papryka - 32566 przepisów (strona:808/2172)

Zapiekanka makaronowa z kurkami i kurczakiem 246

kurczaka 300 g kurek pęczek szczypiorku 1 szklanka startego żółtego sera 2 jajka 1 mały jogurt naturalny 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła sól, pieprz, kurkuma, papryka słodka, czosnek  Makaron gotujemy al'dente. Kurki obgotowujemy, następnie podsmażamy na maśle ze szczypiorkiem i doprawiamy solą i pieprzem. Kurczaka kroimy na drobną kostkę i smażymy na oliwie z oliwek(...)Dodajemy kurkumę, paprykę, czosnek, sól oraz pieprz wedle uznania. Makaron mieszamy z mięsem i grzybami. Wkładamy to do naczynia żaroodpornego. Jogurt roztrzepujemy z jajkami i zalewamy makaron. Na koniec posypujemy żółtym serem. Całość zapiekamy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 °C. Mamy obiad dla kilku głodnych osób

Emskie Smaki
Ryba po grecku 172

przynajmniej twierdzą domownicy. 5 marchewek 3 pietruszki 1 mały seler 3 cebule 1 łyżka masła 3 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego 1 łyżka papryki słodkiej 1/3 łyżeczki papryki ostrej 2 liści laurowe 2 ziela angielskie 0,5 litra wody Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy w garnku na maśle. Marchewki, pietruszki oraz seler ścieramy

Emskie Smaki
Marynata mięsna na grilla 125

proponuję troszkę łagodniejszą wersie mięsa . Składniki        2 łyżeczki curry        2 łyżeczki pieprzu ziołowego        2 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej        szczyptę papryki ostrej według uznania        1 duża cebula biała        1 cebula czerwona        sól według

Mój Smak
Lodowa sałatka 146

podwójna pierś z kurczaka            1 kapusta lodowa           2 pomidory            1 papryka czerwona            1 puszka kukurydzy            3 ogórki konserwowe            przyprawa do gyrosa(...)przyprawą gyrosem,przyprawę dodaję według uznania , kiedy mięso się usmaży odstawiam do wystudzenia . Sałatę lodową rozdzieram w dużej wysokiej misce i dodaje pokrojone warzywa w kostkę ,pomidora ,ogórek konserwowy,paprykę ,cebule . Kiedy mięso nam wystygnie dodaję do sałaty i dodaje resztę składników ,kukurydzę i sos zrobiony z ketchupu,majonezu,jogurtu i wszystko razem dokładnie mieszam i posypuje na wierzch cebulą

Mój Smak
Spaghetti po mojemu 145

mięsa mielonego          1 duża cebula          1 puszka ananasa w kawałkach          1 papryka czerwona          1 paczka makaronu  Tagliatelle          3 łyżki śmietany do gotowania          1 łyżeczka oregano(...)sól         1 ząbek czosnku    Wykonanie  Mięso mielone przesmażamy w głębokiej patelni , do przesmażonego mięsa dodajemy cebulę i paprykę pokrojoną w kostkę i przesmażamy około 5 minut mieszając , następnie dodajemy starty czosnek na drobnych oczkach i przesmażamy około 1 minuty , zalewamy wszystko 1 szklanką  wody i na małym ogniu gotujmy około 10 minut

Mój Smak
Ryż po neapolitańsku 198

każdej wersji smakuje , można to danie podawać jako dodatek do obiadu i nie tylko , zapraszam do wypróbowania . Składniki  2 torebki ryżu  1 duża cebula  1 duża papryka czerwona  1 laska kiełbasy zwyczajnej  3 łyżeczki curry  3 łyżeczki bazylii  3 łyżeczki oregano  1 kostka rosołowa oliwa do smażenia  sól  pieprz(...)będzie miękki , jeżeli woda nam się szybko wygotuje a ryż będzie twardy to można dolać jeszcze wody , ryż musi być ugotowany .  Jak  ryż nam się gotuje , cebulę , paprykę i kiełbasę kroję w kostkę i przesmażam na oliwie około 10 minut często mieszając , po tym czasie zdejmuję z ognia i odstawiam , jak ryż nam się ugotuje  i wyparuję

Mój Smak
Biała kapusta w pomidorach z białą kiełbasą i fetą 112

cebule czerwone  100 dag sera feta  oliwa do smażenia  sól himalajska różowa  1 łyżeczka pieprzu ziołowego  1 ząbek czosnku  1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku  Wykonanie     Na początku szatkujemy białą kapustę , jak mamy kapustę poszatkowaną , do garnka dodajemy odrobinę oliwy i wkładamy naszą kapustę , następnie dodajemy posiekany koper , cebulę pokrojoną(...)kiełbasę  , gotujemy na małym ogniu do momentu aż nasza kapusta będzie już miękka .  Jak nasza kapusta jest już mięciutka , doprawiamy do smaku pieprzem , solą , i dodajemy paprykę słodką , wszystko delikatnie przemieszamy i gotowe danie do podania . Na talerze wykładam kiełbasę z kapustą i posypuję fetą , smakuje super

Mój Smak
Sałatka warstwowa - GYROS 180

jest pyszna i chyba nigdy nam się nie przeje :-)  Rodzinna impreza ....sałatka warstwowa - GYROS Składniki:  -1-2 piersi z kurczaka - puszka kukurydzy - kilka ogórków konserwowych  -czerwona papryka - 4-6 jajek  - kilka pomidorków koktajlowych do ozdoby  - 1-2 cebule - 2 łyżki ketchupu  - majonez kielecki , jogurt naturalny ,  - kapusta pekińska  - sól , pieprz oraz ulubione zioła(...)Następnie cebulę posmarować warstwą ketchupu. Odsączyć kukurydzę z puszki i równo rozprowadzić. Pokroić w kostkę kilka ogórków konserwowych , tak żeby powstała nam kolejna warstwa. To samo zrobić z czerwoną papryką. Z majonezu i jogurtu naturalnego zrobić sos , doprawić go do smaku pieprzem , odrobiną soli i ulubionymi ziołami. Sos rozprowadzić na sałatce.  4 ugotowane jajka , obrać i zetrzeć na tarce

Aromatyczne Podróże
Sałatka z tuńczyka 196

sałatka z tuńczyka Składniki: czerwona papryka 4 ugotowane jajka 4-5 ogórków konserwowych puszka kukurydzy puszka tuńczyka w zalewie własnej pęczek zielonej pietruszki  kilka łyżek majonezu i jogurtu naturalnego  sól, pieprz , zielona czubryca i inne ulubione przyprawy.  Wykonanie:  Tuńczyk odsączyć z zalewy i rozdrobnić widelcem na drobne kawałki. Jajka ugotować na twardo, po wystygnięciu obrać(...)pokroić w drobną kosteczkę. Kukurydzę odsączyć na sitku z zalewy , dodać do wszystkich składników. Paprykę i ogórki konserwowe pokroić w grubą kostkę , wszystkie składniki dokładnie razem wymieszać. Dodać 2 łyżki majonezu i parę łyżek jogurtu naturalnego, do smaku dodać sól , świeżo zmielony pieprz , odrobinę zielonej czubrycy. Pęczek zielonej pietruszki opłukać i pokroić drobno, a następnie dodać do sałatki.  Smacznego

Aromatyczne Podróże
Polędwiczki wieprzowe z grzybami 205

grzybami Składniki: 500g polędwiczek wieprzowych 200g grzybów leśnych 2 cebule bulion wołowy- kostka 150 ml czerwonego wina 2 łyżki stołowe śmietany 3 ząbki czosnku przyprawy:  pieprz, sól, tymianek, papryka czerwona, sos sojowy olej do smażenia Wykonanie :  Polędwiczki kroimy na plastry ok. 1cm szerokie, delikatnie rozbijamy, oprószamy solą i świeżo zmielonym pieprzem i marynujemy na min. godzinę w 100ml(...)kilka minut grzyby. W garnku kostkę rosołową rozpuszczamy w 500ml wody, dodajemy zachowaną marynatę, cebulę, grzyby i polędwiczki, i przyprawiamy- czosnkiem zmiażdżonym w prasce, pieprzem, solą, tymiankiem i czerwoną papryką, dodając też łyżkę stołową sosu sojowego. Całość dusimy na małym ogniu przez 25-30 minut, w trakcie dodając jeszcze 50 ml czerwonego wina, a pod koniec duszenia 2 łyżki śmietany

Aromatyczne Podróże
PASZTET Z KASZY JAGLANEJ CIECIERZYCY I CUKINII 535

średnie marchewki 1 pietruszka kawałek selera pół szklanki bułki tartej pół szklanki otrąb pszennych 1/3 szklanki siemienia lnianego olej do podsmażenia warzyw przyprawy wedle uznania.Ja dodałam łyżeczkę ostrej wędzonej papryki, łyżeczkę słodkiej papryki, sól, pieprz, tymianek, imbir można skroić papryczkę chili Najpierw zaczęłam od starcia cukinii na tarce. Lekko ją posoliłam i odstawiłam na 5-10 minut żeby puściła

potrawyregionalne
KULKI NA PRZYSTAWKĘ, KTÓRE UZALEŻNIAJĄ Z KASZY JĘCZMIENNEJ I GORGONZOLI 152

podczas uroczystości rodzinnej czy spotkania.  Składniki:  szklanka kaszy jęczmiennej wiejskiej  łyżka masła  250 g gorgonzoli  2 opakowania kiełków słonecznika po 50 g  mielona papryka słodka, ok. 2 łyżek  3 łyżki pestek słonecznika  sól, pieprz, natka pietruszki  Sposób przyrządzenia:  Kaszę namoczyć na 2 godziny w szklance zimnej wody. Po tym czasie(...)natką pietruszki i dodać do masy. Ser rozdrobnić widelcem i dodać do kaszy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.  Formować kulki wielkości mandarynki. Część obtoczyć w papryce a drugą część w zblendowanych na proszek pestkach słonecznika.  Układać rzędami na naczyniu otulone drugim opakowaniem kiełek słonecznika. W każdą wkłuć wykałaczkę

pieprzny smaczek
Zupa krem pomidorowa – z pieczonych pomidorów 137

Porcji: 4 Czas gotowania: 1,5 Składniki 1,5 kg pomidorów połowa główki czosnku oliwa z oliwek do polania pomidorów około 1l bulionu łyżeczka oregano łyżeczka bazylii łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka cukru sól i pieprz do smaku grzanki kwaśna śmietana Przepis 1 Pomidory dokładnie myjemy. Kroimy na ćwiartki i wkładamy do naczynia żaroodpornego razem z połową główki czosnku. Polewamy oliwą(...)około godziny. 2 Kiedy pomidory lekko przestygną zdejmujemy z nich skórkę. Przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Ilość bulionu ma lekko zakrywać warzywa. Zagotowujemy. 3 Doprawiamy całość oregano, bazylią, papryką i cukrem. Blendujemy i doprawiamy solą oraz pieprzem. 4 Podajemy z grzankami i kleksem śmietany. Porady Jeżeli nie przepadacie za zupami krem, możecie całość przetrzeć przez sito. Wyjdzie pyszna pomidorówka

Kuchnia Bazylii
Stek ze Strusia z kaszą jaglaną w prażonej cebuli z musem z wiśni peruwiańskiej ,figi i śliwki kalifornijskiej 149

łyżki octu jabłkowego 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka pieprzu świeżego mielonego 2 szczypty soli 2 łyżki octu balsamicznego z fig Składniki do kaszy : 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki czerwonej 1/2 szczypiorku drobno posiekanego 1/4 ogórka zielonego kilka czarnych oliwek 2 cebule prażone warstwami na patelni 1 torebka kaszy jaglanej Spo sób : Kaszę jaglana gotujemy wedle

Viola cooks with passion
FLACZKI Z KANI LUB BOCZNIAKA 148

dag.startej na tarce marchewki,selera i pietruszki 1.5 litra wywaru mięsnego 2 listki laurowe 4 ziela angielskiego 4 ziarna jałowca utłuczone 3/4 łyżeczki mielonego imbiru gałka muszkatołowa niecałą łyżeczka papryka mielona słodka czerwona papryka ostra mielona1 łyżeczka 2 czubate łyżki majeranku Maggie dla smaku sól i pieprz 1 łyżka mąki ziemniaczanej ******************************************** Wywar mięsny zagotować.Dodac listek laurowy,ziele angielskie

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki

Proponowane wyszukiwania