papryka - 32566 przepisów (strona:832/2172)

Bigos z młodej kapusty 176

laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 0,5 łyżeczki wegety 1 łyżeczka przyprawy do bigosu 0,5 opakowania zupy ogonowej 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki 0,5 łyżeczki papryki słodkiej mielonej  sól pieprz Sposób przygotowania: Kapustę posiekać, wrzucić na gotującą się wodę i chwilę obgotować (dosłownie chwilę aby nie zrobiła się zbyt miękka). Odcedzić. Na patelni rozpuścić łyżkę(...)kiełbasę. Do garnka wlać trochę wody (około 0,5 szklanki), dodać liście laurowe, ziele angielskie, wegetę, przyprawę do bigosu, stopniowo dodać rozrobioną w zimnej wodzie zupę ogonową, koncentrat pomidorowy, paprykę w proszku. Wymieszać wszystko.  Do sosu dodać mięso z cebulą. Znów wymieszać. Zrobić zasmażkę z łyżki smalcu i mąki. Dodać do sosu i wymieszać. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem

Cukiernia Pychotki
Domowy popcorn z masłem i serem, papryką i czekoladą | 3 rodzaje 226

cheddar Masło rozpuszczamy w rondelku, a po jego rozpuszczeniu dodajemy ser, aby się rozpuścił – polewamy całością popcorn, mieszamy i czekamy, aż ostygnie. Popcorn o smaku paprykowym mielona słodka papryka sól odrobina cukru pudru Wszystkie składniki ze sobą mieszamy i posypujemy nimi popcorn – przez sitko. Mieszamy. Popcorn o smaku czekoladowym mleczna czekolada listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic(...)content='ziaren kukurydzy oleju masło starty ser cheddar mielona słodka papryka sól odrobina cukru pudru mleczna czekolada'; document.write(" "); Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej – w garnku gotujemy wodę, kiedy zacznie parować stawiamy na nim szklaną miskę, wrzucamy do niej połamaną w mniejsze kawałki czekoladę. Kiedy się rozpuści, polewamy nią popcorn. Czekamy, aż czekolada zastygnie

Kuchnia Bazylii
Spód do tarty wytrawnej „na słono” 131

Składniki: 220 g mąki (np. Tortowa T450), 125 masła, 1 jajko, 1 płaska łyżeczka soli, opcjonalnie: przyprawy (papryka, zioła, czosnek) Przygotowanie: W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i ewentualnie wybranymi ziołami (bazylią, oregano, ostra papryka i czosnkiem granulowanym) nastąpienie dodajemy zimne masło – posiekane na drobne kawałeczki i jajko. Ciasto wyrabiamy ręką aż do momentu połączenia się

rozgotowana
Pikantne żeberka w glazurze / Spicy sticky ribs 270

którym nikt się nie oprze. Receptura jest bardzo łatwa i każdy, nawet początkujący w kuchni sobie z nią poradzi. Najpierw żeberka marynowane są w mieszance przypraw z cukrem i papryką, następnie pieczone w piekarniku a pod koniec dopiekane pod grillem posmarowane pysznym i bardzo łatwym sosem. Dzięki dodatkowi cukru w mieszance przypraw i sosie, podczas grillowania tworzy się piękna(...)Generalnie robią się same, polecam! Scroll down for recipe in English Pikantne żeberka w glazurze (6-8 porcji) Składniki: 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżki wędzonej papryki 1 ½ łyżeczki mielonego chili 1 ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1,8 kg żeberek wieprzowych Składniki na sos: 1 duża cebula, posiekana

karmelowy
Szaszłyki 139

bardzo aromatyczne i mają naprawdę niewiele kalorii. Przygotowane w ten sposób szaszłyki można także przygotować na grillu. Składniki: 1 pierś indycza (ok. 80 dag) 50 dag pieczarek 1 czerwona papryka 1 cukinia 1 czerwona cebula 50 dag pomidorków koktailowych  marynata: 8 łyżek oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku 2 łyżki oregano 2 szczypty chilli sok wyciśnięty z 2 limonek(...)sól, pieprz sól ziołowa Sposób przygotowania: Pierś kroimy w średniej wielkości kostkę. Cukinię, cebulę, paprykę kroimy na mniejsze kawałki. Składniki marynaty łączymy dokładnie ze sobą. Zalewamy warzywa i mięso. Odstawiamy na min. 1 h. Na patyki do szaszłyków nadziewamy indyka i resztę składników według wybranej przez siebie kolejności. Zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy w 180 stopniach C przez

Pobite gary Barbary
Polędwica wieprzowa w chrupiącej skorupce 164

wieprzowej (najlepiej cienkiej; mogą być dwa kawałki) 3 łyżki musztardy (solidne) sól, pieprz Skorupka: 2 suche bułki 1 cebula 2 łyżki parmezanu (startego) 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki papryki słodkiej ulubione zioła (do smaku) sól, pieprz Dodatkowo: 3 łyżki masła 2 łyżki oleju   Polędwicę/polędwiczki  umyć osuszyć i delikatnie oprószyć solą oraz pieprzem. Mięso obsmażyć(...)zarumienić cebulę - uprzednio pokrojoną w drobną kostkę. Suche bułki rozkruszyć (lepiej, aby były wyczuwalne grudki; w ostateczności można użyć bułki tartej) i wymieszać z cebulą, parmezanem, czosnkiem i papryką. Panierkę doprawić do smaku. Polędwicę posmarować (grubo) musztardą i dokładnie obtoczyć w bułce z dodatkami. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do rozgrzanego piekarnika. (Można dodatkowo skropić olejem - opcjonalnie.) Piec

Di gotuje
Surówka Krzysia 179

Kapusta biała młoda - 1 /2 głowki papryka czerwona - 1 strąk jabłka winne - 2 szt rzodkiewka -1/2 pęczka marchewka -2 szt sól- szczypta cukier - szczypta oliwa - 2 łyżki sok z cytryny - 1 łyżka Kapustę oczyścić, poszatkować. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cieniutkie paseczki. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Rzodkiewkę oczyścić, umyć

Camilla w kuchni
Kofta wołowa 185

czosnkowy, tzatziki i/lub hummus.  Składniki :  600g mielonego mięsa wołowego 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki mielonego kminu 2 łyżeczki mielonej kolendry 2 łyżeczki słodkiej papryki 0,25 łyżeczki pieprzu kajeńskiego 0,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżeczka soli duża garść świeżej kolendry duża garść natki pietruszki Przygotowanie :  W dużej(...)misce dokładnie wymieszać mięso z cebula startą na tarce o grubych oczkach, czosnkiem wyciśniętym przez praskę, kminem, kolendrą, papryką, pieprzem kajeńskim, czarnym pieprzem, zielem angielskim i solą oraz świeżą kolendrą i natką pietruszki. Mięso ubić lub zmiksować. Przełożyć do miski, przykryć i odstawić na minimum godzinę. Następnie formować podłużne kiełbaski, nadziewać je na patyczki do szaszłyków i grillować na mocno

Codzienne Gotowanie
Potrawka z ciecierzycy 205

pośpiechu.    Składniki :  2 czerwone cebule 4 ząbki czosnku 2 łyżeczki ziaren kolendry 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego 1-2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki cukru 1 puszka krojonych pomidorów (400g) 2 puszki ciecierzycy (480g po odsączeniu) garść natki pietruszki sól, pieprz sok z cytryny jogurt (opcjonalnie) oliwa i masło do smażenia(...)rzymskiego i kopru włoskiego, gdy zaczną wydobywać się z nich aromaty dodać cebulę pokrojoną w cienkie piórka oraz czosnek wyciśnięty przez praskę.  Gdy cebula lekko zbrązowieje dodać słodką paprykę, wlać pomidory, dodać cukier i wsypać odsączoną ciecierzycę. Wszystko gotować na niewielkim ogniu przez około 10 minut. Dodać pietruszkę, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Natychmiast

Codzienne Gotowanie
Marynowane kulki twarogowe 214

mieszance suszonych ziół użyłam bazylii. Przykładowy skład: - 1 łyżeczka suszonej bazylii - 1 łyżeczka suszonego oregano - 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku - 1 płaska łyżeczka soli - 0,5 łyżeczki wędzonej papryki / bądź papryki słodkiej zwykłej - listek laurowy - mała suszona papryczka chili - olej / oliwa  I. Ser należy pokroić na części. Można pozostawić go w formie kostek, bądź też dłońmi uformować kulki, które

kawawszklance
Rolada schabowa ze szpinakiem i suszonymi pomidorami 229

obiadowe lub na zimno jako wędlinę. Składniki: 1,5 kilograma schabu bez kości 1 słoik s uszonych pomidorów z ziołami Ole! 200 gram świeżego szpinaku Przyprawa do wieprzowiny Ostra papryka Sól Olej Sznurek masarski Sposób przygotowania: Umyty i osuszony schab rozcinamy na duży płat mięsa, lekko rozbijamy. Posypujemy przyprawą do wieprzowiny, ostrą papryką oraz solą, lekko nacieramy olejem. Mięso przekładamy

Bajeczna Kuchnia
Pancetta(surowy suszony boczek) 314

sól wędzarnicza 10 g -cukier 20 g -czosnek zgnieciony przez praskę 40 g -pieprz czarny 3 g -pieprz ziołowy 3 g -6 liści laurowych -zioła prowansalskie 2 g -papryka wędzona ostra 1 g -papryka wędzona słodka 1 g -gałka muszkatołowa 1 g -jałowieć mielony 1 g -siatka wędliniarska -sznurek do wędlin Wykonanie Kupiony boczek myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Zdrowe przekąski w zdrowym odżywianiu :) 210

składzie. Zdecydowanie nie są przesolone , a jedynie muśnięte tym smakiem. A jak w ogóle prezentuje się skład: jarmuż (54%), orzechy nerkowca (27%), pomidor (11%), cebula (5%), sól himalajska, papryka chilli, słodka papryka. Podsumowując - skład perfekcyjny . Chipsy ponad to są ekologiczne, bezglutenowe i surowe "raw" . Produkt przepyszny, świetny na ciekawą i zdrową przekąskę. Paczuszka (30 g) dostarcza niecałe 150 kcal

Zdrowie na języku :P
Pomidorowe curry z kurczakiem i mleczkiem kokosowym 254

kurczak, zadowoli Twoje podniebienie. Składniki: 1 duża pierś z kurczaka 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów(400 ml) mleczko kokosowe (ok 200 ml) Przyprawy: 1 łyżeczka papryki ostrej, 1 łyżeczka papryki łagodnej, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka mielonego imbiru, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz Przygotowanie: Kurczaka kroimy w kostkę i marynujemy w przyprawach i oliwie

Mój Smak na Życie
Polędwiczki wieprzowe QAFP na parze 266

200g polędwiczki wieprzowej QAFP    2 ziemniaki truflowe  1/2 białej rzodkwi  garść mizuny 2 łyżki oliwy extra vergine   Przyprawy :  pieprz kolorowy ziarnisty papryka wędzona  majeranek  tymianek  świeży cząber górski  Polędwiczkę myjemy, osuszamy i polewamy oliwą. Pieprz kolorowy rozdrabniamy w moździerzu i posypujemy dokładnie cały kawałek mięsa. Następnie przyprawiamy je papryką

Parowar Faceta

Proponowane wyszukiwania