedzielnego obiadu .Polecam. Pół główki kapusty pekińskiej poszatkować, zetrzeć jedną dużą marchewkę, dwa winne jabłka. Do tego dodać pół puszki kukurydzy
W kuchennym oknie Ewypaprykę, curry, kardamon oraz odrobinę soli. Następnie dodaj sok z limonki, oliwę oraz miód i wymieszaj tak aby powstała marynata, do której dodaj kurczaka pokrojonego w paski. Wszystko razem wymieszaj- odstaw do lodówki na 20 min. Orzechy należy rozdrobić (zblendować) dodać 100 ml wody i odstawić. Imbir, czosnek zblendować i dodaj 40 ml wody. Z powstałej pasty odmierz
Niezły Młynekprzyprawami Hommos , pasta z ciecierzycy z dodatkiem Tahini oraz przypraw Chicken Lollypop , chrupiące skrzydełka z kurczaka w sosie BBQ Mix Pakora , mix chrupiących warzyw smażonych w orientalnej panierce Pomiędzy Lentil (Shorba) , zupa krem z soczewicy Po pomiędzy Indian Tikka Salad , kompozycja chrupiącej sałaty lodowej, soczystego kurczaka, suszonych pomidorów z jogurtowo-miętowym dressingiem Mutton Rogan Josh , tradycyjne indyjskie curry z jagnięciną
Kulinarne przygody Gatitychilli, curry, pietruszki etc. Po namoczeniu lub ugotowaniu obtaczamy je w bułce tartej i podsmażamy na oliwie. Kromki chleba wkładamy do piekarnika, około 150 stopni C na kilka minut. Chodzi o to, by były ciepłe i umiarkowanie chrupiące. Awokado pozbawiamy skórki i pestki. Wnętrze kroimy na kawałki i ugniatamy widelcem/łyżką lub czymś innym do uzyskania konsystencji pasty. Paprykę oraz
Weganizm infantylnycurry, wege kiełbaski białe, kiełbaski sojowe wędzone , parówki sojowe śniadaniowe, parówki sojowe classic, parówki sojowe chili, wędlina sojowa o smaku drobiowym, wędlina sojowa o smaku wędzonego salami, wędlina sojowa o smaku szynkowym, wędlina sojowa z suszonymi śliwkami, wędlina sojowa z żurawinami, tortellini z wędzonym tofu , tofu tradycyjne naturalne, tofu tradycyjne wędzone, tofu tradycyjne marynowane, pasztet sojowy tradycyjny , wege pasta francuska
breakfast of dreamsrozpoczęła produkcję tofu i spopularyzowała żywność sojową. Obecnie w swojej ofercie mają ok. 20 produktów. W paczce, którą otrzymałam znalazły się: wege kiełbaski z papryką, wege kiełbaski curry, wege kiełbaski białe, kiełbaski sojowe wędzone , parówki sojowe śniadaniowe, parówki sojowe classic, parówki sojowe chili, wędlina sojowa o smaku drobiowym, wędlina sojowa o smaku wędzonego(...)suszonymi śliwkami, wędlina sojowa z żurawinami, tortellini z wędzonym tofu , tofu tradycyjne naturalne, tofu tradycyjne wędzone, tofu tradycyjne marynowane, pasztet sojowy tradycyjny , wege pasta francuska, wege pasta węgierska. Przy okazji chciałam ogłosić, że od dzisiaj chili&sugar jest także na facebook'u! :) Jeśli lubisz mojego bloga i przepisy, a także jeśli chcesz
chili & sugarProdukty otrzymane od firmy Bule Dragon (sos średnio-ostre tajskie czerwone curry testowałam tu klik) Weekend majowy uraczył nas wspaniałą pogodą, idealną na grillowanie w babcinym ogródku. Postanowiłam w końcu przetestować sos sweet chilli, który dostałam jakiś czas temu do sprawdzenia. Postanowiłam użyć go na dwa sposoby - pierwszy jako dodatek do pieczonych kiełbasek i drugi jako marynata. W pierwszym(...)Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, następnie dodajemy rozgniecione ząbki czosnku, cynamon, ostrą papykę, kurkumę, goździki i wszystkie składniki umieszczamy w misce i blenderujemy aż do powstania jednolitej masy (pasty). W tym samym rondlu rozgrzewamy kolejne 3 łyżeczki oleju i smażymy pastę aż do momentu, aż olej całkowicie zniknie. Następnie dodajemy mleko kokosowe. W momencie,gdy powstały sos zacznie się
Emcia PichcibrokulamiNajbardziej chyba ja uwielbia nasz 2.5 letni synek. Jest pyszna, a roznorodne dodatki- powoduja jej niepowtarzalny smak.Skladniki:2 lyzki veg oleju lub orzechowy ( peanut oil )1 lyzka zielonej Thai curry pastyok 0.5 kg wieprzowiny2-3 cebule pokrojone w pol talarki6 szczypiorkow2 szalotki poszatkowacglowka brokul400 ml mleka kokosowego3 kaffir lime leavesswieza kolendra do posypaniaWykonanie:1. Pokrojone mieso wrzucic na woka(...)garnka (smazyc- dusic) az miekkie ok 30 min w czasie smazenia dodac Thai paste( ja dzisiaj dalam czerwona , poniewaz skonczyla mi sie zielona- sa trzy rodzaje Thai pasty- zolta- najslabsza, zielona medium, czerwona-ostra )2 . Wylozyc mieso na talerz, wrzucic cebule, szczypior I szalotke smazyc 2-3 min, dodac brokuly-smazyc dodatkowo 3 min.3. Nalac mleka kokosowego, dodac lime leaves
Smaki Edyty