papryka - 32566 przepisów (strona:816/2172)

Makaron rigatoni z brokułami i serem pleśniowym 139

brokułów. To wyszło całkiem smaczne danie...   Składniki: 200 g makaronu rigatoni 1 brokuł 2 łyżki oliwy 1 cebula 100 ml białego wina 200 ml śmietany ½   łyżeczki ostrej papryki 150 g sera gorgonzola 2 łyżki płatków migdałowych       Wykonanie: Makaron ugotowałam   al dente   (wg instrukcji na opakowaniu) w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki oliwy(...)wrzuciłam do niej pokrojoną w półkrążki cebulę. Chwilę się smażyła. Wlałam wino i śmietanę. Wymieszałam i gotowałam około 5 minut, do momentu, kiedy sos zaczął lekko gęstnieć. Wsypałam paprykę i dodałam rozdrobniony ser. Wymieszałam.   Kiedy ser się rozpuścił sos   przyprawiłam solą i pieprzem. Do makaronu przełożyłam brokuły i zalałam sosem. Wymieszałam i podałam jeszcze ciepłe. Na wierzchu rozsypałam

Kuchnia u Krysi
Zupa fasolowa z kolorową fasolą i klopsikami 145

uczyniły tę zupę delikatną, bardzo treściwą i sytą. Taka porcja zupy wystarczy dla 4 osób.     Składniki: 300 g wołowiny 4 łyżki bułki tartej 1 jajko 1 łyżeczka papryki w proszku 4 średnie marchewki biała fasola z puszki (500 g) 1 duży ząbek czosnku ½ szklanki śmietany (18%) 2 łyżki octu 2 pomidory „lima” czerwona fasola z puszki(...)oczyściłam i ugotowałam z listkiem laurowym.   Po ugotowaniu warzywa wyjęłam (wyrzuciłam za wyjątkiem marchewki). Otrzymałam 600 ml czystego wywaru.   Mięso zmieliłam. Dodałam bułkę tartą, wbiłam jajko, wsypałam paprykę i odrobinę soli. Masę dokładnie wyrobiłam. Uformowałam z niej   klopsiki w kształcie kuleczek wielkości orzecha. Wyszło 25 sztuk.   Marchewki oczyściłam, pokroiłam w plasterki i wrzuciłam do gotującego się

Kuchnia u Krysi
Zupa grochowa na golonce, idealna na jesień 195

często z kiełbasą, z dodatkiem ziemniaków. Moja grochowa jest inna. Ugotowałam ją na golonce, a bazą do niej są pyszne warzywa podsmażane na oliwie. Całość okrasiłam nutą wędzonej papryki. To jest to, czego oczekiwałam.     Składniki: 600 – 700 g   golonki wieprzowej 500 g łuskanego grochu 4 średnie marchewki dolna część selera naciowego 2-3 średnie cebule 4 łyżki(...)oliwy z oliwek 1 listek laurowy ½ łyżeczki suszonej wędzonej papryki pól pęczka natki pietruszki sól morska        Wykonanie: Golonkę po opłukaniu włożyłam go garnka i zalałam zimną wodą. Wstawiłam do gotowania. Kiedy woda   się zagotowała, wyjęłam golonkę a wodę wylałam.   Marchewkę po oczyszczeniu pokroiłam w talarki, cebulę posiekałam, a seler naciowy po oczyszczeniu pokroiłam

Kuchnia u Krysi
Zupa z batatów z kminkiem, z dodatkiem jogurtu i fety 138

słodkich batatów z pomarańczowym miąższem 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy extra virgin 1 pełna łyżeczka mielonego kminku po ¼ łyżeczki słodkiej i ostrej papryki 1,2 l bulionu drobiowego 750 g greckiej fety 150 g jogurtu greckiego sól morska suszone pomidory do podania     Wykonanie: Cebulę, czosnek i suszone pomidory drobno posiekałam. Bataty obrałam i pokroiłam(...)grube plastry.   Na dużej, głębokiej patelni rozgrzałam oliwę, wrzuciłam cebulę. Kiedy się zeszkliła i zmiękła, dodałam czosnek, kminek i obie papryki. Wymieszałam i po chwili włożyłam bataty.   Wymieszałam tak, żeby plasterki batatów dokładnie pokryły się tłuszczem z patelni. Wlałam gorący bulion, posoliłam do smaku, przykryłam i zostawiłam na średnim gazie na 20 minut.   Bataty podczas gotowania

Kuchnia u Krysi
Bułeczki krucho-drożdżowe z soczewicą 134

gęstej śmietany (18 lub 22%) ¼ łyżeczki soli Składniki na farsz: 2 szklanki soczewicy czerwonej 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 szklanki wody 3 łyżki oleju ½ łyżeczki słodkiej papryki ¼ łyżeczki soli Wykonanie: Do miski przesiałam mąkę, wsypałam szczyptę soli,  dodałam pokrojone w kostkę masło i margarynę, oraz jajka i żółtka. Drożdże wymieszałam ze śmietaną na gładki mus. Dodałam do miski(...)drobno posiekałam.   Na rozgrzany na patelni olej (2 łyżki) wrzuciłam cebulę. Kiedy się zeszkliła dodałam czosnek. Wymieszałam i nie rumieniąc ich przełożyłam do garnka z soczewicą. Wsypałam mieloną paprykę i dobrze wymieszałam. Piekarnik włączyłam na 180 °C. Blaszkę do pieczenia wyścieliłam arkuszem papieru do pieczenia i układałam na nim moje bułeczki. Wszystkie posmarowałam rozkłóconym jajkiem za pomocą pędzelka. Kiedy

Kuchnia u Krysi
SAŁATKA Z PAPRYKI Z PRZYPRAWĄ 5 SMAKÓW 226

smakuje cudownie olejem sezamowym a w dali ,lekko wyczuwamy nutę przyprawy 5 smaków.Musze przyznać bajeczny smak.Można ją podawać nawet na przyjęciach.   Po 2-lub 3 papryki czerwonej,żółtej i zielonej 3 łyżki oleju sezamowego 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków sól cukier do smaku ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Paprykę myjemy,usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie paski.Doprawiamy olejem sezamowym,przyprawą

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
CHIŃSKA ZUPA ZE SZPINAKIEM I CYNAMONEM 176

prawda?Dziś zabieram Was na cudowne doznania kuchni chińskiej,lekkiej i przyjemnej.   50 dag.szpinaku świeżego lub mrożonego kawałek korzenia imbiru startego 2 papryczki chili kawałki kolorowych papryk 6 szkl.wywaru z warzyw 2 kostki bulionu słodko-kwaśnego 1 duża laska cynamonu mąka  kukurydziana do zagęszczenia zupy ok.2 łyżek sól i pieprz do smaku ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Podgrzewamy w garnku wywar z warzyw.Dodajemy(...)kostki bulionu słodko-kwaśnego lub sosu.Dodajemy szpinak(świeży posiekać drobno).Zagotowujemy.Dodajemy pokrojone w paski papryki,starty korzeń imbiru,laskę cynamonu chwilę gotujemy ok 5 min. dodajemy rozrobioną mąkę kukurydzianą i gotujemy na średnim gazie tak długo aż zupa zgęstnieje.Dodajemy jak potrzeba sól ,pieprz.Podajemy bardzo gorącą.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Pasztet z kaszy gryczanej i soczewicy 234

gotowanej na parze, 265 g po osączeniu z zalewy) 1 większa cebula pęczek natki pietruszki 25 dag pietruszki sól do smaku pieprz cytrynowy 1 łyżeczka kminu rzymskiego szczypta wędzonej papryki kilka suszonych śliwek 2-3 łyżki wody (w razie potrzeby) 2 łyżki oleju do smażenia Pasztet z kaszy gryczanej i soczewicy - jak zrobić? Kaszę gryczaną ugotuj do miękkości, soczewicę odcedź(...)podczas mielenie, dodaj odrobinę wody, by ją rozrzedzić). Podobnie soczewicę - po czym wymieszaj kaszę gryczaną i soczewicę w jednej misce, by się połączyły. Dopraw do smaku przyprawami - solą, pieprzem, papryką wędzoną i kminem rzymskim. Dodaj podsmażoną cebulę z pieczarkami - wymieszaj. Natkę pietruszki drobno posiekaj i dodaj do przygotowanej masy, dokładnie wymieszaj. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej

Moje Qulinaria
FASOLKA SZPARAGOWA Z KIEŁBASĄ 154

równie smaczna : z kiełbasą i koperkiem.  Zachęcam do zrobienia! :)  Prosto, szybko i smacznie :) Potrzebujemy: 1kg fasolki szparagowej 2 kiełbasy toruńskie lub śląskie  koperek sól, pieprz słodka papryka olej do smażenia Wykonanie: Fasolkę myjemy, obieramy końcówki. Gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż będzie miękka ale nie mocno rozgotowana. Po ugotowaniu odcedzamy, czekamy jak przestygnie i kroimy na centymetrowe(...)kawałki. Na odrobinie oleju smażymy pokrojoną w plasterki kiełbasę. Dodajemy nasza pokrojoną fasolkę, mieszamy dokładnie, doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką. Chwilę całość podsmażamy, aby smaki wzajemnie przeszły. Posypujemy koperkiem i... wcinamy :) Smacznego

Walijskie Pichcenie
Szaszłyki drobiowe w domowej przyprawie gyros 190

cała duża pierś z kurczaka (wyjdzie 6 małych szaszłyków) patyczki do szaszłyków Składniki marynaty: 5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę czubata łyżeczka oregano czubata łyżeczka majeranku płaska łyżeczka słodkiej papryki pół płaskiej łyżeczki ostrej papryki szczypta chili płaska łyżeczka rozmarynu płaska łyżeczka tymianku pół płaskiej łyżeczki mielonego kminku pół płaskiej łyżeczki zmielonego pieprzu pół płaskiej łyżeczki soli kilka łyżek oleju

Smak mojego domu
Sałatka maminkowa 5959

Nasza propozycja na pyszną sałatkę z wielu warzyw, zamkniętą w słoikach.     Składniki na ok. 12-14 słoików: -2 kg ogórków -1 kg papryki -1 kg białej kapusty -1 kg fasolki szparagowej -duży kalafior -6 szt. dużej marchwi -3-4 duże cebule Cebulę kroimy w grube pióra. Marchewkę w plasterki. Kapustę i paprykę w grubą kostkę. Ogórki w grube

Maminek kulinarny
zupa wielowarzywna na maśle z ziemniakami... 170

Składniki: woda 3,5 litra, fasolka szparagowa 1/2 kg, brokuł 1 sztuka, papryka zielona 1 sztuka, włoszczyzna 1 pęczek, cukinia 1 sztuka, ziemniaki 6 sztuk, masło 1/4 kostki, kostka rosołowa 2 sztuki, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, gałka muszkatołowa mielona 1 łyżeczka, koperek 1 pęczek fasolkę żółtą pokroić na kawałki, brokuły różyczki odciąć od głąba, opłukać(...)garnku zalać wodą wsypać pokrojone marchewki, seler, pietruszki, por, cukinię, ziemniaki, paprykę i zagotować wsypać kucharka, masło i gotować z 25-30 minut na średnim ogniu wsypać posiekany koperek, mielony pieprz, jeśli trzeba to dolać trochę wody przegotowanej aby zupa nie była za gęsta można podać ze śmietaną lub jogurtem, nam ta wersja zupy warzywnej smakuje bez dodatków - zupa jest

W Mojej Kuchni Lubię
Pasztet z kaszy gryczanej i ciecierzycy 361

gotowanej na parze, 265 g po osączeniu z zalewy) 1 większa cebula pęczek natki pietruszki 25 dag pietruszki sól do smaku pieprz cytrynowy 1 łyżeczka kminu rzymskiego szczypta wędzonej papryki kilka suszonych śliwek 2-3 łyżki wody (w razie potrzeby) 2 łyżki oleju do smażenia Pasztet z kaszy gryczanej i ciecierzycy - jak zrobić? Kaszę gryczaną ugotuj do miękkości, soczewicę odcedź(...)podczas mielenie, dodaj odrobinę wody, by ją rozrzedzić). Podobnie soczewicę - po czym wymieszaj kaszę gryczaną i soczewicę w jednej misce, by się połączyły. Dopraw do smaku przyprawami - solą, pieprzem, papryką wędzoną i kminem rzymskim. Dodaj podsmażoną cebulę z pieczarkami - wymieszaj. Natkę pietruszki drobno posiekaj i dodaj do przygotowanej masy, dokładnie wymieszaj. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej

Moje Qulinaria
SAŁATKA Z OGÓRKÓW I PAPRYKI S.ANASTAZJI 3127

Anastazji,przypomina trochę sałatkę,którą robiła często mama,ale tutaj wzbogacona jest o czosnek co tylko polepsza jej smak. Składniki:   4 kg zielonych ogórków 1/2 kg czerwonej papryki 1/2 kg marchewki 1/2 kg cebuli 2 małe główki czosnku   Zalewa:  1 szklanka octu 10% 1 szklanka oleju 1 szklanka cukru 3 płaskie łyżki soli 2 łyżeczki pieprzu najlepiej(...)myjemy i kroimy w plastry ( najlepiej gdy mamy robota,który zrobi to za Nas). Cebulę obrać,pokroić w kostkę lub cienkie plastry.Obraną marchew zetrzeć na dużych oczkach,oczyszczoną paprykę pokroić w krótsze paseczki.Czosnek obrać i również pokroić w plasterki.Wszystkie składniki wymieszać,zalać gorącą zalewą i odstawić na co najmniej 2 godz.Po paru godzinach sałatkę przełożyć do umytych słoików,uzupełnić

Niespełnione zdolności kulinarne
Casarecce z cukinią, białym winem i grana padano 208

większości kuchenek oprócz indukcyjnych płyt grzewczych.   Fajny design przyciąga wzrok, pięknie prezentuje się na kuchence. Jestem z niej mega zadowolona. Składniki: 25 dag makaronu casarecce 1/2 cukinii 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryczki chilli 2 cebule szalotki 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy extra virgine 100 ml białego wytrawnego wina 200 ml słodkiej śmietanki 22% 1 puszka tuńczyka w sosie(...)smaku Pieprz czarny do smaku natka pietruszki do posypania Sposób przygotowania: Na patelni rozgrzewamy oliwę dodajemy posiekaną szalotkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, szklimy, dodajemy pokrojoną na paski paprykę,  chili oraz cukinię pokrojoną w plasterki, dusimy chwilkę, wlewamy wino, mieszamy do odparowania, dodajemy tuńczyka osączonego z zalewy oraz wlewamy śmietankę, trzymamy na ogniu do momentu, aż sos zacznie gęstnieć

Wanilia i Kardamon

Proponowane wyszukiwania