Pieczona rybka to smaczny i szybki obiad.Tak niewiele potrzeba a dorsz wychodzi rewelacyjny i soczysty.Polecam. Składniki: dorsz - jeden filet sól,pieprz ostra wędzona papryka 3 ząbki czosnku masło(4-5 cienkich kawałków) cytryna Naczynie żaroodporne wyłożyć folią aluminiową.Rybkę umyć,osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki - 4-5 w zależności jak duży jest filet.Przyprawić solą,pieprzem(...)papryką z obu stron,następnie skropić sokiem z cytryny i nasmarować czosnkiem.Można odstawić na godzinę lub więcej by rybka przeszła przyprawami.Piekarnik nastawić na 200 st C,na każdy kawałek rybki położyć po plasterku masła i plasterku czosnku,posypać grubo zmielonym pieprzem ( w moździerzu)zawinąć w folię i piec ok 30 min.Moja rybka podana była z pomidorkami,które również się
Niespełnione zdolności kulinarnesię rozwarstwi i nic dobrego z tego nie wyjdzie. A tu miłe zaskoczenie. Koniecznie wypróbujcie. Składniki: 6 udek z kurczaka pozbawionych kości i skóry Sól Pieprz Mielona, słodka papryka 500 gram pieczarek 150 ml wody ½ opakowania serka almette śmietankowego Natka pietruszki Niewielka ilość oleju do obsmażenia Wykonanie: Udka przyprawiamy solą, pieprze i papryką. Pozostawiamy do zamarynowania na chwilę
Smaki Ewypieczarek, 2 cebule, 3 łyżki oleju rzepakowego, 2 jajka, 200 ml śmietany 18%, 150 g kaszy kuskus, 20 g tartego sera żółtego, ½ łyżeczki curry, 1 łyżeczka mielonej ostrej czerwonej papryki, pieprz czarny do smaku, sól do smaku. Przygotowanie: Na patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w kosteczkę i pieczarki. Oprószamy solą i odstawiamy do przestygnięcia. W dużej misce ubijamy jajka, dodajemy śmietanę(...)curry, doprawiamy papryką, solą, pieprzem i mieszamy. Następnie dodajemy surową kaszę kuskus, pieczarki z cebulką i ponownie mieszamy (kilka pieczarek zostawiamy). Tak przygotowaną masę przekładamy do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzch układamy pozostawione pieczarki i całość posypujemy startym serem. Babkę pieczemy ok. 50 min w 185°C. Smacznego
Moniki Smakołykiawokado 5 łyżek kukurydzy konserwowej 10-12 malutkich pomidorków koktajlowych 0,5 czerwonej cebuli 0,5 małego ogórka świeżego 2-3 łyżki siekanego szczypiorku słodka mielona papryka sól i świeżo zmielony pieprz 2 łyżki oleju (kokosowego, rzepakowego lub oliwy) SKŁADNIKI NA DRESING: 3 łyżki oliwy z oliwek 0,75 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka cukru (np. brązowego) 2 małe ząbki(...)smaku WYKONANIE: SAŁATKA: Jajko/jajka ugotuj tak jak lubisz (na twardo lub półmiękko) w osolonej wodzie. Umytego i osuszonego fileta obkrój z błonek i posyp z obu stron papryką, solą i pieprzem. Usmaż na rozgrzanym oleju z obu stron po kilka minut albo zgrilluj na patelni grillowej. Na talerzu ułóż pas roszponki lub rukoli, obok ułóż obrane ze skorki
Słodko-Słony Świat IlonySkładniki: 30 skrzydełek z kurczaka; 1 szklanka mąki pszennej; 1/2 łyżeczki słodkiej papryki; 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne; 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego; 1/2 łyżeczki sproszkowanej, suszonej cebuli ; 1/2 łyżeczki soli. Sos do smarowania skrzydełek w trakcie pieczenia: 1/2 szklanki masła; 1/2 szklanki ostrego sosu np. Tabasco, Sriracha czy pikantnego ketchupu. Dip do skrzydełek: 1 szklanka majonezu; 1/2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany(...)Sposób przygotowania: Skrzydełka umyć, osuszyć, odciąć lotki/koncówki (do tego przepisu nie będą wykorzystywane), a resztę skrzydełek podzielić na 2 części. Mąkę wymieszać z przyprawami tj. papryką, czosnkiem, cebulą, pieprzem cayenne, pieprzem i solą. Kawałki skrzydełek przełożyć do miski. Obsypać mąką z przyprawami i dokładnie wymieszać, tak aby każda część skrzydełek była pokryta mąką z przyprawami. Przykryć folią
Gospodyni Miejskaprzyjemnego dla podniebienia. Wtedy przyrządzam taką właśnie sałatkę. Słonecznik przyjemnie chrupie między zębami i nadaje potrawie bardzo ciekawy smak. Składniki: 2 szklanki ryżu puszka kukurydzy puszka ananasa 2 czerwone papryki 30 dag szynki 20 dag żółtego sera 3 garście słonecznika ok. 4 łyżek majonezu sól, pieprz Sposób przygotowania: Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy. Ananasa kroimy(...)kostkę. To samo robimy z papryką. Szynkę kroimy w cienkie paseczki. Ser ścieramy na tarce na grubych oczkach. Wszystkie składniki sałatki łączymy z majonezem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wierzch sałatki posypujemy ziarnami słonecznika. źródło: Encyklopedia gotowania "Sałatki i surówki" Ilość porcji: 6 Czas przygotowania: 45 min. Koszt przygotowania
Pobite gary Barbarykaszą to zapraszam tutaj Składniki 400 g kaszy gryczanej 500 g pieczarek 500 g mięsa mielonego 2 łyżki masła klarowanego 1 cebula 250 g startego żółtego sera sól pieprz papryka słodka natka pietruszki Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać mięso mielone i usmażyć je doprawiając solą, pieprzem, słodką papryką
O kuchni z uczuciemkukurydzianej 15 dag wędzonego sera żółtego 10 dag mąki przennej/ kukrydzianej 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 1 jajko 300 gram śmietany 60 ml oleju 1 czerwona papryka sól do smaku pieprz do smaku tłuszcz do foremek Wykonanie: Mąkę wymieszać z kaszką kukurydzianą, startym serem, oczyszczoną i pokrojoną drobno papryką, odsączoną kukurydzą, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, przyprawami
Tradycyjna Kuchniatego co będziemy przygotowywać na grillu lub w wędzarni. Przygotowywanie własnych przypraw jest bardzo proste. Trzy główne składniki dowolnej suchej przyprawy czy marynaty to: cukier, sól i pieprz lub papryka czerwona. Z zaledwie tych trzech składników można zrobić najprostszą przyprawę. Cukier pomaga tworzyć zewnętrzną warstwę na mięsie. Sól będzie wyciągać wilgoć z mięsa ale jednocześnie będzie zwiększać naturalne smaki samego(...)syrop klonowy itp. Każde z nich doskonale uzupełni smak mięsa. Czerwona przyprawa lub pieprz nada oczywiście ostrości. Ale możemy tutaj też redukować tą ostrość stosując np. słodką lub wędzoną paprykę dla uzyskania trochę łagodniejszych smaków. Aby dodać większej ostrości wystarczy dodać pieprz cayenne lub chili. To są podstawy na których można bazować. Ale aby uzyskać wyjątkowe smaki przypraw można użyć
naRuszciesmaku naturalnym) 2 czubate łyżki osączonego groszku konserwowego 2 czubate łyżki osączonej kukurydzy konserwowej 2 czubate łyżki pokrojonej w kosteczkę szynki 2 czubate łyżki pokrojonej w kosteczkę czerwonej papryki marynowanej 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Sposób przygotowania: Bułki powinny być już nie chrupiące. Długą bagietkę trzeba pokroić na krótsze 2-3 kawałki. Cienkim nożem do filetowania wydłubać ze środka większość(...)dookoła. Żelatynę namoczyć w zimnym mleku a kiedy napęcznieje zacząć ją podgrzewać aż zupełnie się rozpuści, ale nie wolno doprowadzić do wrzenia. Do miski przełożyć serek, groszek, kukurydzę, paprykę, szynkę i natkę pietruszki. Na koniec wlać przestudzoną, rozpuszczoną w mleku żelatynę i ponownie wymieszać. Napełnić farszem bagietki. Schłodzone w lodówce, kroić w grube plastry
Cukiernia Pychotkisię na przełamanie porannej rutyny - nie samą owsianką i kanapkami człowiek żyje :) Składniki (3 porcje): 3 marchewki, pokrojone w plastry/kostkę 1/2 czerwonej cebuli, posiekanej 1 pokrojona w paski papryka - ja użyłam po kawałku żółtej, zielonej i pomarańczowej 200 g pieczarek, pokrojone 2 ząbki czosnku, przepuszczony przez praskę 1 szklanka niegotowanej komosy, dokładnie przepłukanej 1 szklanka bulionu z warzyw/wody(...)sięgać po słabej jakości kostki rosołowe 2 jajka sadzone szczypiorek kilka kropli oleju sól i pieprz do smaku 1. Na średnim ogniu i niewielkiej ilości tłuszczu podsmaż marchew, cebulę, paprykę, pieczarki i czosnek. 2. Wlej połowę wywaru. Następnie przykryj i duś do miękkości przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. 3. Dopraw solą i pieprzem, dodaj surową komosę, wlej bulion
Powiedz dietom nieDOBRE kabanosy, które nie zawierają całej tablicy Mendelejewa. Składniki: - arkusz ciasta francuskiego - dowolna ilość kabanosów (u mnie ok. 35-40) - 1 jajko - 1 łyżka mleka *opcjonalnie: zioła prowansalskie, papryka słodka Jajko rozmącamy wraz z łyżką mleka (możemy dodać zioła prowansalskie lub paprykę słodką, aczkolwiek bez nich również wychodzi smacznie). Arkusz ciasta francuskiego płasko rozkładamy i z wierzchu smarujemy (pędzelkiem
Be Fit Be Strongprzepis na prostą pastę kanapkową z soczewicy i liści rzodkiewki. Składniki liście z dwóch pęczków rzodkiewek 1 puszka soczewicy w zalewie 1 łyżka oleju lnianego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki bazylii kilka szczypt chili pieprz sól Liście rzodkiewki myjemy, wybieramy te ładne i zielone. Osuszamy i siekamy, ale niezbyt drobno. Wrzucamy na suchą, mocno rozgrzaną patelnię i smażymy(...)nabiorą intensywnego, zielonego koloru. Soczewicę odlewamy z zalewy i płuczemy na sicie. Odstawiamy. Do blendera wrzucamy soczewicę, liście rzodkiewki oraz olej lniany. Blendujemy na gładką masę. Następnie dodajemy słodką paprykę, chili i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeszcze przez chwilę blendujemy. Przekładamy do miseczki lub innego naczynia i wstawiamy na godzinę do lodówki. Podajemy z ulubionym pieczywem. Liście rzodkiewki
My Chcemy Jeśćczerwonej cebuli 250 g mięsa mielonego (z łopatki wieprzowej) 1 jajko 1 łyżka siemienia lnianego 2 plasterki sera gouda ser chedar musztarda sarepska przyprawy: sól himalajska, pieprz, czosnek, papryka słodka Rozpoczynamy od przygotowania wszystkich składników, z których będziemy składać burgery. Jarmuż podduszamy na suchej patelni przez kilka minut, aż lekko zmięknie. Cebulkę drobno siekamy i szklimy na 1 łyżce(...)oleju kokosowego z 1 łyżeczką ksylitolu (cukru). Do mielonego mięsa dodajemy jajko, 1 łyżkę siemienia lnianego, 1 łyżkę musztardy sarepskiej oraz doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i czosnkiem. Formujemy 2 kulki, które spłaszczamy tworząc dwa krążki o grubości około 1-2 cm. Smażymy na oleju kokosowym po kilka minut z każdej strony. Pozostałe warzywa - pomidor, rzodkiew, ogórek - kroimy w plasterki
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!