papryka - 32566 przepisów (strona:819/2172)

Makaron z kurczakiem w sosie pomidorowym 209

kilograma makaronu żytniego rurka Fabijańscy Podwójna pierś z kurczaka 1 cebula 3 pomidory 2 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego Kilka gałązek bazylii Sól , pieprz Słodka i ostra papryka Olej do smażenia Sposób przygotowania: Cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy na oleju. Piersi z kurczaka kroimy w paski, dodajemy do podsmażonej cebuli. Pomidory sparzamy wrzątkiem i zdejmujemy skórę ,pozbawiamy gniazd(...)kurczaka. Wszystko podsmażamy do momentu aż mięso będzie miękkie. Dodajemy koncentrat pomidorowy, wlewamy niewielką ilość wody i przez chwilę podsmażamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Bazylię drobno siekamy i dodajemy do sosu. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju według przepisu na opakowaniu, podajemy z przygotowanym sosem

Bajeczna Kuchnia
Sałatka z kalafiora 451

Składniki: -mały kalafior -czerwona papryka -dwa ogórki kiszone -szczypiorek -dwie łyżki majonezu -sól. pieprz Kalafior podzielony na różyczki krótko obgotowujemy, aby zachował chrupkość. Odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Jeżeli różyczki są duże dzielimy je na jak najdrobniejsze. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Ogórki również drobno kroimy. Wszystko mieszamy z majonezem

Kulinarne przemyslenia
Mięso mielone z grilla 285

mielonej karkówki 1 jajko 2 czubate łyżki bułki tartej 6 dużych ząbków czosnku 1 średnia cebula 1 czubata łyżeczka majeranku 1 płaska łyżeczka tymianku 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej pół płaskiej łyżeczki papryki ostrej pół płaskiej łyżeczki rozmarynu 1 płaska łyżeczka soli pół płaskiej łyżeczki pieprzu Wykonanie: Do mięsa dodajemy: jajko, bułkę tartą, czosnek przeciśnięty przez praskę, cebulę startą

Smak mojego domu
Pulpety z piersi kurczaka w sosie pomidorowym 231

równie dobrze z mizerią, kapustą kiszoną, marchewką z porem lub każdą inną surówką. Składniki: pierś z kurczaka  2 szt. (cztery  połówki ) ryż 1 torebka jajka 2 szt. papryka słodka, koperek suszony, vegeta, pieprz bulion warzywny koncentrat pomidorowy  mąka pszenna  śmietana 12-18% lub jogurt naturalny ryż / ziemniaki / makaron / kasza (dodatek do wyboru, u mnie ryż) Zaczynam(...)zmielenia piersi. Następnie wrzucam do niej jajka, ugotowany ale zimny już ryż, vegetę, pieprz, koperek i paprykę słodką i wszystko dokładnie mieszam. Dalej do gotującego się bulionu warzywnego wrzucam uformowane kulki z mięsa i gotuję ok 10-15 minut a następnie dodaje koncentrat. Po chwili zagęszczam całość mąką z wodą i śmietaną lub jogurtem naturalnym (celowo nie podałam proporcji

Kuchnia Viki
Ostre pierożki serowe z czerwonym bobem 176

prowansalskimi,   20 g listków zielonej pietruszki (pęczek), pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ciasto: 200 g mąki poznańskiej, 2 żółtka, szczypta soli, woda, ponadto: masło, trawa cytrynowa, świeża papryka peperoni żółtej i czerwonej. Przygotowanie: Farsz: Bób gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy i miksujemy za pomocą blendera. (Można przetrzeć przez gęste sitko, aby oddzielić skórkę jeśli nie została(...)partiami i należy pamiętać, żeby układać je sklejeniem do góry, żeby farsz nam nie wypłyną. Masło roztapiamy na patelni z dodatkiem przekrojonej po długości trawy cytrynowej i posiekanej drobniutko papryki peperoni. Pierożki podajemy z ostrym masłem o nucie cytrynowej. Smacznego

Moniki Smakołyki
Bułeczki szefa. 434

suchych drożdży 3/4 szklanki wody 2 łyżki oleju szczypta soli 600 g mąki 220 ml przecieru pomidorowego ser w plastrach polędwica sopocka/salami oregano, bazylia, czosnek granulowany, sól, papryka ostra mielona Cukier rozpuszczamy w mleku, podgrzewając je do temperatury pokojowej. Następnie przelewamy mleko do dużej miski, dolewamy wodę i wsypujemy drożdże - dokładnie mieszamy i zostawiamy pod ściereczką aż drożdże zaczną pracować(...)bułeczki i układamy na wyłożonej papierem blasze, odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Koncentrat pomidorowy przekładamy do miseczki i sypiemy do niego obficie wszystkie przyprawy (uważać żeby nie przesolić, uważać z papryką jeśli nie lubimy ostrego). Wszystko dokładnie mieszamy.  Na przygotowanych bułeczkach rozsmarowujemy sos pomidorowy i kładziemy polędwicę lub salami oraz ser. Bułeczki zapiekamy w nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem

Moje-pitraszenie
Tradycyjny kapuśniak na żeberkach 120

pożywny! Składniki: 6 żeberek wieprzowych 3 litry wody 3 marchewki mały por  mały seler pietruszka 5-6 ziemniaków 500 g kiszonej kapusty pieprz ziarnisty pieprz mielony słodka papryka mielona ziele angielskie liść laurowy sól majeranek Przygotowanie: Żeberka zalewamy wodą, dodajemy parę ziarenek pieprzu, ziela angielskiego, kilka listków laurowych i łyżkę soli. Wszystko gotujemy - do momentu aż wytworzą się szumowiny(...)zupy. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w osobnym rondelku. Po ugotowaniu dodajemy je do garnka z zupą.  Całość doprawiamy pieprzem, odrobiną soli (jeśli potrzeba), łyżką słodkiej papryki i sporą ilością majeranku. Gotujemy do momentu aż wszystkie warzywa oraz mięso będą miękkie. Smacznego

Taste Therapy
Drobiowe szaszłyki z boczkiem 199

warzyw , przez co porcja mi ęsa jest solidniejsza i taka długość w zupełności wystarczy.  500g filetów z kurczaka 100g wędzonego boczku w cienkich, długich plasterkach sól, pieprz, papryka wędzona, czosnek granulowany, papryka ostra, pieprz 2 łyżki oleju 1. Filety kroimy w grubą kostkę. Przekładamy do miseczki, dodajemy olej i przyprawy, dokładnie mieszamy. 2. Każdy kawałek kurczaka owijamy boczkiem

Szefowa kuchni
Cebulaczki 123

cebulą.     Składniki: -2-3 cebule -ok. 35 dkg mąki -200 ml letniej wody -1/2 łyżeczki cukru -2,5 dkg drożdży -2 jajka -sól, pieprz, słodka papryka -olej lub masło do smażenia  Drożdże, cukier i 50 ml wody mieszamy, dodajemy 2 czubate łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Cebulę kroimy w piórka. Jajka roztrzepujemy. Na niewielkiej(...)ilości tłuszczu szklimy cebulę. Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką i studzimy. Do rozczynu dodajemy pozostałą wodę, szczyptę soli, większą część roztrzepanych jajek ( pozostawiamy 2-3 łyżki do smarowania bułek ), stopniowo dosypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Dodajemy podsmażoną cebulę, wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte przekładamy na stolnicę   i dzielimy na 8 części. Z każdej części formujemy płaską bułkę

Maminek kulinarny
Palmier z łososiem i kremowym serkiem - przekąska na piknik 163

prosto zrobicie z ciasta francuskiego takie wytrawne palmiersy i jak duże wrażenie zrobią potem na Waszych gościach :) W wersji wegetariańskiej możecie zamienić wędzonego łososia na pieczoną, pozbawioną skórki czerwoną paprykę, oliwkową tapenadę czy bazyliowe pesto . Palmier z łososiem i kremowym serkiem Składniki / na 20 sztuk: opakowanie ciasta francuskiego w kształcie prostokąta 1 jajko garść wybranych ziaren, np. sezamu, maku, siemienia(...)lnianego 80 g kremowego serka Apetina Pesto i Rukola 120 g wędzonego łososia w plastrach (w wersji wegetariańskiej zastąp łososia plastrami pieczonej czerwonej papryki) Przygotowanie palmier: Jeżeli kupiłeś mrożone ciasto francuskie, rozmroź je przez noc w lodówce. Ciasto francuskie wyjmij z opakowania i rozwiń na arkuszu papieru do pieczenia.  Jajko wbij do miseczki i rozbełtaj widelcem. Przy pomocy kuchennego

Chilli Czosnek i Oliwa
Lekka zupa bezglutenowa w 30 minut 108

Składniki: 2-3 łyżki olej kokosowy 1 kawałek imbiru - 1/2 szt. papryki czerwonej 1-2 łyżeczka curry 800 ml mleko kokosowe 2 szt .cukinia 1/2 szt. brokuł 1 szt. limonki-sok i skórka 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki posiekanej kolendry zileonej ,lub natki - 1 - 2 łyżki cukru brzozowego-ksylitol    Wykonanie Rozgrzać garnek ,dodać olej ,podsmażyć imbir(...)papryką. Po około 1,5-2 minuty dodać curry w proszku i wlać mleko kokosowe. Dodać skórkę cytrynową, sos sojowy, ksylitol. Zamieszać. Dodać umyte pokrojone na kawałki,lub w talarki,różyczki warzywa .Gotować 10 minut. Jeśli chcesz warzywa miękkie ,rozgotowane to gotować 5 minut dłużej. Ja wolę chrupiące .Na sam koniec doprawić sokiem z limonki. Zupę na talerzu posypać kolendrą

w mojej kuchni
Zapiekanka ziemniaczana 272

kalafiora, pomidory... Wedle gustu. To danie bardzo często przygotowywałam za czasów studenckich, kiedy wiadomo, że budżet jest bardzo ograniczony:)   Składniki: 90 dag ziemniaków 2 białe cebule 2 czerwone papryki 4 łyżki oleju 20 dag żółtego sera 400 ml mleka ¼ łyżeczki soli ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej ¼ łyżeczki mielonego pieprzu Wykonanie: Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plastry (jak na chipsy). Paprykę

Tradycyjna Kuchnia
Guacamole 233

pierwsze guacamole.  Świeże, wyraziste w smaku, idealne.... Zniknęło bardzo szybko. Składniki: 2 dojrzałe i miękkie awokado  sok z limonki do smaku posiekana drobno szalotka pęczek natki pietruszki/kolendry papryka chilli do smaku sól Wykonanie: Awokado rozkrajamy na pół, wyjmujmy pestkę i łyżką wyjmujemy miąższ do miseczki. Wyciskamy sok z limonki rozgniatamy dość dokładnie widelcem. Dodajemy posiekaną paprykę chilli, szalotkę

Malinowe Pocałunki
cukiniowy torcik 213

duża szczypta soli sos: 5 łyżek jogurtu greckiego 1 nieduży ogórek zielony 2 ząbki czosnku łyżka soku z cytryny sól, pieprz do smaku ponadto: 1/2 pęczka szczypiorku 1/2 czerwonej papryki Ogórek umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odstawić na kilka minut, odcisnąć z nadmiaru wody. Do ogórków dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, jogurt i przyprawy. Wymieszać(...)kilka naleśników (u mnie wyszło 6 sztuk). Wystudzić. Naleśniki przekładać sosem czosnkowym, odłożyć do lodówki na min. 3 godziny. Przed podaniem wierch posypać posiekanym szczypiorkiem i pokrojoną w kosteczkę papryką. Kroić jak tort

6niebo
Cukinia pieczona z serem w piekarniku. Genialna ! 198

Cukinia pieczona w piekarniku z serem 2 cukinie ( średnie )  szklanka tartej bułki  jajko + łyżka mleka pół szklanki startego sera ( u mnie wędzony)  1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku  +   do podania  sos czosnkowy domowy – przepis    Cukinię umyj pod zimną wodą, przekrój na pół wszerz. Potem każdą połówkę pokrój na mniejsze części(...)podzieliłam na 6 części. W miseczce wymieszaj jajko z mlekiem, dodaj paprykę, wymieszaj.  W większej misce wymieszałam tartą bułkę ( ja sama robię tartą bułkę na bieżąco – więc mogę wybrać jej grubość – Ty możesz użyć zwykłej) i ser.  Panierowałam cukinię najpierw w jajku a potem w tartej bułce.  Formę do pieczenia wyłożyłam papierem do pieczenia

Kuchnia na wzgórzu