papryka - 32566 przepisów (strona:840/2172)

Najprostsze łazanki z białej kapusty. Pyszny i tani obiad. 353

dodaje się sporą ilość makaronu, Wy możecie przygotować go z mniejszą. Wszystko zależy od indywidualnych upodobań. Składniki: 3/4 mniejszej główki białej kapusty 2 czerwone cebule 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1 kiełbasa podwawelska 8 większych pieczarek (około 250 g) – używam same kapelusze makaron łazankowy – ilość wg upodobań od 250 g do 500 g sól i pieprz do smaku(...)podsmażamy. Dodajemy do pieczarek i cebuli. Gdy kapusta ugotuje się do miękkości odsączamy ją na sitku, a następnie dodajemy do pozostałych składników. Doprawiamy solą, pieprzem i słodką czerwoną papryką, całość podsmażamy około 5 minut. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy. Na koniec wszystko łączymy z ugotowanym makaronem (ilość wg indywidualnych upodobań). Smacznego

Słodkie okruszki
Szaszłyki w miodowo-sojowej marynacie 297

smaku, niezbyt wyraziste (co kojarzy się z zazwyczaj obficie obsypanymi przyprawami szaszłykami).  500g mięsa z udek kurczaka 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki miodu szczypta pieprzu i ostrej papryki 3 łyżki sezamu 1. Mięso kroimy w niezbyt grubą kostkę. W misce mieszamy sos sojowy, miód, pieprz, paprykę i sezam. Łączymy z mięsem i dokładnie mieszamy by marynata obtoczyła każdy

Szefowa kuchni
Grillowane wiosenne szaszłyki z kurczaka w marynacie cytrynowo ziołowej 149

Pogoda jest piękna, więc i mój elektryczny grill rozpoczął swój kolejny sezon. Kurczak z cukinią, papryką, pieczarkami i pomidorkami koktajlowymi w marynacie z ziół, czosnku i cytryny ! Mmmmmmniaaam ! Składniki: 1 pierś z kurczaka kilka komidorków koktajlowych 6 pieczarek papryka cukinia Marynata: 6 łyżek oliwy z oliwek (lub oleju) 2 ząbki czosnku 3 łyżki ziół - ja użyłam rozmaryn, bazylia, oregano

Tradycyjna Kuchnia
Kapuśniak z młodej kapusty 175

tylko tym co muszą dbać o linię. Składniki: główka młodej kapusty 0,5 l. przecieru pomidorowego 2 cebule włoszczyzna 7 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe sól, pieprz słodka papryka cukier pęczek koperku Sposób przygotowania: Włoszczyznę oczyszczamy i obieramy. Zalewamy 2 litrami wody. Wrzucamy ziele i liście. Dodajemy łyżeczkę soli i cukru. Gotujemy do miękkości. Warzywa wyciągamy. Marchew zachowujemy. Cebulę(...)oliwie. Kapustę drobno szatkujemy. Dodajemy do wywaru razem z cebulą. Gotujemy do miękkości kapusty. Dokładamy przecier i marchew pokrojoną w plasterki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Podajemy z posiekanym koperkiem Czas przygotowania: 1,15 h Koszt: ok. 10 zł Ilość porcji

Pobite gary Barbary
Pasiasta sałatka z cukinii 132

powinna być idealna sałatka. Pasiasta sałatka z cukinii spełnia wszystkie te wymogi, a zarazem jest odpowiednia na każdą porę roku :) Składniki 1 mała cukinia 1 mała marchewka (opcjonalnie) 1 papryka (żółta lub czerwona) 1 opakowanie sera koziego lub owczego lub sera mozzarella lub sera feta pół pęczka rzodkiewek pół pęczka świeżej mięty kilka liści sałaty melasa z granatu lub aromatyzowana(...)oliwa lub ulubiony dressing  sól i pieprz do smaku Przygotowanie Warzywa umyć i osuszyć. Paprykę, cukinię i marchewkę pokroić na bardzo cienkie plastry - najwygodniej zrobić to za pomocą obieraczki do warzyw z szerokim ostrzem (jak na zdjęciu poniżej) Rzodkiewkę pokroić w kostkę, liście mięty posiekać. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, dodać pokrojony w kostkę ser i przyprawić aromatyzowaną oliwą

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zupa z czerwonej soczewicy 133

kawałek selera 4-5 ziemniaków 3 ząbki czosnku 1 cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki oregano ostra i słodka papryka sól pieprz Pomidory parzymy, obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do rondelka, podlewamy 2 łyżkami wody i smażymy do momentu kiedy pomidory będą się rozpadać. Cebulę i czosnek drobno siekamy(...)kostkę i gotujemy do miękkości. Kilka minut przed końcem gotowania dodajemy przesmażone pomidory i koncentrat pomidorowy. Zioła rozcieramy w dłoniach i wsypujemy do zupy. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Smacznego

kuchnia doski
Kotleciki curry z kaszy bulgur i dip z melasy z granatu 173

łyżka skrobi kukurydzianej (płaska) 1 łyżka bułki tartej (płaska)  4 łyki posiekanej natki pietruszki 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/4 łyżeczki chili w proszku (lub papryki ostrej) 1/4 łyżeczki papryki słodkiej 2-3 szczypty gałki muszkatołowej sól, pieprz Dodatkowo: bułka tarta do obtaczania olej do smażenia Dip: 4 łyżki jogurtu naturalnego (gęstego) 1/2 łyżeczki melasy z granatu

Di gotuje
szybkowar-szynka w sosie cebulowym... 174

Składniki: szynka wieprzowa 1,5 kg, czosnek niedźwiedzi  1 łyżka, olej rzepakowy 6 łyżek, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, cebula 5 sztuk, woda 4 szklanki, śmietana gęsta 1/2 szklanki, mąka pszenna 1 łyżka, ziemniaki ugotowane 1 kg, surówka - jaką lubisz z oleju, czosnku niedźwiedziego, papryki, kucharka, pieprzu wymieszać maryntę, natrzeć dobrze całą

W Mojej Kuchni Lubię
Kurczak w sosie pomidorowym ze szparagami 161

dwóch osób potrzebujemy: 2 piersi z kurczaka 10-12 szparagów 1 ząbek czosnku 1,5 łyżki oliwy z oliwek 1,5 łyzki masła pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki sól i pieprz 3/4 szklanki bulionu  pół szklanki śmietany do zup i sosów 350-400 ml przecieru pomidorowego w kartonie szczypta posiekanej natki pietruszki szczypta parmezanu Kurczaka polewamy oliwą(...)nacieramy zmiażdżonym ząbkiem czosnku, papryką słodką i ostrą, solą oraz pieprzem - pozostawiamy na 1-2 godziny w lodówce.  Na rozpuszczonym tłuszczu smażymy filety po 3-4 min  z każdej strony, następnie zalewamy bulionem. Dusimy pod przykryciem przez około 5-7 min , co jakiś czas obracając filety.  W międzyczasie gotujemy szparagi - 4-5 min. Śmietanę hartujemy kilkoma łyżkami

Kolejny blog o gotowaniu
Kolorowa zapiekanka makaronowa pod serową pierzynką 137

Cała reszta to już kwestia naszej inwencji twórczej, naszych smaków i upodobań. A serki dopełniają całości smaku ...:) Składniki: 300 g szynki wieprzowej bez kości 1 czerwona cebula 1 czerwona papryka 3 szklanki kolorowego makaronu puszka groszku konserwowego 200 g. śmietany 18% 125 g. mozzarelli 200 g. sera typu feta w kostkach 1 pomidor świeże oregano świeży majeranek świeży rozmaryn zioła(...)dente w osolonej wodzie. Naczynie żaroodpornej wysmarowujemy masłem. Na jego dnie układamy makaron. Następnie układamy kolejne warstwy: usmażoną szynkę, pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę, pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę oraz zielony groszek. Następnie 200 g śmietany doprawiamy solą i pieprzem i  wylewamy ją na groszek. na wierzch zapiekanki układamy pokrojoną w półplasterki mozzarelle oraz rozrzucamy kostki fety. Na górze

Taste Therapy
Grillowane paprykowe podudzia z talarkami i cukinią 134

podane.  Tradycyjne danie, fajnie doprawione to takie moje grillowanie ulubione.    Soli w tym daniu nie dodałam, a smak i tak uzyskałam. Składniki: marynata: 1 mała papryka czerwona, 1 łyżeczka sosu chili, 1 łyżka sosu sojowego ciemnego, 2 łyżki octu winnego z białego wina, 2 łyżki wody niegazowanej, ponadto: 10 szt. podudzi z kurczaka, ziemniaki, młoda cukinia(...)łyżeczka rozmaryny suszonego, 1 łyżeczka pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 łyżka cukru trzcinowego, 4 łyżki oleju rzepakowego. Przygotowanie: Marynata: Paprykę oczyszczamy i kroimy na małe części. Miksujemy za pomocą blendera, dodajemy pozostałe płynne składniki i ponownie miksujemy. Umyte i osuszone podudzia dokładnie obtaczamy marynatą i pozostawiamy w lodówce na ok. 3 godziny. Podudzia grillujemy na tackach aluminiowych

Moniki Smakołyki
Kalafior marynowany z papryką do słoików na zimę 184

kalafior zatem moja kolejna propozycja na przetwory z kalafiorem w roli głównej ! Polecam także kalafior marynowany w przecierze pomidorowym kalafior marynowany z marchewką Składniki: 1 kg kalafiora 4 czerwone papryki 1 biała cebula składniki na zalewę: 8 szklanek wody 8 łyżek cukru 3 szklanki octu 2 łyżki soli pieprz czarny ziarnisty ziele angielskie gorczyca Wykonanie: Kalafior oczyścić i podzielić(...)różyczki- następnie zalać wodą i gotować przez 3 minuty. Odcedzić ułożyć w wyparzonych słoikach razem z pokrojoną cebulą i papryką. Do każdego słoika dajemy po kilka ziaren przypraw. Z podanych składników zagotować zalewę, zalać warzywa w słoikach, szczelnie zakręcić i pasteryzować przez 20 minut

Tradycyjna Kuchnia
Roladki z kurczaka ze szpinakiem i migdałami w sosie koperkowym 172

połoniny bieszczadzkie, zielenina i szpinak... Składniki na 4 roladki: 2 duże filety kurczaka 150 g świeżego szpinaku szpinaku 2 ząbki czosnku garść płatków migdałowych sól, pieprz, suszony czosnek, suszona papryka szczypta włoskich ziół olej do smażenia Do sosu: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki mały pęczek koperku sól lub przyprawa warzywna, pieprz, szczypta włoskich ziół 2/3 szklanki śmietanki(...)Każdy filet przekroić na pół i delikatnie rozbić na cienki płat, najlepiej przez folię spożywczą. Przyprawić z obu stron solą, pieprzem, czosnkiem, papryką i ziołami. Odłożyć do lodówki na czas przygotowania nadzienia. Szpinak przyprawić na patelni solą i pieprzem i udusić na 2 łyżkach wody i łyżce oleju, dodać zmiażdżony czosnek. Ostudzić. Dodać migdały i wymieszać. Na filetach rozprowadzić szpinak

Czerwień i błękit
Makaron z sosem pomidorowo- paprykowym z natką pietruszki, orzeszkami pinii i parmezanem 107

bazie czerwonego wina z dodatkiem orzeszków pinii i parmezanu. Idealne danie w sezonie letnim. Składniki (na 1 porcję): 1/2 szklanki makaronu (użyłam bezglutenowego) 1 pomidor malinowy 1/2 czerwonej papryki 1/2 lamki czerwonego, wytrawnego wina 1/2 cebuli 1/2 szklanki bulionu warzywnego 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek szczypta soli i pieprzu 1/2 pęczka natki pietruszki 1 łyżka orzeszków pinii(...)łyżka startego parmezanu Makaron gotuję al dente według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek i smażę na niej posiekaną cebulkę i czosnek przez minutę. Dodaję pokrojoną paprykę. Smażę kilka minut. Pomidora obieram ze skórki, kroję w kostkę i dodaję do warzyw. Wlewam wino, redukuję. Dodaję bulion i duszę całość 5-6 minut. Doprawiam sos solą

Mango Papaja
Dorsz z sosem malinowym i pieczoną marchewką 331

przeciwnika ryb do tego, że one wcale nie są takie najgorsze… Przygotuj: Filety z dorsza Orzechy laskowe Tarty parmezan Miód Maliny Cytryna Oliwa z oliwek lub masło Marchew Ostra papryka Sól Pieprz Do przygotowania tego dania użyłem ryby dostarczonej przez Świeża-Ryba.pl Umyte i osuszony filety z dorsza przyprawiamy solą i pieprzem, kroimy w kostkę i układamy w naczyniu(...)piekarniku, przygotowujemy sos. Na rozgrzanej oliwie lub maśle podsmażamy maliny. Gdy owoce zmiękną, rozgniatamy je, dodajemy sok s połowy cytryny i otartą z niej skórkę. Dodajemy szczyptę ostrej papryki. Ilość malin zależy od tego, jak słodki chcemy uzyskać sos. Ja użyłem garści dojrzałych owoców. Jeśli sos jest zbyt gęsty, możemy rozcieńczyć go odrobiną wody. Gotowe

MarcinChef