zdecydowanie zbyt mało. A ryby można przecież przyrządzić na tak wiele różnych sposobów. Poza zwyczajnie smażoną rybą, kiedyś przygotowałam curry rybne, które bardzo mi smakowało, dziś jednak postanowiłam przygotować rybę nieco inaczej - pieczoną w ostrej panierce z indyjskiej pasty madras, w akompaniamencie salsy buraczkowej. Do tego dania idealnie nadaje się każda biała ryba, ja użyłam łupacza (haddock), która jest
Codzienne Gotowaniemięso obsmaża się w paście ze zmiksowanych szalotek, czosnku, imbiru i papryczek chilli, a następnie dusi w mleku kokosowym z dodatkiem trawy cytrynowej, limonki i innych przypraw. Przygotowanie dania jest dość czasochłonne, jednak efekt końcowy jest rewelacyjny - powstaje bardzo aromatyczne, intensywne i danie o złożonym smaku. Polecam wszystkim fanom kuchni azjatyckiej i dan typu curry. Przepis na wołowinę randang zaczerpnęłam(...)nieduża laska cynamonu 3 goździki 3-4 ziarenka zielonego kardamonu 2 gwiazdki anyżu 2-3 łodygi trawy cytrynowej puszka mleka kokosowego (400ml) 50-75ml wody 2 łyżeczki pasty z tamaryndowca sok z polowy limonki 6 łyżek wiórków kokosowych przyrumienionych na patelni 1 łyżka brązowego cukru sól Przygotowanie : Szalotki obierz i pokrój na mniejsze kawałki - wrzuć do miksera, dodaj
Codzienne GotowaniePrzepis autorski (mój). Bardzo lubię różnorodne pasty (zerknijcie na moje przepisy - klik ), a jajeczne w szczególności (tu przykłady - klik i klik ). Tym razem przedstawiam Wam ekspresową wersję, która idealnie komponuje się ze świeżym pieczywem , czy nawet plackami naleśnikowymi. Doskonale sprawdzi się również jako pyszny dodatek do krakersów lub chipsów. Polecam! 3 jajka 2 łyżki majonezu(...)mnie Kotlin) 1 łyżeczka musztardy 1/2 łyżeczki suszonego koperku 1/4 łyżeczki słodkiej papryki 1/4 łyżeczki curry sól, pieprz Dodatkowo: szczypiorek Jajka ugotować na twardo, a następnie obrać i zblendować z majonezem, ketchupem oraz musztardą. Całość wymieszać z przyprawami, a następnie schłodzić w lodówce. Pastę podawać z posiekanym szczypiorkiem - można go wmieszać lub posypać po jej wierzchu. #kotlin #iloveketchup
Di gotujewłóż cebulę, czosnek, chili i imbir. Smaż na małym ogniu przez 3 minuty, po czym dodaj kurkumę, curry, kmin, kolendrę i chili i smaż kolejne 5 minut mieszając od czasu do czasu. Przełóż do pojemnika blendera, dodaj sos rybny i zmiksuj na pastę. Do tej samej patelni wlej mleko kokosowe wraz z bulionem, dodaj kurczaka, fasolę szparagową i doprowadź(...)wrzenia. Zmniejsz ogień i dopraw całość sokiem z limonki, solą, pieprzem i cukrem. Gotuj całość przez 15 minut, po czym dodaj pieczarki, szparagi, przygotowaną pastę i paprykę i gotuj kolejne 5 minut. Dopraw do smaku solą i cukrem jeżeli to konieczne. Podawaj danie z ryżem, lub makaronem ryżowym posypane dymką i kolendrą. Smacznego! English version Chicken with coconut milk
karmelowykaszy jaglanej 2 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oliwy 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczka pieprzu pęczek szczypiorku pęczek pietruszki Składniki na sos z tahini i zieloną pietruszką: 1/2 szklanki pasty tahini 2 i 1/2 Łyżki soku z cytryny 1 łyżka octu jabłkowego 2 łyżki wody pół pęczka pietruszki zielonej
Kurnikowołyżki bułki tartej 2 łyżki musztardy sól majeranek tymianek 2 łyżki oleju 4 łyżki majonezu 1 łyżeczka curry cytryna 2 pomidory ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Rybę świeżą filetujemy lub rozmrażamy gdy mam rybę mrożoną.Jajko rozmącamy,mieszamy z bułką tartą i musztardą.Pastę przyprawiamy solą,majerankiem,tymiankiem.Małą blaszkę smarujemy olejem.Rybę układamy na blaszce,wierzch i boki smarujemy pastą.Pieczemy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiwydalaniu toksyn z organizmu i regulacji pracy układu pokarmowego. Aby wykorzystać pełen potencjał kurkumy nie poprzestawaj na jedzeniu curry: dodaj jej do gotowania ryżu lub herbatki z kurkumy połącz kurkumę z czarnym pieprzem, aby znacznie zwiększyć jej wchłanianie Przygotuj pastę z kurkumy, której możesz używać także do innych potraw a nawet pielęgnacji cery. Kurkuma to przypraw, ale i naturalny suplement
w mojej kuchnimleka kokosowego (lub prawie całą puszkę, w zależności od ilości warzyw), dopraw do smaku curry, solą, czarnym pieprzem, kuminem i mielonym kminkiem. Podgrzej. Natychmiast podawaj z ryżem. Co wege w Biedronce ? Moje hity: - kiełki stir-fry i czasami dostępna pasta z wędzonym tofu (o których powiedziała mi Linda), - kasza orkiszowa, - paluszki(...)zawiera syropu glukozowo-fruktozowego, sztucznych barwników, konserwantów ani innych ulepszaczy). GOTOWE MIESZANKI LIŚCIASTYCH WARZYW I KIEŁKÓW (WEGAŃSKIE) KASZE, RYŻ, MAKARONY, STRĄCZKOWE (WEGAŃSKIE) NA ŚNIADANIE NAPOJE (WEGAŃSKIE) PASTY DO PIECZYWA (WEGAŃSKIE) PESTKI I NASIONA (WEGAŃSKIE) PRZEKĄSKI I SŁODYCZE wegański, całkiem zdrowy skład nie są wegańskie wegańska, uwaga: zawiera kontrowersyjny polirycynooleinian poliglicerolu (zakazany w Japonii, Australii i USA) wegańska ZUPY
Qlinarnie i Qlinarniedwóch osób: 4 duże podudzia kurczaka, umyte, osuszone 1 mała cebula, drobno posiekana 3 łyżki liści curry 3 duże suszone chilli, pokruszone 1/2 łyżeczki nasion kozieradki 5-7 dużych pomidorków koktajlowych, pokrojonych w ćwiartki 5 łyżek oleju, najlepiej kokosowego Marynata: 1 płaska łyżka pasty tamaryndowej 4 łyżki ketchupu 4 łyżki wody 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru 1 cm imbiru(...)kurczaka i pokrywamy go marynatą. Odstawiamy na bok na min. 20 minut. 2. W woku lub garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej na najwyższej mocy palnika. Wrzucamy cebulę, liście curry, papryczki chilli i nasiona kozieradki. Smażymy 3 minuty, cały czas mieszając. 3. Dodajemy kurczaka wraz z zalewą i smażymy 10 minut, często przewracając. Następnie przykrywamy szczelną przykrywką (lub folią aluminiową
Tajskie smakiwniosku, że kuchnia azjatycka świetnie nadaje się na polską jesień. Aromatyczne, rozgrzewające przyprawy, pikantne pasty, na których punkcie mam fioła, do tego różnorodność i szybkość przygotowania. To wszystko sprawia, że o tej porze roku, w mojej kuchni bardzo często można poczuć zapach curry, garam masala czy też mleczka kokosowego. Dziś mam dla Was proste i szybkie w przygotowaniu danie obiadowe(...)cytryny pół łyżeczki mielonej trawy cytrynowej pół łyżeczki mielonego kuminu pół łyżeczki mielonej kolendry łyżka oleju rzepakowego z chili 2 łyżki sezamu świeży makaron udon 200 g łyżka pasty sambal oelek 2 łyżki nerkowców do podania: świeża kolendra lub pietruszka ćwiarki cytryny Sok z cytryny mieszamy z trawą cytrynową, kuminem i kolendrą. Łososia dzielimy na 2 porcje, nacieramy marynatą
Mienta blogQuinoa i smażone zielone warzywa Pieczone młode warzywa Ryż z bobem i szpinakiem Pasta z bobu z miętą Pasta z bobu Letnia sałatka makaronowa z żółtymi burakami, bobem i kozim serem Zielony ryż z bobem i groszkiem cukrowym Zielone warzywne curry ------------------------------------------------------------- Sałatka z bobem i ziemniakami Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1000 g młodych małych ziemniaków 500 g bobu
Kulinarne przygody GatityQuinoa i smażone zielone warzywa Pieczone młode warzywa Ryż z bobem i szpinakiem Pasta z bobu z miętą Pasta z bobu Letnia sałatka makaronowa z żółtymi burakami, bobem i kozim serem Zielony ryż z bobem i groszkiem cukrowym Zielone warzywne curry ------------------------------------------------------------- Sałatka z bobem i rzodkiewką Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 500 g bobu 1000 g młodych małych ziemniaków
Kulinarne przygody GatityQuinoa i smażone zielone warzywa Pieczone młode warzywa Ryż z bobem i szpinakiem Pasta z bobu z miętą Pasta z bobu Letnia sałatka makaronowa z żółtymi burakami, bobem i kozim serem Zielony ryż z bobem i groszkiem cukrowym Zielone warzywne curry Salaka z bobem i zielonymi szparagami Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 500 g bobu 1 pęczek zielonych szparagów
Kulinarne przygody Gatitypomidorowy Sos pomidorowy na zimę - pycha! Buraki z papryką na zime Papryka marynowana Leczo z kabaczka Mizeria z curry na zimę Przepis na kociołek Sałatka z pieca Boeuf Stroganow Sałatka z brokułem i fetą Francuska zupa cebulowa Schab gotowany soczysty Pasta z makreli wędzonej Pasta jajeczna ze szczypiorkiem Ryba w sosie jogurtowym Krewetki po tajsku w mleczku Bruschetta caprese Rolada
Biały fartuszekpołowie smażenia doprawić solą i pieprzem oraz ziołami (myślę, że świetnie smakowałyby też w wersji orientalnej, doprawione curry, kuminem, itp.). Na koniec dodać sok z cytryny, aby podkręcić nieco smak warzyw. Po usmażeniu przestudzić i zmiksować na dość gładką pastę. Gotowy farsz rozsmarować na naleśnikach. Można podawać od razu. Ja zapiekałam je z odrobiną sosu pomidorowego i żółtym serem. Smacznego
KUCHARNIA