kalafiora, pomidory... Wedle gustu. To danie bardzo często przygotowywałam za czasów studenckich, kiedy wiadomo, że budżet jest bardzo ograniczony:) Składniki: 90 dag ziemniaków 2 białe cebule 2 czerwone papryki 4 łyżki oleju 20 dag żółtego sera 400 ml mleka ¼ łyżeczki soli ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej ¼ łyżeczki mielonego pieprzu Wykonanie: Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plastry (jak na chipsy). Paprykę
Tradycyjna Kuchniapierwsze guacamole. Świeże, wyraziste w smaku, idealne.... Zniknęło bardzo szybko. Składniki: 2 dojrzałe i miękkie awokado sok z limonki do smaku posiekana drobno szalotka pęczek natki pietruszki/kolendry papryka chilli do smaku sól Wykonanie: Awokado rozkrajamy na pół, wyjmujmy pestkę i łyżką wyjmujemy miąższ do miseczki. Wyciskamy sok z limonki rozgniatamy dość dokładnie widelcem. Dodajemy posiekaną paprykę chilli, szalotkę
Malinowe Pocałunkiduża szczypta soli sos: 5 łyżek jogurtu greckiego 1 nieduży ogórek zielony 2 ząbki czosnku łyżka soku z cytryny sól, pieprz do smaku ponadto: 1/2 pęczka szczypiorku 1/2 czerwonej papryki Ogórek umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odstawić na kilka minut, odcisnąć z nadmiaru wody. Do ogórków dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, jogurt i przyprawy. Wymieszać(...)kilka naleśników (u mnie wyszło 6 sztuk). Wystudzić. Naleśniki przekładać sosem czosnkowym, odłożyć do lodówki na min. 3 godziny. Przed podaniem wierch posypać posiekanym szczypiorkiem i pokrojoną w kosteczkę papryką. Kroić jak tort
6nieboCukinia pieczona w piekarniku z serem 2 cukinie ( średnie ) szklanka tartej bułki jajko + łyżka mleka pół szklanki startego sera ( u mnie wędzony) 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku + do podania sos czosnkowy domowy – przepis Cukinię umyj pod zimną wodą, przekrój na pół wszerz. Potem każdą połówkę pokrój na mniejsze części(...)podzieliłam na 6 części. W miseczce wymieszaj jajko z mlekiem, dodaj paprykę, wymieszaj. W większej misce wymieszałam tartą bułkę ( ja sama robię tartą bułkę na bieżąco – więc mogę wybrać jej grubość – Ty możesz użyć zwykłej) i ser. Panierowałam cukinię najpierw w jajku a potem w tartej bułce. Formę do pieczenia wyłożyłam papierem do pieczenia
Kuchnia na wzgórzułatwa do przygotowania. Doskonała na obiad lub ciepłą kolację. SKŁADNIKI: 4 jajka, 200g ziemniaków, 200g kiełbasy cienkiej, 1 cebula, 15 sztuk oliwek zielonych z Lidl Polska , 1/2 łyżeczki papryki ostrej mielonej, sól, pieprz, O liwa Extra Virgin z Lidl Polska . PRZYGOTOWANIE: 1. Ziemniaki obieram i gotuję na półtwardo w osolonej wodzie. Następnie kroję je w plasterki i podsmażam około(...)razem z cebulą podsmażam na rumiano na oliwie. Oliwki kroję w plasterki. 3. Jajka wybijam do miski i roztrzepuję widelcem. Do jajek dodaję podsmażone ziemniaki, cebulę z kiełbasą, oliwki, paprykę mieloną oraz sól i pieprz do smaku. Delikatnie mieszam. 4. Na patelni rozgrzewam oliwę. Wlewam masę jajeczną. Patelnię przykrywam i smażę na małym ogniu. Kiedy spód lekko się zarumieni tortillę
Tradycyjna kuchnia KasiPolska dałam 30 kuleczek tuńczyk biały w oliwie z oliwek z Lidl Polska rucola tak z 6 garści- gatunek rośliny jednorocznej należący do rodziny kapustowatych. ( Lidl Polska) papryka czerwona połowę z Lidl Polska jajka 6 szt Dressing: Oliwa z oliwek Lidl Polska 4 łyżki sok z cytryny 4 łyżki czosnek sprasowany 2 -3 ząbki sól i pieprz ziołowy(...)Krok 1 Jajka gotujemy koło 5-6 minut na twardo. Ruccolę myjemy,osuszamy ręcznikiem papierowym i posypujemy na talerzu na całej powierzchni. Krok 2 Paprykę myjemy,wycinamy ziarenka, kroimy w paseczki,a następnie drobniutko aby przebłyskiwała przez zielone. Krok 3 Do miseczki wkładamy czosnek sprasowany sok z cytryny i oliwę z oliwek,mieszamy i polewamy ruccolę delikatnie palcami sobie pomagamy.Doprawiamy
Różowa kuchniacebuli ( w tym jedna sztuka cebuli czerwonej) garść soli 420 g cukru 250 ml octu 420 g koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka pieprzu 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1/2 łyżeczki słodkiej papryki Sposób przyrządzania: Cukinię pokroić w kostkę. Cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Całość przełożyć(...)odciskać), zagotować i od tego momentu gotować bez przykrycia przez 30 minut. Dodać cukier i ocet, gotować przez 20 minut. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, pieprz czarny i cayenne, słodką paprykę, gotować 30 minut. Należy pamiętać o tym, żeby co jakiś czas mieszać masę. Gotowy ketchup zmiksować blenderem na gładki krem, przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i pasteryzować 10 minut. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychmięsa wieprzowego (u mnie karkówka) 5-7 suszonych pomidorów (większych) 2 garście fasolki szparagowej 1 listek laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki suszonej bazylii papryka słodka w proszku sól, pieprz Dodatkowo: olej Opcjonalnie: 1-2 łyżki mąki do zagęszczenia sosu Fasolkę umyć, poodcinać końce i przekroić na 2-3 części(...)suszone pomidory pokroić w paseczki. Umyte i osuszone mięso pokroić w kostkę i wymieszać z papryką oraz niewielką ilością soli. Następnie podsmażyć je na odrobinie tłuszczu i przełożyć do garnka. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę (lub drobno posiekany), pomidory, listki laurowe, bazylię i ziarenka ziela angielskiego. Całość zalać wodą (tak, aby przykryła zawartość), wymieszać i dusić do miękkości
Di gotujeście już ??? Teraz o cieście trochę ;)), tak na szybko, na kolację z tego co było w lodówce, bo do sklepu mi się nie chciało iść ;). Jak dodatek cukinia, biała papryka, kukurydza, marchewka, zielenina i suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką. Ja robiłam z jednego ciasta, jeśli, dzieliłam go na 3 części, jeśli potrzebujecie więcej porcji, to składniki trzeba zwiększyć(...)Smakowite to było więc polecam :-)). Miłego dzionka :)) Składniki: 1 płat ciasta francuskiego mała cukinia 1 większa marchewka kukurydza papryka cebulka razem z cybuchami natka pietruszki suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką jajko Ciasto dzielimy na 3 części, końce nacinamy (zdjęcie poniżej). Warzywa kroimy i układamy na ciasto, posypujemy suszonymi pomidorami i zawijamy. Jajko wbijamy do kubka, roztrzepujemy
kruche babeczkimazurskiej ekstra (u mnie od Młyny Stoisław ) 1 mały kabaczek 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki 2 dymki olej do smażenia szczypta soli czosnkowej szczypta majeranku 11/2-2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki pieprz do smaku około 3 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego około 1/4 szklanki wody do podlania ! Uwaga ilości orientacyjne, zależą od wielkości kabaczka. Podczas gotowania należy dodawać je stopniowo i próbować(...)chwile czas podsmażamy. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i podlewamy całość wodą (ilość według uznania, w zależności od preferowanej gęstości sosu, ale nie należy przesadzić), mieszamy. Doprawiamy wszystko słodką czerwoną papryką i pieprzem (najpierw dodajemy mniejszą ilość, pod koniec gotowania można doprawić). Mieszamy, przykrywamy patelnię pokrywą i gotujemy na mniejszym ogniu do miękkości kabaczka, co jakiś czas mieszając. Po koniec próbujemy
Słodkie okruszkitypu samograj... wstawiasz i robi się samo :) Składniki: 1kg schabu bez kości 10 plasterków chudego wędzonego boczku fasolka szparagowa 500ml bulionu oliwa do smażenia sól, czarny pieprz, ostra papryka, czosnek granulowany, majeranek, lubczyk, tymianek łyżka mąki pszennej Sposób przygotowania: Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki i gotujemy w osolonym wrzątku. Odcedzamy. Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na cienkie plastry(...)mnie wyszło 10 szt). Każdy kawałek mięsa rozbijamy jak najcieniej, uważając żeby nie zrobić dziur. Każdy kawałek mięsa przyprawiamy z obu stron solą, czarnym pieprzem , ostrą papryką granulowanym czosnkiem oraz ziołami: tymiankiem, lubczykiem i majerankiem. Na końcu rozbitego mięsa układamy wszerz 5- 6 fasolek i ściśle zawijamy. Tak powstała roladę zawijamy w plasterek boczku. Spinamy wykałaczką. W szerokim rondlu rozgrzewamy
Pyry na Gazobiadu, jak i na zimno na kanapki. Składniki: 1-1,2 kg łopatki wieprzowej (lub innego mięsa wieprzowego) 7-8 ząbków czosnku Marynata: 3 łyżki oleju 0,5 łyżeczki papryki ostrej 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego 0,5 łyżeczki oregano 0,5 łyżeczki papryki wędzonej pieprz Przygotowanie Wszystkie składniki na marynatę wkładamy do miseczki i dokładnie mieszamy. Ząbki czosnku obieramy
e-PrzepisyKulinarneciecierzyca, którą trzeba było ugotować. Kupując konserwową mogłam ten krok pominąć. Składniki: 1 słoik ciecierzycy konserwowej (400g po odsączeniu) 1 łyżka oliwy z oliwek sól morska 1/2 łyżeczki słodkiej papryki Sposób przygotowania: Ciecierzycę odsączamy z zalewy i dokładnie osuszamy w ręcznikach papierowych. Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i rozkładamy tak, by każde ziarno było obok drugiego. Pieczemy(...)nagrzanym do 200st C piekarniku ok 15 minut. Po tym czasie ciecierzycę zsypujemy do miski, dodajemy oliwę, sól oraz paprykę. Dokładnie mieszamy i ponownie wykładamy na blaszkę. Pieczemy raz jeszcze ok 15 minut, do uzyskania złotego koloru i odpowiedniej chrupkości. Taką piękną ceramikę z wzorem cebulowym możecie nabyć w Galeria Cuda Świata . Polecam zajrzeć, na pewno znajdziecie
Kuchnia w czekoladziejakoś będę żył ze świadomością, że nie jestem pełnowartościowym facetem :) Potrzebujemy: 4 golonki przednie, każda po około 800 g 190 g peklosoli 1,3 litra wody papryka ostra mielona 1 butelka ciemnego piwa typu porter Z wody i peklosoli przygotowujemy roztwór solanki. Bierzemy dużą strzykawkę z igłą i w każdą golonkę, szczególnie dokładnie przy kości, wstrzykujemy solankę(...)pieprzu czarnego. Gotujemy na wolnym ogniu przez 2 godziny. Woda musi lekko pyrkać. Po tym czasie golonki przekładamy do brytfanny lub innego naczynia do pieczenia, posypujemy ostrą mieloną papryką i podlewamy połową butelki piwa. Pieczemy godzinę w 170 stopniach bez przykrycia, podlewając co jakiś czas pozostawionym piwem. I to wszystko :) Smacznego
Marder&Marder Manufactureportugalskiej. Z jarmużem i chorizo. Składniki 200 g listków jarmużu 500 g ziemniaków 1 cebula 2 ząbki czosnku 200 g chorizo 3 łyżki oliwy sól natka pietruszki wędzona papryka Przygotowanie Jarmuż dokładnie wypłukałem ( tak aby woda nie zabarwiała się na zielono). Oderwałem delikatne listki, usunąłem zewnętrzne , twardsze. Ziemniaki i cebulę pokroiłem, zalałem gotującą się wodą z posiekanym czosnkiem(...)wraz z jarmużem i pokrojoną w grubsze plasterki kiełbasą. Doprawiłem do smaku solą. Doprowadziłem do wrzenia, zmniejszyłem ogień i gotowałem jeszcze ok. 15 minut. Udekorowałem natką pietruszki i wędzoną papryką
R'n'G Kitchen