papryka - 32566 przepisów (strona:812/2172)

Zupa krem z żółtej cukinii 155

Składniki: 1 duża cukinia pęczek włoszczyzny 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 ziemniak 4 pomidory oliwa z oliwek kurkuma pół łyżeczki gałki muszkatołowej w proszku sól ostra papryka  Sposób wykonania: Umytą włoszczyznę wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą (tak aby przykrywała warzywa). Gotujemy wywar. W drugim dużym garnku rozgrzewamy oliwę a następnie wrzucamy do niej pokrojoną w piórka(...)płuczemy, kroimy w kostkę (razem ze skórką) i wrzucamy do całości. Pomidory parzymy we wrzątku i obieramy ze skórki, dodajemy do smażenia. Solimy, dodajemy gałkę muszkatołową, kurkumę i ostrą paprykę. Gdy smażące się warzywa zmiękną, podlewamy je wywarem z gotowanej włoszczyzny. Dodajemy z wywaru 2 marchewki i kawałek selera. Wszystko razem miksujemy. Jeżeli zupa jest zbyt rzadka możemy dodać włoszczyznę

Qchnia po prostu
KRĄŻKI CUKINII NADZIEWANE MIĘSEM 207

SKŁADNIKI : 2-3 średniej wielkości cukinie 300 g chudego mięsa mielonego 2 łyżki bułki tartej 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku 1 jajko papryka słodka w proszku do smaku tarty ser do posypania ( według uznania ) 1 łyżka posiekanej natki 2 łyżki oleju(...)zrobiłam to łyżeczką. Tak było wygodniej. Wszystkie krążki lekko solimy. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy pokrojoną cebulę, natkę i przeciśnięty czosnek, sól, pieprz i paprykę do smaku oraz bułkę tartą. Masę mięsną mieszamy.  Z cukinii dolewamy powstałą wodę i nadziewany krążki mięsem. Układamy je na wysmarowanej olejem blaszce i pieczemy w nagrzanym piekarniku

Kulinarne Fantazje Marioli
Ciecierzyca po bretońsku 97

bretońsku. Równie smaczna, łatwa w przygotowaniu. Składniki 2 puszki ciecierzycy 3 pętka kiełbasy śląskiej 200 g parzonego boczku 1 duża cebula 500 ml passaty pomidorowej 2 łyżki oleju ostra papryka w proszku sól, pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kiełbasę kroimy w półplasterki, boczek w większą kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy na rumiano, dodajemy posiekaną(...)Ciecierzycę osączamy z zalewy, dodajemy do całości, dusimy na małym ogniu 15-20 min (w zależności od żądanej konsystencji). Danie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Podajemy z pieczywem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding

R'n'G Kitchen
Cukinie faszerowane mięsem mielonym 128

Bardzo syta kolacja lub smaczny obiad. Danie to jest idealnym połączeniem warzyw z mięsem! 2 średnie cukinie 500 g mięsa mielonego z indyka 1/2 czerwonej papryki 5 pieczarek 1 cebula 100 g żółtego sera 1 ząbek czosnku Sól Pieprz Oregano 150 g koncentratu pomidorowego Cukinie kroimy na płasko wzdłuż. Wydrążamy środek. Ja użyłam gałki do lodów. Wydrążoną cukinię kroimy(...)kosteczkę. Środek cukinii delikatnie solimy. Cebulę oraz paprykę kroimy w kosteczkę. Szklimy na rozgrzanej patelni. Dodajemy mięso, cukinię i pokrojone w pół plastry pieczarki. Całość dusimy do zmniejszenia objętości. Wlewamy koncentrat pomidorowy oraz doprawiamy solą, pieprzem, oregano i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dusimy jeszcze kilka minut do momentu odparowania płynu. Farszem napełniamy cukinie. Wierzch obsypujemy startym na tarce o średnich

VioletoweKucharzenie
Sałatka z kaszą gryczaną 178

Składniki: 1 szklanka ugotowanej na sypko kaszy gryczanej prażonej 15 dag sera żółtego (edamski) 1 ogórek kiszony 1 żółta papryka 1 jabłko 1 czerwona cebula około dwóch łyżek posiekanej natki pietruszki 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki octu jabłkowego sól, pieprz Sposób wykonania: Paprykę  cebulę, jabłko i ogórka kroimy w drobną kostkę. Ser żółty ścieramy na tarce

Qchnia po prostu
Domowy wiejski garnek, czyli niezawodny jednogarnkowiec 166

ziemniaków 2 duże cebule 1 duży ząbek czosnku 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki ketchupu 2 łyżeczki prażonej cebuli 3 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka suszonej pietruszki pół łyżeczki tymianku pół łyżeczki bazylii pół łyżeczki suszonych liści kolendry pół łyżeczki chilli 1 liść laurowy sól i pieprz Cebulę kroimy w piórka(...)czosnek przeciskamy przez praskę. Pieczarki myjemy i kroimy w półplasterki. Ziemniaki obieramy i kroimy w większą kostkę. Do bulionu wsypujemy paprykę słodką, chilli i wszystkie zioła. W szerszym rondelku podgrzewamy 1 łyżkę oleju kokosowego i partiami wrzucamy mięso mielone. Solimy i pieprzymy i podsmażamy je stopniowo, by stało się chrupiące. Następnie odkładamy je do miseczki na bok. W tym samym

Cooking Monster
Spaghetti z wołowiny i warzyw 157

łyżeczkę bazylia na oko tak z łyżeczkę  łopatka wieprzowa - 250 g mięso wołowe (mielone) - 250 g koncentrat pomidorowy - 200 g ogórki kiszone 6 szt papryka czerwona 1 szt drobno pokrojona     Dodatkowo: 3 ogórki kiszone do obsypania dania makaron Lu-bella ( wiecie jaki - nie muszę mówić ) połowę paczuszki    Krok 1 Ogórki kiszone myjemy(...)odcinamy końcówki z obu stron, kroimy drobno. Paprykę czerwoną myjemy wycinamy nasionka i kroimy drobno w kosteczkę. Przekładamy na gorącą patelnie polaną oliwą.Dodajemy czosnek sprasowany i smażymy pod przykryciem( podlewamy wodą po 15 minutach i dusimy koło 20 minut. Krok 2 Na drugiej patelni smażymy mięsko wieprzowe i wołowe oczywiście zmielone.Dodajemy sosik i doprawiamy bazylią i oregano,solą

Różowa kuchnia
Sałatka z makaronem, figą i serem brie 147

nadania aromatyczności i włoskiego klimatu. Chyba nie pogardzicie takim lunchboxem do pracy? Składniki na 1 porcję: Garść roszponki 40g suchego makaronu świderki Malma 30g sera brie naturalnego 1/3 czerwonej papryki 1 większa figa Sos balsamiczny: 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu balsamicznego ½ łyżeczki miodu Ulubione zioła Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Odlać i opłukać zimną(...)wodą, aby był chłodny. Na talerzu ułożyć roszponkę, na niej ułożyć ugotowany makaron, pokrojoną w grubszą kostkę paprykę oraz ser brie. Na sam koniec ułożyć pokrojoną na cząstki figę. Składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać. Polać nim sałatkę. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Cukiniowe klopsy 165

przygotowania. Można je podawać z ryżem lub ziemniakami. SKŁADNIKI: 1/2 kg łopatki wieprzowej mielonej, 1 młoda cukinia, 1 jajko, 2 łyżki bułki tartej, szczypta soli, szczypta pieprzu, 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej, 1 łyżeczka domowej przyprawy warzywnej, 1 łyżeczka mąki, 1,5 szklanki wody, 100ml śmietany 30%, olej do smażenia.  PRZYGOTOWANIE: 1. Cukinię ścieram na tarce o dużych otworach(...)masy formuję okrągłe klopsy.  2. Klopsy układam na patelni z rozgrzanym olejem i obsmażam na rumiano z każdej strony. Następnie przekładam je do garnka, wlewam wodę, wsypuję paprykę mieloną, przyprawę warzywną oraz mąkę. Duszę pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut. Następnie wlewam śmietanę i duszę jeszcze przez 5 minut

Tradycyjna kuchnia Kasi
Makaron penne z chorizo i suszonymi pomidorami 168

kiełbasy chorizo 1 łyżeczka oleju roślinnego do smażenia 1 średnia czerwona cebula 2 ząbki czosnku 6 suszonych pomidorów 1 mały pęczek natki pietruszki sól, świeżo zmielony czarny pieprz, wędzona papryka grana padano Wykonanie: Przygotuj składniki: cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Kiełbasę chorizo pokrój w półplasterki. Suszone pomidory – na mniejsze kawałki. Natkę pietruszki – posiekaj(...)podsmaż cebulę do momentu aż się zeszkli. Następnie dodaj czosnek i smaż 1 minutę. Dodaj kiełbasę, suszone pomidory, kremówkę. Dopraw do smaku solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i wędzoną papryką. Smaż 3 -4 minuty. W międzyczasie – ugotuj makaron al dente. Dodaj do produktów smażących się na patelni wraz z posiekaną natką pietruszki. Całość dokładnie wymieszaj, w razie potrzeby

Moja pasja smaku
Ogórkowe roladki z nadzieniem serowo warzywnym 219

ogórka. Będą idealne na śniadanie, kolację oraz jako przystawka dla gości. Składniki: 1 średni ogórek sałatkowy 150 g serka śmietankowego 0% tłuszczu Emilki Mlekoma 1 łyżka drobno pokrojonej czerwonej papryki 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka drobno pokrojonego zielonego ogórka * sól himalajska pieprz szczypiorek  Przygotowanie: Ogórek pokroić wzdłuż w cienkie paski. Ułożyć na ręczniku papierowym by odsączyć nadmiar wody(...)góry również ręcznikiem odsączyć nadmiar wody. Serek przełożyć do miseczki dodać pokrojonego ogórka, paprykę, szczypiorek, doprawić do smaku i wymieszać. Na końcu każdego plasterka ułożyć po łyżeczce serka i delikatnie zwinąć w roladkę. Ułożyć na talerzyku, posypać posiekanym szczypiorkiem i podawać bezpośrednio po przygotowaniu. * Pokroiłam resztki z ogórka, których nie dało się pokroić w plasterki

Ala piecze i gotuje
Bezglutenowe, błonnikowe krakersy z quinoą i guacamole 161

przygotować na przyjęcie, albo przegryźć w razie niewielkiego głodu ;) No to jest - krakersy z błonnikiem w postaci babki płeszniki i quinoą, oczywiście 100% bezglutenowe, trochę pikantne dzięki ostrej wędzonej papryce, a podane z guacamole, które kocham.  Składniki: 3 łyżki ugotowanej czerwonej quinoy 4 łyżki ugotowanej białej quinoy 3 łyżki mąki z czerwonej soczewicy 2 łyżki  mąki z migdałów(...)ziemnych 1 łyżka zmielonego ostropestu 2 łyżki babki płesznik 2 łyżeczki inuliny (opcjonalnie) 2 łyżki oliwy z oliwek pół łyżeczki ostrej wędzonej papryki pieprz sól kilka łyżek wody 1 smaczliwka (awokado) 1 pomidor łyżka soku z limonki 1 duży ząbek czosnku sól Wykonanie: Wszystkie sypkie składniki na krakersy przekładamy do miski, dodajemy oliwę, przyprawiamy i stopniowo dolewamy po łyżce wody

Quinoa Raz!
Keczup z cukinii 119

angielskiego 4 łyżki oleju rzepakowego 750 g koncentratu pomidorowego 1/4 szklanki octu jabłkowego 1/2 szklanki cukru po 1/4 łyżeczki suszonej bazylii, oregano, tymianku 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki sól, pieprz wedle uznania Cukinie obieramy, wydrążamy pestki i ścieramy na tarce, po czym zasypujemy łyżką soli i odstawiamy na godzinę, aby puściła sok. Cebulę kroimy

MamaOskarka
WEGETARIAŃSKIE KOTLETY Z CZERWONEJ SOCZEWICY I KASZY JAGLANEJ 283

burak 2 marchewki 2 cebule 2 jajka lub 2 łyżki mielonego siemienia lnianego szklanka mielonych płatków owsianych (opcjonalnie) po około łyżeczce przypraw :  majeranek,curry,garam masala, ostra papryka,słodka papryka,kminek,świeżo zmielony czarny pieprz,zmielone nasiona kolendry,pół łyżeczki kurkumy. sól wedle uznania olej do smażenia bułka tarta do obtoczenia / mielone płatki owsiane Soczewicę opłukałam na sitku

potrawyregionalne
Gulasz wieprzowy z boczniakami 114

karkówki wieprzowej 150 g boczniaków 1 łyżka przyprawy do mięs 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 1 łyżka smalcu 1 łyżka (płaska) mąki ziemniaczanej kasza gryczana szczypiorek mielona papryka sól, pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Karkówkę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w dość dużą kostkę. Na rozgrzanym smalcu podsmażamy na rumiano, dodajemy posiekaną(...)boczniaki. Dalej dusimy pod przykryciem do ich miękkości. Mąkę rozrabiamy w niewielkiej ilości zimnej wody. Dodajemy do gulaszu, energicznie mieszamy i zagotowujemy. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i mieloną papryką. Podajemy z kaszą gryczaną i posiekanym szczypiorkiem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style

R'n'G Kitchen