selera naciowego, 2 łyżki masła, 2 łyżki suszonej żurawiny ( użyłam Helio ), 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 2 łyżki bułki tartej, sól, pieprz, słodka papryka. Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć i pokroić na plastry, delikatnie rozbić tłuczkiem. Oprószyć z obu stron solą, pieprzem i słodką papryką. Seler umyć, pokroić w plasterki, podsmażyć na maśle
Z miłości do słodkościmięsem z kurczaka! Polecam! SKŁADNIKI: * cielęcina – 250 g * olej kokosowy – 1 czubata łyżka * czosnek – 2 ząbki * marchew – 1 szt * cebula – 1 szt * czerwona papryka – 1 szt * świeży imbir – 2 cm * olej sezamowy – 1 łyżka * kapusta pekińska – 1/3 szt * sos ostrygowy – 1 łyżka * sos sojowy – 1 łyżka * cukier brązowy(...)przygotowane obsmażamy w woku po ok. 3 minuty z każdej strony, odstawiamy w ciepłe miejsce. Pokrojoną w kostkę marchew gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Pokrojoną cebulę, paprykę, imbir i pozostały czosnek przesmażamy na oleju sezamowym, dodajemy ugotowaną marchew i posiekaną kapustę pekińską – zalewamy ok. 2 szklanki wody i gotujmy ok. 5-7 minut. Doprawiamy zmiażdżonym pieprzem, sosem
Ostra na Słodkopółgęski. składniki 2 gęsie piersi każda o wadze co najmniej pół kilo na każdy kilogram mięsa 100 g cukru 100 g soli zaprawa sól kamienna papryka słodka pieprz czarny czosnek suszony majeranek sposób przygotowania Piersi gęsie myjemy, nożem odcinamy nadmiar skóry i wkładamy je do sporej miski. Do misy wsypujemy cukier i dokładnie z każdej(...)pozostawiamy ( najlepiej ułożyć mięso na ruszcie) na dwie, trzy godziny do obeschnięcia. Do niewielkiej miski wkładamy po szczypcie pieprz, czosnku i majeranku, dodajemy po łyżeczce słodkiej papryki oraz soli i całość mieszamy. Teraz z każdej strony, nacieramy naszą gęsinę przyprawami. Następnie nożem wykonujemy w mięsie nacięcie, przewlekamy przez powstały otwór sznurek, na którym powiesimy półgęsek
Miód i pieprzOtrzymamy wtedy tzw. salade composée. Idealnie smakuje podana z bagietką i różowym winem :) Składniki: (na zdjęciach widoczna mniejsza porcja) 4 jajka ugotowane na twardo 1 cebula 6 pomidorów 1 papryka 2 brązowe szalotki (zmielone) lub 2 zmiażdżone ząbki czosnku 200 g tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 60 g czarnych oliwek bez pestek 200 g filetów anchois (nie dałam(...)kroimy na trzy lub cztery części. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Układamy na spodzie salaterki. Pomidory kroimy na plastry lub w ósemki, dodajemy do cebuli i mieszamy. Paprykę kroimy w paski lub plasterki i układamy na pomidorach z cebulą. Dodajemy szalotkę i odciśniętego z wody tuńczyka. Układamy jajka, dodajemy oliwki i anchois, jeżeli lubimy. Sałatkę polewamy sosem
bistro mamaoraz pełnym dobroczynnych kwasów tłuszczowych awokado jest nie tylko pyszne ale też zdrowe. Składniki : 6 jajek dojrzałe awokado 3 łyżki groszku 2 łyżki twarogu sernikowego sól, czarny pieprz, płatki papryki Sposób przygotowania : Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie. Studzimy, obieramy i odcinamy górna część. Delikatnie wydrążamy żółtko. Groszek gotujemy w osolonej wodzie 2-3 minuty. Odcedzamy. Awokado rozcinamy(...)miksujemy na gładka masę. Doprawiamy do smaku sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Masę przekładamy do szprycy i wyciskamy rozetki w miejsca po żółtkach. Posypujemy mielonymi płatkami papryki
Pyry na Gazpropozycja na zimną przekąskę, w roli głównej oczywiście jajka i serek mascarpone. 20 minut 8 szt. składniki: 4 jajka szczypiorek 120 g serka mascarpone sól, pieprz świeża bazylia, czerwona papryka wykonanie: Jajka ugotować na twardo i ostudzić. Przekroić delikatnie na pół i wydłubać do miseczki żółtka. Do żółtek dodać serek mascarpone, przyprawy i pokrojony cienko szczypiorek. Wszystko dokładnie rozgnieść widelcem(...)wymieszać. Masę nakładać do białek. Posypać dekoracyjnie słodką papryką. Smacznego
Ania i Marcin gotująkolację. Dodatek orzechów to idealna kompozycja. A Wy lubicie orzechy w sałatkach ? Pomidorowa sałatka z fasolką i orzechami SKŁADNIKI : 2 pomidory czerwone 400 g fasolki szparagowe 1 papryka 1 łyżka oleju 2 ząbki czosnku sól i pieprz 4 orzechy włoskie PRZYGOTOWANIE : Fasolkę szparagową gotujemy w lekko osolonej wodzie, a następnie odcedzamy na sitku. Na łyżce oleju(...)podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Paprykę kroimy w kostkę i dodajemy na patelnię. Następnie dodajemy fasolkę oraz pokrojone w kostkę pomidory. Całość mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Przesmażamy, aż wszystkie składniki będą ciepłe i przekładamy do miseczki. Z wierzchu posypujemy drobno posiekanymi orzechami włoskimi
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiłatwa, prosta, tania - to jej zaleta!, a co dopiero smak.... Składniki: 1 duży por 200 g makaronu 1 puszka fasoli czerwonej 3 ogórki kiszone 2 parówki z szynki 1/2 papryki czerwonej sos 1 mały jogurt naturalny 2 łyżeczka musztardy 2 łyżeczka miodu sól i pieprz do smaku Wykonanie: Por oczyszczamy odcinamy białą część, przecinamy po długości, kroimy(...)blanszujemy wrzącą wodą odcedzamy. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odstawiamy do przestygnięcia. Fasolę z puszki odcedzamy na sitku przepłukujemy pod bieżącą wodą. Ogórki i paprykę kroimy w kostkę oraz parówkę. Wszystko przekładamy do miski. Podane składniki na sos łączymy ze sobą dokładnie mieszając i polewamy po sałatce. Delikatnie łączymy wszystko razem. Dekorujemy sałatkę zieloną częścią
kgwjanczewofiletu drobiowego (nieduża podwójna pierś) 20 dag szpinaku mrożonego 10 plastrów boczku cienko krojonego 50 gr sera pleśniowego typu Lazur 1 duży ząbek czosnku sól, pieprz, ostra papryka Przygotowanie : Oczyść filet z kurczaka ze zbędnych błonek i zmiel maszynką do mięsa, dopraw solą, pieprzem i papryką ostrą. Szpinak rozmroź po czym zagrzej mocno w garnku dobrze go odparowując dodając
Mechanik w kuchniMięso podałam z pieczonymi frytkami z marchewki. Potrawa jest szybka i łatwa do przygotowania. Polecam!!! SKŁADNIKI : Kieszonki: 3 filety z piersi kurczaka, 1/2 słoiczka suszonych pomidorów DAGOMA, 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej, 1 łyżeczka rozmarynu, 1/2 łyżki pieprzu kolorowego, szczypta soli, 4 łyżki oleju, Frytki: 2 marchewki, 2 łyżeczki tymianku, 1 łyżeczka bazylii, 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów DAGOMA(...)sól, pierz. PRZYGOTOWANIE: 1. Kieszonki: W filetach z kurczaka ostrym nożem robię otwory, tworząc kieszonki. Wgłębienia wypełniam suszonymi pomidorami. Otwór spinam wykałaczką. Olej mieszam z papryką mieloną, rozmarynem, solą oraz pieprzem. Do marynaty wykładam kurczaka. Nacieram i odstawiam na 2 godziny w chłodne miejsce. 2. Kieszonki razem z marynatą przekładam do naczynia żaroodpornego. Naczynie przykrywam i piekę 1,5 godziny
Tradycyjna kuchnia Kasipowinno zostać grubsze. Przygotowanie nadzienia – na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną cebulę i posiekany czosnek. Jak cebulka zmięknie dodać mięso mielone, pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą,wędzoną paprykę, oregano, przecier pomidorowy. Dokładnie wszystko wymieszać i smażyć aż mięso będzie przesmażone. Podlać odrobiną wody, mięso wtedy nie będzie suche. Smażyć tak długo, aż cała
Kuchnia Pokoleńkalafior do jedzenia na surowo myję tylko pod strumieniem gorącej wody z kranu (prawie wrzątku), porywam palcami na mniejsze różyczki, wrzucam do miski, a potem dodaję do niego: - zawsze paprykę czerwoną, jakoś wyjątkowo smakują mi razem (ewentualnie zamiast papryki jabłko ze skórką), - zawsze coś zielonego - albo szpinak, albo seler naciowy, albo kapustę pekińską + szczypiorek, jak akurat jest w lodówce
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEsól 10 g/kg -sól kamienna 10 g/kg -cukier 1/3 szklanki -pieprz czarny 3 g/kg Przyprawy dodatkowe do obtoczenia ja dałem -czosnek wyciśnięty przez praskę 4 ząbki Jedna łyżeczka -papryka ostra -oregano -zioła prowansalskie -tymianek -pieprz młotkowany z kolendrą -sól ziołowa Dwie łyżeczki -papryka słodka -pomidor z czosnkiem i bazylią Wykonanie Kupione mięso myjemy i osuszamy.Dalej zasypujemy cukrem
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.wielkimi krokami wiosny :) Na obiad lub kolację. Smacznego! Składniki (2 porcje): 2 średnie marchewki - obrane i pokrojone w cienkie plasterki 8 brukselek - pokrojone w cienkie plasterki 1 żółta papryka - pokrojona w drobne paski garść zielonych liści, np. jarmużu - bez łodyg, drobno posiekane 1 szklanka gotowanej ciecierzycy pestki z 1 granatu 1 burak - obrany i starty na grubych oczkach(...)łyżka miodu sól, pieprz Sos: Wszystkie składniki na sos wymieszaj do połączenia, najlepiej w małym słoiczku. Dopraw wg uznania. Sałatka: 1. Rozgrzej olej na patelni, następnie dodaj marchew, paprykę, brukselkę, jarmuż i ciecierzycę. Smaż kilka minut, aż warzywa będą odpowiednio miękkie. 2. Przełóż warzywa do miski, posyp tartym (surowym) burakiem i pestkami granatu. Obok ułóż pokrojone awokado i całość polej
Powiedz dietom nieszklanki ziaren słonecznika - 1/4 szklanki ziaren dyni - 1/6 szklanki złocistego siemienia lnianego - 1/4 szklanki sezamu - sól i pieprz do smaku (u mnie kolorowy) - 1/2 łyżeczki kurkumy - 1/2 łyżeczki wędzonej papryki - 1 jajko (w wersji wegańskiej zamienić na zmiksowane jabłko) - 1/2 łyżki skrobi ziemniaczanej - olej kokosowy do podsmażenia cebuli i czosnku - kumin (można pominąć) - kozieradka (pominęłam) +dodatkowo: - ziarna do obtoczenia kotletów(...)także pozostałe składniki (bez przypraw i skrobi) i dokładnie wymieszać. Ok.1/5 z całości zmiksować lub zblendować dodatkowo, by uzyskać bardziej zwartą strukturę kotletów. Do masy dodać przyprawy: kurkumę, wędzoną paprykę, sól, świeżo mielony pieprz oraz skrobię ziemniaczaną i jeszcze raz wszystko wymieszać. Z masy formować kotlety (najlepiej dłońmi maczanymi w oleju) i obtaczać w ziarnach lub pozostawiać bez nich. Układać
Smaczne Zdrowe