jest bardzo prosta i smaczna. Jeśli chcecie ją zapakować do pracy to trzeba pamiętać o czymś miętowym na "po sałatce", w końcu to tuńczyk ;) Składniki: torebka brązowego ryżu pół papryki czerwonej, pół żółtej garść świeżej pietruszki puszka tuńczyka czerwona cebula olej i sok z cytryny, ja miałam gotowy olej Kujawski z cytryną i bazylią sól, pieprz Ryż gotujemy zgodnie(...)przepisem na opakowaniu. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Pietruszkę siekamy. Wszystko razem mieszamy, dodajemy tuńczyka. Doprawiamy, skrapiamy olejem i sokiem z cytryny. Wstawiamy na godzinę do lodówki, do "przegryzienia". Gotowe! :) Życzę smacznego
Czerwona Porzeczkakurczaka 1 litrowy słoik marynowanych pieczarek 1 słoik mieszanki warzywnej-marchewka, kukurydza, groszek 3 jajka 3 ziemniaki 3 konserwowe ogórki 1 cebula 10 dag żółtego sera Papryka ostra do smaku 1 łyżeczka przyprawy do grosa Olej do smażenia Sól do smaku Słoiczek majonezu Pęczek natki pietruszki Pęczek koperku Pęczek szczypiorku Jak wykonać ? Ziemniaki ugotować, wystudzić. Jajka ugotować(...)kostkę, zieleninę posiekać razem. Okrągłą tortownicę wyłożyć folią spożywczą, ułożyć ściśle obok siebie pieczarki łebkami do dołu, posypać wymieszaną zieleniną. Wyłożyć mieszankę warzywną ze słoika, oprószyć solą, pieprzem oraz papryką, posmarować cienką warstwą majonezu, rozłożyć ziemniaki, pokrojoną cebulę, jajka, mięso i ogórki, posypać solą i pieprzem, znów posmarować majonezem, posypać startym serem, przykryć folią, włożyć do lodówki najlepiej
Wanilia i Kardamonzrobić zawsze więcej i zajadać się nimi o każdej porze w ciągu dnia z różnymi dodatkami na kanapce, np. pomidorem, ogórkiem, rzodkiewką. Do pasty można także ogórki kiszone, konserwowe, paprykę. Ja dodałam passatę, jajka i serek śmietankowy. Możecie dowolnie modyfikować pastę. Na pewno zawsze wyjdzie pyszna;D Składniki: 1 makrela obrana z ości i skóry 2 łyżki serka śmietankowego(...)łyżki passaty pomidorowej 1 średnia cebula 2 jajka ugotowane na twardo 1 suszony pomidor + łyżka oleju z jego zalewy sól, pieprz, papryka ostra, suszona natka pietruszki szczypiorek / koperek / natka pietruszki do smacznej dekoracji Wykonanie: Prostszego nie może być;) - połączcie wszystkie składniki, zmiksujcie na gładka masę, doprawcie do smaku. Smacznego zdrowego
Zasmakuj KuchniShakshuka z chorizo Składniki – 2 porcje: Pomidory – 5 sztuk (lub 1 puszka pomidorów i 2 sztuki świeżych) Papryka – 1 sztuka Kiełbaska chorizo – 100g Jarmuż – 1 garść Czosnek – 1 ząbek Kumin rzymski – 1 łyżeczka Jajka – 3-4 sztuki Sól, pieprz, szczypiorek Wykonanie: Na gorącej patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbaskę chorizo. Dodać do niej pokrojone w kostkę pomidory i paprykę. Całość
Kuchnia Bon AppetitMusztarda – 2 łyżki Czosnek – 1 ząbek Marchewki – 2 sztuki Cukinia – 1 sztuka Kapary – 2 łyżeczki Grzyby np. borowiki – 3 sztuki Masło – 2-3 łyżki Białe wino – 120ml Sól, pieprz, papryka wędzona Oliwa – 1 łyżka do warzyw + do smażenia ryby Koperek, kiełki do dekoracji Wykonanie: Sandacza porcjujemy i każdą porcję smarujemy musztardą, nacieramy czosnkiem i przyprawiamy solą i pieprzem. Marchewkę obieramy(...)skóry i przy pomocy obieraczki kroimy w cienkie paski. W takie same paski kroimy też cukinię. Warzywa mieszamy z oliwą, solą, pieprzem i wędzoną papryką. Grzyby czyścimy i kroimy w paski. Na patelni roztapiamy 1 łyżkę masła, a następnie podsmażamy na nim krótko grzyby, dodajemy warzywa i całość podlewamy winem, które redukujemy na bardzo mocnym ogniu przez 2-3 minut
Kuchnia Bon Appetitascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Włoska peperonata Składniki: Papryka czerwona – 2 sztuki Cukinia – 1 sztuka Kapary – 1 łyżka Anchois – 2 małe sztuki Oliwa z oliwek – 2 łyżki Czosnek – 3 ząbki Papryczka chili – 1 sztuka Bazylia – kilka listków Suszone oregano(...)Miód/ cukier - szczypta Wykonanie: Warzywa myjemy i kroimy w kostkę lub plasterki. Rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy na niej posiekany czosnek, cebulę, papryczkę chili i anchois. Następnie dodajemy paprykę, kapary i smażymy przez 3-4 minut. Po tym czasie dodajemy cukinię, suszone oregano i bazylię. Całość smażymy przez kolejne 3 minut. Pod koniec dodajemy masło i doprawiamy do smaku
Kuchnia Bon Appetithansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Szaszłyki z grilla z polędwiczką wieprzową Składniki – 5 sztuk: Polędwiczka wieprzowa – 1 sztuka Papryka czerwona – 2 sztuki Cebula czerwona – 2 sztuki Pieczarki – 5-6 sztuk Marynata: Olej sezamowy – 3 łyżki Papryka wędzona – 1 łyżka Oregano – 1 łyżka Tymianek – 1 łyżka Sos sojowy – 2 łyżki
Kuchnia Bon AppetitLunchbox z ciecierzycą, pęczakiem i fasolką szparagową Składniki – 1 porcja: Kasza pęczak – 50g Papryka czerwona – ½ sztuki Fasolka szparagowa (mrożona) – 1 szklanka Ciecierzyca – 30g suchej Kukurydza konserwowa – 2 łyżki Groszek konserwowy – 2 łyżki Jarmuż – ½ szklanki Czosnek – 1 ząbek mały Sól, pieprz, sok z cytryny, oliwa Wykonanie: Ciecierzycę moczymy przez całą noc, a następnie gotujemy do miękkości. Kaszę pęczak gotujemy do miękkości(...)fasolką szparagową. W tym czasie na patelni podsmażamy czosnek razem z jarmużem, a następnie dodajemy do niego ugotowaną fasolkę szparagową. Warzywa mieszamy z ugotowaną kaszą, ciecierzycą, pokrojoną w kostkę paprykę, kukurydza i groszkiem. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i mieszamy z oliwą
Kuchnia Bon Appetitminor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Kasza gryczana z tuńczykiem i warzywami Składniki – 2 porcje: Kasza gryczana – 100g Tuńczyk z wody – 150g Groszek zielony – 100g Szparagi – 200g Żółta papryka - 1 sztuka Cukinia żółta i zielona – 200g Koperek – 2 łyżki posiekanego Oliwa z oliwek – 1 łyżka Sól, pieprz, oregano suszone Wykonanie: Kaszę gryczaną gotujemy w lekko osolonej wodzie. Cukinię kroimy(...)Szparagi blanszujemy w osolonej wodzie i mieszamy z ugotowaną kaszą, groszkiem i podsmażoną cukinią. Dodajemy oliwę z oliwek, przyprawy i delikatnie podgrzewamy. Na koniec dodajemy tuńczyka, pokrojoną w kostkę paprykę i koperek. Całość mieszamy i podajemy w formie ciepłej lub zimnej
Kuchnia Bon Appetithansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Sałatka z kaszy pęczak i wędzonej makreli Składniki: Kasza pęczak – 100g Makrela wędzona – 1 tuszka Groszek zielony – 1 szklanka Papryka czerwona – 1 sztuka Pomidory koktajlowe – 10 sztuk Koperek – 1 pęczek Sól, pieprz, oliwa z oliwek Czosnek – 2 ząbki Wykonanie: Kaszę ugotować w osolonej wodzie, a gdy wystygnie dodać do niej(...)oczyszczoną z ości i skóry makrelę. Całość wymieszać z zielonym groszkiem, pokrojoną w kostkę papryką i pomidorami. Do składników dodać dużą ilość posiekanego koperku, czosnek, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Wymieszać i doprawić do smaku
Kuchnia Bon Appetitprzekąska taka bułeczka zaspokoi smak najbardziej wybrednych. Szybko ją przygotujecie i zaskoczycie rodzinę czy gości. SKŁADNIKI: 5 bułek kajzerek 2-3 jajka szynka lub kiełbasa łosoś wędzony papryka po 1/2 każdego koloru kawałek cukinii lub bakłażana 15 dag. startego na grubych oczkach sera żółtego szczypiorek koperek pomidor przyprawy: sól, pieprz, lubczyk suszony WYKONANIE: bułki ściąć od góry(...)wydrążyć, jajka rozkłócić, dodać przyprawy, paprykę pociętą w paski, cukinię i pomidora pokrojone w kostkę, ser, podzielić masę na połowę, do jednej części dodajemy pokrojonego w kostkę łososia do drugiej szynkę, mieszamy, piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni, blaszkę przykryć folią aluminiową, posmarować oliwą, masę łososiową wypełnić część bułek, pozostałą część masą z szynką, bułki ułożyć na blaszce, włożyć
Kuchnia Beatysoczystych winogron może w tym zestawieniu trochę zaskoczyć, ale to właśnie te owoce sprawiają, że sałatka po prostu… wymiata! :) Składniki: 3 spore garście zielonych winogron (najlepiej bezpestkowych) 1/2 czerwonej papryki 3 duże jajka ugotowane na twardo 100 g żółtego sera 120 g wędzonej szynki 3 łyżki posiekanego szczypiorku 2 ząbki czosnku 2 czubate łyżki majonezu 1 płaska łyżka ketchupu sól(...)pieprz Wykonanie: Winogrona myjemy, osuszamy i kroimy na połówki, a większe egzemplarze na ćwiartki. Ugotowane jajka dość drobno siekamy. Ser oraz szynkę kroimy w kostkę. Czerwoną paprykę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, majonez oraz ketchup i mieszamy dokładnie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego
MyCookBook.plcukinii i słodkawej cebulki świetnie się komponuje podbijając smak. Składniki: 250g leśnych grzybów biała cebula ½ średniej cukinia łyżka masła sól, czarny pieprzem 4 jajka 3 łyżki śmietanki 30% płatki papryki nasiona dyni Sposób przygotowania: Grzyby oczyszczamy i myjemy. Kroimy w mniejsze kawałki. Przesmażamy na suchej patelni aż odparuje płyn. Cukinie kroimy w słupki i dokładamy do grzybów. Odparowujemy. Cebule kroimy(...)doprawiamy sola i czarnym pieprzem. Jajka wbijamy do pojemnika, roztrzepujemy ze śmietanką, sola i pieprzem. Masę jajeczna dolewamy do grzybów i cukinii. Smażymy do ścięcia jajek. Jajecznice posypujemy płatkami papryki i nasionami dyni
Pyry na Gazformie podłużnych kiełbasek lub kotlecików), sarmi (gołąbki z ryżem i mięsem mielonym w liściach kapusty lub winogrona, o ile się nie mylę) czy bardzo popularną sałatkę szopską (pomidory, ogórki, papryka, cebula) z pysznym serem sirene, który przypomina grecką fetę. W Słonecznym Brzegu mieliśmy okazję skosztować: pysznie doprawionego taratoru - chłodnik z bałkańskiego jogurtu, który ma w swoim składzie dobroczynne bakterie lactobacillus(...)delikatnej konsystencji, która w połączeniu z chrupkimi ziemniakami była kulinarnym orgazmem. ostrych grillowanych papryczek - niestety nie podołaliśmy, chociaż lubimy ostre smaki, to tutaj przegraliśmy z bułgarską papryką. :) Deser? Nie był już potrzebny i nawet nie mieliśmy na niego już miejsca, bo wisienką na torcie był niezwykły widok jaki mieliśmy podczas kolacji. Pozdrawiamy kapitana z restauracji Honolulu
Cooking Monstertych samych składników, ale w formie zapiekanki. 1 kg ziemniaków 300g wędzonego boczku 1 duża cebula 2 jajka 200ml jogurtu greckiego 150g sera cheddar 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku 1/2 łyżeczki soli szczypta pieprzu 1. Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Studzimy, kroimy na dość grube plastry. 2. Boczek(...)rozgrzanej patelni. Kiedy tłuszcz zacznie się wytapiać dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy do zarumienienia. Po usmażeniu przekładamy do garnka z ziemniakami, mieszamy. 3. Jogurt mieszamy z jajkiem, papryką, solą i pieprzem. Dodajemy starty na tarce ser, ponownie mieszamy. Tak powstałą masę przelewamy do ziemniaków, delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. 4. Wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zapiekamy w temperaturze
Szefowa kuchni