jest genialny! Pod warunkiem, że cienko go pokroicie :-) SKŁADNIKI ok. 1 kg schabu bez kości 1/3 szklanki cukru 1/4 szklanki soli 1 łyżka soli peklowej 1 łyżka słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki suszonego koperku Mięso myjemy i osuszamy, a następnie dokładnie nacieramy cukrem. Wkładamy do salaterki, zakrywamy ją folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 24 godziny(...)nacieramy nimi mięso. Ponownie wkładamy do salaterki, zakrywamy ją folią i odstawiamy na kolejne 24 godziny. Po ich upływie ponownie płuczemy i osuszamy mięso, odlewamy płyn z salaterki. Paprykę, pieprz i koperek mieszamy razem, nacieramy nimi mięso i ponownie odstawiamy na 24 godziny (w salaterce przykrytej folią spożywczą). Po upływie wymaganego czasu przekładamy mięso do siatki masarskiej lub zwykłej podkolanówki
Czary - gary w kuchnipanierce i wszelkich nuggetsów, to zachęcam Was do przygotowania tej wersji fileta :-) Na pewno Was nie zawiedzie :-) SKŁADNIKI 3 pojedyncze filety z kurczaka 3 plasterki sera topionego 1 papryka czerwona 1 marchewka 1 cebula 1/2 pęczka natki pietruszki 2 - 3 łyżki oleju sól, pieprz woda Filety myjemy, oczyszczamy z wszelkich żyłek i cienko rozbijamy. Każdy kawałek posypujemy solą, pieprzem(...)środku układamy serek topiony i zawijamy roladki, spinamy by roladki się nie rozleciały. Marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej, paprykę i cebulę kroimy w cienkie paski, natkę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy warzywa, doprawiamy solą i pieprzem, a na dno wlewamy trochę wody, żeby się nie przypaliły. Przykrywamy i dusimy przez chwilę, aż warzywa zmniejszą swoją objętość
Czary - gary w kuchnijako dodatek do kanapek z wędliną, tortilli itp. Wszystko zależy od Waszych upodobań smakowych i pomysłowości :-) Polecam :-) SKŁADNIKI 1 nieduża kapusta pekińska biała część pora 1 jabłko 1 zielona papryka 2 - 3 łyżki ziaren słonecznika 1 łyżka gęstej śmietany 1 łyżeczka ostrej musztardy 3 łyżki oleju sól, pieprz, odrobina cukru Kapustę, pora i paprykę kroimy w cienkie paseczki, jabłko ścieramy
Czary - gary w kuchniwypróbowania przepisu, z pewnością nie będziecie żałować tej decyzji :-) SKŁADNIKI 1 puszka kukurydzy konserwowej 2 marchewki 2 łyżki gęstej śmietany ok. 1 l wody sól ziołowa mielona papryka (słodka i ostra) parmezan lub grana padano Marchewki obieramy i kroimy w plastry, a następnie wkładamy do garnka, dodajemy kukurydzę wraz z zalewą, dolewamy 3/4 l wody i dotujemy aż warzywa(...)zmiękną. Następnie blendujemy je (całkiem na gładko lub - jeśli lubicie - niedokładnie, pozostawiając niewielkie kawałki) i doprawiamy solą ziołową oraz paprykami. Śmietanę rozprowadzamy w ok. 100 ml ciepłej wody i dolewamy do zupy; zagotowujemy i zestawiamy z palnika. Jeśli uważacie, że zupa wyszła zbyt gęsta, to przed zakończeniem gotowania dolejcie do niej jeszcze trochę wody (sporo odparuje jej podczas gotowania). Gotową
Czary - gary w kuchnimajonezem kieleckim , który otrzymałam w prezencie na święta :) Sałatka z kapustą pekińską i kurczakiem Składniki : filet z kurczaka - 1 podwójny przyprawa do gyrosa papryka konserwowa kolorowa - 1 słoik ogórki konserwowe - 3 szt jajka - 4 szt kapusta pekińska - 1/2 szt kukurydza konserwowa - 1 puszka sól i pieprz por - kawałek natka pietruszki majonez kielecki Przygotowanie(...)kurczaka pokroić w kostkę, przerzucić na patelnię, obsypać dobrze przyprawą do gyrosa, usmażyć. Kapustę pekińską drobno pokroić, lekko posolić, odstawić na godzinę. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek. Paprykę, ogórki, jajka, pokroić w kostkę. Pora i natkę pietruszki umyć , pokroić. Do miski przełożyć mięso , dodać pokrojone warzywa, odsączoną kukurydzę i majonez. Sałatkę dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Smacznego
Kuchnia DanusiMłynomag 3/4 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju 20 gram drożdży Dodatki: 250 gram koziego twardego kawałek kiełbasy 1 cebula czerwona 0,5 papryki czerwonej garść oliwek czarnych ketchup pikantny przyprawa do pizzy Sposób przygotowania: Z niewielkiej ilości mąki, cukru, drożdży oraz wody robimy zaczyn, pozostawiamy pod przykryciem do momentu aż zacznie pracować. Mąkę(...)zagniatamy, formujemy w kulkę, wałkujemy w kształt koła. Smarujemy ketchupem, posypujemy przyprawą do pizzy. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, posypujemy pizzę. Kiełbasę kroimy w plasterki, oczyszczoną paprykę kroimy w paski lub kostkę, układamy na serze. Cebulę obieramy, kroimy w krążki, oliwki kroimy na pół, układamy na pizzy. Pizzę wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 20-25 minut
Bajeczna Kuchniapominęłam. 250g makaronu tortellini (u mnie z serem) 500g mięsa mielonego 2 cebule 2 puszki pomidorów krojonych 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/2 pęczka natki pietruszki sól, pieprz, papryka wędzona 1. Tortellini gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy wraz z mięsem mielonym, które doprawiamy solą, pieprzem i wędzoną papryką. Dodajemy pomidory
Szefowa kuchnipaprykarz szczeciński potrzebujemy: dwie wędzone makrele dwie szklanki ugotowanego ryżu 4 duże, obrane i wypestkowane pomidory 2 szalotki drobno pokrojone 1 ząbek czosnku ½ łyżeczki płatków chilli 1 łyżeczkę słodkiej papryki 1 startą marchewkę szklankę dobrej jakości pulpy pomidorowej 2 łyżki dobrego koncentratu pomidorowego łyżkę masła Przygotowanie jest banalnie proste. Na rozgrzane masło wrzucamy marchewkę, szalotkę i czosnek i lekko przesmażamy(...)ostygnięcia. Makrele obieramy ze skóry i ości, wrzucamy do malaksera i lekko miksujemy, żeby rozwalić pozostałe ewentualnie ości. Rybę mieszamy z ryżem i przestudzoną masą pomidorową. Doprawiamy solą, papryką, pieprzem, chilli i dymką. Smacznego! Post Domowy paprykarz rybny pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchenrękawie, sprawiło, iż karkówka jest bardzo soczysta i dogata w smaku. Składniki: - 1 kg szynki - 10 ząbków czosnku marynata - 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego - 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego - 1/2 łyżeczki papryki ostrej - 1/2 łyżeczki papryki słodkiej - 1/2 łyżeczki majeranku - 1/2 łyżeczki lubczyku - 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego - 1/2 łyżeczki przyprawy do karkówki - szczypta kminku - szczypta soli - 1/4 szklanki oleju - 2 łyżki sosu
Zainspirowana w kuchnikcal) 3 woreczki brązowego ryżu 1 łyżeczka kurkumy 1 cebula 500 g piersi z kurczaka 500 g mrożonej mieszanki warzyw po chińsku 3 łyżki sosu sojowego pieprz łyżeczka papryki (wg upodobań słodka lub ostra) 1 łyżeczka tartego świeżego imbiru 1 łyżka oleju ewentualnie słodko-pikantny sos chili do podania PRZYGOTOWANIE Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu z dodatkiem(...)kurkumy. Cebulę siekamy w kosteczkę i podsmażamy na oleju na dużej patelni lub w woku. Dodajemy pokrojone w kostkę mięso, przyprawiamy sosem sojowym, pieprzem i papryką i smażymy na złoto. Dorzucamy warzywa (bez rozmrażania), imbir i smażymy razem na średnim ogniu przez około 15 minut, aż warzywa zmiękną. Mieszamy wszystko z odsączonym ryżem. Jeśli lubicie na pikantnie polecam polanie
Moje Kuchenne Rewelacjepasztetem. Smacznego! Składniki: 1 szkl suchego grochu żółtego liść laurowy 2 średnie cebule lub 1 duża 2 marchewki 2 ząbki czosnku 1 jajko sól do smaku 2 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki 3 łyżeczki majeranku 3 łyżki kaszy manny 2 łyżki płatków owsianych 2 łyżki oleju Wykonanie: Groch wsypać do miski, zalać wodą i zostawić
psgotujemymiodem i teraz żałuję, że tyle czasu zwlekałam. Są po prostu przepyszne, słodko-ostre. Na pewno zrobię je jeszcze nie raz ;) Składniki: *8 skrzydełek z kurczaka *łyżeczka słodkiej papryki *pół łyżeczki ostrej papryki *łyżeczka soli *łyżeczka przyprawy do kurczaka *3 łyżki oliwy *1 łyżka miodu. Wykonanie: Skrzydełka rozciąć na 3 części ( wykorzystujemy tylko 2 części
Zrób to smacznieMoże komuś przyda się przepis na szybką przystawkę na stół imprezowy? Koreczki. Do wykonania takich koreczków potrzebujemy kostkę sera, ogórki konserwowe, czerwoną paprykę, kabanosy no i oczywiście wykałaczki :) Wszystkie składniki należy pokroić w niedużą kosteczkę i po kolei nabijamy na wykałaczkę od dołu: ser+ ogórek konserwowy+ papryka czerwona+ kabanos
Zrób to smaczniepodam, wszystko zależy od tego jakiej wielkości macie naczynie. Ja tak naprawdę wszystko szykuje na tzw."oko" ;) *pokrojone pieczarki i cebulka podsmażone na małej ilości oleju *czerwona papryka i ogórki konserwowe pokrojone w kostkę (ogórków w oryginalnym przepisie nie było) *pierś z kurczaka pokrojona w kostkę i podsmażona z przyprawą gyros *żółty ser starty na tarce o dużych oczkach *ugotowany(...)warstwa mięsa (należy użyć wiekszą połowę), na to posypujemy starty ser. Następna warstwa to pieczarki z cebulką podsmażone, cała reszta mięsa, odrobina sera. Kolejno ogórki konserwowe z czerwoną papryką, warstwa sosu i na samym końcu większa warstwa startego sera. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i zapiekać około 20-30 minut
Zrób to smacznieklopsiki. Na blacie wyłożyć mięso i uformować z niego płaski prostokąt, pociąć na mniejsze prostokąty. Na każdym ułożyć dowolne nadzienie, może to być ogórek kiszony, konserwowy, pieczarki, ser papryka, co kto lubi. U mnie były z ogórkiem kiszonym i drugie z serem. Zwinąć w roladki, obtoczyć w mące i obsmażyć z każdej strony. Przełożyć do garnka zalać wodą, przyprawić(...)kucharkiem, pieprzem, papryką dodać kilka kulek ziela angielskiego i 2-3 listki laurowe. Dusić pod przykryciem ok. 15-20min. Gotowe zrazy wyjąć a sos zagęścić mąką
Zrób to smacznie