będzie Wam znacznie łatwiej je podzielić na mniejsze kawałki. Pieczone żeberka - składniki: żeberka (1,5 kg) oliwa (4-5 łyżek) zioła prowansalskie czosnek (może być granulowany) sól pieprz słodka papryka woda (1/2 szklanki) Pieczone żeberka - przepis: Żeberka myjemy, dzielimy na mniejsze kawałki, a następnie przyprawiamy je solą, pieprzem, papryką, czosnkiem, ziołami prowansalskimi i całość delikatnie skraplamy oliwą z oliwek. Żeberka
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!przepis. Makaron razowy z sosem bolońskim - składniki: 200g makaronu razowego do spaghetti 1 puszka pomidorów w puszce 500g mięsa mielonego 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryka sól pieprz bazylia oregano olej Makaron razowy z sosem bolońskim - przepis: Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na odrobinie oleju. Jak cebula będzie szklista dodajemy posiekany czosnek. Na patelnię dodajemy mięso(...)mielone i podsmażamy. W między czasie mięso rozdrabniamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy pomidory w puszce , koncentrat pomidorowy, paprykę pokrojoną w kosteczkę i całość dusimy przez kolejne 10 minut. Doprawiamy sos do smaku bazylią, oregano, szczyptą cukru i jeśli jest potrzeba odrobiną soli. Makaron razowy gotujemy al dente. Makaron wykładamy na talerzu i polewamy przygotowanym sosem bolońskim
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!makaronu (u mnie rurki) 50 dag mięsa mielonego 2 średnie cebule 50 dag pomidorków koktajlowych 500 ml przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku łyżka masła sól, pieprz słodka papryka 4 łyżki posiekanej bazylii Sposób przygotowania: Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na maśle. Gdy cebula się zeszkli dodajemy mielone. Smażymy przez ok. 5-10 minut(...)przekrawamy na pół, Warzywa dokładamy do mięsa. Wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dusimy przez ok. 15-20 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Łączymy z makaronem. Przed podaniem posypujemy posiekaną bazylią. źródło: przepis własny Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: ok. 1 h Koszt przygotowania
Pobite gary BarbaryPORCJE): 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 średnia cebula 1 jajko 1 namoczona w wodzie lub mleku bułka (i nastepnie odciśnięta) 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki sol i świeżo zmielony pieprz 4 łyżki oleju SKŁADNIKI NA SOS: 1 duży ząbek czosnku 250 g kurek (świeżych lub mrożonych) 150 ml śmietany kremówki 1/3 szklanki wody + 2 łyżeczki(...)pszennej 1 łyżeczka masła 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki WYKONANIE: Mięso mielone przełóż do miski, wbij jajko, dodaj odciśniętą i rozdrobnioną bułkę, pół pokrojonej w drobniutką kostkę cebuli, majeranek, paprykę, sól i pieprz. Wyrób dokładnie mięso na gładką masę i uformuj z niej pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Na rozgrzanym oleju obsmaż pulpeciki ze wszystkich stron , dodaj drugą połowę posiekanej drobno
Słodko-Słony Świat Ilonykurczaka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1,2 łyżeczki sosu sojowego 1 łyżeczka sosu ostrygowego/rybnego 1 łyżeczka octu 1 łyżeczka cukru trzcinowego 3/4 szklanki wody (opcjonalnie) olej kokosowy do smażenia papryka chilli (opcjonalnie do zaostrzenia smaku) Przygotowanie: Filet kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Pomidor i ogórka kroimy w dużą kostkę, cebulę w pióra, a czosnek w plasterki. Cebulę,czosnek(...)Jeśli sosu jest za mało, przed wlaniem bulionu z mąką z tapioki, opcjonalnie można dolać na patelnię lub wok 3/4 szklanki wody) Jeśli danie ma być ostrzejsze dodajemy paprykę chilli do smaku. Całość smażymy jeszcze przez chwilę, podajemy z ryżem lub np. kaszą bulgur
Bon appetit mon amieokoło 4 słoiki nie z pełna litrowe ): 2 małe koncentraty pomidorowe 4 szklanki wody 2 łyżki cukru 1/2 szklanki octu , winnego czerwonego 1 łyżeczka soli ( płaska ) 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej 1 łyżeczka mielonej papryki ostrej ( można mniej , jak ktoś nie lubi ostrości ) 1 duża cebula Cebulę obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, lekko posolić, odstawić na godzinę ,żeby
Ogrodnik w podróżyKolejny przepis to coś banalnego, nawet zastanawiałam sie czy go dodawać, ale co tam :-) Roladki są pyszne to dodam :-) SKŁADNIKI: -schab (tyle plastrów ile chcemy roladek) -słodka papryka w proszku -wegeta -pieprz -ser żółty (tyle kawałków ile plasterków schabu) -*dodatkowo można dodać szynkę, mi akurat się skończyła, wiec robiłam roladki z samym serem :-) -cebula -1 duży ząbek czosnku(...)łyżki oleju SOS SEROWY -2 serki topione śmietankowe -1 szklanka mleka -sól -pieprz -koperek suszony lub świeży Plastry schabu rozbijamy najcieniej jak się da :-) Następnie posypujemy papryką, wegetą i pieprzem. Dajemy do środka ser i zawijamy roladkę. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Cebulę kroimy w piórka i posypujemy roladki, czosnek też kroimy i posypujemy roladki. Całość polewamy olejem
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokumięsa (może być szynka wieprzowa lub łopatka) -0,5 główki kapusty -2 cebule -1 koncentrat pomidorowy dobrej jakości -3 marchewki -3 ząbki czosnku -troszkę oleju -łyżeczka słodkiej papryki -150g ryżu -dodatkowo wegetę, pieprz oraz maggi do smaku -3 litry wody * Ja do zupy dodaję jeszcze fix do gulaszu dowolnej firmy. Zupa wtedy wyraźniej smakuje i jest lepsza, jeśli(...)chcecie gotowego fixu to dodajcie jeszcze słodkiej papryki i majeranku :-) Do dużego garnka wlewamy troszkę oleju i dodajemy pokrojoną cebulkę, smażymy. Marchew trzemy na tarce o dużych oczkach, kapustę kroimy na małe kawałki, mięso mielimy. Do podsmażonej cebulki dodajemy zmielone mięso, oraz marchewkę. Wszystko mieszamy i chwilkę dusimy. Dodajemy kapustę i czosnek przepuszczony przez praskę. Dusimy całość chwilkę
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokujeśli ktoś nie próbował upiec kurczaka na butelce piwa, to polecam nadrobić-taki kurak jest ekstra ;-) SKŁADNIKI -kurczak ok 1,5 kg -1 butelka dowolnego piwa (ja używałam żywiec) -papryka słodka -przyprawa do pieczenia kurczaka -trochę oleju -4 ząbki czosnku -1 średnia cebulka Kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, następnie nacieramy go olejem. Następnie nacieramy go słodką papryką. Cebulkę oraz
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokutrzeba dać nawet z 5 sztuk -1 słoiczek koncentratu pomidorowego dobrej jakości 190g -2 duże marchewki -3 średnie cebule -2-3 laski kiełbasy -troszkę vegety -pieprz -papryka słodka -3 ząbki czosnku Cukinię trzemy na tace jarzynowej, dajemy do miski i posypujemy około 1 łyżeczką soli. Odstawiamy by puściła sok. W osobnym dużym garnku na małej ilości oleju(...)należy podlać wodą, żeby się nie przypaliło. Dodajemy też pokrojony czosnek. Następnie do całości dodajemy odciśniętą cukinię, mieszamy, dodajemy koncentrat, pieprz, trochę vegety do smaku oraz 2 płaskie łyżeczki papryki słodkiej. Całość po dodaniu cukinii gotujemy zaledwie 3-4 minuty, tak by nie zrobiła się mamałyga. Cukinia pozostaje lekko chrupka. I gotowe :-) Podajemy na gorąco z chlebkiem. Pyszne
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokujest wręcz do jedzenia łyżkami :) SKŁADNIKI na 2 porcje: 4 kotlety z karczka jagnięcego 4 duże ziemniaki nie rozgotowujące się 1 duża marchewka 2 cebule 2 zielone cienkie papryki (nie są ostre) mała puszka pomidorów konserwowych w całości (ewentualnie w kostkę lub ostatecznie 2 łyżki koncentratu pomidorowego 5-6 ząbków czosnku 2 łyżki oliwy lub oleju do smażenia 1/2 łyżeczki(...)przenieść podsmażone kotlety od razu z patelni do wrzątku. Cebule opalić w całości nad ogniem Papryczki obsmażyć na patelni na tłuszczu po smażeniu kotletów. Podsmażyć też jednocześnie z papryką zmiażdżone ząbki czosnku. Dodać je do mięsa zanim jeszcze zbrązowieją. Zbyt przesmażony czosnek traci aromat i staje się gorzki. Cebulę i papryczki dodać do mięsa. W trakcie duszenia rozgotują się zagęszczając
Sztuka gotowania w/g Samirydomu elektrycznego grilla, a sezon grillowy dobiegnie końca, możecie użyć patelni grillowej lub zwykłej, a nawet je upiec. Składniki na 6 kanapek: 400g piersi z kurczaka 1 mała papryka żółta 1 mała czerwona cebula 1 mała cukinia 1 pomidor (u mnie malinowy) Ulubiona sałata (u mnie roszponka 1 bagietka (u mnie pełnoziarnista) Marynata: 2 łyżki oliwy z oliwek (ewentualnie olej(...)musztardowy: 1 mały jogurt grecki 1-2 łyżeczki musztardy, w zależności jak intensywny sos chcecie uzyskać Przygotowanie: Składniki marynaty wymieszać ze sobą. Pierś z kurczaka pokroić na większe kawałki, paprykę na szerokie paski, cebulę na ćwiartki, a cukinię w grube plastry. Mięso i pokrojone warzywa obtoczyć w marynacie. Ja grillowałam za pomocą grilla elektrycznego około 8 minut. Możecie również
Fabryka pomysłówząbek czosnku 1/2 szklanki mleka 1/2 - 2 szklanki bulionu 4 łyżki oleju 40 g twardego sera (grana padano, pecorino, parmezan itp.) 1/2 płaskiej łyżeczki curry duża szczypta ostrej papryki sól i pieprz do smaku W czasie przygotowywania sosu dyniowego gotujemy makaron. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dynię kroimy w niewielką kostkę. Filety z indyka kroimy(...)dusimy pod pokrywką często mieszają. Kiedy dynia wchłonie mleko podlewamy ją bulionem. W zależności od rodzaju dyni bulionu może być potrzebne mniej lub więcej. Dodajemy też curry, ostrą paprykę, pieprz i sól. Przez około 10 minut dynię dusimy na bulionie. W tym czasie na osobnej patelni na oleju krótko podsmażamy indyka na dużym ogniu, by nabrał ładnego koloru, a jednocześnie
Trzeci talerzwarzyw, gotowane jajko, grzanki i nasiona słonecznika a do tego najsmaczniejszy dressing miodowo- musztardowy. Składniki (na 1 porcję): garść mixu sałat 1 jajko 1 kromka ulubionego pieczywa kawałek papryki kilka pomidorków koktajlowych 50 gram sera feta 1 łyżka nasion słonecznika dressing: 1 łyżka miodu, 1 łyżka musztardy dijon, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka oleju lnianego, szczypta soli(...)kostkę i prażę na suchej patelni na chrupko. Ściągam grzanki i prażę przez minutę nasiona słonecznika. Składniki dressingu mieszam dokładnie do uzyskania jednolitej konsystencji. Fetę i paprykę kroję w kostkę, pomidorki na pół. Na talerzu umieszczam sałatę, warzywa, ser oraz pokrojone na ćwiartki jajko i grzanki. Całość posypuję pestkami słonecznika i polewam dressingiem. Podaję od razu. Smacznego
Mango Papaja100g), - łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 10g), - kromka chleba (ok. 30g) - ulubione przyprawy: np. papryka słodka, papryka ostra, curry. Sposób przygotowania 1. Rozdrabniamy liście sałaty. 2. Awokado, ogórka obieramy i kroimy w kostkę
Zdrowe odżywianie w pięciu smakach