pasta curry - 1073 przepisów (strona:58/72)

Mąki roślinne – bezglutenowe. Mąki niechlebowe, rodzaje i zastosowanie mąk bezglutenowych 162

puder matujący. Matuje naprawdę na długo, nawet twarz pokrytą kremem z filtrem przeciwsłonecznym. Można używać jej samej, albo dodać jej trochę do ulubionego sypkiego pudru. Sama mąka, wymieszana na pastę z dowolnym mlekiem, świetnie sprawdzi się jako maseczka wygładzająco-nawilżająca (efekty doskonale widać po skórze Japonek).   Mąka owsiana – zawiera w sobie minimalne ilości glutenu. Łatwo ją zrobić w warunkach(...)miąższu orzecha kokosowego. Słodka, kokosowa w smaku, bardzo delikatna. Idealna do wzbogacania deserów i ciast, najlepiej kruchych, ale sprawdzi się też do naleśników-pancakes i jako zagęstnik w indyjskim curry. Mocno pochłania wilgoć. Można sobie sypnąć łyżeczkę czy dwie do owsianki, jaglanki lub porannej miski płatków aby zwiększyć ilość nierozpuszczalnego błonnika w diecie.   Mąka z orzechów włoskich i laskowych

Karo in the Kitchen
Salsa słodko-kwaśna 126

Połączenie ze sobą (kto by pomyślał?) passaty, majonezu i słodkiej konfitury dało tyle radości, że do chrupiących domowych nuggetsów nie mogliśmy się jej wręcz oprzeć! Salsa

Zasmakuj Kuchni
Korma z wieprzowiną (Pork Korma Curry) 170

pikantna lub ognista , może być robiona z jagnięciny , kurczaka, wołowiny lub mieszanki mięs, niektóre kormy łączą mięsa i warzywa, takie jak szpinak czy rzepa . Charakterystyczna za to dla wszystkich curry-korma jest spora ilość cebuli. Kormę robiłam po raz pierwszy i z pewnością będę powtarzać , bo jest to przepyszny, rozgrzewający posiłek, niezwykle szlachetny i bogaty w smaku. Koniecznie spróbujcie(...)minut, cały czas mieszając. Dodać posiekany czosnek i imbir. Podsmażać dalej 3 minuty. Przestudzić, dodać kilka łyżek wody i zmiksować razem z mielonymi migdałami, do uzyskania gładkiej, niezbyt gęstej pasty (w razie potrzeby dodać więcej wody). 2. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w sporą kostkę. Na patelni rozgrzać ghee, wrzucić mięso i cebulę, podsmażać na dość dużym ogniu, aż podpiecze się

Kuchnia Prezydentowej
Pomidorowe curry rybne 139

zdjęciach... Moje umiejętności fotograficzne są zdecydowanie zbyt małe na zrobienie dobrego zdjęcia curry, ale było ono tak dobre (curry nie zdjęcie), że musiałam dodać do swojego zbioru przepisów. To curry jest bardzo zdecydowane w smaku. Słodkawe od pomidorów i pikantne od chili, a do tego lekkie lub jeśli wolicie fit. Ryba jest krótko gotowana w sosie, bez panierowania i wcześniejszego(...)odstawić na bok. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, wyciąć zdrewniałe środki. Pokroić w kostkę, ¼ odłożyć na bok. Cebulę posiekać w kosteczkę. Na podgrzaną na średnim ogniu patelnię przełożyć przygotowaną pastę. Od momentu kiedy zacznie skwierczeć podgrzewać mieszając przez ok. 1 minutę. Dodać łyżkę oliwy i cebulę. Oprószyć solą, dokładnie wymieszać. Smażyć przez ok. 2 minuty. Dodać pomidory, sumak i słodką

Pełny talerz
Rybne Vindaloo 176

Vindaloo to kolejna potrawa indyjska, podobno jedno z ostrzejszych curry, choć moim zdaniem jakieś strasznie ostre to ono nie jest. Za to z pewnością jest to najlepsze curry jakie w życiu jadłam. Nie potrafię Wam opisać tego smaku, albo sobie zamówcie w dobrej restauracji, albo sobie zróbcie, albo po prostu musicie mi wierzyć na słowo... :)  Moja receptura powstała z połączenia(...)limonki sól, pieprz 3-centymetrowy kawałek świeżego imbiru (bardzo drobno posiekanego)  1 średnia cebula (drobno posiekana) 2 ząbki czosnku (bardzo drobno posiekane) 3-4 łyżki masła ghee Pasta Vindaloo: 1 łyżeczka czarnego pieprzu w kulkach 1 łyżeczka nasion gorczycy 1 łyżeczka nasion kolendry 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki małych ziarenek kardamonu (wyłuskanych z nasion) 1 łyżeczka kurkumy

Kuchnia Prezydentowej
Indyjski chlebek roti, czyli beztłuszczowe tortille z batatów 139

się drożdży. A tymczasem do zrobienia roti według przepisu od VeganLovlie potrzeba tylko dwóch składników: mąki i batatów! Tradycyjnie roti jest alternatywą chleba i podaje się go z zupą curry. W moim domu jemy go na różne sposoby: solo – jest przepysznie naturalnie słodki; jako tortilla lub wrap z humusem i warzywkami; albo jako naleśnik – łatwo się go zwija(...)się bąbelki powietrza – patrz zdjęcie poniżej. Jest to dobry znak – oznacza, że rozgrzane powietrze piecze chlebek od środka. Zjadamy solo jako zdrową przekąska albo podajemy z ulubioną pastą lub owocami. Praktyczne rady: Zaraz po usmażeniu, chlebek jest miękki i giętki. Autorka oryginalnego przepisu zaleca przechowywanie chlebka owiniętego w ręcznik kuchenny w szczelnym naczyniu – jest wtedy świeży

Lamarida.pl
Risotto dyniowe na oleju kokosowym 186

Dziś na stole risotto, jedno z najbardziej popularnych włoskich dań robionych na bazie włoskiego ryżu Arborio, Carnaroli, czy Originario. Podobno przywędrowało do Włoch z Chin, wraz

Pause Gotowanie!
Risotto dyniowe na oleju kokosowym 209

Dziś na stole risotto, jedno z najbardziej popularnych włoskich dań robionych na bazie włoskiego ryżu Arborio, Carnaroli, czy Originario. Podobno przywędrowało do Włoch z Chin, wraz

Pause Gotowanie!
BEZGLUTENOWE, WEGAŃSKIE WRAPY Z MIGDAŁOWYM SOSEM "MAJONEZOWYM", CUKINIĄ, GUACAMOLE, SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI 158

mnie - brązowa), 1/2 szklanki prosa, 1/2 szklanki kaszy gryczanej niepalonej,  woda, 1/2 łyżeczki soli himalajskiej. Guacamole: 3 awokado, 1/4 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu, 1/4 łyżeczki curry. Sos "majonezowy": 1/4 szklanki migdałów (moczone przez noc), 1/4 szklanki ziaren słonecznika (moczone przez noc), 2 łyżki sosu z cytryny, 1 łyżka octu jabłkowego, 4 łyżki oliwy, 1 łyżeczka musztardy(...)blendując na wolnych obrotach.  Szpinak myjemy, pomidory kroimy na paseczki, a cukinię na cieniutkie plasterki. Plastry cukinii delikatnie podsmażamy na suchej patelni (dosłownie przez minutkę).  Naleśnika smarujemy pastą z awokado, następnie układamy plastry cukinii, liście szpinaku. Pokrywamy sosem "majonezowym" na który układamy suszone pomidory. Zawijamy naleśnika w rulon. Możemy przepiąć wykałaczką, by się nie rozchodził

Jeść, by żyć w zdrowiu
Kilka słów o produktach Morga Suisse. 149

naturalną żywność. :) W sklepie internetowym znajdziecie na przykład składniki do musli (takie jak suszone owoce czy nasiona, w przeważającej części opatrzone certyfikatem ekologicznym), mrożoną herbatę, soki, syropy czy pasty owocowe. Miłośnicy tradycyjnej herbaty także nie będą zawiedzeni. Do wyboru jest całkiem pokaźna seria naturalnych mieszanek czarnych, ziołowych i owocowych. Tak więc śniadanie przygotujemy bez problemu. Z obiadem będzie podobnie. Dostępny(...)kokosem); * bezglutenową mąkę do wypieku chałki, * kalifornijskie pistacje (duże i wszystkie z otwartą skorupką), * suszone śliwki (miękkie, soczyste i aromatyczne), * mieszankę do falafeli, * zestaw orzechów przyprawionych papryką i curry, * wspomnianą już mieszankę mąk z tapioki i maranty, * sok z gravioli (na który polowałam od dawna); * oliwę z oliwek (nieodłączny element każdych moich "większych" zakupów) , * popularny ostatnio pyłek pszczeli, * bulion warzywny

Poranek na słodko
Wegańska PRAGA 162

marki Balea czy Alverde (nietestowane na zwierzętach), znajdziemy również pasztety z tofu o różnych smakach (my jedliśmy dyniowy) - te same pasztety można dostać we wspomnianym wcześniej World Vegan. Roślinna pasta i tofu z Lidla To tyle jeśli chodzi o sklepy, jest ich więcej z tego co czytaliśmy, ale niestety ograniczony czas nie pozwolił nam na zapoznanie się z nimi(...)przypiekany i suchy makaron, ale zdaję sobie sprawę, że to danie dnia i wszystko leży w dużym garze :) Jednak za taką ceną oferta warta pokuszenia się. Zamówiliśmy również zielone curry z wegańskimi "krewetkami" z mleczkiem kokosowym i warzywami, podawane z limonką i ryżem (koszt 180 CZK). "Krewetki" wegańskie wyglądem i fakturą przypominały te prawdziwe. Maugo: wegańskie "krewetki" wyglądem wywarły

Bananowe Pole
Aromatyczna i rozgrzewająca zupa z soczewicy 206

Zima to czas kiedy wracając po całym dniu pracy do domu mamy ochotę zjeść coś ciepłego, co nas ogrzeje i da uczucie sytości. Taka właśnie jest

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Aromatyczna i rozgrzewająca zupa z soczewicy 158

Zima to czas kiedy wracając po całym dniu pracy do domu mamy ochotę zjeść coś ciepłego, co nas ogrzeje i da uczucie sytości. Taka właśnie jest

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Wegański pasztet jaglany z soczewicą i warzywami rosołowymi 152

Czas biegnie nieubłaganie szybko, a termin oddania pracy dyplomowej, jej obrony i egzamin zawodowy zbliżają się wielkimi krokami. Czasem już nie wiem gdzie mam ręce wsadzić

Be Fit Be Strong
Podsumowanie miesiąca - czerwiec 186

francuskie z serkiem i truskawkami Chrupiące bułeczki na truskawkach Ciasto drożdżowe z truskawkami, rabarbarem i kruszonką Ciasteczka owsiane z bakaliami Cytrynowe ciasteczka owsiane Przekąski: Wytrawne roladki z ciasta francuskiego Pasta jajeczna z awokado Inne: Kompot z truskawek i rabarbaru Dżem truskawkowy z wanilią   Pojawiły się także poradniki oraz inspiracje: #Inspiracje - Gordon Ramsay #Inspiracje - Moja Mama   #Porady - co zawsze(...)tylko na słodko Gulasz z boczkiem i soczewicą na piwie Prażona ciecierzyca - na wytrawnie i na słodko Bolognese z pieczarkami, którego nie udało mi się zrobić w czerwcu Tajskie curry na mleczku kokosowym z kurczakiem Zupy krem - z pieczarek, z groszku, z pomidorów Mięsko wieprzowe w sosie cebulowym Domowe nice cream - czyli lody na bazie mrożonego banana Focaccia z pysznymi

Cooking Monster